Στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης και της συμμετοχής μας, στο διαβαλκανικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης εδώ!,
Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις θα είναι εκεί σε δύο ενότητες, με κεντρικό θέμα την Αμυντική Βιομηχανία και Τεχνολογία στην Ελλάδα, άξονες: τις Τεχνολογίες Αιχμής - Καινοτομία - Επενδύσεις- Βιομηχανία και επιμέρους διεργασίες την Απειλή - Επισκόπηση - Συζήτηση - Προτάσεις Έρευνας, Ανάπτυξης, Παραγωγής, Εν-Συνεχεία Υποστήριξης και Διαδικασιών Προμηθειών και Χρηματοδότησης.
Η πρωινή συνεδρία, Σάββατο 10:00-12:30 είναι κλειστή με περιορισμένο ακροατήριο, διέπεται, αυστηρά, από τον κανόνα Chatam House (οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που έλαβαν, αλλά δεν μπορεί να αποκαλυφθεί ούτε η ταυτότητα ούτε η υπαγωγή του ομιλητή, ούτε οποιουδήποτε άλλου συμμετέχοντος), φέρνει κοντά τους συμμετέχοντες, σπάει τα φράγματα επικοινωνίας, γεννά ιδέες και παράγει λύσεις και προτάσεις.
 
Η απογευματινή συνεδρία, Σάββατο 16:00-18:30 είναι ανοικτή σε ευρύτερο ακροατήριο και δεν διέπεται από τον κανόνα Chatam House.
Σε αμφότερες τις ενότητες συντονίστρια είναι η Ραλλιώ Λεπίδου και γραμματέας ο Δημ. Δεμάγκος.

Σε κάθε συνεδρία θα υπάρχει ένα πάνελ με 10 εισηγητές και συζητητές, οι οποίοι θα συζητήσουν και απαντήσουν, με τη σειρά από την αρχή στο τέλος και αντίστροφα, σε  2-3 ερωτήσεις. Η κάθε απάντηση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2-3 λεπτά. Ο καθένας από τους πανελίστες, λακωνικά μέσα σε χρόνο πέντε λεπτών θα παρουσιάσει τις προσωπικές απόψεις, γνώμη, εμπειρίες και προτάσεις για τη σημασία και σπουδαιότητα της Αμυντικής Βιομηχανίας και Τεχνολογίας.

Το Χρονοδιάγραμμα της Συνεδρίας περιλαμβάνει:

Εισαγωγή Συντονίστριας

Ρ. Λεπίδου

5'

Απόψεις- Θέσεις-Προτάσεις 

Πανελίστες

10 χ 5 =50'

Ερωτήσεις -Απαντήσεις -Θέσεις -Προτάσεις

Άπασες οι Ερωτήσεις - Θέσεις - Προτάσεις θα εγχειριστούν εγγράφως στην συντονίστρια, κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων.

Τα ΒΣ των Εισηγητών δεν θα αναγνωστούν και πληροφορίες θα περιέχονται στο Ενημερωτικό Φυλλάδιο της Συνεδρίας.

Άπαντες

20 χ 4=80'

Για καλύτερη ενημέρωση και Αλληλογνωριμία, το Κέντρο θα συγκαλέσει μια διαδικτυακή συνεδρία στο ΖΟΟΜ  στην  1η ή 2α Φεβρουαρίου, 1930. Παρακαλούμε να δηλώσετε την ημέρα που δεν μπορείτε!

https://zoom.us/j/5346511321?pwd=SENSWFk4MnVpTmZSRHdKR2JiMmpVZz09 , Meeting ID: 534 651 1321 Passcode: 12345  . Στην συνεδρία καλούνται άπαντες (άπασες), αλλά, οπωσδήποτε, δεν πρέπει να λείψουν: η συντονίστρια, ο γραμματέας και οι εισηγητές. 

Στα πάνελ συμμετέχουν: Γεώργιος Γιακουμάκης, Νχος ΠΝ, ΕΑ/ΓΕΝ,  Κυριάκος Κυριακίδης, Ανχος ΠΝ ε.α., τέως Γ. Διευθυντής ΓΔΑΕΕ, Γεώργιος Γερούλης, Δρ, Απχος ε.α., Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου Πρόεδρος ΒΟΣΑ ΑΕ,  Φώτης Καμπιώτης, Ταξχος ΠΑ (Μ) ε.α., Αντιπρόεδρος SAS Technology, Χρήστος Γιορδαμλής, Πρόεδρος ΠΡΙΣΜΑ ΑΕ, Θανάσης Πότσης Πρόεδρος ΕΒΙΔΙΤΕ, Πέτρος Σουκουλιάς, Τξχος ΕΣ ε.α., Συνιδρυτής SEEMS Αλεξανδρούπολης, Παπασωτηρίου Δημήτριος Δρ Γενικός Διευθυντής εταιρειών Beyond the BEST & DIGICOM Systems AE, Χρήστος Πετράκος, Δικηγόρος, πρωην Αντιπρόεδρος ΠΥΡΚΑΛ και ΕΑΣ ΑΕ,Πέτρος Κυριαφίνης Υπχος ε.α. τέως Δντής  ΔΑΠΚΣ / ΓΔΑΕΕΕ, διαδικτυακή συμμετοχή. 

