Οι Δράσεις μας και η Τεκμηρίωσή τους!

Ένας νέος όρος μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο «επιταχυντής καινοτομίας» ή όπως είναι ο αγγλικός όρος “Innovation Accelerator”. Τι είναι όμως ο επιταχυντής καινοτομίας;

Υποστήριξη Ανάπτυξης Καινοτόμων Προτάσεων.
Ο επιταχυντής καινοτομίας είναι εξειδικευμένο λογισμικό και διαδικασίες που διασυνδέουν τους νέους επιχειρηματίες με κορυφαίους ειδικούς του κλάδου, που μέσω της καθοδήγησης τους βοηθούν να αναπτύξουν τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται, ώστε καινοτόμες ιδέες να μετεξελιχθούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Στους επιχειρηματίες αυτούς παρέχονται τα απαιτούμενα μέσα αλλά και η χρηματοδότηση εκκίνησης για την υποστήριξη της ανάπτυξης πρωτοτύπων.

Η συνέχεια PDF

* Ο αντιπτέραρχος (Ι)εα Ιωάννης Αναστασάκης είναι στρατηγικός αναλυτής για την περιφερειακή Ασφάλεια και συνεργάζεται με διεθνή Ιδρύματα σε Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Chair.GCSP Athens A.H., καθώς επίσης Γραμματέας του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ).

  
 
  Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Αγαπητοί φίλοι,
Μην χάσετε το 7λεπτο φωτοάλμπουμ-βίντεο-μουσική!
 
Είναι μεγάλη η ωδίνη του έθνους τούτες τις μέρες. Το τραγικότερο η κομματική κοκκορομαχία. Τώρα Θάβουμε, Τιμούμε τους Νεκρούς μας & Παρηγορούμε. Η Δικαιοσύνη θα δικάσει δίκαια τα Γιατί! Και είναι ηθική μας υποχρέωση να τους τιμήσουμε με σιγή ενός λεπτού!

Συναχθήκαμε, ένας μικρός πυρήνας ‘ανήσυχων’ , την άνοιξη του 21 και δημιουργήσαμε ένα πνευματικό φόρουμ, Οραματιζόμενοι: (1) Μια άρθρωση λόγου - με Ελευθερία, Σύνεση και Φρόνηση και ευρεία ηλεκτρονική διάχυση, με το ελάχιστο κόστος- για τη διαμόρφωση προτάσεων που θα μπορούσαν να συνδράμουν στο Ελληνικό Οραμα για την άμυνα και ασφάλεια, διπλωματία, πολιτισμό, ανάπτυξη, καινοτομία, βιομηχανία, περιβάλλον και κοινωνία, και (2) δράσεων που θα μας κρατούν ενεργούς και μάχιμους’’.

Και, ξεκινήσαμε με Στόχους να αποκτήσουμε την υποδομή και τους κανόνες λειτουργίας μας. Να στελεχώσουμε το Κέντρο. Και, να κάνουμε επιθετική προβολή, με πολύ επιλεγμένες, κατά βάση, από δικά μας μέλη διαλέξεις και δράσεις!
Και, τα καταφέραμε να κάνουμε 100 ιδρυτικά μέλη κι άλλα τόσα απλά μέλη. Και, παρουσιάσαμε πολλές εξαιρετικές - λένε- διαλέξεις και ημερίδες, και ένα μεγάλο συνέδριο στην περιφέρεια, στους Δελφούς.

Και, γιατί διαλέξαμε την αριστεία ως συνθετικό του ονόματος του Κέντρου μας; Γιατί: Πιστεύουμε ότι η αριστεία δεν είναι ρετσινιά. Είναι στάση ζωής. Αριστεία είναι να προσπαθείς διαρκώς να υπερβαίνεις τον εαυτό σου, να επιδιώκεις καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος και χρησιμότερος. Γιατί, πιστεύουμε στο του Σωκράτους ‘’Ο Ανεξέταστος Βίος Ου Βιωτός Ανθρώπω!’

