Πότε; Σάββατο 20 Απριλίου 2024 (16:00-20:00)
Πού; Αίθουσα «ΚΑΣΟΣ» Athens Marriott Hotel
Ποιοί Οργάνωσαν; Κέντρο Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ & Money Show (χορηγός αιθούσης)
Γιατί; Να αναδειχθούν οι ευκαιρίες της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο προσφάτων εξαγγελιών ΥΕΘΑ και ιδρύσεως ΕΛ.Κ.Α.Ε.Α.Κ.
Πώς; Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: Chatham House Rule
Με προσκλήσεις (κλειστή συνεδρίαση)

Συμμετέχοντες:
Ναύαρχος (εα) Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ Πρόεδρος και Δ/Σ EAB, Νικόλαος Κωστόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΣ,
Αλέκος Κρητικός πρ. Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Γ.Γ. Υπ. Βιομηχανίας, Αθανάσιος Πότσης Πρόεδρος ΕΒΙΔΙΤΕ, Άρης Μάρκου Γενικός Διευθυντής ΣΕΚΕΕ, Ταξίαρχος (Μ-εα) Βασίλειος Υφαντής Πρόεδρος ΕΣΜΑ, με συντονιστή τον Πρόεδρο του Κ.Αρ.Α Σμήναρχο (Μ-εα) Αναστάσιο Μπασαρά και εισηγητή τον Αντιναύαρχο (εα) Γεώργιο Τσόγκα ΠΝ,

Πλαισίωσαν οι αξιότιμοι ομιλητές του συνεδρίου της Θεσσαλονίκης (αλφαβητικά),
Γερούλης Γεώργιος, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Δρ ΕΜΠ, Γιακουμάκης Γεώργιος Ναύαρχος ε.α., Επίτιμος Α/ΓΕΝ, Γιορδαμλής Χρήστος Ηλεκ-Μηχ. Δ/Σ CEO Prisma Electronics, Καμπιώτης Φώτης Αντιπρόεδρος SAS Technology, Υποπτέραρχος (Μ-εα) Κατελούζος Δημήτριος ΠΑ αντιπρόεδρος Κ.Αρ.Α, Κυριακίδης Κυριάκος Αντιναύαρχος ε.α., πρ. Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ, Πετράκος Χρήστος Νομικός, πρ. Αντιπρόεδρος ΕΑΣ και LT-PYRKAL, Σουκουλιάς Πέτρος, Ταξίαρχος ε.α. Σ.Ξ. συνιδρυτής. SEEMS, Χατζηαναστασίου Κωνσταντίνος, Πρόεδρος BOSA SA, Παπασωτηρίου Δημ., Δρ, ΓΔ Beyond the BEST & DIGICOM Systems, Κυριαφίνης Πέτρος Υποπτέραρχος (Μ-εα), πρ. Διευθυντής ΓΔΑΕΕ.

Παραβρέθηκαν:
τ. ΥΦΕΘΑ Στρατηγός Επίτιμος Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, Τομεάρχες Άμυνας Κοινοβουλευτικών Ομάδων, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Εκπρόσωποι Κλάδων ΕΔ, Πρόεδρος Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α και λοιποί εκλεκτοί και διακεκριμένοι του χώρου! 

                                                

Το συνέδριο ήταν «μετα-συνεδριακό», αυτού της Θεσσαλονίκης για την ενότητα της Αμυντικής Βιομηχανίας και Τεχνολογίας. Υλοποιήθηκε με:
α) Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, 6 ομιλητές +1 συντονιστής +1 εισηγητής.
β) Βάση της συζήτησης ήταν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του προηγούμενου συνεδρίου (Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης), με τους συμμετέχοντες σε αυτό να κάθονται περιγερειακά της τραπέζης. Οι προτάσεις του προηγούμενου συνεδρίου, καθώς και όποιες εισηγήσεις και άλλη πληροφόρηση, βρίσκονται στην Ιστοσελίδα του Κέντρου Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΕΔΩ!.
γ) Οι νέοι προσκεκλημένοι στο τραπέζι, ήταν εκπρόσωποι φορέων, ενώσεων, οργανισμών και εταιριών CEOs (EAB-ΕΑΣ-ΕΒΙΔΙΤΕ-ΣΕΚΕΕ-ΕΕΛΕΑΑ-IDE-EFA κ.λπ.) (που δεν παραβρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη), ώστε η συζήτηση επί των συμπερασμάτων και τα όποια νέα ερεθίσματα συνεισφέρουν στην αντίληψη του ζητήματος της ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας, της συναφούς Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Τα εν λόγω ζητήματα, το συναφές θεσμικό πλαίσιο και οι σχετικοί τομείς, δια στόματος ΥΕΘΑ αποκτούν άμεσο ενδιαφέρον και αναμένεται με προτεραιότητα, να προσδιορίσουν τις παραμέτρους που επιζητούνται ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις βιωσιμότητας, ανάπτυξης και ουσιαστικής συνεισφοράς της εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας προς τις ΕΔ της Χώρας μας, συμμάχων και εταίρων σε πλαίσιο ΝΑΤΟ-ΕΕ, αλλά και διεθνές.

Μία πέρα ως πέρα εξαιρετική συνεδρία, χρήσιμη και προσθέτουσα αξία!


Εδώ το Βίντεο των φωτογραφιών του άλμπουμ! https://youtu.be/5gV9MH7bo3o 

Εδώ οι φωτογραφίες σε μορφή ΡΡΤ!  https://www.coeacropolis.gr/images/COE-Conferences/Athens-20240420/Synedrio20240420PhotoAlbum1.pptx 

Εδώ το Βίντεο από διάφορα στιγμιότυπα της ωραίας εκδήλωσης. https://youtu.be/siHJ4eqpE0M

Εισαγωγή και Χαιρετισμός του Προέδρου του Κ. Αρ. Ακρόπολις  Αναστασίου Μπασαρά: ( Βίντεο εισαγωγής και αποφώνησης: https://www.youtube.com/watch?v=mNTCeTdgnyA)

Καλησπέρα, Καλώς ήλθατε στη σημερινή εκδήλωση χαιρετίζω και ευχαριστώ τον τ. ΥΦΕΘΑ, στρατηγό ε.α., επίτιμο Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, τους Τομεάρχες Άμυνας, τους εκπροσώπους των Αρχηγών του ΓΕΕΘΑ και των Κλάδων των ΕΔ, τους επίτιμους αρχηγούς, τους προέδρους των Ενώσεων και Μονάδων της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΑΒ) και όλους τους διακεκριμένους συμμετέχοντες.

Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις δημιουργήθηκε από μία πλειάδα διακεκριμένων στελεχών και προσωπικοτήτων. Διοικείται από 7μελές ΕΣ.
Οραματιζόμαστε: Μια διανόηση και άρθρωση λόγου για διαμόρφωση προτάσεων που θα βοηθήσουν στην κατάρτιση του Ελληνικού Οράματος για την άμυνα και ασφάλεια, τη διπλωματία, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη, την καινοτομία, τη βιομηχανία, το περιβάλλον και την κοινωνία με Ελευθερία, Σύνεση και Φρόνηση και ευρεία ηλεκτρονική διάχυση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με το ελάχιστο κόστος. Και, Αποσκοπούμε: Σε μια ελεύθερη, αδέσμευτη, συνετή και αξιόπιστη διανόηση και άρθρωση δημοσίου λόγου επί των αξόνων: άμυνας και ασφάλειας, διπλωματίας και διεθνών σχέσεων, οικονομίας, τεχνολογίας, βιομηχανίας, περιβάλλοντος, ελληνικού πολιτισμού και γενικότερα, παιδείας και ελληνικής γλώσσας.
Σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, δυό μήνες πριν, το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις ήταν εκεί με θέμα την Αμυντική Βιομηχανία και Τεχνολογία στην Ελλάδα και με μια πέρα ως πέρα εξαιρετική συνεδρία, χρήσιμη και προσθέτουσα αξία.
Στο πάνελ ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα: στελεχών που παλιότερα είχαν υπηρετήσει τους Θεσμούς, στις ΕΔ, και στην Αγορά. Τα πρακτικά κοινοποιήθηκαν εκεί που έπρεπε.
Οργανώνουμε, σήμερα, την κλειστή εμπιστευτική, στη βάση του Chatham House Rule, συζήτηση, και για να αναδείξουμε τις ευκαιρίες της Εθνικής ΑΒ στο πλαίσιο & προσφάτων εξαγγελιών του ΥΕΘΑ και ιδρύσεως του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας, και με νέους πανελίστες στην πρώτη γραμμή.
Τη συζήτηση πλαισιώνουν αξιότιμοι ομιλητές του συνεδρίου Θεσσαλονίκης και οι προσκεκλημένοι.
Βάση της συζήτησης είναι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του προηγούμενου συνεδρίου, που έχουν κοινοποιηθεί σε όλους σας, και που θα ξαναπαρουσιαστούν από τον συν-συντονιστή Γιώργο Τσόγκα
Τα εν λόγω ζητήματα, το συναφές θεσμικό πλαίσιο και οι σχετικοί τομείς, δια στόματος ΥΕΘΑ έχουν άμεσο ενδιαφέρον και προτεραιότητα για να προσδιορίσουν τις παραμέτρους να υπάρξουν θετικές εξελίξεις βιωσιμότητας, ανάπτυξης και ουσιαστικής συνεισφοράς της Α/Β προς τις ΕΔ της Χώρας, συμμάχων και εταίρων μας σε πλαίσιο ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Είμαστε εδώ, όχι για να κάνουμε κριτική και να κατηγορήσουμε τις παρελθούσες κυβερνήσεις, τα κόμματα και τους πολιτικούς, γενικότερα, ούτε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά τις χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις ότι παρότι οι Αμυντικές Δαπάνες μας είναι πολύ υψηλές, η συμμετοχή και παραγωγή της ΕΑΒ είναι, εξαιρετικά, χαμηλή και έχει μείνει, πολύ, μα πολύ πίσω, από την γείτονα και σύμμαχό Τουρκία.
Θέλουμε να κάνουμε ρεαλιστικές και αποτελεσματικές προτάσεις μέσα από την τεχνογνωσία και την εμπειρία που κουβαλάμε, και, που για τα οποία έχει επενδύσει/ πληρώσει η πατρίδα.
Να προσκαλέσουμε και προκαλέσουμε όλους στην εκτελεστική αλυσίδα της υποστήριξης της άμυνας και ασφάλειας, στον καθένα ό,τι του αναλογεί, να δώσουν λύσεις στα αναρίθμητα Γιατί:
Γιατί ο Νόμος περί Προμηθειών χαρακτηρίζεται, παρά τη διαβούλευσή του, τόσο από τις ΕΔ όσο και από την Α/Β ως Νόμος Μη Προμηθειών και δεν βελτιώνεται, ποιους εξυπηρετεί ο Νόμος περί Μη Προμηθειών
Γιατί: Δεν γίνεται μια Ελληνικοποίηση υλικών των Ε.Δ της χώρας, από βίδες μέχρι έξυπνες βόμβες;
Γιατί: Δεν στηρίζουμε την Αντίστροφη Σχεδίαση / Κατασκευή, με τόσα Obsolete συστήματα/ υλικά;
Γιατί; Δεν επενδύουμε σε Πιλοτικά προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής αμυντικών συστημάτων;
Γιατί, Ανακοινώνουμε εξοπλιστικά προγράμματα πριν την εισήγηση των ΓΕ;
Γιατί, Κρατικές εταιρίες έχουν υπερδιπλάσιους στα γραφεία από ότι στην παραγωγή; Γιατί; Τα Στρατιωτικά εργοστάσια υποβαθμίστηκαν και λειτουργούν σαν κοινά συνεργεία;
Γιατί; Υπάρχει τόση δυσπιστία κράτους προς αμυντικές βιομηχανίες, ενώ θα πρέπει να μιλούν για συμπράξεις και επενδύσεις;
Γιατί; Δεν κάνουμε ότι και η Τουρκία, που έβαλε καπέλο στις προμήθειες, επενδύοντας στην αγορά τεχνογνωσίας/ έρευνας/ ανάπτυξης προγραμμάτων φτάνοντας εκεί που ξέρουμε.
Τα ΓΕ πρέπει να καθίσουν μαζί με την ΓΔΑΕΕ και την Α/Β, ξέροντας τις ανάγκες, να δουν/ αναγνωρίσουν και ταυτοποιήσουν τις δυνατότητές της, να επενδύσουν με το τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό τους και να συμβάλουν όντας εξαρχής μέσα, όταν η χώρα αποφασίσει να κάνει αυτές τις αγορές των οπλικών συστημάτων.
Οι εισηγητές μας έχουν, ο καθένας, 5-7 λεπτά να περάσουν νέες θέσεις και προτάσεις, που ωστόσο δεν αναφέρονται στο φυλλάδιο της έκθεσης που τους έχει κοινοποιηθεί. Προτάσεις και θέσεις μπορούν να γίνουν και από τους άλλους συμμετέχοντες. Θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στις προτάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί.

Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν οι:
Αλκιβιάδης Στεφανής, τ. ΥΦΕΘΑ, στρατηγός ε.α., επίτιμος Α/ΓΕΣ
Είναι εδώ συμπολεμιστές γνωστοί και τη καλησπέρα μου σε πολλούς άλλους.
Εξαιρετική πρωτοβουλία κύριε Πρόεδρε. Θερμά συγχαρητήρια. Δεν θα πω παραπάνω. Η αμυντική βιομηχανία είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Να αναφερθεί ότι είδα στο φυλλάδιο σας ότι σωστά το περιγράφετε, διότι πολλοί όταν μιλάνε για αμυντική βιομηχανία λένε τις τέσσερις εταιρείες ΕΑΣ, Ελλάδα, Ναυπηγεία και ξεχάσαμε και ΕΛΒΟ που πουλήθηκε. Και αγνοούν τις 148 εταιρείες των δύο ομίλων, οι οποίες απασχολούν πάνω από 25 με 30.000 προσωπικό κάνοντας απίστευτο έργο. Εταιρείες οι οποίες πραγματικά είναι καταπληκτικές στο χρηματιστήριο και τα προϊόντα τους είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.
Επίσης, θα ήθελα να πω κάτι πολιτικό. Δεν πρέπει να αγνοούμε όλοι ότι το 10% περίπου του εκλογικού σώματος σχετίζεται άμεσα με τις ΕΔ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την κυβέρνηση, για την κάθε κυβέρνηση. Αν σκεφτούμε ότι 125.000 είναι τα στελέχη των ΕΔ, 30.000 είναι οι εθνοφύλακες, περίπου 200.000 είναι οι έφεδροι, είναι το προσωπικό το οποίο απασχολείται στις εταιρείες, είναι οι σύλλογοι εφέδρων που σε όλη την Ελλάδα είναι πάνω από 48.000. Είναι λοιπόν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που μέσα του έχει την πατρίδα, έχει την Ελλάδα και αγαπά τις ΕΔ. Άρα για πολλούς λόγους οφείλουμε να προσέξουμε την αμυντική βιομηχανία.
Εκτός όλων των υπολοίπων που είπατε, πιστεύω ότι οι τελευταίες προσπάθειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με την ίδρυση του φορέα του οποίου προΐσταται Στρατηγός και του δικού σας φορέα, συνεργαζόμενοι θα φέρουν τα αποτελέσματα που θέλουμε. Εάν δεν τα φέρουμε θα είναι κακό δικό μας.Υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες για όλους μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ θερμά.

Εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος ε.ε. Ιωάννης Μπούρας
Σας ευχαριστώ και εγώ, κύριε Πρόεδρε,

Κατ αρχήν για την πρόσκληση που μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε σε ένα τόσο ωραίο περιβάλλον, και να δούμε με χαρά τον Αρχηγό μας, τον Αρχηγό του ΓΕΣ, τον κύριο Στεφανή, και παλιούς στρατηγούς, ναυάρχους, και πτεράρχους, κάτω από τους οποίους δουλέψαμε μαζί και διδαχθήκαμε και ότι είμαστε εδώ πέρα, το οφείλουμε και σε αυτούς.
Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του κύριου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να έρθει. Έβαλε εμένα ως εκπρόσωπο του και έβαλε εμένα, επειδή όπως είπε ο κύριος Αρχηγός είναι ο Διευθυντής του ΣΤ'  Κλάδου, ο οποίος κλάδος θα είναι υπεύθυνος για την μετεξέλιξη, την καινοτομία και την αμυντική τεχνολογία.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το θέμα μας ταιριάζει ακριβώς. Είναι ο κλάδος ο οποίος θα είναι σε συνεργασία με το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο θα συσταθεί, όταν θα γίνει η ψήφιση του νέου νόμου, που είναι προς διαβούλευση και ουσιαστικά θα δίνει όλες τις ανάγκες, έτσι ώστε το Κέντρο αυτό να χρηματοδοτήσει έρευνα ανάπτυξη με απώτερο σκοπό τα προϊόντα αυτά να δοθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που δεν γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.
Όπως είπατε και εσείς, δεν θέλω να πάρω κάτι παραπάνω από τον χρόνο σας. Αν χρειαστεί πάνω σε συζήτηση μπορούν να μπουν παραπάνω λεπτομέρειες. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ και εμείς σας ευχαριστούμε πολύ.

