Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Αγαπητοί φίλοι, 
 
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συμμετοχή σας και τη σημαντική συμβολή σας, στη δεύτερη ανοικτή Φθινοπωρινή  εσπερίδα με θέμα: «Τρομοκρατική Επίθεση Χαμάς-Ισραήλ Κατάσταση Πολέμου-Συνέπειες στη Γειτονιά του Ισραήλ & Ευρύτερη Περιοχή Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας-Παγκόσμια Αγωνία!». του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις.
 
   
 
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Γαλλικό Κολλέγιο IdEF, Λεωφόρος Khfisi;aw 125-127, εισηγητές ήταν οι κκ. Πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης, Ναύαρχος ΠΝ ε.α. Στέλιος Φενέκος, Δρ. Χρήστος Ζιώγας καθηγητής και Δρ. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
 
           
 
           
Χαιρέτισαν οι: Υφυπουργός Αμυνας Κεφαλογιάννης, οι τομεάρχες Αμυνας της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Νίκη: Βικεντία Μπασσιάκου, Δημήτριος Αποστολάκης και Ιωάννης Ιντζές αντίστοιχα. Παρενέβη και χαιρέτισε ο Πρέσβης του Ιστραήλ στην Αθήνα κ. Νοαμ Κατζ καθώς και ο οικοδεσπότης Στέλιος Αμαργιανάκης πρόεδρος του Γαλλικού Κολλεγίου. 
 
          
  
Ο πρόεδρος του Κέντρου στον χαιρετισμό του, τόνισε: 
Ο chief-logistician, ο στρατηγός Παγώνης, dικό μας παιδί από την από την Τρίπολη έλεγε. Ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα, γιατί πάντοτε έρχεται και μια αναποδιά. Εμένα απόψε η αναποδιά ήταν ότι έπεσε το νερό
και βράχηκε ο λόγος μου και τα έκανα μούσκεμα. Εγώ δεν φρόντισα να έχω ένα δεύτερο αντίγραφο.
Και λέγοντας αυτά ξεκινάμε.
Καλησπέρα σας.
Ο Αξιότιμος υφυπουργός. Έχει τόση πίεση αυτές τις μέρες δε μπορούσε να κάτσει άλλο.
Αξιότιμοι Υπουργοί. Εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ. Και Γαία. Αξιότιμη Τομεάρχης Άμυνας, καλέσαμε όλους τους συνεργάτες απόψε. Αλλά δεν είναι το θέμα ότι δεν ήρθαν όλοι. Το θέμα είναι ότι δεν απάντησαν όλοι. Και αυτό δείχνει ότι θέλει πολύ δουλειά ακόμα στα κόμματα για να γίνουν επαγγελματίες και να απαντούν. Αξιότιμοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, του Επιστημονικού Συλλόγου των Μηχανικών της Αεροπορίας, του Συνδέσμου των Αποφοίτων της ΣΤΥΑ και του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων. Επίτιμοι Στρατηγοί Ναύαρχοι, Πτέραρχος. Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
 
Το Κέντρο Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, στο πλαίσιο της ελεύθερης, αδέσμευτης, συνετής και αξιόπιστης διανόησης και άρθρωσης δημόσιου λόγου και με τη ματιά στραμμένη στην επόμενη μέρα της πρωτοφανούς τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, διοργανώνει την αποψινή εσπερίδα. Και χαίρομαι πάρα πολύ, διότι φαίνεται ότι είμαστε μπροστά από όλα τα ανάλογα κέντρα και ινστιτούτα, δεδομένου ότι το επόμενο μέχρι την άλλη εβδομάδα.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν διακεκριμένες προσωπικότητες που ανέφερε ο συντονιστής μας και μαζί με το υψηλού επιπέδου ακροατήριο, με τη δική τους προσέγγιση θα προσφέρουν τα απαραίτητα στοιχεία για παραγωγική συζήτηση. Θα συνοψίσω τις διαστάσεις, θα αναλύσουν τις επιπτώσεις, θα κουβεντιάσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις μας.
Και τους καλωσορίζουμε.
 
