Σύγκριση αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών συστημάτων με βάση ανοικτές πηγές

γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Ζηκίδης

Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό Σχολής Ικάρων – Διδάκτωρ ΕΜΠ

Η Φουντουκιά και η Αποκάλυψις του Ιωάννου

Την 21η Νοεμβρίου 2024, ένας ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος έπληξε στόχο στο Ντνίπρο της Ουκρανίας. Ακριβέστερα, έξι ανεξάρτητες πολεμικές κεφαλές (“οχήματα επανεισόδου ανεξάρτητης στόχευσης”, Multiple Independently Re-targetable Vehicles – MIRV), με έξι υποπυρομαχικά η κάθε μία, έπεσαν με περίπου 11 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 11, σχεδόν 3,8 km/s), σε ένα παλαιό σοβιετικό εργοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο κατέστρεψαν ολοσχερώς, προκαλώντας σεισμό. Και όλα αυτά, χωρίς να διαθέτουν συμβατική ή πυρηνική πολεμική κεφαλή, παρά μόνο με την κινητική τους ενέργεια. Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου ήταν απόκοσμες.

Η συνέχεια PDF

* Ο Κωνσταντίνος Ζηκίδης ...

Στο πλαίσιο του 7ου Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα «Η κατάρρευση του μετώπου και το δράμα των αιχμαλώτων της Μικράς Ασίας», που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Κηφισιάς και το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) σε συνεργασία με την «Μηχανή του Χρόνου», ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Χαράλαμπος Λαλούσης παρουσίασε την εισήγησή του με τίτλο: «Οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Οι κρίσιμες μάχες και ο ρόλος της επιμελητείας».

Η ανάλυσή του ανέδειξε τις κρίσιμες πτυχές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της περιόδου 1919-1922, εστιάζοντας στις στρατηγικές επιλογές, τα τακτικά λάθη, και την καθοριστική σημασία της επιμελητείας για τη συνολική πορεία της εκστρατείας. 

Με αφετηρία την πρώτη σημαντική ήττα του ελληνικού στρατού τον Μάρτιο του 1921, ο κ. Λαλούσης εξέτασε τις στρατιωτικές και πολιτικές παραμέτρους που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, παρέχοντας πολύτιμα διδάγματα για την κατανόηση ενός από τα πιο καθοριστικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Λαλούσης: Η Πρώτη Ήττα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρασία

Η πρώτη σοβαρή αποτυχία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία σημειώθηκε τον Μάρτιο του 1921, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την κατάληψη της στρατηγικής γραμμής Αφιόν Καραχισάρ – Κιουτάχεια.

Ήταν η στιγμή που οι ελληνικές δυνάμεις, παρά τις μέχρι τότε τακτικές επιτυχίες, ήρθαν αντιμέτωπες με τις στρατηγικές αδυναμίες που θα καθόριζαν την πορεία της Μικρασιατικής Εκστρατείας και, τελικά, θα οδηγούσαν στην τραγική της κατάληξη.

Η επιχείρηση του Μαρτίου, που είχε στόχο την κατάληψη στρατηγικών σημείων, χαρακτηρίστηκε από μετωπική επίθεση χωρίς συντονισμένες ενέργειες μεταξύ των μονάδων. Τα ελληνικά στρατιωτικά συγκροτήματα λειτούργησαν ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποστηρίξουν αμοιβαία τις επιχειρήσεις.

Η έλλειψη εφεδρειών και ευέλικτων σχεδίων αποδείχθηκαν κρίσιμα μειονεκτήματα, καθώς δεν υπήρξε η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν οι ελληνικές δυνάμεις τις όποιες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης. Ενώ στο βόρειο τομέα η ισχυρή τουρκική αντίσταση ανέκοψε την ελληνική προέλαση, στον νότιο τομέα η ανεπαρκής παρουσία ελληνικών δυνάμεων επέτρεψε στους Τούρκους να διατηρήσουν τον έλεγχο κρίσιμων περιοχών.