Τομεάρχης Άμυνας ΠΑΣΟΚ, Αντιπτέραρχος ε.α. Θωμάς Χατζηαθανασίου.
Αγαπητοί Διοργανωτές, συγχαρητήρια για τη διοργάνωση,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και κύριοι,
Καλησπέρα σας,
Αισθάνομαι βαθύτατη την τιμή και τη χαρά που συμμετέχω στις εργασίες του συνεδρίου, φορώντας δύο καπέλα, ενός αυτού του ιδρυτικού μέλους του Κέντρου Αριστείας “Ακρόπολις” και του δεύτερου αυτού του εκπροσώπου του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων αποτελεί τον πνεύμονα της εθνικής μας επιβίωσης και στηρίζεται στην αμυντική μας ισχύ. Δεδομένης της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας και της πληθώρας των διεκδικήσεών της από τη χώρα μας, παρά το δήθεν σύμφωνο φιλίας, είναι προφανής η αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσης της εθνικής ισχύος μας ως προϋπόθεση περιφρούρησης της Εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Η ανθρωπότητα αναμένει με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Από την Ρωσο-Ουκρανική κρίση η οποία καλά κρατεί, το καζάνι της Μέσης Ανατολής που βράζει επικίνδυνα, μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, τις δράσεις των Χούθι και την εμπλοκή πολλών δυνάμεων, και δικών μας, επεκτεινόμενη επικίνδυνα σε διευρυμένο γεωστρατηγικό–γεωπολιτικό περιβάλλον μετά την εμπλοκή Ιράν–Ισραήλ.
Αυτές οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας μόνο εφησυχασμό δεν υπαγορεύουν. Αντιθέτως, θέτουν πιο σθεναρά την απαίτηση ενίσχυσης των διεθνών σχέσεων και πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής για ειρηνική αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, αλλά και μία αναπτυξιακή στρατηγική οικονομικής ανάτασης. Οργανικό τμήμα της αναπτυξιακής στρατηγικής μπορεί και πρέπει να αποτελεί η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία σε όλο το φάσμα και ιδίως στις νέες τεχνολογίες.
Η ΕΑΒΙ τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί παραγωγικές, τεχνολογικές και οικονομικές «ζημιές», ενώ δυστυχώς και τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ), στην κυβερνητική τους πορεία, απαξίωσαν την Αμυντική Βιομηχανία και επέδειξαν ασυγχώρητη αδιαφορία στην αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων, ενώ δεν επέδειξαν τη δέουσα σπουδή στην αξιοποίηση αναθέσεων προς επίτευξη βιομηχανικών επιστροφών.
Αν και επί της αρχής, το εγχείρημα της φημολογούμενης δημιουργίας Οικοσυστήματος Καινοτομίας και σύσταση Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας φαντάζει πολύ αισιόδοξο, εντούτοις, αναφύονται πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητά του. Από μόνο του το εν λόγω Κέντρο δεν θα είναι ικανό να κάνει θαύματα αν δεν σχεδιαστεί μία συνολική προσπάθεια σε όλους τους τομείς και τους συναρμόδιους φορείς.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως εθνική αναγκαιότητα και επείγουσα προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής «επανίδρυσης» και «επανεκκίνησης» της Αμυντικής Βιομηχανίας, στενά συνδεδεμένης με τον γενικότερο σχεδιασμό της οικονομικής ανάπτυξης, και, της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Χώρας, χωρίς νέα ελλείμματα, με ανταγωνιστική, εμπορική, επιχειρηματική λειτουργία και εξωστρέφεια, ενισχύοντας τη μαχητική ικανότητα των ΕΔ και την σχετική αυτονομία τους σε επίπεδο εξοπλισμών. Η δυνατότητα υλοποίησης αυτής της λύσης έχει κυρίως πολιτική και δευτερευόντως οικονομική χροιά. Χρειάζεται σχεδιασμό και χρηματοδότηση αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι επιτακτική και επιβεβλημένη λοιπόν η εφαρμογή μιας σειράς προτάσεων, ενδεικτικά:
• Την Πολιτική βούληση και τον στρατηγικό σχεδιασμό ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου της Αμυντικής Βιομηχανίας.
• Τη συνολική οργανωτική και θεσμική παρέμβαση, μέσω θέσπισης θεσμικού πλαισίου ανταποδοτικής αξιοποίησης εξοπλιστικών δαπανών και εκσυγχρονισμού της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας σε στελεχιακό, τεχνολογικό και οργανωτικό επίπεδο.
• Τη Σύσταση διακριτής κρατικής αναπτυξιακής δομής, επιπέδου Αναπληρωτού Υπουργού ή Υφυπουργού, αποκλειστικά υπεύθυνης για τις Αμυντικές Επενδύσεις, τους Εξοπλισμούς και την Αμυντική Βιομηχανία.
• Τη θέσπιση οργανωμένης πολιτικής, ώστε να επιτυγχάνονται ουσιαστικές βιομηχανικές επιστροφές στην Αμυντική Βιομηχανία με συγκεκριμένο ποσοστό (τουλάχιστον 30%) επί του ύψους των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
• Τη Στοχευμένη συνεργασία της ΕΑΒΙ με τις ΕΔ της χώρας στο πλαίσιο κάλυψης των εξοπλιστικών αναγκών τους.
• Τη συμμετοχή σε πολυεθνικά, κυρίως ευρωπαϊκά κοινοτικά, προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής νέων προϊόντων αμυντικού υλικού.
• Τη συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κοινότητα σε επενδυτικά ερευνητικά προγράμματα.
Με αυτό τον τρόπο, η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία αναμφίβολα θα δύναται:
• Να συμβάλει στην αύξηση παραγωγικών θέσεων εργασίας, ώστε να λειτουργήσει ως μηχανισμός Brain Gain σε νέους επιστήμονες, τον πολλαπλασιαστή ισχύος της χώρας.
• Να ενισχύσει τη δυνατότητα συμπαραγωγής με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, στο πλαίσιο εφαρμογής βιομηχανικών επιστροφών.
• Εν γένει, να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, βοηθώντας τις βιομηχανικές εξαγωγές, υποκαθιστώντας εισαγωγές και προσελκύοντας επενδυτές.
• Και τέλος, να συμβάλλει στην ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή μας, σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να επισημάνω για ακόμη μία φορά την επιτακτική ανάγκη ανασυγκρότησης της ΕΑΒΙ.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!

Τομεάρχης Άμυνας Νίκη, Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Αλεβίζος
Είμαι εδώ στη θέση του τομεάρχη άμυνας της Νίκης κ. Ιντζέ.
Μεταφέρω τις ευχαριστίες του κόμματος Νίκη για την πρόσκληση και την ευχή για καλή επιτυχία, επωφελή συμπεράσματα και προτάσεις της αποψινής εσπερίδας.

Σας Ευχαριστώ πολύ.

Εκπρόσωπος Προέδρου Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α, Νικόλαος Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΣ
Θα ήθελα να δώσω για ένα πολύ μικρό χαιρετισμό, επίσης, το λόγο να πει δυο κουβέντες, στον κύριο Κωστόπουλο επειδή ο κύριος Παπατσάς, ο πρόεδρος της ΕΛΕΕ , τελικά δεν μπόρεσε και θα ήθελε πολύ να έρθει απόψε, εξάλλου το έδειξε, στέλνοντας τη γραμματέα του απόψε για να πάρει όλη την πληροφορία, την πληροφόρηση,
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως. Κύριε Πρόεδρε, μέσα από το πρόσωπό σας το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολης για τη σημερινή πρόσκληση, για τη σημερινή ευκαιρία που μας δίνεται να βρεθούμε ανάμεσα σε τόσο σοβαρούς ανθρώπους, μύστες αυτού που λέγεται Αμυντική βιομηχανία και Άμυνα της χώρας μας.

Όλως ιδιαιτέρως θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τον Ναύαρχο, τον κύριο Τσόγκα, ο οποίος με ιδιαίτερο ζήλο υποστήριξε αυτή την προσπάθεια και είναι κινητήριος μοχλός, και ως μοχλός μας έφερε σήμερα εδώ.
Για μένα είναι εξόχως ιδιαίτερη τιμή το ότι βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας με δύο καπέλα.
Όλως ιδιαιτέρως γιατί ανάμεσά μας βρίσκεται, θα μου επιτρέψετε να το πω ξεφεύγοντας από τις τυπικότητες, ο αγαπημένος κύριος αρχηγός, ο κύριος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος έχοντας αλλάξει αλλά εξακολουθώντας να φορά διαφορετικά καπέλα μέσα στον ευρύτερο δημόσιο βίο, είναι από εκείνες τις λίγες περιπτώσεις, θα μου επιτρέψετε να πω, που εξακολουθούν να είναι συνειδητά συνεπείς λόγων και έργων.