Η εσπερίδα στοχεύει να παρουσιάσει, αναλύσει, συζητήσει, εκτιμήσει & εισηγηθεί το μέγεθος και τα νέα επιχειρησιακά δεδομένα της πρωτοφανούς τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, την ανελέητη αντεπίθεση και ανταπόδοση του Ισραήλ, την παγκόσμια αγωνία των εξελίξεων και της τύχης της Γάζας, τις συνέπειες των εξελίξεων στη γειτονιά του Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία και ασφάλεια, γενικότερα.
 
Θέσεις που κυριαρχούν αυτές τις μέρες είναι! Ισραήλ: «Είμαστε στη μέση μιας εκστρατείας. Αυτό που θα βιώσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό. Χαμάς: το Ισραήλ «έχει ψευδαισθήσεις» πιστεύοντας ότι οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας θα απομακρυνθούν από την περιοχή. Ελλάς: Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. ΗΠΑ: το Ισραήλ θα έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς, … η χρηματοδότηση της εθνικής ασφάλειας των «κρίσιμων εταίρων» της Αμερικής «δεν αφορά κόμμα ή πολιτική». «Αφορά την ασφάλεια του κόσμου μας, την ασφάλεια των ΗΠΑ». Τουρκία: Για «απάθεια» σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα κατηγόρησε τη Δύση ο Ερντογάν και διερωτήθηκε: «Ταιριάζει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ να αποκαθιστά την ειρήνη ή να ρίχνει λάδι στη φωτιά;».
 
Μεγάλα ερωτηματικά και ανησυχίες: Η επίθεση της Χαμάς έρχεται την στιγμή επαναχάραξης της στρατηγικής των ΗΠΑ για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή με τις συμφωνίες Αβραάμ. Ήταν λανθασμένη στρατηγική; Έχει η Χαμάς την στήριξη της τετράδας Ιράν-Τουρκίας- Ρωσίας- Κίνας στην υπονόμευση των συμφωνιών του Αβραάμ και την προσέγγιση με Σαουδική Αραβία; Υπονομεύεται η πρόσφατη απόφαση Δύσης-Ινδίας για έναν τεράστιο εμπορικό διάδρομο, ανάλογο του One-Road-One-Belt της τετράδας που αναφέρθηκε, και, που θα ενώσει Ινδία με ΕΕ μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ και Ελλάδας; Θα εμπλακούν σε αυτήν τη σύγκρουση άλλες γειτονικές χώρες; Θέλουν οι μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις ΙΣΙΣ, Χεζμπολλάχ, Ισλαμική Τζιχάντ, Χαμάς τη δημιουργία κράτους Παλαιστίνης; Πόσο θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος; Θα μπορούσε αυτή η επίθεση κατά του Ισραήλ να σημάνει το τέλος της Χαμάς ή μήπως η Χαμάς θέλει αστικό πόλεμο; Πώς βλέπουν οι Ισραηλινοί αυτήν την κρίση; Και, είμαι βέβαιος ότι οι αποψινοί εισηγητές θα απαντήσουν.
 
Οι ευχαριστίες απόψε στον πρόεδρο του Γαλλικού Κολλεγίου IdEF κ. Αμαργιανάκη για την διάθεση της αίθουσας της εσπερίδας και την φιλοξενία του, στον αποψινό εισηγητή μας κ. Δεσποτόπουλο για τη στήριξη της πραγμάτωσης της εσπερίδας, στις κυρίες Περίδη-Κατελούζου Μαρίνα και Μπασαρά Λίνα για την προσφορά και προετοιμασία και επιμέλεια ενός ποτηριού κρασιού με μια λιτή γαρνιτούρα.- Το κρασί προσφέρει ο παραγωγός του συντονιστής Δημήτρης Δεμάγκος.

Και ασφαλώς αξίζετε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όλοι και όλες εσείς που είστε εδώ απόψε. Σας ευχαριστώ.
 
Οι εισηγητές ήταν εξαιρετικοί, αυθεντικοί, και επιπλέον μετέδωσαν τη γνώση και εμπειρία με βαθιά ειλικρίνεια σε ένα κοινό εξαιρετικά προσηλωμένο.
 