Θα ήταν μωροφιλόδοξο & εξαιρετικά εγωιστικό, να πούμε ότι εμείς τα μέλη & οι φίλοι του Κ.Αρ.Α. αυτοεπιλεγήκαμε & αυτοπροταθήκαμε ως οι άριστοι & οι ξεχωριστοί.

Ωστόσο, παρακινηθήκαμε, αλλά, και, συμμεριστήκαμε & κατορθώσαμε να εμπνευστούμε, &, να οραματιστούμε από το «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν», και, να ιδρύσουμε ένα αξιόλογο πνευματικό Κέντρο: με μεγάλο όραμα, συγκεκριμένη αποστολή, ξεκάθαρους και εφικτούς στόχους, πολλά και ξεχωριστά μέλη από όλα τα στρώματα της κοινωνίας και μια πλούσια θεματολογία και φάσμα δράσεων.

Ο στόχος αυτός δεν είναι καθόλου εύκολος. Ωστόσο, δεν είναι ανέφικτος. Θα δουλέψουμε βήμα-βήμα, στόχο-στόχο, σκαλάκι-σκαλάκι προς τα πάνω, με την επιδίωξη να «χορτάσουμε» το ταξίδι μας προς την αριστεία, να γνωρίσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας, να αλληλο-επικοινωνήσουμε, να μη διχαζόμαστε και γκρινιάζουμε για την Ελλάδα μας.

Και, νάμαστε, Εδώ σήμερα, να έχουμε την πρώτη επίσημη ετήσια συνεστίαση και να γιορτάζουμε!
 
Και, όχι μόνον, αλλά σαν Κέντρο Αριστείας να βραβεύουμε, συμβολικά, επτά επιτυχόντες στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, τέκνα Παραμεθορίων οικογενειών, ως κάτωθι: Δογιάμαζη Ευδοξία, Ορεστιάδα, Μουγτοσίδου Χρυσούλα , Διδυμότειχο Ιωάννης Βάβαλος , Σαμοθράκη, Κελάρη Ειρήνη-Δήμητρα, Λήμνος, και Πολυτέκνων Οικογενειών: Στρατηγού-Αφράτη Μαρία, Στρατηγός-Αφράτης Νικόλαος, Αξαρλή Ειρήνη.

Μια εβδομάδα, πριν, είχαμε την πρώτη Γενική Συνέλευση και τις Αρχαιρεσίες μας, και συγκροτήσαμε το πρώτο επταμελές ΕΣ : Μπασαράς (Π), Χατζηαναστασίου (Α), Μπράτση, Κατελούζος, (Κ) Τσόγκας, Χαλκιά (Τ) και Ζηκίδης και αναπληρωματικά μέλη τους: Αγγος Κων/νος , Γερούλης Γεώργιος , Δήμου Αντωνία , Σαπουντζάκη Κυριακή , Δαουτάκου Αικατερίνη , Μητράκης Ιωάννης , Δεμάγκος Δημήτριος, Σαφαρίκα Αικατερίνη , Φιλιππακόπουλος Κων/νος και την πρώτη ΕΕ με μέλη τους Νικολαϊδη, Αναστασάκη, Αλιπράντη-Μαράτου και αναπληρωματικό μέλος τον Μπαλιτσάρη. Τους συγχαίρω όλους και τους παρακαλώ να δεσμευθούν στη εκπλήρωση της αποστολής μας.
 
Σας ανακοινώνω τις προσεχείς μας μεγάλες δράσεις , (1) το Μεγάλο μας Συνέδριο στον Μυστρά στις 17 Ιουν 2023: «Νότια Πελοπόννησος: Από την Σπάρτη, στη Μεσσήνη, στον Μυστρά & στη Μάνη-Ένα Διαχρονικό Ιστορικό Οδοιπορικό». Το συνέδριο, τελεί υπό την αιγίδα των Δήμων Σπάρτης, Καλαμάτας και Αν. Μάνης και θα γίνει στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού.
Και, (2) πιο πριν, τη διαδικτυακή Επετειακή Εσπερίδα για την εθνική μας γιορτή, καθώς, και, (3) μια ζωντανή εσπερίδα για να προβάλουμε και να τιμήσουμε τη γιορτή της μητέρας!
 