Φέρνουμε κοντά την πολιτική & διοικητική ηγεσία και την αγορά με πλειάδα έγκριτων, εξειδικευμένων και έμπειρων στελεχών που θα παρουσιάσουν/ απαντήσουν/ κουβεντιάσουν & συζητήσουν/ συμπεράνουν/τεκμηριώσουν, χωρίς δισταγμούς, κόστος και φράγματα επικοινωνίας, θα γεννήσουν ιδέες και θα παράγουν λύσεις & προτάσεις περαιτέρω ανάπτυξης και προαγωγής της εγχώριας τεχνολογίας, βιομηχανίας και υποστήριξης. 

Τα  πάνελ θα πλαισιώσουν από το Κέντρο Αριστείας οι: Α. Μπασαράς, Δ. Κατελούζος, Γ. Τσόγκας, Ι.  Αναστασάκης, Κ. Ζηκίδης, Α. Δομτζίδης,  Α. Γραμματικός,  Σ. Τσακιρόπουλος, Γ. Παπαστεργίου, Δ. Μπακάλης (Αντιπρόεδρος ΕΣΜΑ), Π. Μπουτσουκλής,  Α. Λιακόπουλος, Α. Γαληνός, Κ. Διαμαντής, Ε.  Γριβάκος, Χ. Χαρούσης, Ι. Τεντζέρης, Α. Κυριαφίνης και ολίγοι ακόμη από τα άλλα Κέντρα και Ινστιτούτα.

Ενδεικτικές ερωτήσεις φαίνονται ΕΔΩ!
 
Χορηγοί μας είναι: BOSA S.A. (Β.Ο.Σ.Α. Α.Ε.),  Χορηγός Επικοινωνίας  Καινοτομία-Ανάπτυξη, KA-Business
 
Το βράδυ το Κέντρο Αριστείας θα παραθέσει δείπνο-δεξίωση, στο Εστιατόριο του Ξενοδοχείου Hyatt Regency (25€ ανά άτομο).

Αναστάσιος Μπασαράς
Πρόεδρος ΕΣ
Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις
  
 
 Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Αγαπητοί φίλοι, 
 
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συμμετοχή σας και τη σημαντική συμβολή σας, στην πρώτη ανοικτή Φθινοπωρινή  εσπερίδα με θέμα: «Τα νέα γεωοικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, υπό το πρίσμα της εθνικής ασφάλειας. Το δέον γενέσθαι!». του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις.
 
   
 
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Ξενοδοχείο The Athens Gate, Αίθουσα Αδριανός, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 10, Αθήνα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής, πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος.
           
           
Χαιρέτισε και ενημέρωσε για τα θέματα του Νομού Εβρου, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής της ΝΔ , στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και Ε/Α του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
 
Στη συζήτηση τον κεντρικό ομιλητή πλαισίωσαν: Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός ε.α. κ. Κωνσταντίνος Γκίνης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Σωτήρης Σέρμπος. Την εκδήλωση συντόνισε η κα Αντωνία Δήμου, οικονομολόγος έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις.
 
