Είχαμε, με τη Λίνα, την τιμή και την χαρά, να παραβρεθούμε στην Πρεσβευτική κατοικία του Ελβετού Πρέσβη στην Ελλάδα, Stefan Estermann, χθες την εσπέρα, Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025, ως πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις μαζί με την Τόνια Δήμου και τον σύζυγό της Γιάννη Αναστασάκη για τον επίσημο εορτασμό της Εθνικής Εορτής της Ελβετίας.

Ως γνωστόν, την 1η Αυγούστου η Ελβετία γιορτάζει την Εθνική της εορτή (1η Αυγούστου του 1291 ιδρύθηκε η Ελβετική Συνομοσπονδία από τα τρία καντόνια: Uri, Schwyz και Unterwalden»).

Κάθε χρόνο η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα διοργανώνει επετειακή εκδήλωση στην Πρεσβευτική κατοικία στην οποία προσκαλούνται οι Ελληνικές Αρχές καθώς και εκπρόσωποι του κοινωνικού και οικονομικού ελληνο-ελβετικού χώρου. Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών η εκδήλωση πραγματοποιείται πάντοτε σε ημερομηνία προγενέστερη της 1ης Αυγούστου.

Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της φίλης χώρας στην Ελλάδα υποδέχτηκε στον όμορφο κήπο τους Έλληνες φίλους της σε μια έντονα ελβετικά χρωματισμένη ατμόσφαιρα με ωραία διακόσμηση, νόστιμες λιχουδιές και πολλά πηγαδάκια με ενδιαφέρουσες συζήτηση και κουβέντα, προς ικανοποίηση απάντων.

Ακολουθεί μια σειρά από φωτογραφίες!

  

    

  

    

Εισαγωγή
Στις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουνίου 2025, το Ισραήλ ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις εναντίον στόχων σε διάφορες περιοχές του Ιράν. Το κωδικό όνομα του Ισραήλ για την επίθεση ήταν Επιχείρηση Rising Lion. Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και τη Μοσάντ (IDF*), στόχευσαν πυρηνικές εγκαταστάσεις, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις κατοικίες ανώτερων αξιωματούχων, προκαλώντας ζημιές σε βασικές πυρηνικές τοποθεσίες και εξαλείφοντας την κορυφαία στρατιωτική ηγεσία του Ιράν. Η επίθεση ήταν η μεγαλύτερη επίθεση στο Ιράν από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ.
            
Εκρήξεις αναφέρθηκαν σε όλη την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένων κοντά σε στρατιωτικές βάσεις και σε γειτονιές που στεγάζουν ανώτερους διοικητές. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τεράστιες φλόγες και επαναλαμβανόμενες εκρήξεις. Εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Νατάνζ, στην επαρχία Ισφαχάν του Ιράν, όπου βρίσκεται μια από τις πιο κρίσιμες πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Πυρηνικές τοποθεσίες στο Χοντάμπ και το Χοραμαμπάντ έγιναν επίσης στόχοι. Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Οι IDF* ανέφεραν επίσης ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχαμάντ Μπακέρι, σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκαν επίσης οι πυρηνικοί επιστήμονες Φερεϊντούν Αμπάσι και Μοχαμάντ Μεχντί Τεχραντσί. Οι επιθέσεις σκότωσαν τόσο Ιρανούς στρατιωτικούς όσο και Ιρανούς πολίτες. Τα κτίρια που επλήγησαν περιελάμβαναν πυρηνικές τοποθεσίες, στρατιωτικές τοποθεσίες και κατοικημένες περιοχές.

  

Τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονταν μια νέα πυρηνική συμφωνία μετά την αναστολή της αμερικανικής συμμετοχής στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης του προεδρίας. Το Ιράν εμπλουτίζει επί του παρόντος ουράνιο σε καθαρότητα 60%, κοντά σε επίπεδο όπλων, και έχει επιταχύνει τις πυρηνικές του προόδους εγκαθιστώντας πιο προηγμένες φυγόκεντρες μηχανές. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτές οι δραστηριότητες υπερβαίνουν κατά πολύ οποιονδήποτε εύλογο πολιτικό σκοπό. Μια ημέρα πριν από την επίθεση, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διαπίστωσε ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται με τις πυρηνικές του υποχρεώσεις για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Το Ιράν απάντησε ανακοινώνοντας την έναρξη μιας νέας τοποθεσίας εμπλουτισμού και εγκαθιστώντας προηγμένες φυγόκεντρες μηχανές.