Και πολλά πολλά τα ευχαριστώ, σήμερα που μαζικά ήλθατε εδώ, και σε όσους βοήθησαν στη διοργάνωση.
Και, εδώ, φοβάμαι ότι σας κούρασα και περαίνων σας εύχομαι-μαστε μια πολύ καλή μεσημβρία σήμερα!
 
Παρακαλώ τον τελετάρχη, πτέραρχο να προχωρήσσουμε  στη βράβευση και την απονομή των επαίνων στους:
                                    
 
        
 
Με τη βοήθεια και των χορηγών μας, το αποτέλεσμα ήταν άψογο.
 
Η εκπρόσωπος του χορηγού μας, EFA Group, Λένα Τσιτσάρα,  Στέλεχος της EFA Group Διευθυντής, Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου, απονέμοντας το βραβείο στην Μαρία Στρατηγού-Αφράτη, αφού συνεχάρη την Μαρία, ετόνισε:
Ο μεγαλύτερος όμιλος αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα στηρίζει τους νέους!

O ελληνικός όμιλος εταιριών EFA GROUP που δραστηριοποιείται στην αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας για πάνω από 30 χρόνια, αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Απασχολεί πάνω από 400 στελέχη, ως επί το πλείστον Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς, και έχει εδραιωθεί σε περισσότερες από 58 χώρες παγκοσμίως.

Με ναυαρχίδα τη THEON SENSORS, που αποτελεί την No1 εταιρία στον κόσμο σε Συστήματα Νυχτερινής Όρασης για την Άμυνα και την Ασφάλεια (www.theon.com), στον όμιλο ανήκουν η EFA VENTURES (Διεθνής Πάροχος Βιομηχανικών Συνεργασιών και Συναφών Τεχνικών Υπηρεσιών, www.efaventures.com), η SCYTALYS (Συστήματα Τακτικής Διοίκησης, Επικοινωνίας Ελέγχου, Ζεύξης Δεδομένων, Εξομοίωσης, Λύσεις Διαλειτουργικότητας, www.scytalys.com) και η ES SYSTEMS (Ολοκληρωμένα Συστήματα Αισθητήρων που βασίζονται κυρίως στην τεχνολογία MEMS και IoT, www.esenssys.com). Οι δραστηριότητες του EFA GROUP ενισχύονται από την www.epicos.com, τη μοναδική διεθνώς Β2Β διαδικτυακή πύλη για τον χώρο της Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Νέων Τεχνολογιών (ADHT).

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις, ο Όμιλος EFA GROUP στήριξε τη βράβευση επτά επιτυχόντων - διακριθέντων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και τέκνα οικογενειών που διαμένουν σε παραμεθόριες περιοχές.

«Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλός μας έχει σχεδόν διπλασιάσει το προσωπικό του και έχει δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά να ξεδιπλώσουν τα χαρίσματα και τις ικανότητές τους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Θέλουμε οι ικανότητες των εργαζομένων μας να εξελίσσονται, θέλουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μας να εξελίσσονται και αυτό κάνουμε παρέχοντας σε αυτούς προγράμματα επιμόρφωσης και νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Αυτό το καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της πατρίδας, επιθυμεί ο Όμιλος EFA GROUP, ο οποίος προσπαθεί να βάλει το δικό του λιθαράκι στη δημιουργία μιας Ελλάδας που θα δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες στους νέους της, για να εργαστούν, να δημιουργήσουν και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους», δήλωσε εκπρόσωπος του Ομίλου κατά την τελετή βράβευσης.
 
 
Ο εκπρόσωπος του χορηγού μας, APELLA S.A., Πέτρος Βαγιακάκος, Τεχνικός Διευθυντής, Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου, απονέμοντας το βραβείο στoν Nικόλαο Στρατηγό-Αφράτη, αφού συνεχάρη τον Νίκο, ετόνισε.
 
Η APELLA είναι ένας ιδιόκτητος Οργανισμός Επισκευής & Γενικής Συντήρησης Αεροπορίας (MRO) που γνωρίζει συνεχή ανάπτυξη από την έναρξή του το 1987.
 