Και σε συνέχεια αυτού, θέλω να υπογραμμίσω ότι ο κύριος Αρχηγός, ο κύριος Υπουργός, την εποχή εκείνη, όταν πρώτο ανέλαβα την πολύ σημαντική ευθύνη του να ηγηθώ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ήταν ο πρώτος και εκείνος που βγήκε περισσότερο από τον καθένα μπροστά, στηρίζοντας την ανόρθωση, την αναδιοργάνωση, την αλλαγή σελίδας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Και, βέβαια εξόχως ιδιαίτερη τιμή φέρω γιατί καλούμαι να εκπροσωπήσω ενώπιον σας και την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροναυπηγικής και Άμυνας και πιο συγκεκριμένα τον Πρόεδρό μας, τον εκλεκτό κύριο Νίκο Παπάτσα, όπως για προσωπικούς λόγους δεν μπορεί σήμερα είναι ανάμεσά μας, την Ένωσή μας, που αποτελεί το κεντρικό βραχίονα της παρουσίας των εταιρειών, κρατικών και ιδιωτικών, που αφορούν στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία, με πολύ σημαντική παρουσία εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο στη χώρα μας, προάγοντας την παραγωγή αλλά και την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και με μια σημαντική παρουσία στο εξωτερικό. Μια ένωση η οποία αποτελείται από όχι μεγάλο αριθμό μελών. Αποτελείται, όμως από εκείνο το βασικό αριθμό μελών, ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, υπογραμμίζει το ποιοτικά.
Ξεκινώντας από τις δύο μεγάλες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, με αρκετά ελληνικά αμυντικά συστήματα, αλλά και από πολύ μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες όπως είναι το Sigma Group, Όμιλος Sigma Media Group, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ αλλά και πολλές άλλες εταιρείες οι οποίες αποτελούν και την προμετωπίδα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, η οποία έχει πολλά περιθώρια ακόμη, αλλά δυστυχώς θα μου επιτρέψετε και κάνω αυτό το σχόλιο και θα τα πούμε στην πορεία, έχει από πολλούς υποτιμηθεί.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι μέσα από καρδιάς καλές εργασίες.

Συντονισμός, Εισηγήσεις,  Συζητήσεις, Συμπεράσματα του Συντονιστή Γεωργίου Τσόγκα, Αντιναυάρχου ΠΝ ε.α., Εφόρου Δ/Σ του Κ.Αρ. Ακρόπολις
Ευχαριστώ πολύ.

Παραβιάζοντας το πρωτόκολλο να ευχαριστήσω το Σπύρο, τον αγαπητό Σπύρο που εξ επιλογής είναι Έλληνας. Τελείωσε τη Σχολή Δοκίμων το 1996, πήγε στην πατρίδα του, γύρισε και είναι εδώ σήμερα μαζί μας και στην αναφορά.

Πρέπει να τηρήσουμε το πρωτόκολλο. Πραγματικά πρέπει οι χρόνοι να είναι σεβαστοί που ήδη τους πιάσαμε για να κάνουμε μια μεστή συζήτηση. Θα είμαι αυστηρός. 

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνέδριο, συνέχεια όμοιου της Θεσσαλονίκης*1, για προώθηση των ζητημάτων και εμβάθυνση της κοινής αντίληψης στα ζητήματα του χώρου της Αμυντικής Βιομηχανίας (ΑΒ) της Χώρας μας.
Βάση της συζήτησης αποτέλεσαν τα συμπεράσματα (βλέπε υποσημείωση 1) αυτού της Θεσσαλονίκης και η συζήτηση έγινε με την εφαρμογή του κανόνα «Chatham House» (δεν αναφέρεται διακριτά Ποιός είπε Τί αλλά μόνο Τί ειπώθηκε συναφώς).
Προσκεκλημένοι και συμμετέχοντες σε αυτό της Αθήνας, πέραν των κρατικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας, ήταν οι σύνδεσμοι / σύλλογοι ιδιωτικών εταιρειών με το θεσμικό τους εν λόγω ρόλο.
Με το πέρας των χαιρετισμών των διακεκριμένων προσκεκλημένων (πρώην Υφυπουργός και επίτιμοι Αρχηγοί ΕΔ, και εκπρόσωποι των επιτροπών άμυνας των κοινοβουλευτικών κομμάτων) ξεκίνησε η μεστή επί του θέματος συζήτηση.
Συνοπτικά αναφέρθηκαν κάποιες αποτελεσματικές, εύκολες και γρήγορες επιλογές (quick & dirty)*2 (σε ότι αφορά κόστος υλοποίησης, χρόνο επίτευξης και αναγκαιότητας πόρων) ως πρόταση, για άμεση εξέταση από το ΥΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία, προς τους εκπροσώπους αυτών οι οποίοι και παρίσταντο.

