Γιορτή της Γυναίκας και Ετήσια Συνεστίαση: The Athenian Kallirhoe Roof Garden στις 10 /3 / 2024, 11:00

Κυρίες και Κύριοι,

Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις, στο πλαίσιο του οράματος και της αποστολής του, διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση, την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 1100, στο Roof Garden του Ξενοδοχείου The Athenian Callirhoe Hotel, Αθήνα.

Εδώ το βίντεο των φωτογραφιών του άλμπουμ! https://youtu.be/n2TY_uE1VoA 

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Γυναίκα που, σε όλες τις εποχές, από όλες τις θέσεις και τα στρώματα, διατρέχοντας μοναχική πορεία, μέσα σε αντίξοες και άνισες συνθήκες, ενάντια σε διαχρονικά παραδοσιακές αντιλήψεις και πρακτικές αγωνίζεται να συμφιλιώσει τις απαιτήσεις που της επιβάλλουν η φύση της, ο κοινωνικός ρόλος και η θέση της. 

Δεν λησμονήσαμε, τέτοια μέρα, τις γυναίκες της Ουκρανίας (αλλά και της Ρωσίας), της Παλαιστίνης (αλλά και του Ισραήλ) που ζουν βαθιά τον πόνο, τη μιζέρια, την προσφυγιά, το δράμα των συνεπειών των πολέμων!

Ωστόσο, έχουμε κι εμείς, ως χώρα, καταθέσει ένα μεγάλο μερίδιο αίματος και πόνου στα ιδανικά της πατρίδας μας. Οι δικές μας Γυναίκες, οι δικές μας Μανάδες, οι δικές μας Σύζυγοι έχουν δώσει κομμάτι του εαυτού τους, των σπλάχνων τους και της καρδιάς τους γι’ αυτήν την πατρίδα.

«Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος», είπε η μητέρα του αδικοχαμένου υποσμηναγού, Σταυρούλα Τουρούτσικα». Τα λόγια αυτά από τον επικήδειο της μητέρας του Μάριου-Μιχαήλ, νεαρού πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σπινθήρισαν την απόφασή μας να αφιερώσουμε τη σημερινή μας δράση στις δικές μας γυναίκες -μητέρες και συζύγους- όσων έπεσαν υπέρ πατρίδος.

Η Συντονίστρια κα Λίνα Μπασαρά άνοιξε την εκδήλωση: Υπουργέ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, αξιότιμοι εκπρόσωποι των ΕΔ, Ταξίαρχε της ΠΑ κ. Χριστοφιλόπουλε και …. Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι,
Εκ μέρους του ΚΑ «Ακρόπολις», σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη Γυναίκα, που σε όλες τις εποχές, μέσα από αντίξοες και άνισες συνθήκες, αγωνίζεται να συμφιλιώσει τις απαιτήσεις που της επιβάλλουν η Φύση και ο Κοινωνικός της Ρόλος.
Κι αν πόλεμοι σκορπίζουν τον πόνο και την καταστροφή σε χώρες δίπλα μας ή λίγο πιο μακριά από μας, έχουμε κι εμείς καταθέσει και καταθέτουμε, το δικό μας μερίδιο αίματος και πόνου για τα ιδανικά της πατρίδας μας.
Οι δικές μας Γυναίκες, οι δικές μας Μανάδες, οι δικές μας Σύζυγοι έχουν δώσει ένα κομμάτι του εαυτού τους, των σπλάχνων τους και της καρδιάς τους γι’ αυτή την πατρίδα. Έζησαν και ζουν βαθιά τον ανείπωτο πόνο και την αδιάκοπη θλίψη, αλλά στέκονται όρθιες σαν τις αρχαίες Σπαρτιάτισσες έχοντας επί τας τα καμάρια τους.