Έχοντας χτίσει ισχυρές σχέσεις με τους συνεργάτες μας καθώς και με τους πελάτες μας, σήμερα η APELLA εξυπηρετεί πολλούς πελάτες σε όλο τον κόσμο με ακλόνητη δέσμευση για ασφάλεια και ποιότητα, λειτουργώντας από μια ιδιόκτητη μονάδα επισκευής και γενικής επισκευής αεροσκαφών (MRO) 2.500m², που βρίσκεται σε λιγότερο από τρεις μίλια από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
 
Η APELLA τροφοδοτείται από μια διαφορετική ομάδα διαχείρισης και ένα αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό που έχει κατά μέσο όρο περισσότερα από 18 χρόνια πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της αεροπορίας και της αμυντικής βιομηχανίας.
 
Η APELLA είναι μέλος του Ελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικών Υλικών και του Ομίλου Ελληνικών Αεροδιαστημικών και Αμυντικών Βιομηχανιών. Η εταιρεία διαθέτει επίσης πιστοποιητικό TRACE ως εμπορική ενδιάμεση εταιρεία και είναι επίσης μέλος των Αμερικανοελληνικών, Γερμανοελληνικών και Ελληνοϊταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.
Η APELLA στηρίζει όλες τις δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία, την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα την εικόνα της κοινωνίας και της χώρας.
Θερμα τα συγχαρητήρια στο Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις για την ποιοτική και άψογη διοργάνωση της δράσης.

Ηταν μια υπέροχη γιορτή, με ωραίους ανθρώπους, σε ένα φανταστικό περιβάλλον, με καλό φαγητό και κρασί: Ευχαριστούμε όλους και όλες, και ήταν καμιά 100σταριά.
Στην επόπμενη συνεστίαση στον Μυστρά!

Η καλη μου φιλη της Λημνου Δεσποινα Παπαδοπουλου, ειδε την σημερινη μου αναρτηση για το "ολοκαυτωμα", ενα διηγημα μου: "Μια φωτογραφια πανω στα νερα" απο το βιβλιο μου ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ - Δεκαοκτω ονειρα, και βρηκε το βιβλιο, εγραψε το διηγημα, γιατι στην αναρτηση το ειχα μονο στα αγγλικα, και μου το εστειλε, για οσους θελουν να το διαβασουν στα ελληνικα. Σε ευχαριστω, Δεσποινα.