Αρχικά παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις της διαστημικής τεχνολογίας και το επίπεδο εμπλοκής των σχετικών εταιρειών της Χώρας μας στο χώρο αυτό. Συγκρατείται ότι η μεθοδική τέτοια (με έναρξη προ 20ετίας) και με διακριτούς στόχους ανάπτυξης, έφεραν σημαντικά αποτελέσματα, μετρήσιμα και αναγνωρίσιμα τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αναλυτικότερα, το ανθρώπινο δυναμικό των 55 εταιρειών του οργανωμένου οικοσυστήματος της διαστημικής τεχνολογίας της χώρας μας, ξεπερνά τον αριθμό των 3000 στελεχών.
Το σύστημα που περιλαμβάνει και νέο δυναμικό (νεοφυείς {start up} εταιρείες, οι οποίες υποστηρίζονται από ευρωπαϊκό μηχανισμό της European Space Agency-ESA Business Incubator Center-BIC), παρέχοντας χρηματοδότηση μετά από αξιολόγηση αυτών και έτσι δημιουργείται η προοπτική παραμονής και ανάπτυξης αυτών στην Ελλάδα.
Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με το Ε.Κ.Π.Α. για οργανωμένη μεταπτυχιακή έρευνα με τους επιθυμούντες φοιτητές.
Η επόμενη πρόκληση είναι η οργάνωση του βιομηχανικού περιβάλλοντος, καθόσον από εντάξεως μας στον ESΑ, η υποχρέωση της χώρας μας με την καταβολή του αναλογούντος ποσοστού σε χρήμα δεν επέστρεφε πίσω ανταποδοτικά διότι τα τότε κριτήρια για τις εταιρείες ήτο ανταγωνιστικά.
Απαιτήθηκε χρόνος 20 ετών για να επιτευχθεί το επίπεδο που απαιτείτο, ώστε οι ελληνικές εταιρείες να κατασκευάζουν διαστημικά προϊόντα και να είναι ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά.
Έτσι επετεύχθη η δημιουργία του συναφούς brandname, «Space Technology made in Greece» και άρχισε να αποκτά την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς το ελληνικό προϊόν. Διασυνδέθηκε στη συνέχεια ο βιομηχανικός αυτός εθνικός φορέας με τον ακαδημαϊκό ερευνητικό χώρο (Space Cluster) προς εθνικό όφελος, καθόσον μέχρι τότε οι εργασίες ήτο επ’ ωφελεία τρίτων (χωρών, φορέων και εταιρειών) του εξωτερικού, ολοκληρώνοντας και τις νεοφυείς εταιρείες για να δημιουργηθούν προγράμματα και ευκαιρίες συνέργειας. Σημειώνεται η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.
Παράλληλα αυξήθηκε (πενταπλασιάστηκε, από 10 σε 50 εκατομμύρια ευρώ) και η εθνική συμμετοχή της χώρας μας στην ESA, με την κατά πολύ μεγάλο ποσοστό επιστροφής πόρων στην χώρα μας προς αξιοποίηση διαστημικής τεχνολογίας με εκμετάλλευση και στην αμυντική βιομηχανία.
Συγκρατείται το εθνικό παράδοξο ότι τα θεσμικά ζητήματα και η διαστημική βιομηχανία, αρχικά ήταν στο Υπουργείο Παιδείας (Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας) με αποτέλεσμα την μη ύπαρξη τεχνογνωσίας και συναντίληψης αλλά και ελλιπής γνώση χειρισμού θεμάτων από πλευράς Υπουργείου.
Σημαντική βελτίωση διαπιστώνεται όταν έγινε μετάπτωση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε επόμενο βήμα άρχισαν να διατίθενται εθνικοί πόροι (πιστώσεις) αλλά και από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για την προώθηση της διαστημικής τεχνολογίας της χώρας μας.
Σήμερα οι εθνικές πιστώσεις ανέρχονται σε 230 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων έχει συμβασιοποιηθεί πλέον του 20% για έργα ασφαλείας, συσχετιζόμενα με το διάστημα προς όφελος και της άμυνας της χώρας. Η εμπλοκή λοιπόν της χώρας και των εταιρειών βαίνει αυξανόμενη, λαμβάνοντας ενδεικτικά υπόψιν την εμπλοκή στην κατασκευή (συναρμολόγηση, πιστοποίηση, τελικός έλεγχος) στην χώρα μας επτά μικρό-δορυφόρων, την κυβερνητική απόφαση για ανάπτυξη υποδομής στην ΕΑΒ για την πιστοποίηση μικρό-δορυφόρων αλλά και την χρηματοδότηση 12 τέτοιων (cubesats) αποκλειστικά στην χώρα μας, με ίδιους πόρους.
Η άμεση εμπλοκή Ελλήνων επιστημόνων καθηγητών είναι αξιοσημείωτη ενώ υφίστανται προγράμματα συμμετοχής σε αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων παρατήρησης αλλά και συνδέσμου (hub) αξιοποίησης συναφών άλλων, με αποκλειστική ελληνική συμμετοχή.
Διόλου ρητορική η ερώτηση, αφού τα επιτεύγματα της διαστημικής τεχνολογίας είναι τέτοιου μεγέθους, πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν αντίστοιχες επιτυχίες στον τομέα της άμυνας?
Οι υγιείς λοιπόν αυτές εταιρείες, τα εκπαιδευμένα στελέχη τους και η αποκτηθείσα εμπειρία δύναται να αξιοποιηθούν επ’ ωφελεία της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας.
Η άμεση προοπτική αξιοποιήσεως των τεχνολογιών του διαστήματος είναι στο χώρο της ναυτιλίας. Το κάθε εμπορικό πλοίο πλέον είναι φορέας υψηλής τεχνολογίας (πράσινα, έξυπνα πλοία, ΙΟΤ, συστήματα ελέγχου, επικοινωνίες, software κλπ) και καθίσταται σαφές ότι η εφοπλιστική κοινότητα της χώρα μας με τον στόλο της, θα είναι ο κύριος χρηματοδότης (επιπέδου δις ευρώ), με τη χώρα μας λόγω αυτού να καθίσταται το κομβικό σημείο συνάντησης του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στο χώρο της διεθνούς ναυτιλίας. Η πρόκληση για τα προϊόντα της διαστημικής τεχνολογίας είναι πως αυτά θα γίνουν εφαρμοστέα στο ναυτικό περιβάλλον του πλοίου.
Επίσης, κύρια πρόκληση είναι η ανάπτυξη εφαρμογών προς αξιοποίηση και υποστήριξη των δράσεων που συσχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, καθόσον αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στην άμυνα της χώρας μας.
Τέλος στο επιχειρησιακό πεδίο (σ.σ. πόλεμος στην Ουκρανία) η εμπορική εκμετάλλευση εφαρμογών από ιδιώτη επενδυτή (Elon Mask) εξασφάλισε μερικώς, μετά την πρώτες καταστροφές των υποδομών της Ουκρανίας, της ασφάλεια της χώρας (internet, tactical comms κ.λπ.).
Στη συνέχεια και μετά την κατανόηση του «διαστημικού περιβάλλοντος» άνοιξε η συζήτηση επί των ζητημάτων της Αμυντικής τεχνολογίας και καινοτομίας, με τους συμμετέχοντες ομιλητές να αναλύουν τα συναφή ζητήματα.
Καταγράφεται ικανοποιητική (αλληλο-)υποστήριξη των κρατικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας με τις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες αποτελούν τον κύριο πελάτη τους.
Προφανώς υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεως αλλά και διευρυμένης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της υποστήριξης των ΕΔ της χώρας μας.
Εξεφράσθη παράλληλα και η άποψη και αναφέρθηκαν παραδείγματα ότι τα τελευταία αρκετά χρόνια η προσφιλής τακτική υποστήριξης των συστημάτων των ΕΔ είναι όχι η ζήτηση και ανάθεση έργου στις ελληνικές εταιρείες κατασκευαστών, αλλά οι προμήθειες από οίκους και εταιρείες του εξωτερικού.
Η περιστολή δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων αποτελούν διαρκείς προκλήσεις κυρίως για τις κρατικές εταιρείες που δεν κινούνται με αυστηρά εμπορικά κίνητρα αλλά και το παραγόμενο κέρδος συχνά επιστρέφει στις ΕΔ με μορφή ανταλλακτικών και λοιπής υποστήριξης.
Βάρος συνεχίζει να υφίσταται για τις εν λόγω εταιρείες από την εφαρμογή των μνημονίων, τα οποία αναγκάστηκε να εφαρμόσει η χώρα μας και προφανώς υπήρξαν επιπτώσεις και στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.
Ζήτημα αποτελεί η αξιοποίηση έμπειρου, εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου προσωπικού καθόσον έχει διαπιστωθεί ότι, αριθμός αυτών παραιτείται και μεταπηδά στον ιδιωτικό τομέα με μεγαλύτερες αποδοχές ή ακόμη και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να χάνεται εντελώς από την ελληνική αγορά. Αυτό έχει σημαντική επίπτωση τόσο στην παραγωγή όσο και στην μείωση του χρόνου αποδόσεων των μονάδων καθόσον διαρρηγνύεται η συνέχεια της εμπειρίας που αλλιώς δρα καταλυτικά στην μείωση του χρόνου παραγωγής από μονάδα σε μονάδα, συν τω χρόνο, λόγω εμπειρίας (learning curve).
Η γραφειοκρατία, η επικράτηση παλαιών αντιλήψεων και η μη σθεναρή επιδίωξη για νεοτερισμούς δυστυχώς χαρακτηρίζουν τις επικρατούσες τάσεις τα τελευταία χρόνια, με τις προσπάθειες βελτιώσεων στους τομείς αυτούς να είναι συνεχείς.
Η χρήση συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και όχι μονίμων επιδρά επίσης αρνητικά στην αποδοτικότητα στελεχών και υπηρεσίας. Συναφώς η παραγωγικότητα (η οποία επηρεάζεται και από άλλες παραμέτρους που αποτελούν θεσμοθετημένες προβλέψεις αδειών, διευκολύνσεων κ.λπ.) καταγράφεται χαμηλή η οποία έχει συνέπεια στον ανταγωνισμό, εσωτερικό και διεθνή.
Σοβαρή παράμετρος για την αποδοτικότητα των κρατικών εταιρειών αν αυτές θεωρήσουμε ότι έχουν αποκλειστικό πελάτη τις ΕΔ, είναι και η έλλειψη οικονομίας κλίμακος, λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους αυτών αφού είναι τελείως δυσανάλογα τα μεγέθη με άλλες χώρες ενδιαφέροντος ή προτύπου (σ.σ. Τουρκία – Γαλλία – ΗΠΑ).
Η δε επιλογή σε βάθος δεκαετιών να γίνονται προμήθειες συστημάτων από χώρες του εξωτερικού, απαξίωσε περαιτέρω τις δυνατότητες και στέρησε την προοπτική της ημέτερης αμυντικής βιομηχανίας, συσσωρεύοντας προβλήματα μάλλον δυσεπίλυτα.
Καταγράφεται παράλληλα η ελπίδα ανάτασης αυτής με ερεθίσματα την δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας που πρόσφατα ο ΥΠΑΜ ανακοίνωσε και αναμένεται το νομοσχέδιο να τεθεί σε διαβούλευση σύντομα, την δημιουργία οικοσυστήματος αλλά και συναντίληψης στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας κ.λπ.
Κρίσιμη πάντως παραμένει ως απαίτηση η ουσιαστική υποστήριξη των εταιρειών (μέσω ζήτησης προς αυτές) από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.
Συγκρατείται ιδιαίτερα η απαίτηση ώστε οι εν λόγω κρατικές βιομηχανίες να μένουν εκτός πολιτικών σκοπιμοτήτων και κομματικής εκμετάλλευσης για να εξασφαλισθεί η προαγωγή τους στο επιθυμητό επίπεδο.
Στο πνεύμα αυτό στελέχη με ικανότητες θα πρέπει να αξιοποιούνται κατάλληλα στον τομέα της εξειδίκευσης τους, ασχέτως με τις προσωπικές πολιτικές τους επιλογές (θεωρητικά «μη γνωστές»), έστω και αν αυτά έχουν εκφραστεί από αυτούς ανοικτά.
Επιπλέον, οι απώλειες λόγω συνταξιοδοτήσεως εξειδικευμένου προσωπικού, η «κόπωση» του παραμένοντος (ακόμη και εξαιτίας της μη υψηλής/δυναμικής παραγωγικότητας, ήτοι κατάσταση υπολειτουργίας ή και αδράνειας), η μη δυνατότητα αναπληρώσεως στον ίδιο βαθμό από νέα καταρτισμένα στελέχη, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα σε κάθε Διοίκηση των εταιρειών.
Όλα αυτά που δημιουργούν τροχοπέδη για την πορεία εξυγίανσης, ορθής λειτουργίας και ανάπτυξης των κρατικών εταιρειών θα πρέπει να αφεθούν στο προβληματικό παρελθόν και η συμπόρευση προς ένα ευοίωνο μέλλον απαιτεί σύγχρονες μορφές διοίκησης και οικονομικό εξορθολογισμό, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας και παραγωγής ποιοτικού προϊόντος που επιζητεί ο πελάτης.
Το θεσμικό πλαίσιο (ν. 4412/2016) έχει κατ’ επανάληψη διαπιστωθεί ότι δημιουργεί σημαντικότατες καθυστερήσεις στις δημόσιες προμήθειες με επισυμβαίνουσες τέτοιες στην παραγωγή και απόδοση του προϊόντος στον πελάτη είτε αυτός είναι οι ΕΔ είτε (ακόμη χειρότερα) πελάτης του εξωτερικού, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται στην αξιοπιστία της κρατικής εταιρείας! Συναφώς απαιτείται η επανεξέταση όχι μόνο του αναφερομένου αλλά και της λοιπής κείμενης νομοθεσίας.
Η συνεργασία των κρατικών εταιρειών με ιδιώτες ήταν έως και δαιμονοποιημένη στο παρελθόν, πλην όμως σήμερα έχει αρχίσει να προάγεται και αποτελεί το μονόδρομο για την ευοίωνη προοπτική των.
Οι ευρωπαϊκές ευκαιρίες (και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία) είναι σημαντικές σήμερα, και η συναφής εμπλοκή των εταιρειών κρατικής βιομηχανίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα αποτελεί πρόκληση για αυτές.
Πέραν της οικονομικής προοπτικής, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η συνεισφορά τους στο προϊόν της συλλογικής ασφάλειας, μέρος της οποίας είναι και η εθνική.
Η δυνατότητα εμπλοκής στο πρόγραμμα υποστήριξης παραγωγής Πυρομαχικών, [Act in Support Ammunition Production A.S.A.P.] στο πλαίσιο και της προσφάτως εγκριθείσας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής (European Defense Industry Strategy) και της συναφούς νομοθετικής πρότασης/ πρόγραμμα European Defense Industry Program E.D.I.P. προσφέρει ευκαιρίες που από πλευράς των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας (των κρατικών συμπεριλαμβανομένων) δεν πρέπει να απωλεσθούν. Συνεργασίες λοιπόν με στρατηγικές συμμαχίες εταίρων και του εξωτερικού κείνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ΕΑΣ, ομού με σημαντικό εταίρο (cross border cooperation), υπέβαλλαν στην ευρωπαϊκή επιτροπή τρία συγκεκριμένα προγράμματα (με την χώρα μας να κατατάσσεται πέμπτη στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών), των οποίων η αξιολόγηση επέφερε:
α. πρωτιά στην κατάταξη ενός εξ αυτών με αποτέλεσμα την χρηματοδότηση με 50 εκ.Ε (που εξασφαλίζει την επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο -το ένα από τα τρία που υφίστανται στην Ευρώπη με αυτό της Ουκρανίας σε ενεστώτα χρόνο να είναι εκτός λειτουργίας) του εργοστασίου παραγωγής Πυρομαχικών.
β. την τρίτη θέση για την δημιουργία γραμμής παραγωγής εκρηκτικού (base bleed) ειδικά για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος που προσδίδει αυξημένη εμβέλεια σε αυτά.
γ. την κατηγοριοποίηση ως εξαιρετική (excellence) της τρίτης πρότασης για την αναβάθμιση συγκεκριμένης δυνατότητας (αναγομωτήριο) που όμως λόγω ελλείψεως ευρωπαϊκών πιστώσεων δεν θα χρηματοδοτηθεί.
Εντός λοιπόν του ερχόμενου μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνυπογράψει με τα ΕΑΣ την αποδοχή και την ανάθεση του έργου, ύψους 83 εκ €.
Επιπλέον τα ΕΑΣ εκκίνησαν τη διερεύνηση υπάρξεως στρατηγικού επενδυτικού εταίρου, οι εν λόγω διερευνητικές επαφές ωριμάζουν σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και αναμένεται σύντομα η απόφαση υλοποιήσεως αυτής της στρατηγικής επενδυτικής εταιρικής σχέσης.
Η απόφαση ΥΠΑΜ περί ιδρύσεως του «Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ) αποτελεί εξαιρετική πρωτοβουλία και αναμένεται να δράσει καταλυτικά στην εξάλειψη παθογενειών του παρελθόντος και να επιφέρει αλλαγές επί τω βελτίω, στην εφαρμογή και υλοποίηση των προβλέψεων του θεσμικού πλαισίου.
Στο πλαίσιο των διαφαινόμενων ευκαιριών διάθεσης πιστώσεων για την άμυνα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάστηκε συνοπτικά ο χρηματοδοτικός μηχανισμός και οι τελευταίες εξελίξεις που επηρεάζουν και προσφέρουν ευκαιρίες για τη χώρα μας. Συναφώς αναφέρθηκε ότι οι πιστώσεις, σε ενεστώτα χρόνο, υπολείπονται των αναγκών των χωρών, και επισημάνθηκε η σημαντικότητα της εκθέσεως του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέττα για την μεταρρύθμιση της εσωτερικής αφοράς της ΕΕ. Η εν λόγω έκθεση θέτει συγκεκριμένες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, για πρώτη φορά, παράλληλα με τους άξονες της ενέργειας τις επικοινωνίες και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τομείς στους οποίους προτείνεται να επεκταθεί η Εσωτερική Αγορά της ΕΕ. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ θεωρείται ως προϋπόθεση ύπαρξης της Ένωσης αυτής καθ΄ αυτής.
Η συμπερίληψη της αμυντικής βιομηχανίας στην ενιαία αγορά, θα θέσει ισχυρές βάσεις και θα αποτελέσει εχέγγυο για την ανάπτυξη αυτής με στόχο βέβαια την συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, αφού το κάθε κράτος από μόνο του δεν δύναται να επωμιστεί όλο το βάρος αυτών. Συγκρατείται η αναφορά της εκθέσεως ότι ο κατακερματισμός της αμυντικής βιομηχανίας των χωρών της Ευρώπης κοστίζει 100 δις ευρώ ετησίως. Οι πιστώσεις για την υποστήριξή της σε ενεστώτα χρόνο είναι ιδιαίτερα περιορισμένες (μόλις 8 δις ευρώ). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο λόγω των επικείμενων ευρω-εκλογών, αλλά και διότι είναι πολύ επιφυλακτικές οι χώρες του βορρά δεν έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις τις οποίες παρέπεμψε για τον προσεχή Ιούνιο.
Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική πάντως και η συναφής διάθεση πόρων στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να ακολουθεί την θεσμική ολοκλήρωση της ΕΕ και στα ζητήματα κοινής άμυνας και αμυντικής πολιτικής. Συγκρατείται η σημαντική πρόταση εκδόσεως ευρω-ομολόγου ώστε με κοινό δανεισμό να μπορέσει να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία, το οποίο κατά μόνας δεν αρκεί να επιλύσει το πρόβλημα.
Επικουρικά και συναφώς η Έκθεση προτείνει επιπλέον δανειακή χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας-ΕΜΣ (ESM) με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας (πλαίσιο ανάλογο με τις χρηματοδοτήσεις των εταιρειών κατά την παρελθούσα υγειονομική κρίση COVID-19).
Συγκρατείται επίσης ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις ενώ γενικά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο απαγορεύονται (πλην ρητών προβλέψεων), αυτές χαλάρωσαν την περίοδο της κρίσης COVID, αλλά δυστυχώς μετά το πέρας αυτής, ακόμη και πρόσφατα, κάποιες χώρες καταπατώντας τις προβλέψεις (πχ Γερμανία που χρηματοδοτεί σημαντικά δικές της επιχειρήσεις ή / και Γαλλία) δημιουργούν ένα εθνικό περιβάλλον που δεν είναι εύκολα ανταγωνίσιμο από τρίτες ευρωπαϊκές χώρες.
Η έκθεση θέτει πρόβλεψη δημιουργίας κοινού ταμείου (μετά από σκεπτικό «εξευρωπαϊσμού -europeanization- των ενισχύσεων»), στο οποίο μέρος των εν λόγω χρηματοδοτήσεων (εθνικών επιχορηγήσεων) να εισρέει σε αυτό, για ανακατανομή τους στις χώρες με αυστηρότερα συλλογικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν μεγαλύτερες ευκαιρίες (και για τη χώρα μας) υποστήριξης των αμυντικών βιομηχανιών με ορθολογικότερη βάση και προοπτικές για τις ημέτερες.
Σε κάθε περίπτωση και στο πλαίσιο αυτό, η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας θα κληθεί να υποστηρίξει ως πελάτες τις ΕΔ των ευρωπαϊκών χωρών, συνάμα όμως και οι ΕΔ της χώρας μας θα δύνανται να αποτελέσουν πελάτη αμυντικών βιομηχανιών χωρών της Ένωσης.
Το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο αποτελεί κριτήριο απόφασης για την εμπλοκή και το ύψος των συναφών επενδύσεων είναι αν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για την αμυντική βιομηχανία που τα κόστη είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Ο πελάτης και κυρίως οι ΕΔ, δεν ενδιαφέρεται για προϊόντα που οι εταιρείες έχουν αναπτύξει / κατασκευάσει και προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν προστιθέμενη αξία για αυτόν.
Ενδιαφέρεται ή πρέπει να ενδιαφέρεται αποκλειστικά με αυτά, που καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες του, όπως αυτές προκύπτουν από την διαδικασία της αμυντικής σχεδίασης (Defence Planning).
Στο πνεύμα αυτό μοντέλα προηγμένων χωρών στο χώρο της Αμυντικής Βιομηχανίας και συμμαχικές χώρες θα πρέπει να μελετηθούν αναλυτικά, να τροποποιηθούν ενδεχομένως όπου δει και να εφαρμόζονται στην δική μας περίπτωση αποφασιστικά.
Σε ότι αφορά στην καινοτομία στο επίπεδο εφαρμογής στις εμπορικές εφαρμογές επισημαίνεται η δραστηριοποίηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) στην προαγωγή προϊόντων καινοτομίας και της εξαγωγής αυτής.
Στο πνεύμα αυτό εκτιμάται ότι η εμπλοκή τέτοιων εταιρειών στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας (κάποιες εκ των εταιρειών εμπλέκονται ήδη σε διάφορα επίπεδα) κυρίως δε σε ότι αφορά σε τεχνολογίες διττής χρήσης, θα προσθέσει στην συλλογική προσπάθεια. Συναφώς έγινε μνεία του νεοσυσταθέντος κέντρου του ΝΑΤΟ, το Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA το οποίο αναμένεται να αποκτήσει πλήρη επιχειρησιακή επάρκεια (Full Operational Capability-FOC) το 2025. Υφίσταται από τούδε η δυνατότητα εγγραφής σε αυτό (registration) των σχετικών με το χώρο καινοτομίας εταιρειών*3  και ήδη η χώρα μας*4 έχει προσφέρει δύο σταθμούς (accelerator sites) και τέσσερα κέντρα ελέγχου (test centers). Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ενθαρρύνονται να λάβουν μέρος στην συλλογική δικτύωση (networking).
Ένα συλλογικό πρόβλημα με το προσωπικό των ΕΔ, όταν αυτό τίθεται σε αποστρατεία, είτε αφορά σε μηχανικούς (πχ αποφοίτους της ΣΜΑ ή/και των άλλων όπλων ΠΝ και ΣΞ) είτε ευρύτερα στους συναφείς επαγγελματικούς χώρους (πχ ναυτιλία) τα πτυχία αυτών των στελεχών δεν τους επιτρέπουν αυτόματα πρόσβαση σε εργασιακά δικαιώματα, ως κατόχους αναγνωρισμένων πτυχίων «πολιτικού τύπου» στη αγορά.
Παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο της χώρας είναι περιοριστικό σε προοπτικές ενασχόλησης των εν λόγω στελεχών, άμα τη αποστρατεία τους. Άρα ένα δυναμικό, νέο ακόμη σε ηλικία, με μεγάλη εμπειρία στις τεχνολογίες και σε μηχανική (Engineering), σε διοίκηση έργων (project management) και της Δημόσιας Διοίκησης (Public Administration), είτε «αναγκάζεται» σε αδράνεια, είτε υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην αξιοποίηση του. Η αναθεώρηση αυτού, κατ’ ελάχιστον θα αποδείξει την έμπρακτη και συνειδητοποιημένη απόφαση της Κυβέρνησης προς τα στελέχη των ΕΔ για επαγγελματική υποστήριξη (μετά την ενεργό υπηρεσία), στα οποία η χώρα έχει επενδύσει σημαντικά και «ξαφνικά» τα στερείται με «απώλεια»*5.