Ιστορικό
Οι λέξεις "Θάνατος στο Ισραήλ" στα περσικά εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια παρέλασης στο Ιράν το 2016. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θεωρείται ως μέσο για να καταστραφεί το Ισραήλ ή να απειληθεί η ύπαρξή του.

Η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στις σχέσεις Ιράν-Ισραήλ, οι οποίες ήταν φιλικές πριν από τότε. Έκτοτε, ο στόχος της εξάλειψης του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους έχει καταστεί κεντρικός πυλώνας της προσέγγισης του Ιράν στις περιφερειακές υποθέσεις. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει αποκαλέσει το Ισραήλ "κακοήθη όγκο" και ένα έθνος "καταδικασμένο σε αποτυχία και αφανισμό", περιγράφοντας ένα σχέδιο εννέα σημείων για την εξάλειψή του το 2014. Το 2015, δήλωσε ότι "το Ισραήλ δεν θα υπάρξει σε 25 χρόνια". Το Ιράν επένδυσε σε μεγάλο βαθμό σε πληρεξούσιους, πολλοί από τους οποίους είναι χαρακτηρισμένοι ως τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Δύση, ως μέρος του ευρύτερου "Άξονα Αντίστασης". Το Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα Φρουρών έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ίδρυση και τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ενώ το Ιράν χρηματοδότησε, εξόπλισε και εκπαίδευσε επίσης παλαιστινιακές ομάδες όπως η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Ο Χαμενεΐ επανέλαβε τη θέση του μετά τις τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δηλώνοντας το 2024 ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν βάλει το Ισραήλ "στο δρόμο που θα τελειώσει μόνο με την καταστροφή του".

Τα τελευταία χρόνια, το Ιράν έχει επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο το Ισραήλ θεωρεί υπαρξιακή απειλή δεδομένων των επανειλημμένων εκκλήσεων του Ιράν για καταστροφή του Ισραήλ. Αυτός ο στόχος αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πολλούς στρατηγικούς στόχους πίσω από τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την πυρηνική τρομοκρατία και την αυξημένη υποστήριξη προς την τρομοκρατία και την εξέγερση. Μυστικές επιχειρήσεις όπως η κυβερνοεπίθεση Stuxnet το 2010 επιχείρησαν να διαταράξουν το πρόγραμμα. Το 2015, υπογράφηκε το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων. Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία, οδηγώντας στην επαναφορά των κυρώσεων. Από το 2025, το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα 60% (κοντά σε επίπεδο όπλων) και έχει επιταχύνει τις πυρηνικές του προόδους εγκαθιστώντας πιο προηγμένες φυγόκεντρες μηχανές. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτές οι δραστηριότητες υπερβαίνουν κατά πολύ οποιονδήποτε εύλογο πολιτικό σκοπό.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για την ιρανική πυρηνική απειλή και έχει λάβει διάφορα μέτρα για να υπονομεύσει το πρόγραμμα. Ανέπτυξε το Δόγμα Μπεγκίν, μια προληπτική πολιτική κατά της διάδοσης που διαβεβαιώνει ότι σε κανέναν περιφερειακό αντίπαλο δεν θα πρέπει να επιτραπεί να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής. Προηγούμενες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν βάσει αυτής της πολιτικής περιλαμβάνουν την Επιχείρηση Όπερα στο Ιράκ και την Επιχείρηση Έξω από το Κουτί στη Συρία του Άσαντ. Το 2018, πράκτορες της Μοσάντ διείσδυσαν σε μια αποθήκη στην Τεχεράνη και κατέσχεσαν ένα αρχείο πυρηνικών εγγράφων από το Πρόγραμμα AMAD, μια μυστική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Τα αρχεία περιελάμβαναν πληροφορίες για σχέδια κεφαλών, πειράματα υψηλής εκρηκτικότητας και σχέδια για τοποθέτηση πυρηνικών όπλων σε πυραύλους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σε μια ομιλία του προς τον ιρανικό λαό, ο Νετανιάχου εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μέρα θα είναι ελεύθεροι από το σημερινό τους καθεστώς και ότι η ειρήνη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα είναι δυνατή.