Ο πρόεδρος του Κέντρου στον χαιρετισμό του, τόνισε: 
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ταξίαρχε κ. Δημουλά, του Αρχηγού του Ναυτικού, Πλοίαρχε. Κ. Καλογριά, του Αρχηγού του ΓΕΑ, Σμήναρχε κ. Δημητρίου.
Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εθνικής Ασφαλείας, κύριε Μηνάγια, αξιότιμοι Πρόεδροι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, του Επιστημονικού Συλλόγου των Μηχανικών της Αεροπορίας, του Συνδέσμου Αποφοίτων της ΣΤΥΑ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων, αντίστοιχα, κύριοι: Τζαβέλλα, Αλεξόπουλε, Υφαντή, Τσιλιγιάννη και Γιάννη Αναστασάκη.
Επίτιμοι Στρατηγοί Ναύαρχοι, Πτέραρχοι,
Αγαπητοί φίλοι και φίλες.
Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις, στο πλαίσιο της ελεύθερης, αδέσμευτης, συνετής και αξιόπιστης διανόησης και άρθρωσης, δημόσιο λόγο και με τη ματιά στραμμένη στην επόμενη μέρα και στις άμεσες και έμμεσες συνέπειες που έχουν για τη χώρα μας οι θερινές θεομηνίες και καταστροφές, διοργανώνει την αποψινή εκδήλωση με αντικείμενο: 'Οι αιτίες που οδήγησαν στην τεραστίων διαστάσεων εθνική συμφορά στον Έβρο, αλλά και οι συνέπειες αυτών τόσο στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής όσο και στην άμυνα της χώρας'. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την επόμενη ημέρα. Τι δέον γενέσθαι; Οφείλουμε να διερευνήσουμε πώς θα ανακάμψουμε από αυτό το κακό με άμεσο τρόπο.
Παραδείγματος χάρη καταβολή οικονομικής αποζημίωσης, ξανάχτίσιμο των καμένων σπιτιών, αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους λόγω χειμερινών πλημμυρών, επείγουσα κατάρτιση προγράμματος ευρείας αναδάσωσης, πρόγραμμα έγκαιρης κατασκευής αντιπυρικών ζωνών, θερινή φύλαξη δασών με την ενδυνάμωση του εθελοντισμού και την αξιοποίηση των εθελοντών και όχι μόνο.
Παράλληλα, ωστόσο, οφείλουμε να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές να οφείλονται σε σκόπιμες πράξεις ατόμων που θέλουν να πλήξουν το ελληνικό κράτος και τον πληθυσμό ή και στην εκδήλωση υβριδικής απειλής.
Οι αρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να διερευνήσουν, να διασταυρώσουν και να αξιολογήσουν τις πληροφορίες περί εμπρησμού και το πόρισμα της έρευνάς τους, να δει το φως της δημοσιότητας και να επέλθει η απαραίτητη κοινωνική γαλήνη.
Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις θεωρεί ότι ο καθηγητής κ. Συρίγος, ο οποίος έχει βραβευτεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, έχει τιμηθεί κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας με έπαινο από το 4ο Σώμα Στρατού για τις υπηρεσίες του προς την Μειονότητα της Θράκης και έχει εύφημο μνεία από το ΓΕΣ για τη συνεισφορά του στη δημιουργία Πομακικού ελληνικού λεξικού. Είναι ο καταλληλότερος, ίσως, για την ανάλυση αυτών των θεμάτων, χωρίς αγκυλώσεις και χωρίς καμία διάθεση συνωμοσιολογίας.
Επιπλέον, οι διακεκριμένοι μας συνομιλητές, ο Στρατηγός εν αποστρατεία και επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ. Κωνσταντίνος Γκίνης και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θράκης κ. Σωτήρης Σέρμπος, μαζί με το υψηλού επιπέδου ακροατήριο, με τη δική τους προσέγγιση υπό επιχειρησιακη και κοινωνική οπτική, θα προσφέρουν τα απαραίτητα στοιχεία για παραγωγική συζήτηση.
Θα συνοψίσουν τις διαστάσεις, θα αναλύσουν τις επιπτώσεις, θα κουβεντιάσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις μας.
Και τους καλωσορίζουμε.
Η φωτιά στον Έβρο ήταν η μεγαλύτερη δυνατή πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εξάλλου το τόνισε και η Αντωνία αυτό. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή θυμίζει εικόνα εμπόλεμης ζώνης, ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.
Ωστόσο σε αυτή την πινέζα του χάρτη βρίσκεται μια αυθεντική Ελλάδα που επιμένει και γι αυτήν πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.
Οι ευχαριστίες απόψε στον πρόεδρο της Βιομηχανίας Ολοκληρωμένων Συστημάτων Αεροναυπηγικής Βόλου και Αντιπρόεδρο του Κέντρου μας κύριο Χατζηαναστασίου για την παροχή της αίθουσας της εσπερίδας, καθώς και στις κυρίες Περίδη-Κατελούζου Μαρίνα και Μπασαρά Λίνα για την προσφορά και προετοιμασία και επιμέλεια ενός ποτηριού κρασιού με μια λιτή γαρνιτούρα.
Στο τέλος της εσπερίδας αξίζει ένα φωναχτό ευχαριστώ και η Εύα Τσαροπούλου, στέλεχος της ΕΡΤ, για την πρόταση του θέματος της εσπερίδας.
Και ασφαλώς αξίζετε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όλοι και όλες εσείς που είστε εδώ απόψε. Σας ευχαριστώ.
 
Οι εισηγητές ήταν εξαιρετικοί, αυθεντικοί, και επιπλέον μετέδωσαν τη γνώση και εμπειρία με βαθιά ειλικρίνεια σε ένα κοινό εξαιρετικά προσηλωμένο.
 
