Η διαχείριση πολύ σημαντικών πόρων, που θα προέλθουν από την ΕΕ επιτάσσει, για την καλύτερη λογοδοσία, ψήφο απαλλαγμένη από κομματικές αγκυλώσεις.

Αύριο Κυριακή (8/10) θα προσέλθουμε στις κάλπες για να ψηφίσουμε τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας· η εκλογή τους στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πραγματοποιηθεί στο 2ο γύρο, την επόμενη Κυριακή (15/10).

Σε πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία εκλογής αρχηγού, κυριάρχησαν στο εκλογικό σώμα και τελικά έκριναν το αποτέλεσμα οι επικοινωνιακές πρακτικές ενός ανούσιου lifestyle.

Μακάρι οι αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτελέσουν την απαρχή για μια πιο υπεύθυνη και χειραφετημένη ψήφο από τους πολίτες, οι οποίοι ως δημότες καλούνται να εκλέξουν δήμαρχο και περιφερειάρχη. Θέλω να πιστεύω πως οι πολύ πρόσφατες φυσικές καταστροφές κατέδειξαν τόσο την αναγκαιότητα και το σημαντικό ρόλο των αυτοδιοικητικών αρχών για την αντιμετώπισή τους, όσο και την επάρκεια ή ανεπάρκεια αυτών που διαχειρίστηκαν τις καταστροφές που έπληξαν την χώρα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Οι αυτοδιοικητικές αρχές έχουν ανάγκη από επαρκείς, ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δήμαρχους και περιφερειάρχες κι όχι πρόσωπα που θεωρούν τον δημοτικό ή περιφερειακό θώκο ενδιάμεσο στάδιο του cursus honorum τους.

Η παρότρυνση για κομματική ψήφο στις επερχόμενες εκλογές, υπό το πρίσμα της ιδεολογικής συναλληλίας, μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και δημοτικών και περιφερειακών άρχων, εκτός ότι στρεβλώνει τον συνταγματικά προσδιορισμένο (άρθρο 102) ρόλο των αυτοδιοικητικών αρχών δεν επιβεβαιώθηκε κι ως προς την αποτελεσματικότητά της κατά την προηγούμενη τετραετία. Η δε διαχείριση πολύ σημαντικών πόρων –που θα προέλθουν από την ΕΕ– το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να επιτάσσει, για την καλύτερη λογοδοσία, ψήφο απαλλαγμένη από κομματικές αγκυλώσεις.

Εν γένει θεωρώ πως δέον είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές να ψηφίζουν όσοι διαβιούν μόνιμα στα όρια των δήμων και των περιφερειών τους, όσοι όμως «ετεροδημότες» αποφασίσουν να ψηφίσουν για δημοτικές και περιφερειακές αρχές που οι αποφάσεις τους θα αφορούν άλλους, ας το πράξουν με σύνεση και με κριτήρια που θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες και όχι τις προτροπές κομματικής στράτευσης. Κλείνοντας, θέλω να παρακαλέσω τους δημότες της Αθήνας που δεν μένουν μόνιμα εντός των ορίων του δήμου, αλλά θα προσέλθουν στις κάλπες ας σκεφτούν όλους εμάς που μένουμε…


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.