Λαλούσης: Η Πρώτη Ήττα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία
Λαλούσης: Η Πρώτη Ήττα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία

Αυτή η τακτική αποτυχία, η πρώτη σημαντική για τις ελληνικές δυνάμεις, σηματοδότησε μια δραματική αλλαγή στην πορεία της εκστρατείας. Μέχρι τότε, οι ελληνικές δυνάμεις είχαν κατορθώσει να επιτύχουν σειρά τακτικών νικών και να επεκτείνουν τη ζώνη κατοχής τους στη Μικρά Ασία.

Ωστόσο, η αποτυχία του Μαρτίου έδειξε ότι οι νίκες αυτές ήταν κυρίως τακτικού χαρακτήρα και δεν συνοδεύονταν από στρατηγική συνοχή. Αυτό οδήγησε σε απώλεια της στρατιωτικής πρωτοβουλίας και έθεσε την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση, τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο διπλωματικό επίπεδο.

Τακτικά και Στρατηγικά Λάθη

Η επιχείρηση αποκάλυψε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και τη στρατηγική του ελληνικού στρατού:

  1. Έλλειψη Συντονισμού: Τα ελληνικά τμήματα λειτούργησαν ανεξάρτητα, χωρίς ενιαίο σχέδιο ή συντονισμό. Αυτό κατέστησε αδύνατη τη συνεργασία μεταξύ τους και άφησε κενά στις γραμμές άμυνας και επίθεσης.
  2. Ανεπαρκείς Πόροι και Υποστήριξη: Οι ελληνικές δυνάμεις στερούνταν επαρκούς ανεφοδιασμού, κάτι που επιδεινώθηκε από την υπερβολική επιμήκυνση των γραμμών ανεφοδιασμού. Η μεταφορά εφοδίων στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε πρόχειρες λύσεις, όπως η χρήση καμήλων, που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ενός στρατού με μέτωπο 800 χιλιομέτρων.
  3. Υπερεπέκταση Μετώπων: Το διευρυνόμενο μέτωπο απαιτούσε δυνάμεις που ο ελληνικός στρατός δεν διέθετε. Η υπερεπέκταση αυτή άφηνε τα ελληνικά στρατεύματα ευάλωτα σε εχθρικές επιθέσεις και τα ανάγκαζε να δρουν με ανεπαρκή μέσα.
  4. Αδυναμία Προσαρμογής: Οι ελληνικές δυνάμεις συνέχισαν να εφαρμόζουν παραδοσιακές μετωπικές τακτικές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ταχύτατη αναδιοργάνωση του τουρκικού στρατού υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η Τουρκική Αντίδραση

Ενώ ο ελληνικός στρατός πάλευε με τις αδυναμίες του, ο τουρκικός στρατός κατάφερε να ανασυνταχθεί. Υπό την ηγεσία του Κεμάλ, οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν τη γεωγραφία και τη στρατηγική των ελιγμών για να επιβάλουν εξαντλητικές επιχειρήσεις στον ελληνικό στρατό. Επιπλέον, η εξωτερική βοήθεια που έλαβαν από τους Σοβιετικούς και τους Γάλλους ενίσχυσε τη μαχητική τους ικανότητα και τους παρείχε τα μέσα για να συνεχίσουν τον αγώνα.

Η ήττα του Μαρτίου ήταν το πρώτο σημάδι ότι η πρωτοβουλία των επιχειρήσεων είχε περάσει στους Τούρκους. Η ελληνική στρατηγική, βασισμένη στην τακτική κατοχής μεγάλων εκτάσεων, έμοιαζε ανεπαρκής μπροστά στη δυναμική τουρκική στρατηγική, που βασιζόταν σε κινητικές επιχειρήσεις και στην αξιοποίηση των εδαφικών πλεονεκτημάτων.