Οταν το εζησα, ημουν στην ηλικια της φωτογραφιας.
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΝΕΡΑ
«Κάτω απ’ το μαύρο φεγγάρι μια κραυγή…»,LORCA
---Γιατί ο Αλβέρτος φορούσε παλτό Ιούλιο μήνα;
---Γιατί ο Αλβέρτος έπρεπε να φύγει αμέσως μ’ εκείνο το παλιό πολεμικό καράβι;
----Για τί ο Αλβέρτος κρατούσε ένα μπογαλάκι ρούχα στο χέρι;
-----Γιατί ο Αλβέρτος έκλαιγε, καθώς έστριβε τη γωνία του χωματόδρομου;
----Γιατί μας κοίταξε με τόσο πόνο, καθώς τραβούσε αμίλητος για το λιμάνι;
----Πού πήγαινε με τη μικρή του αδελφή;
----Ποιος ήταν ο Αλβέρτος;
Ήταν ένα εβραιόπουλο.
Παίζαμε μαζί. Ερχόταν με τ’ άλλα παιδιά της γειτονιάς και παίζαμε μαζί. Μα άφησε το παιχνίδι στη μέση, γιατί έπρεπε, λέει, να φύγει αμέσως.
Πού πήγαινε όμως; Κανείς δε μας έδωσε απάντηση.
Στέκομαι στην άκρη του δρόμου και προσπαθώ να καταλάβω από πού κατεβαίνουν αυτά τα νερά…Παράξενο. Ολόκληρος χείμαρρος. Μα δεν έβρεξε. Τούτα τα νερά θαρρείς και αναβλύζουν μέσα από τη γη. Από τα έγκατα της γης.
Ή μήπως ήταν από πάντα εκεί ο ποταμός κι εγώ δεν τον είχα προσέξει; Μα είναι καλοκαίρι. Ιούλιος μήνας. Πώς είναι δυνατόν να πλημμυρίζουν τα ποτάμια! Κι εγώ έπρεπε να περάσω τον δρόμο. Να φτάσω στη γωνία.
Μπαίνω μέσα στο νερό. Μου έρχεται σχεδόν ως το γόνατο. Αριστερά είναι το σπίτι της Γεωργίας και δεξιά το ψαράδικο. Να μπορούσα τουλάχιστον να δω κάποιον. Να τον ρωτήσω για τα νερά. Δεν φαίνεται ψυχή.
Όμως , ξαφνικά, βλέπω κάτι να επιπλέει πάνω στο νερό. Κάτι σαν ένα μπογαλάκι. Κι ούτε απορώ που δεν βουλιάζει.
Η ροή του ποταμού το φέρνει προς εμένα. Λίγο ακόμα και το φτάνω. Απλώνω τα χέρια. Παράξενο. Δεν έχει βραχεί. Το παίρνω γρήγορα. Και προσπαθώ να βγω από το νερό. Να το ανοίξω. Η περιέργειά μου είναι τόσο μεγάλη! Μάλλον, δεν είναι περιέργεια, αλλά μια παράξενη διαίσθηση. Κάτι υπάρχει μέσα κει. Κάτι πολύ σπουδαίο.
Κάθομαι στο σκαλοπάτι του Ελισαίου και το ανοίγω με αδημονία. Τι να δω! Η φωτογραφία του Αλβέρτου. Ο Αλβέρτος με τη μικρή του αδελφή.