Από την συζήτηση που ακολούθησε (και εν είδει συμπερασμάτων) συγκρατούνται τα εξής:
Η επιτυχής κατά γενική ομολογία της στρατηγικής της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες που την έφερε στο σημείο που αυτή βρίσκεται σήμερα (αυτονομία, παραγωγή, εξαγωγές, θετικό ισοζύγιο στο παραγόμενο προϊόν της αμυντικής της βιομηχανίας), χρήζει προσοχής.
Για άλλες χώρες δε, όπως το Ισραήλ, η καινοτομία εξαιτίας της ανάγκης για άμυνα προς επιβίωση, λειτούργησε ως κίνητρο ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας αυτής.
Για να υλοποιηθεί αρχής γενομένης σήμερα ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δυνατοτήτων (ολοκληρωμένο Project) απαιτείται χρόνος15-20 έτη. Αυτή η παράμετρος δεν θα πρέπει να διαφύγει της ημέτερης προσοχής, της στρατηγικής και της στρατηγικής επικοινωνίας επί του θέματος.
Οι όποιες πολιτικές αποφάσεις σήμερα, θα πρέπει να έχουν στόχο για την παραγωγή αποτελεσμάτων σε βάθος 15ετίας.
Αυτή δε ως στόχευση, θα πρέπει να εφαρμοστεί και αναπτυχθεί αδιάλειπτα και ανεξάρτητα από ενδεχόμενες κυβερνητικές αλλαγές.
Η λειτουργία δε των αμιγώς κρατικών εταιρειών του χώρου, δεν θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με δημοσιοϋπαλληλικά κριτήρια, θα πρέπει αυτές να λειτουργούν με «ιδιωτική» φιλοσοφία της παραγωγής και της αγοράς.
Η αγορά (το οικοσύστημα), θα πρέπει να οργανωθεί συστηματικά:
- Δηλαδή, να καταστεί σαφές σε αυτή ότι θα υπάρξει συγκροτημένη προσφορά και ζήτηση, θα υπάρξει επιχειρηματικό πλάνο εφαρμογής και ανάπτυξης που δεν θα αλλάζει με αλλαγές κυβερνήσεων, το προϊόν θα είναι πιστοποιημένο και ποιοτικό, η όλη διεργασία θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια από την καταγραφή των απαιτήσεων, την σχεδίαση, τις συνεργασίες, την ποιοτική παραγωγή μέχρι την παράδοση του προϊόντος στον πελάτη ήτοι στις ΕΔ.
- Παράλληλο δε Marketing σε αγορές (ΕΔ και όχι μόνο) του εξωτερικού θα υποστηρίξει οικονομικά την ημέτερη προσπάθεια.
- Αξιοποίηση των πόρων και των χρηματοδοτικών ευκαιριών της ΕΕ. Αυτοί, όχι μόνο δεν θα πρέπει να απωλεσθούν, αντιθέτως θα πρέπει να απορροφώνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Συγκρατείται ότι η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί πλέον και έργα για την άμυνα, ευκαιρία που χρήζει συνεκτικής αξιοποίησης.
- Η εφαρμογή του πλαισίου της Διοίκησης μέσω στόχων6*, ειδικά για τις κρατικές υπηρεσίες, εταιρείες και οργανισμούς, στο πλαίσιο μιας ορθολογικά τεθείσας στοχοθεσίας, αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση πόρων και στοχευμένη ανάπτυξη. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, διαπιστώνονται αποκλίσεις ή και ασυνέπεια στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
- Η δημιουργία κοινότητας (φόρουμ) καινοτομίας είναι το ζητούμενο, ώστε μέσω αυτής, και με επαναλαμβανόμενες επαφές και συναντήσεις, να εξασφαλίζεται η διάδραση των εμπλεκομένων με την αμυντική βιομηχανία φορέων και εταιρειών.
- Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις, πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία αυτής, δεσμεύεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία υλοποίησης. Συναφείς προτάσεις θα υποβληθούν σε επόμενο χρόνο.
- Η ενεργός εμπλοκή της ακαδημαϊκής κοινότητας προσφέρει ιδιαίτερη αξία στην όλη διεργασία. Οι υφιστάμενες δυνατότητες αν και περιορισμένες σε ενεστώτα χρόνο, καταγράφονται ως ιδιαίτερα ποιοτικές.
- Η εμπλοκή και σύμπραξη λοιπόν συγκεκριμένων τμημάτων πανεπιστημίων που ήδη υλοποιούν έρευνα και προγράμματα, να έρθουν σε συνεργασία (σύναψη πρωτοκόλλου τέτοιας) με τις κρατικές εταιρείες αλλά και τις ιδιωτικές, μεγιστοποιώντας τη συλλογική προσπάθεια.