Συνέχισε ο Πρόεδρος του Κέντρου Αναστάσιος Μπασαράς: Σεβαστές, πολυπονεμένες αλλά και πολυπαινεμένες κυρίες ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗ, ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑ, ΜΟΥΛΑ (Μητέρα/Σύζυγος), ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ, ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ, ΚΩΣΤΕΑ (Μητέρα/σύζυγος), Λυγγερίδη, Κουρουνιώτη, Σας καλωσορίζω και υποκλινόμαστε!
Υποκλινόμαστε, επίσης, σήμερα, εδώ και ευχαριστούμε:
Την Ηρώ Μητραλέξη, κόρη του πιο πολυζωγραφισμένου πιλότου - θρύλου και ήρωα του 1940, αντισμήναρχου ΜΗΤΡΑΛΕΞΗ ΜΑΡΙΝΟΥ, που την 19/9/1948 μαζί με τους Αντισμήναρχο Πολίτη Δημοσθένη και Επισμηναγό Γαλανάκο Δημήτριο, κατέπεσαν στην Τήνο και βυθίστηκαν.
Τον Ιωάννη Δεμάγκο γιό του ΔΕΜΑΓΚΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, που μαζί με τον Ανθυποσμηναγό (Ι) Νανόπουλο Κωνσταντίνο (του οποίου ο πιλότος πατέρας είχε φονευθεί το 1941) κατέπεσαν την 26/1/62.
Και, την Τέρρυ Μπουρλίδου, εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, κόρη του επισμηναγού, ΜΠΟΥΡΛΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ που μαζί με τον επισμηναγό Παπαμίχο Νικόλαο κατέπεσαν την 11/3/1968
Εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι, αξιότιμα μέλη του Κέντρου Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, Κυρίες και Κύριοι:
Σήμερα, είναι η ημέρα -γιορτή της Γυναίκας, που γιορτάζουν μητέρες, κόρες, αδερφές, εκλεκτές σύζυγοι – σύντροφοι, δηλαδή το ωραίο φύλο σε όλες τις ιδιότητες και αποστολές της ζωής.
Το Κέντρο Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού για την ΓΥΝΑΙΚΑ, αποφάσισε να τιμήσει ιδιαίτερα τις ηρωογέννες μητέρες των προσφάτως εκλιπόντων ηρώων τέκνων τους – αεροπόρων και αστυνομικών- προς την αιώνια δόξα, για τους οποίους ο Στρατηγός Δημήτρης Τόρβας συνέταξε το ποίημα, που στη συνέχεια θα ακούσετε, και αξίζει ένα ζεστό χειροκρότημα, Προσομοιώνοντάς τες με την βαθιά πονεμένη μητέρα για τον πρόωρο θάνατο του μεγαλύτερου ήρωα της ιστορικής εποχής, την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ μάνα του Μεγαλέξανδρου

Ο Πρόεδρος εκάλεσε την κα Τέρρυ Μπουρλίδου να απαγγείλει το ποίημα: (ΓΥΝΑΙΚΑ -ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)
Κάθε γνωστή Κοσμογονία, στων μύθων την αλληγορία, σαν βασική αρχή και πρώτη, διδάσκει στους αιώνες ότι: Από της σκέψης την αυγή, η φαντασία η φτερωτή, να ξεχωρίσει δεν μπορεί, το θηλυκό απ' τη Ζωή!!!