Περίεργο! Αυτό περίμενα να δω. Όπως τη μέρα που έφευγε. Φορά το παλτό του. Και τα μάτια του είναι λυπημένα.
Αισθάνομαι μια αγαλλίαση. Λοιπόν, ζει. Μπορεί και να ζει. Αυτό είναι ένα σημάδι.
Αφήνω τα άλλα πράγματα, ή, μάλλον, ούτε προσέχω τι άλλο υπάρχει μέσα στο δέμα, και σηκώνομαι να φύγω. Το νερό έχει τραβηχτεί. Ο δρόμος είναι βρεμένος, βέβαια. Χωματόδρομος. Αυτός που βγάζει στο λιμάνι. Κι ένα φως πράσινο πορτοκαλί απλώνεται με μια εξαίσια διαφάνεια.
Κάνω να τραβήξω κατά κει, να δω αν έφυγε το καράβι. Όμως, ποιο καράβι; Πάνε τόσα χρόνια! Απορώ. Η φωτογραφία πώς σώθηκε; Κι εγώ; Πώς βρέθηκα εδώ; Αφού ο πόλεμος τέλειωσε. Αυτό το ξέρω καλά. Τούτο το μπέρδεμα μέσα μου γίνεται μια φοβερή αγωνία. Και το σπίτι μου είναι υδάτινο. Μια υδάτινη διαφάνεια. Μα πώς βρέθηκε στο δρόμο μου; Κάτι δεν καταλαβαίνω. Οι τοίχοι του σπιτιού μου είναι υδάτινοι. Μπορώ να διακρίνω το πρόσωπό μου μέσα από στρώματα διαφανή, που με γοητεύουν. Μα ποια σχέση έχει το σπίτι μου με τον πόλεμο; Κι ούτε ξέρω πια αν ο πόλεμος τέλειωσε. Κρατώ στα χέρια μου τη φωτογραφία που είναι τεκμήριο σπουδαίο. Όμως, για ποιο πράγμα;
Αυτή η αγωνία είναι ένα παράξενο οδυνηρό «χάσιμο» μέσα μου. Και ξυπνώ.
Είναι κάποιες στιγμές στη ζωή μας, κάποιες παράξενες μικρές στιγμές, που μας ακολουθούν ακοίμητες, κομμάτια σπασμένα ενός περιστατικού που χάθηκε και που το κουβαλάμε απειλητικό και μεγεθυμένο.
Καθόμουν στα σκαλοπάτια του Ελισαίου, μαζί με άλλα παιδιά, εκείνο το μεσημέρι του καλοκαιριού, όταν είδαμε τον Αλβέρτο, με τη μητέρα του και τη μικρή του αδελφή, να προχωρούν στο χωματόδρομο για το λιμάνι.
Θa έφευγαν, λέει, μ’ ένα καράβι που τους περίμενε εκεί και που είχε έρθει μόνο και μόνο για να τους πάρει. Αλλά κανείς δεν ήξερε για πού.
Η μητέρα του και η αδελφή του προχώρησαν, έστριψαν τη γωνία. Όμως ο Αλβέρτος έμεινε λίγες στιγμές, ακριβώς εκεί, λίγο πριν στρίψει τη γωνία. Εκεί σήκωσε το χέρι του να μας χαιρετήσει.
Πλησιάσαμε κοντά του. Φορούσε ένα μαύρο βαρύ παλτό. Και ήταν μεσημέρι. Και ήταν Ιούλιος. Στο ένα του χέρι κρατούσε ένα μικρό μπογαλάκι, τόσο δα, όσο μπορεί να σηκώσει ένα παιδί, και με το άλλο του χέρι μας χαιρετούσε ακόμα.
Τα μάτια του ήταν λυπημένα. Τα μάτια του ήταν γεμάτα δάκρυα. Και δεν μίλησε. Κατέβασε το χέρι, σαν μικρή λαβωμένη φτερούγα. Και έφυγε. Έστριψε τη γωνία του δρόμου. Χάθηκε. Δεν μάθαμε ποτέ πια. Ποτέ κανείς.
Έμεινε ο χωματόδρομος άδειος.
Ήταν πολύ δυνατό το φως εκείνου του μεσημεριού. Κι όποτε σκέφτομαι τον Αλβέρτο, μια αίσθηση θαμπωτική από άσπρο κάνει το περιστατικό ανάλαφρο, θαρρείς, σαν να αιωρείται λίγο πιο πάνω από την πραγματικότητά του, μέσα σε μια λύπη ονείρου.
Ύστερα, χρόνια πολλά μετά, όταν διαβάζαμε για τα κρεματόρια και για τους θαλάμους των αερίων, όταν μας μιλούσαν για τα στρατόπεδα εκείνα του θανάτου, πάντα στη σκέψη μου ερχόταν αυτή η εικόνα του μεσημεριού. Το χέρι του παιδιού, που μας χαιρετούσε, και τα λυπημένα μάτια, που δεν γνώριζαν τότε ακόμα τη μοίρα που τους περίμενε.
Όλη αυτή την εμπειρία την κατοπινή την έζησα σε σχέση πάντα με το περιστατικό εκείνο, που δεν ήταν παρά ένα μικρό σπασμένο κομμάτι της θύμησης και που το κουβάλησα μέσα στον χρόνο. Μέσα σε κείνη την παράλληλο, όπου εγώ υπήρχα έξω από χρόνο. Μέσα στα θρύψαλα του παιδικού εαυτού μου
Κάστρο Λήμνου, 28 Ιουνίου 1983
(από το βιβλίο της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου «Νύχτες του Φεγγαριού- Δεκαοχτώ όνειρα)