Λαλούσης: Η Πρώτη Ήττα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία
Λαλούσης: Η Πρώτη Ήττα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία

Διεθνείς Παράγοντες

Η ήττα του ελληνικού στρατού δεν ήταν μόνο στρατιωτική, αλλά και διπλωματική. Η Ελλάδα βρέθηκε απομονωμένη, καθώς οι σύμμαχοί της είτε απέσυραν την υποστήριξή τους είτε στράφηκαν υπέρ των Τούρκων. Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί σύναψαν συμφωνίες με την κεμαλική Τουρκία, παραδίδοντας πολεμικό υλικό και αποσύροντας την παρουσία τους από τα μικρασιατικά εδάφη. Η Βρετανία παρέμεινε ο μόνος δυτικός σύμμαχος, αλλά η υποστήριξή της περιορίστηκε σε διπλωματικές δηλώσεις χωρίς πρακτική βοήθεια.

Η απουσία διεθνούς στήριξης άφησε την Ελλάδα πολιτικά και στρατιωτικά απομονωμένη, ενώ η οικονομική εξάντληση της χώρας δυσχέραινε την περαιτέρω συνέχιση της εκστρατείας.

Οι Επιπτώσεις της Ήττας

Η πρώτη αυτή αποτυχία είχε καταλυτικές επιπτώσεις στην πορεία της εκστρατείας. Το ηθικό του στρατού υπέστη σοβαρό πλήγμα, ενώ η εμπιστοσύνη στις στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες άρχισε να φθίνει. Οι επόμενες επιχειρήσεις χαρακτηρίστηκαν από αυξανόμενη αμυντική στάση και σταδιακή υποχώρηση.

Η απώλεια της πρωτοβουλίας από την ελληνική πλευρά έθεσε τις βάσεις για τις τραγικές εξελίξεις του 1922. Η αποτυχία του Μαρτίου έδειξε ότι, χωρίς μια σαφή στρατηγική και επαρκή μέσα, η ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία δεν μπορούσε να έχει αίσιο τέλος. Παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων μαχητών και τις τακτικές τους επιτυχίες, η εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από αδυναμία προσαρμογής στις συνθήκες του πολέμου και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Λαλούσης: Η Πρώτη Ήττα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία
Λαλούσης: Η Πρώτη Ήττα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία

Διδάγματα από την Ήττα

Η αποτυχία του Μαρτίου 1921 παρέχει πολύτιμα διδάγματα για τη στρατηγική και τον σχεδιασμό μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η έλλειψη συντονισμού, η υποτίμηση του αντιπάλου και η αποτυχία ευθυγράμμισης στρατιωτικών και πολιτικών στόχων αποτέλεσαν τα βασικά αίτια της ήττας. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η στρατιωτική ισχύς πρέπει να συνοδεύεται από σαφή στρατηγική κατεύθυνση, επαρκή υποστήριξη και διεθνή συνεργασία για να είναι αποτελεσματική.

Η πρώτη σοβαρή ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία δεν ήταν μόνο ένα στρατιωτικό γεγονός, αλλά ένα σημείο καμπής που ανέδειξε τις δομικές αδυναμίες της εκστρατείας. Το στρατηγικό αυτό σφάλμα, που έδωσε την πρωτοβουλία στους Τούρκους, αποτέλεσε την αρχή του τέλους για το όραμα της Μεγάλης Ιδέας στη Μικρά Ασία.

Δείτε την πρώτη ημέρα των εργασιών του επιστημονικού συμποσίου

Η κατάρρευση του μετώπου και το δράμα των αιχμαλώτων της Μικράς Ασίας. Ημέρα Α'.

*Χαράλαμπος Λαλούσης: Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) 

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) ο «πραγματικός κίνδυνος» λιμού τον φετινό χειμώνα στη Λωρίδα της Γάζας, είναι μεν απολύτως αποτρέψιμος, αλλά ταυτόχρονα τον χαρακτήρισε και «ενορχηστρωμένο».

