Γιορτή της Γυναίκας και Ετήσια Συνεστίαση: The Athenian Kallirhoe Roof Garden στις 10 /3 / 2024, 11:00

Κυρίες και Κύριοι,

Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις, στο πλαίσιο του οράματος και της αποστολής του, διοργανώνει τιμητική εκδήλωση, την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 1100, στο Roof Garden του Ξενοδοχείου The Athenian Callirhoe Hotel, Καλλιρόης 32, ΤΚ 11743 (πλησίον Μετρό Ακρόπολις), Αθήνα.

 

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη Γυναίκα που, σε όλες τις εποχές, από όλες τις θέσεις και τα στρώματα (από την ωραία Ελένη, την Εκάβη, τη Σαπφώ, τη Μεγάλη Θεοδώρα, τη Μαντώ Μαυρογένους, την υφάντρια των αρχών του 20ου αιώνα, την επιστήμονα και την επαγγελματία, τη βουλευτίνα, την αιρετή της αυτοδιοίκησης, την αγρότισσα, την αδελφή νοσοκόμο, τη μητέρα, τη σύντροφο), διατρέχοντας μοναχική πορεία, μέσα σε αντίξοες και άνισες συνθήκες, ενάντια σε διαχρονικά παραδοσιακές αντιλήψεις και πρακτικές αγωνίζεται να συμφιλιώσει τις απαιτήσεις που της επιβάλλουν η φύση της, ο κοινωνικός ρόλος και η θέση της.

Η ημέρα εορτασμού και τιμής προς τη Γυναίκα είναι -ή πρέπει να είναι- πάνω απ’ όλα, ημέρα συμπαράστασης προς τη γυναίκα, μητέρα και σύζυγο, περισυλλογής & προβληματισμού· να είναι η αφορμή να διαβεβαιώνουμε όλοι τη βούλησή μας για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς· έναν κόσμο με τη Γυναίκα στη θέση που της αξίζει· στην εργασία, κοινωνία, οικογένεια.

Οι συγκυρίες και τα παγκόσμια δρώμενα μας οδηγούν να μη λησμονούμε, τέτοια μέρα, τις γυναίκες της Ουκρανίας (αλλά και της Ρωσίας), της Παλαιστίνης (αλλά και του Ισραήλ) που ζουν βαθιά τον πόνο, τη μιζέρια, την προσφυγιά, το δράμα των συνεπειών των πολέμων!

Ωστόσο, έχουμε κι εμείς, ως χώρα, καταθέσει ένα μεγάλο μερίδιο αίματος και πόνου στα ιδανικά της πατρίδας μας. Οι δικές μας Γυναίκες, οι δικές μας Μανάδες, οι δικές μας Σύζυγοι έχουν δώσει κομμάτι του εαυτού τους, των σπλάχνων τους και της καρδιάς τους γι’ αυτήν την πατρίδα.

«Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος», είπε η μητέρα του αδικοχαμένου υποσμηναγού, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. «Το παιδί μου έφυγε από κοντά μας τόσο νωρίς. […]Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας, ο ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Όλη η Ελλάδα φωνάζει αθάνατος. Για μένα ήσουν και θα είσαι το παιδί μου. Ο άγγελός μου που θαύμαζα. Και πόσο να ήξερες πόσο θα μου λείψεις. Και τέλος, δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη και τους πιλότους που χάθηκαν: ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός. Καλό ταξίδι αγόρι μου γλυκό, καλό παράδεισο αστέρι και όσο θα αναπνέω δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος».

Τα λόγια αυτά από τον επικήδειο της μητέρας του Μάριου-Μιχαήλ, νεαρού πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σπινθήρισαν την απόφασή μας να αφιερώσουμε τη σημερινή μας δράση στις δικές μας γυναίκες -μητέρες και συζύγους- όσων έπεσαν υπέρ πατρίδος.

Γυναίκες που έζησαν και ζουν βαθιά τον ανείπωτο πόνο και αδιάκοπη θλίψη, που στέκονται όρθιες σαν τις αρχαίες σπαρτιάτισσες έχοντας επί τας τα καμάρια τους.

Έτσι, θα ήταν μεγάλη η χαρά μας, αν μας επιτρέπατε αυτή την τόσο σημαντική ημέρα να σας τιμήσουμε και να συμμετάσχουμε, έστω με το λίγο βάλσαμο της ευγνωμοσύνης μας, στον ανείπωτο πόνο σας.

Για το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις

Ο πρόεδρος
Αναστάσιος Μπασαράς


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.