Το Economist ανέφερε τον Μάιο του 2024 ότι το αμερικανικό think tank Institute for Science and International Security εκτίμησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να παράγει αρκετό ουράνιο οπλικής ποιότητας για μια πυρηνική βόμβα μέσα σε μια εβδομάδα και να συγκεντρώσει αρκετό για επτά μέσα σε ένα μήνα. Το Ιράν έχει αναπτύξει τεχνολογία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με ορισμένα σχέδια βασισμένα σε βορειοκορεατικά μοντέλα. Οι τελευταίες του εξελίξεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικά όπλα με βεληνεκές έως και 3.000 χλμ., ικανούς να φτάσουν βαθιά στην Ευρώπη. Τον Ιούνιο του 2025, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διαπίστωσε ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται με τις πυρηνικές του υποχρεώσεις για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Το Ιράν απάντησε ξεκινώντας μια νέα τοποθεσία εμπλουτισμού και εγκαθιστώντας προηγμένες φυγόκεντρες μηχανές.

Οι New York Times ανέφεραν τον Οκτώβριο του 2024 ότι ισραηλινές αντεπιθέσεις στη χώρα έχουν υποβαθμίσει τις αμυντικές ικανότητες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300 SAM. Μία από τις επιθέσεις φέρεται να κατέστρεψε μια εγκατάσταση έρευνας πυρηνικών όπλων στο Παρτσίν.

Στις 12 Ιουνίου 2025, το ABC News ανέφερε ότι το Ισραήλ εξέταζε τη λήψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν. ώρες αργότερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί ότι το Ισραήλ ήταν "πλήρως έτοιμο" να ξεκινήσει μια επιχείρηση εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με το CBS News. Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να εξέτασε επιλογές για να υποστηρίξει το Ισραήλ χωρίς να ηγηθεί της επιχείρησης. Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ περιόρισε την κίνηση του προσωπικού της την επόμενη μέρα, αν και ο Μάικ Χάκαμπι, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, είπε ότι ήταν απίθανο το Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης Τραμπ. Πριν από τις αεροπορικές επιδρομές, το Ισραήλ είπε στην κυβέρνηση Τραμπ ότι δεν θα χτυπούσε χωρίς να ειδοποιήσει πρώτα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιθέσεις
Στις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουνίου 2025, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)* ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές υποδομές. Από τις 6:30 π.μ. ισραηλινή ώρα, η ισραηλινή αεροπορία είχε πραγματοποιήσει πέντε κύματα επιδρομών. Η επιχείρηση φέρεται να επικεντρώθηκε σε δεκάδες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και βασικούς στρατιωτικούς διοικητές και βάσεις. Η Μοσάντ πραγματοποίησε επίσης ένα συντονισμένο σύνολο μυστικών αποστολών σαμποτάζ με στόχο τα ιρανικά αμυντικά συστήματα και τις πυραυλικές υποδομές. Το Ισραήλ δήλωσε ότι είχε χτυπήσει στόχους που δεν είχαν προβλεφθεί από την Τεχεράνη.

 

Σύμφωνα με τις IDF, πάνω από 200 ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν περισσότερα από 330 πυρομαχικά σε περίπου 100 στόχους κατά τις εναρκτήριες επιδρομές. Σύμφωνα με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο, η Μοσάντ ίδρυσε μια μυστική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην Τεχεράνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει εκτοξευτές πυραύλων που στόχευαν το Ισραήλ ως μέρος της επιχείρησης. Η αποστολή, σε συντονισμό με τις IDF, περιλάμβανε επίσης λαθρεμπόριο όπλων ακριβείας στο Ιράν και ανάπτυξη κομάντος της Μοσάντ για την απενεργοποίηση της αεράμυνας, διασφαλίζοντας την αεροπορική υπεροχή για τα ισραηλινά αεροσκάφη.