Ο συντονισμός της κας Δήμου υπήρξε υποδειγματικός και άψογος και ακριβοδίκαια μοίρασε τον χρόνο σε μια πληθώρα ερωτήσεων και απόψεων. Μεταξύ των άλλων η συντονίστρια έδωσε έμφαση  στα κύρια σημεία των ομιλητών, οπως:
Εξαιρετικός ήσαστε κ. Συρίγο και σας ευχαριστούμε. Κρατούμε ότι ο Έβρος, ο νομός Έβρου, έχει πληγεί δημογραφικά, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας πια φτάνει τα 50 έτη, αλλά με τις πυρκαγιές, έχει πληγεί το φυσικό περιβάλλον αλλά και η οικονομική δραστηριότητα όπως η μελισσοκομία. Όμως, όπως πολύ σωστά είπατε και αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία, το όραμα του Έβρου θα πρέπει να συνδέεται με το όραμα για την Ελλάδα που θέλουμε και επιδιώκουμε να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια η διασύνδεσή της με τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, μέσω ενός μέσου της κατασκευής ενός εκτεταμένου σιδηροδρομικού δικτύου. Ιδανικά, όπως είπατε, το μοντέλο της Αττικής Οδού θα μπορέσει να καταστήσει τη χώρα μας πρωταγωνιστή παρά ουραγό στην ευρύτερη περιοχή, με τη μεταφορά εμπορευμάτων και αγαθών στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Κρατούμε, επίσης, και το πολύ σημαντικό ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποτελεί την ατμομηχανή της περιοχής. Μέτρα όπως η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος για την εγκατάσταση φοιτητών θα αποτελέσει τον πόλο έλξης, ένα από τα κίνητρα για να αποτελέσει πόλο έλξης νέου ηλικιακά κόσμου.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κ. Δημοσχάκη, γιατί σε λίγα λεπτά παρουσιάσατε διεξοδικά και τονίσατε τις ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευθεί ο Έβρος.
Θα κρατήσω τις προτάσεις σας που αφορούν την ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης του ορεινού όγκου του δάσους της Δαδιάς, προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή του Σουφλίου, όπως και η υιοθέτηση του Έβρου ως πρότυπο εφαρμογής μιας συνολικής πολιτικής προστασίας.
Εξαιρετικοί ήσαστε Αρχηγέ κ. Γκίνη και Καθηγητή κ. Σέρμπο. Συμπληρώσατε τους προλαλήσαντες και όλοι μαζί ολιστικά μας ενημερώσατε. Θα κρατήσω αυτό που είπατε ότι ο Εβρος αποτελεί το διαμάντι και τη διασύνδεση των εθνικών και διακλαδικών συμφερόντων και με αυτό θα ήθελα να ανοίξω τον κύκλο των ερωτήσεων και απαντήσεων, ερωτήσεις, σχόλια και απαντήσεις ουσιαστικά συνοπτικά, έτσι ώστε να υπάρχει διαδραστικότητα με τους ομιλητές.
 
Με τη βοήθεια και των χορηγών μας, το αποτέλεσμα ήταν άψογο.
  
 
Αποδείξαμε ότι ξέρουμε και ότι μπορούμε.
Μένει να συνεχίσουμε τον καλό δρόμο για τη μετάδοση των ιδεών μας.  Συντονισμένοι και όλοι μαζί. Διότι, όπως φάνηκε, κανείς δεν περισσεύει.
Όλοι έχουν τη θέση τους κι όλοι βάζουν το λιθαράκι τους, χτίζοντας ένα μέλλον καλύτερο για τη χώρα μας και για τα παιδιά μας.
Κοιτώντας μπροστά, ξεκινάμε τις προετοιμασίες για τα επόμενα. 
 
Σας ευχαριστώ
Αναστάσιος Μπασαράς, Πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις
 

Αξίζει πολύ να δείτε το πλήρες ηχοθέαμα (βίντεο) της Εσπερίδας αναρτημένο στο Youtube.
 
Χαλαρώστε επίσης με τη μουσική και το Αλμπουμ των Φωτογραφιών της Εσπερίδας
 

Το Κέντρο Αριστείας «Ακρόπολις», σε συνεργασία με την Εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», την 24η Μαΐου 2023, στις 18:00,

διοργανώνουν μια «υβριδική» εσπερίδα (διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας ΖΟΟΜ:

https://zoom.us/j/5346511321?pwd=SENSWFk4MnVpTmZSRHdKR2JiMmpVZz09  Meeting ID: 534 651 1321 Passcode: 12345  - με παράλληλη και μέσω προσκλήσεων φυσική παρουσία στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού ΑΜΑΡΥΣΙΑ, Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27 Μαρούσι) με θέμα:  «Οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή Ελλάδος και Κύπρου, ευκαιρίες, δυνατότητες και προκλήσεις».

 

Ομιλητές στο πάνελ θα είναι:

Ο Καθηγητής και Οµότιµος Επιστηµονικός Ερευνητής της Καναδικής  Κυβέρνησης, µε έδρα την Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά και Οµότιµος καθηγητής του Τµήµατος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Αντώνιος Φώσκολος. 

Ο Υποναύαρχος (εα) Γεώργιος Τσόγκας ΠΝ, Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (2016-2018) και εκτελεστικός Διευθυντής Στρατηγικής και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Κέντρου Αριστείας «Ακρόπολις». 

Η κα Αικατερίνη Δαουτάκου, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με επιλεγμένη κατεύθυνση τις Διεθνείς Σχέσεις και φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής και Άμυνας του Πανεπιστημίου Νεάπολις της Πάφου, στην Κύπρο. Επίσης, είναι μέλος και συνεργάτης του Κέντρου Αριστείας «Ακρόπολις», διατελώντας υπεύθυνη των τριμηνιαίων επισκοπήσεων των Διεθνών Σχέσεων. 

Ο καθηγητής κ. Φώσκολος θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, στην γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και Κύπρου, μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στις ΑΟΖ των δύο χωρών. 

Η ερευνήτρια κα Δαουτάκου θα κάνει την εισαγωγή στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 

Ο Υποναύαρχος Τσόγκας θα παρουσιάσει εν συντομία την αντίληψη ναυτικής ασφαλείας (επιχειρησιακή προσέγγιση) εν όψει ερευνών και εξορύξεων και θα θέσει μια σειρά ερωτημάτων για τροφή για σκέψη και παραγωγική συζήτηση. 

