Οι Δράσεις μας και η Τεκμηρίωσή τους!

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα καινοτομίας (innovation). Προς τον σκοπό αυτό, ιδρύονται ή ενισχύονται Κέντρα Καινοτομίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών μέσω της συνεργασίας ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας. Η αξιοποίηση αυτή, πέρα από την έρευνα και την ανάπτυξη, θα πρέπει να επιτυγχάνει και επιχειρηματική αξιοποίηση με τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, οι επιχειρήσεις του Κλάδου πρέπει να καταφέρουν να είναι όχι μόνο καινοτόμες αλλά και εξωστρεφείς.

Ειδικότερα στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας οι δυνατότητες αξιοποίησης καινοτόμων προτάσεων είναι σχεδόν απεριόριστες. Αναφέρεται ως παράδειγμα ο χαιρετισμός που απεύθυνε το ΝΑΤΟ στις νεοφυείς εταιρείες που διακρίθηκαν και επελέγησαν για το πρόγραμμα ΝΑΤΟ/DIANA: “Welcome to the DIANA Accelerator Programme! NATO’s Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) unites the best and brightest innovators across the Alliance to help NATO protect its one billion citizens”. Μία μόνο από αυτές τις επιλεγείσες νεοφυείς εταιρείες είναι αμιγώς Ελληνική με έδρα στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα και προς εμπέδωση των πραγματικών δυνατοτήτων, αναφέρεται ως παράδειγμα η Ελληνική εταιρεία που κατάφερε να διακριθεί, συγκρινόμενη με εκατοντάδες άλλες εταιρείες Start Up σε διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας το έτος 2023. Η νεοφυής αυτή εταιρεία είναι η Sotiria Technology που είναι εξ αντικειμένου καινοτόμος τόσο στην αξιοποίηση καινοτόμων υλικών για την κατασκευή αισθητήρων, όσο και προηγμένου λογισμικού με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI) που βελτιώνει το Fusion και το Machine Learning. Όσον δε αφορά την εξωστρέφεια, κατάφερε το έτος 2023 να διακριθεί σε διαγωνισμούς από σημαντικούς διεθνείς φορείς, όπως κυρίως:
Α. Απονομή βράβευσης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το γνωστό MIT, ως European Innovators under 35. Ήταν η μοναδική Ελληνική εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα που βραβεύτηκε.
Β. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μελέτη που εκπόνησε η επιστημονική – ερευνητική ομάδα της εταιρείας για την χρήση υποθαλάσσιων καινοτόμων ακουστικών αισθητήρων, διακρίθηκε για την καινοτομία και συμπεριλήφθηκε στο επετειακό εγχειρίδιο: «EDA Research, Technology & Innovation Paper Awards 2023”.
Γ. Στο ΝΑΤΟ η εταιρεία Sotiria Technology πέτυχε στα πλαίσια του NATO DIANA Challenge 2023 να επιλεγεί και να είναι η μοναδική εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα που συμπεριλήφθηκε στις αρχικές εταιρείες Start Up που θα δουλέψουν πάνω στο Επιταχυντή Καινοτομίας για την Άμυνα, το γνωστό πρόγραμμα DIANA (Defence Innovator Accelerator for North Atlantic). Από το σύνολο των εταιρειών Start Up που διαγωνίστηκαν από όλα τα Κράτη Μέλη του ΝΑΤΟ μόνο το 5% πέτυχε να επιλεγεί, γεγονός που προσδιορίζει το μέγεθος της επιτυχίας της Ελληνικής εταιρείας.
Δ. Στην Ελλάδα μία σημαντική διάκριση που απονεμήθηκε στη εταιρεία για το έτος 2023, είναι το «βραβείο επιχειρηματικότητας» που της απονεμήθηκε από την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). Η βράβευση αυτή είναι σημαντική διότι οι Έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουν τις συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που καλείται να αντιμετωπίσει μία νεοφυής (Start Up) εταιρεία που προσπαθεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα του σήμερα.

Πέραν των ανωτέρω διακρίσεων, η εταιρεία κατάφερε να προξενήσει το ενδιαφέρον των αρμόδιων Υπηρεσιών συμμαχικών Υπουργείων Άμυνας αλλά και μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών στον τομέα Έρευνας και ανάπτυξης.

Οι διακρίσεις που πέτυχε να αποκομίσει το 2023 μία νεοφυής, καινοτόμος και αμιγώς Ελληνική εταιρεία στον χώρο της Άμυνας, δίνει το στίγμα των υψηλών δυνατοτήτων των Ελλήνων ερευνητών. Η πολιτεία θα πρέπει να υποστηρίξει θεσμικά και ουσιαστικά τις δυνατότητες αυτές στην καινοτομία. Πέρα από την θεωρεία πρέπει να υπάρχει και υποστήριξη στην πράξη, δηλαδή επιχειρησιακά και επιχειρηματικά.

Η εκμετάλλευση της καινοτομίας είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας που η χώρα πρέπει να το εκμεταλλευτεί στο σωστό χρόνο για να επιτύχει τα αναμενόμενα οικονομικά και λοιπά οφέλη.

(*) ο αντιπτέραρχος (Ι)εα Ιωάννης Αναστασάκης έχει διατελέσει αξιωματικός «Ηλεκτρονικού Πολέμου» στο ΓΕΑ, στο ΓΕΕΘΑ και στο ΝΑΤΟ, καθώς και εκλεγμένος Πρόεδρος της πολυεθνικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (expert Group chairman) που συντάσσει και αναθεωρεί ετησίως τους καταλόγους των υλικών και της τεχνολογίας Διττής χρήσης (Dual Use items and technology).


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων. 

Google Translate

enfrdeitrues

Σαν Σήμερα ...

Back to Top

Copyright © 2024 COE Acropolis. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.