- Επειδή έχει τεθεί ως απαίτηση η εφαρμογή της κουλτούρας καινοτομίας, (εξ ου και το υπό σύσταση ΕΛ.Κ.Α.Κ.), αλλά επειδή έχουν υπάρξει αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο παρελθόν (μάλλον με περιορισμένα αποτελέσματα αν δεχτούμε το σημερινό αποτέλεσμα), τίθεται ο προβληματισμός μήπως το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο (ακόμη και για το αποφασισθέν ΕΛ.Κ.Α.Κ. μέσω της δημόσιας διαβούλευσης όταν αυτή τεθεί), να ορίζει ανάλογες προβλέψεις διακριτής εφαρμογής και προώθησης της επιζητούμενης κουλτούρας για καινοτομία.
- Οι τεχνολογίες διττής χρήσης θα πρέπει να εξετάζονται διεξοδικά, τόσο στην διαδικασία της αμυντικής σχεδίασης όσο και κατά την προμήθεια (κατ΄ ελάχιστον) συστημάτων που υποστηρίζουν τα αμιγώς αμυντικά, ή ίσως ακόμη και αυτά.
- Τέλος η αμυντική βιομηχανία δεν θα πρέπει να εξετάζεται αποσπασματικά αλλά θα πρέπει να ιδωθεί υπό την οπτική ότι αυτή δύναται να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ευρύτερη βιομηχανία κινητοποιώντας όλη την παραγωγή. Δηλαδή η αμυντική βιομηχανία, στο πλαίσιο ανάπτυξης της, λογικά και αναγκαστικά, θα συμπαρασύρει άλλες συναφείς κατά αντικείμενο βιομηχανίες – βιοτεχνίες και εταιρείες τεχνολογίας (διττής χρήσης) οπότε η ανάπτυξη όλων θα είναι παράλληλη και αναμένεται να βαίνει αύξουσα.
- Ο νόμος 3978/2011 έχει αποδειχτεί προβληματικός ως προς την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του. Τονίζεται για μία ακόμη φορά από το παρόν συνέδριο η ανάγκη τροποποιήσεως του καθόσον καθιστά τροχοπέδη του όλου συστήματος για την αμυντική βιομηχανία.