Η εσπερίδα στόχο έχει, οι συμμετέχοντες να αντιληφθούν, αφενός μεν την ευκαιρία των μέχρι τούδε επιστημονικών ενδείξεων για τη χώρα μας και για την Κύπρο, αφ’ ετέρου να κατανοήσουν τις συναφείς προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών αλλά και αυτών της ασφαλείας και ταυτόχρονα, να γίνουν κοινωνοί της πολυπλοκότητας και των υποχρεώσεων μέχρι την επίτευξη της αξιοποίησης των φυσικών αυτών ενεργειακών πόρων. 

Η εσπερίδα γίνεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή, μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, (εκλογές που και για τις δύο χώρες υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα προγνώσεως των εκλογικών αποτελεσμάτων, τουλάχιστον κατά την ημερομηνία συντάξεως του παρόντος δελτίου), με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σε κρίσιμη καμπή, με ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της καταστάσεως στο Σουδάν και στη Λιβύη, με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή να είναι παρούσες, με τη συνέχιση των προκλήσεων ασφαλείας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και μια διαφαινόμενη οικονομική ύφεση, μάλλον παγκόσμια, εν τη γενέσει. 

Η εσπερίδα αναμένεται να διαρκέσει δύο περίπου ώρες.

Το Κέντρο Αριστείας «Ακρόπολις», σε συνεργασία με την Εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», την 24η Μαΐου 2023, στις 18:00,

διοργανώνουν μια «υβριδική» εσπερίδα (διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας ΖΟΟΜ:

 

https://zoom.us/j/5346511321?pwd=SENSWFk4MnVpTmZSRHdKR2JiMmpVZz09  Meeting ID: 534 651 1321 Passcode: 12345  - με παράλληλη και μέσω προσκλήσεων φυσική παρουσία στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού ΑΜΑΡΥΣΙΑ, Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27 Μαρούσι) με θέμα:  «Οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή Ελλάδος και Κύπρου, ευκαιρίες, δυνατότητες και προκλήσεις».

Δέστε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης!

Δέστε εδώ Φωτοάλμπουμ εκδήλωσης! 

Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις σε συνεργασία με την Εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» την Τετάρτη 24 Μαίου 2023, υλοποίησε «υβριδική» εσπερίδα (διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας ΖΟΟΜ με παράλληλη και μέσω προσκλήσεων φυσική παρουσία στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού ΑΜΑΡΥΣΙΑ) με θέμα «Οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή Ελλάδος και Κύπρου, ευκαιρίες, δυνατότητες και προκλήσεις». Την εσπερίδα παρακολούθησαν πάνω από εκατό συμμετέχοντες, οι εξήντα με φυσική παρουσία και πάνω από σαράντα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Συγκρατείται η συμμετοχή Αξιωματούχων και Διακεκριμένων Στελεχών όπως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της μεταβατικής Κυβέρνησης Στρατηγός Α. Στεφανής, οι Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ και ΑΣ Στρατηγός κ. Γκίνης και Ναύαρχοι Σ. Πετράκης και Ι. Παυλόπουλος, οι πρόεδροι της Ενωσης Αποστράτων Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος Ανχος (εα) Θ. Γερούκης και Απχος (εα) Σ. Αλεξόπουλος ο πρ. Δήμαρχος Πεντέλης και Διοικητής Ίλης Ιππικού Ταξίαρχος Δ. Στεργίου Καψάλης αλλά και ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Άγγελος Παλαιοδήμος, Στρατηγοί (ΕΔ και ΣΑ), Ναύαρχοι (ΠΝ και ΛΣ) και Πτέραρχοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διευθυντικά στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, μέλη και φίλοι του Κέντρου και της «Αμαρυσία» (απολογούμεθα που λόγω «τυπογραφικού χώρου» δεν είναι δυνατόν να γίνει διακριτή αναφορά όλων των ονομάτων).

Ο πρόεδρος του Κέντρου στο χαιρετισμό του, ετόνισε, Η εσπερίδα στόχο έχει, οι συμμετέχοντες (1) να αντιληφθούν την ευκαιρία των ενδείξεων ύπαρξης πλουσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας και στην Κύπρο, (2) να κατανοήσουν τις προκλήσεις στους τομείς γεωπολιτικής και ασφαλείας, (3) να γίνουν κοινωνοί της δουλειάς και υποχρεώσεων της αξιοποίησης των φυσικών ενεργειακών πόρων μας.