Η πρώτη συντονίστρια κα Βίκυ Φλέσσα πήρε τον λόγο και κάλεσε έναν-έναν τους διακεκριμένους καλεσμένους να κάνουν τον χαιρετισμό τους.
Ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στρατηγός και επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ χαιρέτισε, λακωνικά αλλά με περιεκτικότητα.
Συνέχισε ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΑ Ταξίαρχος κ. Χριστοφιλόπουλος Κωνσταντίνος.
Η κα Φλέσσα ΦΛΕΣΣΑ συνέχισε αε τόνο απαγγελίας με τους χαιρετισμούς:
- Ο Καθηγητής κ. Θεοδόσιος Τάσιος, που μεταξύ άλλων τόνισε " Η περίπτωση του Κέντρου σας σήμερα, συνιστά την κοινωνικώς υγιέστερη αντίθεση στα προηγούμενα ενδεχόμενα. Εάν, Κυρίες και Κύριοι, όσοι προσφέρουν ένα σημαντικό ποσόν για τον εξοπλισμό της Αεροπορίας ονομάζονται «Ευεργέτες», ποιο αντίστοιχο επίθετο θα ταίριαζε για κείνους που πρόσφεραν το μέγιστο δυνατό «ποσόν» (την ίδια τη ζωή τους); Εκείνους λοιπόν τους Μεγάλους Ευεργέτες αναθυμάστε με ευγνωμοσύνη σήμερα, σ’ εκείνων τους τεθλιμμένους Συγγενείς θέλετε να συμπαρασταθείτε, και σ’ εκείνων τους Συναδέλφους στέλνετε το μήνυμα πως όλοι εμείς έχουμε συναίσθηση της αξίας του έργου των."
- Ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΑ, πτέράρχος Θέμης Μπουρολιάς τόνισε "
Έχοντας βιώσει επανειλημμένως στη διάρκεια της υπηρεσίας μου στην ΠΑ την τόσο δυσάρεστη και καταθλιπτική αυτή αναγκαιότητα να έρθεις σε άμεση επαφή με τη μάνα ή τη σύζυγο φονευθέντος συναδέλφου, αλλά και από την προσωπική μου εμπειρία που η μοίρα μού επεφύλαξε να ζήσω, το μόνο που μπορώ να καταθέσω είναι ότι οι γυναίκες αυτές είναι άξιες θαυμασμού και σεβασμού, όχι μόνο γιατί καλούνται να αντιμετωπίσουν τη θυσία του αγαπημένου τους προσώπου, αλλά και για την αξιοπρέπεια και τη δύναμη που επιδεικνύουν, καλύπτοντας τον αβάσταχτο πόνο της απώλειας με την αναγκαιότητα να παραμείνουν όρθιες, στηρίζοντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους."
Ο Επίτιμος Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γιώργος Φασούλας, μεταξύ των άλλων έγραψε " Ο Αεροπόρος για μας δεν πεθαίνει ποτέ, απλά σεβόμενος τα ανεξήγητα κελεύσματα της μοίρας να μην προσγειωθεί, μεταβαίνει σε κάποια γωνιά του ουρανού, παραμένοντας νέος, όμορφος, λεβέντης μέσα στην τιμημένη φόρμα πτήσεων και υπομονετικά περιμένει να ξανανταμώσουμε!
Σας αξίζουν όλες οι τιμές, κάθε ηθική και υλική αναγνώριση από την ευγνωμονούσα πατρίδα, είμαι όμως απόλυτα βέβαιος ότι δεν μπορεί τίποτα να καλύψει το τεράστιο κενό."

Η πρώτη συντονίστρια κα Βίκυ Φλέσσα έδωσε στη συνέχεια τον λόγο, αποκλειστικά, στα τιμώμενα πρόσωπα της ημέρας, στις μανάδες και στις συζύγους που καλύτερα απ’ τον καθέναν μίλησαν για τη δική τους μεγάλη απώλεια.

Κατά σειρά, και βουρκωμένες από τη συγκίνηση είπαν το βιογραφικό της καρδιάς των για τα σπλάνα και καμάρια τους: Τσιτλακίδη, Τουρούτσικα, Μουλά, Στεφανίδη,Ανδρεαδάκη, Κωστέα, Λυγγερίδη, Κουρουνιώτη. Και, όλες αναρωτιόπντουσαν και προευχόντουσαν:
Άραγε θα ξανασυναντήσουμε τους ανθρώπους μας που αγαπήσαμε Τόσο σ’ αυτή τη ζωή; τους ανθρώπους που μαζί με αυτούς έφυγε και ένα κομμάτι δικό μας; Ελπίζουμε και προσευχόμαστε….