Ο συντονισμός του κ. Δεμάγκου ήταν  άψογος και ακριβοδίκαια μοίρασε τον χρόνο σε μια πληθώρα ερωτήσεων και απόψεων. Μεταξύ των άλλων η ο συντονιστής έδωσε έμφαση  στα κύρια σημεία των ομιλητών, οπως:
Κύριε Πτέραρχε, έχω κρατήσει κάποια σημεία της τοποθέτησης, όπως το πλήγμα στο Ισραήλ αφορά το αμυντικό του δόγμα. Δεύτερον. Κρίση. Ο πόλεμος απέδειξε τη σημασία και την αξία του ανθρώπινου παράγοντα. Μετά ποιος θα κυβερνήσει στη Γάζα; Ερώτημα. Και τελευταίο το Ισραήλ δεν ήταν το ίδιο όπως και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή μετά το πέρας του πολέμου. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
 
Ευχαριστούμε πολύ κ. Ναύαρχε, Με όρους διεθνούς δικαίου. Το Ισραήλ, όπως είπατε, έχει. Ο. Το Ισραήλ έχει νομιμοποίηση για ένοπλη βία. Με όρους διεθνούς δικαίου. Όμως το θέμα είναι η χρήση βίας. Η χρήση βίας θα είναι εναντίον αμάχων. Παιδιών. Και γενικότερα. Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Το δεύτερο Ναι, η Τουρκία έχει αυξημένο ρόλο στην περιοχή. Τα μέλη της Χαμάς φιλοξενούνται στην Τουρκία. Γνωρίζουμε ότι παίρνουν και διαβατήρια για να ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη. Επίσης, η Τουρκία έχει δείξει ότι την ενδιαφέρει πάρα πολύ η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσω του μουσουλμανικού κόσμου. Σουνίτες και Σιίτες. Άρα αυτό το ρόλο ο Ερντογάν θέλει να παίξει. Και ένα τελευταίο Εμείς σαν Ελλάδα. Συμφωνώ απόλυτα ότι η εμπλοκή του Κέντρου Θαλασσίων Μεταφορών. Ως ζέσταμα είναι απαραίτητο από ποτέ να μπορέσει να εμπλακεί για λόγους τουρισμού. Αυτό είναι η Ελλάδα, είναι το φως. Αυτό λοιπόν πρέπει να το πάρουμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
 
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε και βασικά η πολιτική είναι για δύο ανεξάρτητα κράτη στην περιοχή. Αυτή είναι η προοπτική. Επίσης, ότι η Τουρκία είναι για την Τουρκία αρνητική εξέλιξη. Τα γεγονότα διότι αλλάζουν την προσέγγισή της με Ισραήλ, Δύση, Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην περιοχή, αλλά αυτό αποτελεί απαιτεί πολιτική βούληση. Τον ευχαριστώ πολύ.
 
Ορμώμενος από την προτροπή του Αλέξανδρου, θα συνεχίσω αμέσως με το θέμα των ερωτήσεων, αφού προηγουμένως πρέπει να δώσουμε το λόγο σε κάποιες παρεμβάσεις που έχουν ζητηθεί, ξεκινώντας από την δημοσιογράφο, τη γνωστή σε όλους μας κυρία Μαριάννα Πυργιώτη.ομιλητές.
 
Με τη βοήθεια και των χορηγών μας, το αποτέλεσμα ήταν άψογο.
    
 
Αποδείξαμε ότι ξέρουμε και ότι μπορούμε.
Μένει να συνεχίσουμε τον καλό δρόμο για τη μετάδοση των ιδεών μας.  Συντονισμένοι και όλοι μαζί. Διότι, όπως φάνηκε, κανείς δεν περισσεύει.
Όλοι έχουν τη θέση τους κι όλοι βάζουν το λιθαράκι τους, χτίζοντας ένα μέλλον καλύτερο για τη χώρα μας και για τα παιδιά μας.
Κοιτώντας μπροστά, ξεκινάμε τις προετοιμασίες για τα επόμενα. 
 
Σας ευχαριστώ
Αναστάσιος Μπασαράς, Πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις
 

Αξίζει πολύ να δείτε το πλήρες ηχοθέαμα (βίντεο) της Εσπερίδας αναρτημένο στο Youtube.
Καθώς και το βίντεο της συμπληρωματικής εσπερίδας της 24ης Οκτωβρίου στο Youtube
 
Αξίζει, επίσης να δείτε το εισαγωγικό  ηχοθέαμα (βίντεο) της Εσπερίδας αναρτημένο στο Youtube.
 
Χαλαρώστε επίσης με τη μουσική και το Αλμπουμ των Φωτογραφιών της Εσπερίδας
 

Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.