Γύρω στις 3:00 π.μ. τοπική ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας για επικείμενη πυραυλική και επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι σειρήνες προειδοποίησης ενεργοποιήθηκαν σε όλο το Ισραήλ εν αναμονή μιας πιθανής ιρανικής αντεπίθεσης, αν και δεν είχαν εκτοξευθεί βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν κατά τη στιγμή της αναφοράς. Ο Κατς περιέγραψε περαιτέρω την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ως "προληπτικό χτύπημα". Σύμφωνα με τις IDF*, η ενέργεια προκλήθηκε από πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι το Ιράν είχε συγκεντρώσει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να παράγει έως και 15 πυρηνικά όπλα μέσα σε λίγες μέρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε επειδή "αν δεν σταματήσει, το Ιράν θα μπορούσε να παράγει πυρηνικό όπλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσε να είναι ένας χρόνος. Θα μπορούσε να είναι μέσα σε λίγους μήνες, λιγότερο από ένα χρόνο. "Ως εκ τούτου, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Rising Lion, μιας στρατιωτικής εκστρατείας που στόχευε την κύρια εγκατάσταση εμπλουτισμού του Ιράν στη Νατάνζ, τους πυρηνικούς επιστήμονες και τμήματα του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του, δηλώνοντας ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί "για όσες μέρες χρειαστεί". Ο Νετανιάχου περιέγραψε τις πυρηνικές προσπάθειες του Ιράν ως "ξεκάθαρο και άμεσο κίνδυνο για την ίδια την επιβίωση του Ισραήλ" και τόνισε ότι ενεργώντας, "υπερασπιζόμαστε επίσης τους Άραβες γείτονές μας" από την ιρανική επιθετικότητα. Από τις 04:35 π.μ. ισραηλινή ώρα, το Ιράν δεν έχει απαντήσει. Ο Νετανιάχου συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας καθώς η κατάσταση εκτυλισσόταν.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν σε όλη την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένων κοντά σε στρατιωτικές βάσεις και σε γειτονιές που στεγάζουν ανώτερους διοικητές. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τεράστιες φλόγες και επανειλημμένες εκρήξεις. Το πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο συνδέεται με το IRGC, αναφέρει ότι πολλά σπίτια χτυπήθηκαν στο Shahrak-e Mahallati, μια γειτονιά στην ανατολική Τεχεράνη όπου διαμένουν ανώτεροι Ιρανοί στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους. Η επίθεση φέρεται να έβαλε φωτιά στα αρχηγεία των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στην Τεχεράνη.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Νατάνζ, στην επαρχία Ισφαχάν, όπου βρίσκεται μία από τις πιο κρίσιμες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η ιρανική κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε "δυνατές εκρήξεις" κοντά στην τοποθεσία, η οποία στεγάζει δύο εργοστάσια εμπλουτισμού: το μεγάλο υπόγειο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Καυσίμων (FEP) και το Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Καυσίμων Pilot (PFEP) πάνω από το έδαφος. Πυρηνικές τοποθεσίες στο Χοντάμπ και το Χοραμαμπάντ έγιναν επίσης στόχοι.

Απώλειες
Ιρανοί ανώτεροι διοικητές φέρεται να σκοτώθηκαν. Οι IDF* είπαν ότι είναι πιθανό ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχαμάντ Μπακέρι, να σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Ο ισχυρισμός διαψεύστηκε από τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης IRNA, αλλά επιβεβαιώθηκε από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης εν τω μεταξύ ανέφεραν τον θάνατο του διοικητή του IRGC, Χοσεΐν Σαλαμί, ο οποίος επιβεβαιώθηκε αργότερα από το IRGC και τον ανώτερο διοικητή Γκολάμ Αλί Ρασίντ. Το Nour News ανέφερε ότι ο Αλί Σαμχανί, σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε αργότερα από τα τραύματά του.

Οι πυρηνικοί επιστήμονες Φερεϊντούν Αμπάσι και Μοχαμάντ Μεχντί Τεχραντσί σκοτώθηκαν επίσης, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim πρόσθεσε αργότερα ότι σκοτώθηκαν 4 ακόμη επιστήμονες, οι Αμπντουλχαμίντ Μινουχέρχ, Αχμαντρέζα Ζολφαγκάρι, Σεγέντ Αμιρχοσεΐν Φαγκί και Μοταμπιζαντέχ.
Αναφέρθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε αργότερα ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη βόρεια συνοικία Τατζρίς της Τεχεράνης, μεταξύ των οποίων 35 γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Chamran.
Αντίποινα

Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο των IDF, Effie Defrin, το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed προς το Ισραήλ ως αντίποινα. Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, καθώς ορισμένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από τη Βασιλική Ιορδανική Αεροπορία πάνω από τον ιορδανικό εναέριο χώρο και ορισμένα από την ισραηλινή αεροπορία πάνω από τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία.