Συνέχισε η δεύτερη συντονίστρια κα Λίνα Μπασαρά: Μιλώντας για τον αγώνα που η κάθε μία απ’ αυτές τις γυναίκες δίνει καθημερινά, για να ξεπεράσει την προσωπική της απώλεια, να ξεπεράσει τη μάχη που χάθηκε, υπάρχουν κι εκείνες οι γυναίκες που αγωνίζονται σιωπηλά για να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Για την ακρίβεια, εκείνες οι γυναίκες που έχουν εντάξει αυτόν τον σιωπηλό αγώνα για τη ζωή τους, μέσα σε όλη αυτή την καθημερινότητα και σε όλους αυτούς τους ρόλους που καλούνται να ανταποκριθούν για τους άλλους και έδωσε τον λόγο στην κα κα Μαρία Πολύζου την μεγάλη μαραθωνοδρόμο που πάλεψε με την ασθένεια και κέρδισε όλες τις μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες.
Και, ακολούθησε η κα Βίκυ Φλέσσα, πολύ συγκινημένη "Ετούτη η δύσκολη και συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα ήταν απόλυτη και ξεκάθαρη επιλογή του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις. Διότι, ας μην γελιόμαστε, η καθημερινότητα όλων μας έχει περισσότερες δυσκολίες απ’ όσες χαρές και οφείλουμε να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας, τους αγώνες που κάνουν για να την φέρουν εις πέρας. Θα προσπαθήσουμε να την αποφορτίσουμε όσο γίνεται και ας προχωρήσουμε στην επίδοση των αναμνηστικών αυτής της ημέρας.

Και, η Βίκυ κάλεσε έναν-έναν τους επισήμους να δώσουν τα αναμνηστικά-τιμής στις Μητέρες:
Κατά σειρά: στην κα ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗ ό πρώην υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, στην κα ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑ η συντονίστρια κα Βίκυ Φλέσσα, στην κα ΜΟΥΛΑ ο εκπρόσωπος τος Α/ΓΕΑ ταξίαρχος Χριστοφιλόπουλος, στην κα ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ-(απούσα, θα αποσταλεί), στην κα ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ ο πχος εα Επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Γιώργος Σκαρλάτος, στην κα ΚΩΣΤΕΑ (Μητέρα/σύζυγος, απούσες θα αποσταλεί), στην κα Λυγγερίδη ο καθηγητής κος Θανάσης Χρήστου στην κα Κουρουνιώτη ο στρατηγός ε.α. Δημήτρης Τόρβας επίτιμος Μέραρχος.

Η συντονίστρια κα Φλέσσα επέδωσε στην κα Μαρία Πολύζου Αναμνηστικό Συμμετοχής στην Ημερίδα της Γιορτής της Γυναίκας, ο Γραμματέας του Κέντρου Πχος Κατελούζος εβράβευσε την κα Τσαροπούλου με Αναμνηστικό Ευαρέσκειας και Αναγνώρισης Προσφοράς στο Κέντρο Αριστείας, και, τέλος ο Πρόεδρος του Κέντρου εβράβευσε την κα Βίκυ Φλέσσα με Αναμνηστικό Ευαρέσκειας και Αναγνώρισης Προσφοράς στο Κέντρο Αριστείας

Η κα Μπασαρά έκλεισε λέγοντας: Κυρίες και Κύριοι, Εδώ ολοκληρώνεται το μικρό τελετουργικό της ημέρας. Θα συνεχίσουμε την εκδήλωσή μας με τη συνεστίασή μας και θα υψώσουμε όλοι μαζί το ποτήρι μας, με την ευχή οι δικοί μας άνθρωποι να βρίσκονται σε έναν καλύτερο κόσμο, γνωρίζοντας ότι είναι πάντα στο μυαλό και στην ψυχή μας και ότι θα είναι για πάντα Αθάνατοι, επειδή ζουν στην καρδιά μας.

Παρατέθηκε εξαιρετικό Γεύμα με Μπροκολι σούπα, Σαλάτα, Φιλέτο Μόσχου ή Λαβράκι, Τυλιχτή φέτα με μαρμελάδα και τομάτα και γλυκά πανακότα, με άφθονο κρασί.

Για το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις

Ο πρόεδρος
Αναστάσιος Μπασαράς


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.