Η εσπερίδα γίνεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή με ανοικτές τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, (αλλά με προβλέψιμους νικητές μετά την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, στη χώρα μας δε φάνηκε ότι  η απλή λογική και όχι η απλή και  άδολη αναλογική, μαζί με τους ήπιους τόνους, τον ρεαλιστικό προγραμματικό λόγο, την έμφαση στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, την  αξιοσύνη και το διαμέτρημα της ηγεσίας, και την ελαχιστοποίηση αν όχι η αποφυγή κιτρινισμού και λαϊκισμού έχουν σαφή συναίνεση και επιβράβευση από τον λαό), με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σε κρίσιμη καμπή, με ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένης της καταστάσεως στο Σουδάν και στη Λιβύη, με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή να είναι παρούσες, με τη συνέχιση των προκλήσεων ασφαλείας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και μια διαφαινόμενη οικονομική ύφεση, μάλλον παγκόσμια, εν τη γενέσει.

Ομιλητές στο πάνελ ήταν ο Καθηγητής και Οµότιµος Επιστηµονικός Ερευνητής της Καναδικής Κυβέρνησης µε έδρα την Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά και Οµοτιµος καθηγητής του τµήµατος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Αντώνιος Φώσκολος, ο Υποναύαρχος (εα) Γεώργιος ΤΣΟΓΚΑΣ ΠΝ, Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (2016-2018) και εκτελεστικός Διευθυντής Στρατηγικής και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Κέντρου Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και η κ. Αικατερίνη Δαουτάκου απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με επιλεγμένη κατεύθυνση τις Διεθνείς Σχέσεις και φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής και Άμυνας του Πανεπιστημίου Νεάπολις της Πάφου στην Κύπρο.

Ο καθηγητής κ. Φώσκολος παρέθεσε την επιστημονική του τεκμηρίωση στον τομέα των μελετών της περιοχής που αποτυπώνει έργο δεκαετιών. Παρουσίασε εν συντομία τα στοιχεία από το 2014 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, και αναφέρθηκε στις από τότε γεωπολιτικές παγκόσμιες επιλογές σε ότι αφορά στις διεθνείς ενέργειες έρευνας των υδρογονανθράκων στην περιοχή ενδιαφέροντος (Ελλάδα, Κύπρος, Αν. Μεσόγειος). Ειδικά για την περιοχή της Μεσογείου έκανε μια κατατοπιστική σύγκριση με επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία άλλων περιοχών, αλλά και από τις έρευνες στη χώρα μας ειδικά αυτών των τριών διαστάσεων, που έχουν καταδείξει την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Όπως προκύπτει λοιπόν από τα εν λόγω στοιχεία αναμένεται σύντομα και μετά τις πρώτες γεωτρήσεις που σχεδιάζονται να εκκινήσουν το 2024, οι επαληθεύσεις σε περιοχές Ιονίου, του κόλπου Κυπαρισσίας και δυτικά νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες θα παρέξουν τα πρώτα στοιχεία και μόνο τότε θα δυνάμεθα να χρησιμοποιούμε τον όρο κοίτασμα και θα γνωρίζουμε ακριβέστερα τις διαθέσιμες ποσότητες!

Εντυπωσιακός ήταν ο συσχετισμός της γεωμορφολογίας όπως αυτή εξελίχτηκε στην μεσόγειο τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια με τις ενδείξεις και αποδείξεις ευρέσεως υδρογονανθράκων. Επεσήμανε δε την ποιοτική διαφορά του βιογενούς αερίου λόγω της γεωμορφολογίας στη δημιουργία του σε ότι αφορά στην ενεργειακή του απόδοση και στην καθαρότητα του.
Ανέδειξε τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις στην πολιτική της ΕΕ και ΗΠΑ για την προαγωγή των ερευνών που δεν αιτιολογούνται ούτε με γεωπολιτικά ερεθίσματα αλλά ούτε και με την κοινή λογική. Ρητορική η ερώτηση αν υπήρξαν έξωθεν παρεμβάσεις ή διακριτή καθοδήγηση! Παραδέχτηκε πάντως ότι η Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία επέδρασε καταλυτικά στις ημέτερες κυβερνητικές αποφάσεις, αναδεικνύοντας την ευκαιρία της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας μας και στον ενεργειακό τομέα, διεκδικώντας να γίνει σημαντικός ενεργειακός πάροχος για την γηραιά ήπειρα για τα επόμενα ίσως και 100 χρόνια.

Η ερευνήτρια κ. Δαουτάκου παρουσίασε την αρχές δικαίου στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και πολύ περιεκτικά ενημέρωσε γαι την κατάσταση σε ενεστώτα χρόνο σε ότι αφορά στη Χώρα μας αλλά και στην Κύπρο.
Ο Υποναύαρχος Τσόγκας παρουσίασε εν συντομία την αντίληψη ναυτικής ασφαλείας ξεκινώντας με τα έργα των επιχειρήσεων ναυτικής ασφάλειας, ιδιαίτερα αυτά που έχουν έννοια σε αποστολές προστασίας των κρισίμων υποδομών σχετιζόμενων με την εξόρυξη και διακίνηση του φυσικού αυτού πλούτου. Εξετάζοντας την περίπτωση της καταστροφής στον κόλπο του Μεξικό, παρατήρησε ότι τα οικονομικά μεγέθη από ενδεχόμενη καταστροφή είναι της τάξεως των αρκετών δις ευρώ, ακόμη και αυτά της παρακόλυσης της μεταφοράς αγγίζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Η οικολογική καταστροφή εξαιτίας ενός ενδεχομένου καταστροφής των υποδομών είναι τεράστια και το οικονομικό της αποτύπωμα στο τουριστικό προϊόν θα αποβεί καταστροφικό καθόσον το τελευταίο προσφέρει σημαντικά και καταλυτικά στο ΑΕΠ της χώρας μας. Το αυτό μπορεί να ειπωθεί και για το προϊόν της ασφάλειας που οι φιλοξενόμενοι τουρίστες πέραν των παροχών υψηλού επιπέδου επιζητούν.