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Βερολίνο, δήλωσε: «Μπορούμε να εισέλθουμε σε μια κατάσταση όπου η πείνα ή ο ακραίος υποσιτισμός είναι δυστυχώς εκ νέου πιθανά».
Όπως είπε, το Ισραήλ εξακολουθεί να επιχειρεί κατά της Χαμάς σε αυτό το κατεστραμμένο παλαιστινιακό έδαφος, το οποίο ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τους «χειρότερους περιορισμούς» στην ανθρωπιστική βοήθεια μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο ΟΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρινί μίλησε για «δραστική μείωση» του αριθμού των αυτοκινητοπομπών με επισιτιστική βοήθεια στον νότο «κατά μέσο όρο 50 με 60 για δύο εκατομμύρια κατοίκους», καθώς «θεωρούμε ότι ο απαραίτητος αριθμός είναι πολύ πολύ πιο υψηλός».

Για τη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας είπε ότι σχεδόν 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στις μάχες και «έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο» να προσεγγίσει εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια. 

Ο επικεφαλής της UNRWA είπε ακόμα: «Τα παιδιά σηκώνουν το βάρος αυτού του πολέμου, καθώς ένα εκατομμύριο ανήλικοι ζουν αυτή τη στιγμή μέσα στα ερείπια».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, τα παιδιά αυτά εκτίθενται ιδιαίτερα σε μολυσματικές ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η οποία επανεμφανίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια και επί του παρόντος διεξάγεται εκστρατεία εμβολιασμού για την καταπολέμησή της.

Η Ουάσινγκτον απείλησε να αναστείλει ένα μέρος της στρατιωτικής της βοήθειας προς το Ισραήλ, εάν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν βελτιωθεί εντός 30 ημερών, κάτι που αλλάζει τη μέχρι τώρα ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Από την άλλη πλευρά, ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κ. Ντάνι Ντανόν, απέρριψε τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι «περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι βοήθειας» παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το πρόβλημα είναι η Χαμάς, η οποία εκτρέπει την ανθρωπιστική βοήθεια και την πουλά για να τροφοδοτεί τη μηχανή της, της τρομοκρατίας, ενώ ο άμαχος πληθυσμός υποφέρει», δήλωσε με ανακοίνωσή του.

Ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Ισραέλ Κατς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, δήλωσε: «Κάνουμε τα πάντα για να επιτρέψουμε στη διεθνή κοινότητα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Νομίζω ότι κάναμε και κάνουμε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει κάνει ποτέ για τους εχθρούς της».

Το υπεύθυνο όργανο του Ισραηλινού στρατού για τις πολιτικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, η Cogat, διαβεβαίωσε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ότι «50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρθηκαν την Τετάρτη προς το βόρειο τμήμα της Γάζας».

Πηγές: CNN Greece

*Εύα Τσαροπουλου

Έναν Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος και ΗΠΑ.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας και η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ, παρουσία μεταξύ άλλων, του αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, αρχηγού της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ, υπέγραψαν τη συμφωνία.

 «Η σημερινή υπογραφή του Οδικού Χάρτη της Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη της δέσμευσής μας για περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της σχέσης μας», δήλωσε ο Πάλμας ενώ από την πλευρά της η Γουόλαντερ έκανε λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο στη διμερή αμυντική σχέση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ.

«Αυτός ο Οδικός Χάρτης για Διμερή Αμυντική Συνεργασία προωθεί τους κοινούς στόχους ασφάλειας και επιβεβαιώνει την εξαιρετική ανάπτυξη των σχέσεων μας, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε η Γουόλαντερ.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Οδικού Χάρτη ο υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας είπε ότι έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιώδης και εποικοδομητική συζήτηση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, λέγοντας στην Αμερικανίδα αξιωματούχο πως η παρουσία της σήμερα στην Κύπρο αποτελεί απόδειξη της φιλίας και της εξελισσόμενης και ταχέως αναπτυσσόμενης συνεργασίας, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κυπριακή Δημοκρατία, στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

«Αυτή την περίοδο, η στρατηγική μας σύμπραξη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ», δήλωσε απευθυνόμενος στην Γουόλαντερ ο Βασίλης Πάλμας, σημειώνοντας ότι η διμερής σχέση εδράζεται σε κοινές αξίες, κοινά ιδανικά, κοινές προτεραιότητες, κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα. 