Η Μαρία Πόθου ...

 Είπαμε αυτές τις άγιες χριστουγεννιάτικες μέρες να αφήσουμε στην άκρη -για μια ανάσα- τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς και την αδιάκοπη αρθρογραφία, και να γίνουμε πάλι παιδιά!

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης,

Χριστουγεννιάτικα διηγήματα:
1. Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη
2. Στο Χριστό στο Κάστρο
3. Το Χριστόψωμο


Κατεβάστε ΕΔΩ! και απολαύστε τα τρία Χριστουγεννιάτικα διηγήματα.



Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη
Στην ταβέρνα του Πατσοπούλου, ενώ ο βορράς εφύσα, και υψηλά εις τα βουνά εχιόνιζεν, ένα πρωί, εμβήκε να πίη ένα ρούμι να ζεσταθή ο μαστρο-Παύλος ο Πισκολέτος, διωγμένος από την γυναίκα του, υβρισμένος από την πενθεράν του, δαρμένος από τον κουνιάδον του, ξορκισμένος από την κυρά-Στρατίναν την σπιτονοικοκυράν του, και φασκελωμένος από τον μικρόν τριετή υιόν του, τον οποίον ο προκομμένος ο θείος του εδίδασκεν επιμελώς, όπως και οι γονείς ακόμη πράττουν εις τα "κατώτερα στρώματα", πως να μουντζώνη, να βρίζη, να βλασφημή και να κατεβάζη κάτω Σταυρούς, Παναγιές, κανδήλια, θυμιατά και κόλλυβα. Κι έπειτα, γράψε αθηναϊκά διηγήματα!


Στο Χριστό στο Κάστρο


- «Το Γιάννη το Νυφιώτη και τον Αργύρη της Μυλωνούς τους έκλεισε το χιόνι απάν’ στο Κάστρο, τ’ ν πέρα πάντα, στο Στοιβωτό τον ανήφορο, τ’ ακούσατε;»
Ούτως ωμίλησεν ο παπα-Φραγκούλης ο Σακελλάριος, αφού έκαμε την ευχαριστίαν του εξ οσπρίων και ελαιών οικογενειακού δείπνου, την εσπέραν της 23ης Δεκεμβρίου του έτους 186... Παρόντες ήσαν, πλην της παπαδιάς, των δυο αγάμων θυγατέρων και του δωδεκαετούς υιού, ο γείτονας ο Πανάγος ο μαραγκός, πεντηκοντούτης, οικογενειάρχης, αναβάς διά να είπη μίαν καλησπέραν και να πιή μίαν ρακιά, κατά το σύνηθες, εις το παπαδόσπιτο• κι η θειά το Μαλαμώ η Καναλάκαινα, μεμακρυσμένη συγγενής, ελθούσα διά να φέρη την προσφοράν της, χήρα εξηκοντούτις, ευλαβής, πρόθυμος να τρέχη εις όλας τάς λειτουργίας και να υπηρετή δωρεάν εις τους ναούς και τα εξωκκλήσια.

Το Χριστόψωμο
Μεταξύ των πολλών δημωδών τύπων, τους οποίους θα έχωσι να εκμεταλλευθώσιν οι μέλλοντες διηγηματογράφοι μας, διαπρεπή κατέχει θέσιν η κακή πενθερά, ως και η κακή μητρυιά. Περί μητρυιάς άλλωστε θα αποπειραθώ να διαλάβω τινά, προς εποικοδόμησιν των αναγνωστών μου. Περί μιας κακής πενθεράς σήμερον ο λόγος.
Εις τι έπταιεν η ατυχής νέα Διαλεχτή, ούτως ωνομάζετο, θυγάτηρ του Κασσανδρέως μπάρμπα Μανώλη, μεταναστεύσαντος κατά την Ελληνικήν Επανάστασιν εις μίαν των νήσων του Αιγαίου.
Εις τι έπταιεν αν ήτο στείρα και άτεκνος; Είχε νυμφευθή προ επταετίας, έκτοτε δις μετέβη εις τα λουτρά της Αιδηψού, πεντάκις τής έδωκαν να πίη διάφορα τελεσιουργά βότανα, εις μάτην, η γη έμενεν άγονος. Δύο ή τρεις γύφτισσαι τής έδωκαν να φορέση περίαπτα θαυματουργά περί τας μασχάλας, ειπούσαι αυτή, ότι τούτο ήτο το μόνον μέσον, όπως γεννήση, και μάλιστα υιόν. Τέλος καλόγηρός τις Σιναΐτης τη εδώρησεν ηγιασμένον κομβολόγιον, ειπών αυτή να το βαπτίζη και να πίνη το ύδωρ. Τα πάντα μάταια.

 


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων. 

Google Translate

enfrdeitrues

Σαν Σήμερα ...

Back to Top

Copyright © 2024 COE Acropolis. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.