Σημείωσε ότι η Επίγνωση της Θαλάσσιας Κατάστασης που εξασφαλίζει τη σύντμηση χρόνου λήψεως αποφάσεως και μεγιστοποίηση του χρόνου αντίδρασης, προυποθέτει τη θεσμική συνεργασία φορέων εσωτερικού και εξωτερικού. Απαιτεί συνεργασίες διαμοιρασμού των πληροφοριών για εντοπισμό και περιστολή των εν δυνάμει απειλών, ενώ η εφαρμογή σε όλο το θαλάσσιο περιβάλλον (επί, άνω και υπό της επιφάνειας) επιδρά καταλυτικά στην άμυνα, την ασφάλεια, την οικονομία και το περιβάλλον. Επεσήμανε ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των νέων δυνατοτήτων αυτής με την ανάπτυξη και χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα υποστηρίξει πλήρως τις όποιες επιλογές.

Η προστασία των κρίσιμων υποδομών, οι Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις αλλά και οι ενδεχόμενες Κυβερνοεπιθέσεις, συνεκτικά, και υπό την οπτική ενός καταστροφικού αποτελέσματος απαιτούν ενέργειες σε Τακτικό, Επιχειρησιακό, Πολιτικό και Διεθνές επίπεδο. Απαιτείται να καταστρωθούν και επικαιροποιηθούν τα σχέδια προστασίας λιμένων, αγωγών, τερματικών σταθμών, γραμμών και μέσων θαλασσίων μεταφορών, πλατφορμών εξόρυξης, γεωτρύπανα πλοία και συναφείς υποδομές. Η επιχειρησιακή σχεδίαση (και οι κανόνες εμπλοκής) των ενδεχομένων καταστάσεων ασύμμετρης και υβριδικής απειλής θα πρέπει να επανεξεταστούν. Η ενεργός συμμετοχή της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας θα πρέπει να υποστηριχθεί και το συναφές θεσμικό πλαίσιο ίσως θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να δίδει καλύτερες ευκαιρίες εμπλοκής και αναπτύξεως.

Για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του χώρου ενδαιφέροντος θα πρέπει να εξεταστεί η οριοθέτηση αυτού με τη θέσπιση αποκεκλεισμένων ή περιορισμένων περιοχών πτήσεων (prohibited – restricted areas) αλλά καί των θαλασσίων ζωνών ρυθμίσεως κυκλοφορίας, (separation schemes) μέσω των αρμόδιων διεθνών οργανισμών (ICAO, EuroControl, IMO, IHO)
Παρουσίασε τις Ευκαιρίες αλλά και τις συναφείς πρωτοβουλίες διαπραγμάτευσης κυρίως με ΕΕ και εισηγήθηκε την δημιουργία μιας «Ευρωπαικής Υπηρεσίας Προστασίας Υποδομών και Αποτροπής Περιστατικών (European Critical Energy Infrastructure Protection and Incident Prevention Agency)» για την οποία η χώρα μας θα πρέπει να διεκδικήσει πέραν της δημιουργίας της, πέραν του μηχανισμού χρηματοδότησης της, την εγκατάστασή της στην Ελλάδα!

Τέλος και για να ακολουθήσει μια παραγωγική συζήτηση έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:
• Υπάρχει «παγκόσμιος έλεγχος» του ενεργειακού πλούτου άρα και στην ασφάλεια αυτού και μέσω αυτού?
• Κατά πόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις και επιλογές οδηγούν σε ενεργειακή ανεξαρτησία και όχι σε εξάρτηση από άλλους ενεργειακούς εταίρους?
• Γιατί αυτή η προσεκτική επιλογή οριοθετήσεων ΑΟΖ σε διμερές επίπεδο? Γιατί τίποτε ακόμη με την Κύπρο? Η περιοχή νοτίως Κρήτης έχει διαφορά από αυτή νοτίως Καστελλορίζου? (σε ότι αφορά στην Κυριαρχία και στα Κυριαρχικά Δικαιώματα)
• Γαιτί η επιλογή του αναδόχου ενεργειακού κολοσσού θεωρείται ότι σχετίζεται με το προϊόν της εθνικής ή και ευρωπαϊκής ασφάλειας?
• Η ΕΕ έχει την ίδια αντίληψη της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και της κατανομής πόρων ώστε αυτοί να εξασφαλίζονται με στόχο την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας σε αυτή? Θα επιχειρηθεί μια διαπραγματευτική συμφωνία ώστε η ΕΕ να ασκήσει διπλωματικές πιέσεις σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα?
• Πως εκλαμβάνονται κάποιες τουρκικές περιστροφές λόγου που θέλουν τις Ελληνικές Κυβερνήσεις να μην «τολμούν» να ενημερώσουν τον Έλληνα πολίτη ότι η «προσυμφωνημένη» επιλογή είναι η «δίκαιη κατανομή» του ενεργειακού πλούτου?
Συνοπτικά κατέληξε ότι από την Χώρα μας απαιτείται Πολιτική, Διπλωματική και Επιχειρησιακή εγρήγορση.