«Προς τούτο», ανέφερε, «ως Κυπριακή Δημοκρατία υλοποιούμε μεθοδικά μια προορατική εξωτερική πολιτική, με στόχο ακριβώς την επιδίωξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας».

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης του με την υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο, τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή πλευρά, «λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία πλέον επιδιώκει την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ και όσων μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί».

Διαβεβαίωσε δε πως η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας.

Σημείωσε επίσης ότι συζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη σύγκρουση στο Ισραήλ και στη Γάζα, την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τονίζοντας σε αυτό το πλαίσιο τη στενή συνεργασία της Κύπρου με άλλα κράτη και Οργανισμούς και αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην υλοποίηση του σχεδίου βοήθειας και στην παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης.

 Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υπογραφή του Οδικού Χάρτη, ο Πάλμας τόνισε πως αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης για περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της διμερούς σχέσης και διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία και το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί σε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια στενότερη, ισχυρότερη και επωφελέστερη διμερή συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Σελέστ Γουόλαντερ έκανε λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο στη διμερή αμυντική σχέση Κυπριακής Δημοκρατίας - Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας ότι ο Οδικός Χάρτης για Διμερή Αμυντικής Συνεργασίας προάγει τους αμοιβαία επωφελείς στόχους ασφαλείας και επιβεβαιώνει την εξαιρετική ανάπτυξη της διμερούς σχέσης, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ρόλος του Οδικού Χάρτη

Η ίδια σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας ισχυρός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο πλέγμα Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

 Παράλληλα τόνισε παράλληλα πως η ευθυγράμμιση και οι κοινές αξίες της Κύπρου με τη Δύση κατά την πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή ήταν κρίσιμης σημασίας.

«Η Κύπρος έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχή, λειτουργώντας το 2006 ως ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης από τον Λίβανο, και με την υποδοχή Αμερικανών από το Σουδάν και το Ισραήλ πέρυσι» ανέφερε, εκφράζοντας επίσης ευγνωμοσύνη για τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του οράματος και την ενεργοποίηση του Κυπριακού Θαλάσσιου Διαδρόμου που έχει εξασφαλίσει, όπως είπε, ότι 20 εκατ. λίβρες (περίπου 9.100 τόνοι) ανθρωπιστικής βοήθειας έχει φτάσει στους πιο ευάλωτους ανθρώπους στη Γάζα. 

Συνεχάρη επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά του Νιου Τζέρσεϊ για την επέτειο ενός έτους από τη συμφωνία κρατικής σύμπραξης, τονίζοντας πως το Πρόγραμμα Κρατικής Σύμπραξης είναι ένα από τα πιο γόνιμα προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αλλά και ότι το επίπεδο συνεργασίας που επιτεύχθηκε το πρώτο έτος είναι αξιοσημείωτο. «Από τον χειρισμό διαταγμάτων έως την ιατρική εκπαίδευση έως ανάπτυξη υπαξιωματικών, η σχέση μας βαθαίνει και διευρύνεται», είπε.

«Γυμνάσια (ασκήσεις) και ανταλλαγές και η οικοδόμηση διαρκούς φιλίας είναι ο σκοπός αυτού του προγράμματος», τόνισε, τέλος, καλώντας τους εμπλεκόμενους να συνεχίσουν να αξιοποιούν στο έπακρο αυτή τη συνεργασία.

Πηγή: Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας - iefimerida.gr 


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.