Επακόλουθα
Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι οι ιρανικές αρχές ανέστειλαν τις πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί, αν και η ίδια η εγκατάσταση δεν επλήγη άμεσα από τις επιθέσεις. Οι πτήσεις επιστροφής
ακυρώθηκαν, εξ ου και ακυρώθηκαν για προσκυνητές στη Σαουδική Αραβία. Οι πτήσεις ανεστάλησαν επίσης από τα αεροδρόμια του Ισραήλ και τόσο το Ιράκ όσο και η Ιορδανία έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους. Η Κίνα συμβούλεψε τους πολίτες της στο Ιράν να παραμείνουν σε εγρήγορση. Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης είπε ότι "αναπτύσσει πρόσθετους πόρους" σε εβραϊκές και ισραηλινές τοποθεσίες γύρω από τη Νέα Υόρκη.

Απαντήσεις
Ιράν
Η ιρανική κυβέρνηση διέταξε συσκότιση στα μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Αμπολφαζλ Σεκαρτσί ορκίστηκε να ανταποδώσει εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ εξέδωσε δήλωση μετά τις επιθέσεις, αποκαλώντας τις επιθέσεις "έγκλημα" και προειδοποίησε ότι "το σιωνιστικό καθεστώς προετοίμασε για τον εαυτό του μια πικρή και οδυνηρή μοίρα".

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το Ιράν έχει το "νόμιμο και θεμιτό" δικαίωμα να απαντήσει σε ισραηλινές επιθέσεις βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ, δηλώνοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ θα είναι επίσης υπεύθυνες για τις "επικίνδυνες επιπτώσεις και συνέπειες της περιπέτειας του σιωνιστικού καθεστώτος". Το Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα Φρουρών δήλωσε ότι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί ακόμη και μετά το θάνατο του αρχηγού του, Χοσεΐν Σαλαμί. Ο Αχμάντ Βαχίντι διορίστηκε προσωρινός αρχηγός. Ο βουλευτής Αλαεντίν Μπορουτζέρντι είπε ότι "το Ιράν δεν θα συμμετάσχει στον έκτο γύρο πυρηνικών συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Ιουνίου και μέχρι νεοτέρας."

Ο πρώην Πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί ζήτησε καταδίκη αυτής της "εγκληματικής πράξης" και ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια "να αποτρέψει περαιτέρω τραγωδίες σοβαρά και ολοκληρωμένα" καταδικάζοντας το Ισραήλ. Οι διαδηλωτές στο Κομ κάλεσαν για αντίποινα.

Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη: "Βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική στιγμή στην ιστορία του Ισραήλ" και πρόσθεσε: "Υπερασπιζόμαστε τον ελεύθερο κόσμο από την τρομοκρατία και τη βαρβαρότητα που το Ιράν προωθεί και εξάγει σε όλο τον κόσμο". Ισχυρίστηκε επίσης ότι το Ιράν κατείχε ήδη αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για εννέα πυρηνικές βόμβες. Ευχαρίστησε τον Τραμπ για την υποστήριξή του και είπε ότι η επίθεση ήταν μια άμεση επιχειρησιακή ανάγκη για να ανατραπεί η απειλή εμπλουτισμού ουρανίου. Είπε περαιτέρω ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για "όσο διάστημα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η εργασία της αποτροπής της απειλής του αφανισμού εναντίον μας."
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των IDF*, Eyal Zamir, δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμα ότι ο ισραηλινός στρατός "κινητοποιεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και προετοιμάζεται σε όλα τα σύνορα", καθώς προειδοποίησε ότι "όποιος προσπαθήσει να μας προκαλέσει θα πληρώσει βαρύ τίμημα" και ότι "ήταν σε σημείο χωρίς επιστροφή".

Πηγή: Wikipedia
IDF: Israelian Defense Forces


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.