Το Κέντρο Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ θεωρεί ότι η εσπερίδα πέτυχε το στόχο της και οι συμμετέχοντες αντιλήφθησαν αφενός μεν την ευκαιρία των μέχρι τούδε επιστημονικών ενδείξεων-αποδείξεων για τη χώρα μας και για την Κύπρο, και αφ’ ετέρου κατανόησαν τις συναφείς προκλήσεις συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών αλλά και αυτών της ασφαλείας, και ταυτόχρονα έγιναν κοινωνοί της πολυπλοκότητας και των υποχρεώσεων μέχρι την επίτευξη της αξιοποίησης των φυσικών αυτών ενεργειακών πόρων.

Τέλος και με ιδιέταιρη έμφαση, το Κέντρο Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ευχαριστεί τον εκδότη της Αμαρυσία κ. Χρήστο Ζαγκλή και τους συνεργάτες του για την άψογη εκτέλεση της εσπερίδας, καθώς επίσης και την οικογένεια Παλαιοδήμου για την ευγενική της χορηγία στην παράθεση του «vin d'honneur».

Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις 

Διοργανώνει και σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα: 

«Μητρότητα: Εκεί που αρχίζει η αγάπη…».

 Λόγω Μεγάλης Ζήτησης: Προεγγραφές  https://www.coeacropolis.gr/vima/2021-10-12-13-33-29

 

Το Κέντρο Αριστείας «Ακρόπολις», εορτάζοντας τη Μητρότητα σε όλες της τις εκφάνσεις, διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 10/5/2023, στις 18:30, στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, στον χώρο του Αίθουσας «Μελίνα Μερκούρη».

Την εκδήλωση συντονίζει η κα Λένα Μπέλλου, δημοσιογράφος, Γραμματέας Εστίας Νέας Σμύρνης, ενώ ο π. Δημήτριος Ζαχαρόπουλος χαιρετίζει «Γυναίκες ωραίες».

Πέντε γυναίκες, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, μοιράζονται τα μονοπάτια που διαβήκανε, αναζητώντας τον κοινό τόπο· τη μητρότητα και διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες:

«Ζώντας και μαθαίνοντας από τον Πετρή μου…»: Η Αθηνά Ράϊκου μας εξηγεί πώς διαχειρίζεται την καθημερινότητά της μία μητέρα που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, αλλά και τον πλούτο συναισθημάτων της ανατροφής ενός παιδιού με Ειδικές Ανάγκες.

«Είμαι μαμά της καρδιάς»: Η Ερασμία Παπαδοπούλου μας μιλάει για τη συνειδητή επιλογή της υιοθεσίας και για τη διαδρομή της μέχρι να κρατήσει στα χέρια της το «παιδί της καρδιάς της».

«Η δύναμη της ψυχής»: Η Μαρία Σκολαρίκου μας εξιστορεί τους 18 «αγώνες» που χρειάστηκε να δώσει, μέσα απ’ τον δύσκολο δρόμο της εξωσωματικής διαδικασίας, με το σώμα της και την ψυχή της, για ένα όνειρο που παρέμεινε ανεκπλήρωτο.

«Με τη δύναμη της θέλησης…»: Η Αντωνία Τζαναβάρα μας περιγράφει όλα όσα αντιμετωπίζει μια μητέρα που διατηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στην ανατροφή των παιδιών της και στην προσωπική της εξέλιξη, κατέχοντας θέσεις ευθύνης, βάζοντας διαρκώς νέους στόχους και προσπαθώντας όλα αυτά να δένουν αρμονικά σε ένα υγιές και ευτυχισμένο οικογενειακό περιβάλλον. 

«Μονογονεϊκή οικογένεια: Μια ‘γνωστή-άγνωστη’ ιστορία»: Η Εύα Τσαροπούλου μας διηγείται μια ιστορία τόσο γνώριμη πια σε όλους, αλλά και τόσο προσωπική· αυτήν της μόνης μητέρας-γονιού, που καλείται να παίξει ταυτόχρονα πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητά της.

Το Κέντρο Αριστείας, με ακλόνητη την πεποίθηση ότι η οικογένεια αποτελεί τον πρώτιστο στυλοβάτη της κοινωνίας μας, σας προσκαλεί να τιμήσετε μαζί του τη Μητέρα, τη γυναίκα εκείνη, που αποφάσισε να αφήσει την καρδιά της να κυκλοφορεί έξω απ’ το σώμα της για πάντα…

Χριστός Ανέστη,

Αναστάσιος Μπασαράς

Πρόεδρος ,

Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις

 


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.