Παράλληλα, από υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι κατ’ έτος οι ΕΔ υποβάλλουν κάποιες αρκετές χιλιάδες αιτήσεις προμηθειών από το εξωτερικό. Διόλου ρητορικό το ερώτημα, αν δεν αναθέτουν μέρος του έργου αυτού, (καθόσον οι πιστώσεις διατίθενται αφού επιδιώκεται συναφής ανάληψη υποχρέωσης – δεν μιλάμε για επιπλέον τέτοιες), στις ελληνικές εταιρείες (είτε κρατικές, είτε ιδιωτικές), πως είναι δυνατόν αυτές να έχουν έσοδα και να μπουν στην φιλοσοφία και διαδικασία εμπλοκής, ανάπτυξης και προσφοράς νέων προϊόντων για τις ελληνικές ΕΔ και όχι μόνο για αυτές αλλά να καταστούν ανταγωνιστικές και στη διεθνή αγορά.

Συνοπτικά, η καταγραφή του οικοσυστήματος (μέρος της οποίας και η σημερινή προσπάθεια μέσω του συνεδρίου με την ευκαιρία γνωριμίας των συμμετεχόντων φορέων) ακολούθως η υλοποίηση μίας ανάλυσης των ελλείψεων (gap analysis), ο στρατηγικός σχεδιασμός και το θεσμικό πλαίσιο να ολοκληρώνει όλα τα ανωτέρω, αποτελούν τις παραμέτρους της συνεκτικής προσέγγισης του θέματος.
Η συγκράτηση των ακόλουθων εννοιών περιγράφουν εν συντομία όλο τον προβληματισμό για την βελτίωση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας:
 αξιοποίηση επιστημονικού δυναμικού και αξιοποίηση επαγγελματικά ποιοτικού υφιστάμενου δυναμικού,
 εισροή νέων επιστημόνων προς το χώρο της άμυνας γενικότερα, αντίληψη νέων τεχνολογιών,
 ύπαρξη χρηματοδότησης για τις κρατικές εταιρείες,
 έρευνα, ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας ελλαδικά και ευρωπαϊκά,
 συναντίληψη, δικτύωση, αύξηση παραγωγικότητας,
 οργάνωση του οικοσυστήματος και μακροχρόνιος σχεδιασμός και συνεργασία ΕΔ και ΑΒ, εφαρμογή ιδιωτικών κριτηρίων,
 συνεργασίες ΣΔΙΤ και ανάθεση υπο-έργου σε τρίτους (outsourcing).

Ως ακροτελεύτιο σημείο το οποίο επισημαίνεται ιδιαίτερα, είναι η συναντίληψη που αποκτήθηκε σήμερα, ότι η γνωριμία και η δικτύωση (networking) που επετεύχθη μέσω του συνεδρίου, είναι ιδιαίτερα σημαντική ως πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η διατηρησιμότητα του θέματος ψηλά στην ατζέντα αποτελεί την επόμενη πρόκληση. Συναφώς τίθεται το ερέθισμα το συνέδριο να επαναλαμβάνεται σε περιοδική βάση, και λόγω της μη ύπαρξης κόστους συμμετοχής σε ενεστώτα χρόνο, θα πρέπει να τύχει της αιγίδος και της υποστήριξης ΥΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ ή και ΓΕΕΘΑ. Λεπτομέρειες αυτής της πρότασης εν ευθέτω χρόνω.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1* (σχετική ανάρτηση https://www.coeacropolis.gr/vima/eleftherignomi/1687-2024-03-25-08-57-46 

2* Αυτές καταγράφονται εν συντομία:
Α. Αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού που υπηρετεί στο εξωτερικό (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή πρωτοβουλίες στο πλαίσιο διαφόρων συμμαχικών projects, φορείς και θέσεις εξωτερικού που υπηρετούν Έλληνες Αξιωματικοί πχ CoEs, NURC La Spezia, NSPA) εκμεταλλευόμενοι τις εκεί δυνατότητες κατά περίπτωση. Σε αυτούς να ανατίθενται εθνικά έργα και πρότζεκτ που ενδιαφέρουν τους κλάδους με στόχευση και ελεγχόμενα από τα ΓΕ, και κατ' εντολή και εποπτεία αυτών, εκμεταλλευόμενα τα εργαστήρια, την εποπτεία των καθηγητών, το πανεπιστήμιο per se. Και οι εταιρείες όμως θα μπορούσαν να ζητήσουν συγκεκριμένη έρευνα ή προϊόντα και να τα χρηματοδοτήσουν αν απαιτείται, είτε μέσα από το πλαίσιο συνεργασίας με τα γενικά επιτελεία είτε απευθείας από τα γνωστά αυτά πανεπιστήμια. Έτσι η σχέση αλλά και το παραγόμενο έργο θα είναι ουσιαστική, διευρυμένη και αποτελεσματική.
Β. Συνεκτική υποστήριξη όλων των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας από το επιτελείο του ΥΕΘΑ, αλλά και άλλα υπουργεία κατά περίπτωση. Λοιπές συμμαχικές χώρες προωθούν κυρίως πολιτικά τις αμυντικές βιομηχανίες για να εξασφαλιστεί η επιθυμητή ανάπτυξη της βιομηχανίας εν γένει αλλά και των εν λόγω εταιρειών κατά περίπτωση. Μεγάλος λοιπόν ο προβληματισμός σε ότι αφορά στην αντίληψη για το θέμα! Τροχοπέδη πάντως στην στόχευση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι οι ΕΔ της χώρας μας δεν προμηθεύονται οι ίδιες από τις ελληνικές εταιρείες άρα δεν πείθεται εύκολα η υποψήφιος ξένος αγοραστής για την αξιοπιστία της υπόψη αμυντικής δυνατότητας αφού δεν αποτελεί αυτή και επιλογή των ΕΔ της χώρας μας ως παραγωγός.
Γ. Αλλαγή νοοτροπίας, προώθηση νέας κουλτούρας καινοτομίας, όχι φοβική γραφειοκρατία ή κάθε τύπου προσχηματικά κωλύματα
Δ. Ευκαιρία δικτύωσης των στελεχών και των εμπειρογνωμόνων στο χώρο (σημερινή διάδραση του συνεδρίου)
Ε. Προώθηση της απαίτησης για «reverse engineering» για προφανείς λόγους και ορθολογική διαχείριση των υλικών παρωχημένης τεχνολογίας και των μη απαιτούμενων πλέων στο φόρτο / οπλοστάσιο των ΕΔ.
ΣΤ. Εφαρμογή επιτέλους του πλαισίου της Διοίκησης μέσω στόχων (Στοχοθεσία Ν.4369/2016 & Ν.3230/2004. Η μη εφαρμογή του προσφάτως κατέστη «απαίτηση του κ. Πρωθυπουργού»!)
Ζ. Άμεση «αναθεώρηση» των επιχειρησιακών δογμάτων λόγω της σημαντικής αλλαγής της απειλής.

*3 https://www.nato-diana.org/s/ και https://gsri.gov.gr/engrafi-sto-portal-tou-epitachynti-amyntikis-kainotomias-diana/ 

*4 https://diana.nato.int/map/index.html 

*5 Ο τελευταίος νόμος είναι σε ορθότερη βάση, πλην όμως εργασία σε δημόσια υπηρεσία πριν τα 62 έτη ηλικίας επιφέρει την πλήρη παύση της σύνταξης μέχρι την ηλικία αυτή, πρόβλεψη που πολλές φορές καθίσταται ασύμφορη για το στέλεχος.
6* Ν. 3230/2004 και Ν. 4369/2016

Κλείσιμο και Αποφώνηση, Πρόεδρος Κ.Αρ. Ακρόπολις 

Εδώ πρέπει να τελειώσουμε.

Πρώτα-πρώτα σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε εδώ απόψε και είσαστε πάρα πολλοί και όλοι προσθέσατε αξία.
Δεύτερον, θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ την ομάδα που ήταν στην Θεσσαλονίκη και για την παρακαταθήκη της έκθεσης που άφησε και σημείωσα, σήμερα, όλες τις νέες προτάσεις οι οποίες ουσιαστικά καλύπτονται μέσα στις 21 προτάσεις.
Ωστόσο υπήρξαν και νέες προτάσεις, αν θυμάμαι καλά αυτή του Υφαντή και δεν αφορά μόνο τους μηχανικούς της ΣΜΑ. Αφορά και άλλους μηχανικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, των Διαβιβάσεων και του Μηχανικού από τον Στρατό, των Μηχανικών του Πολεμικού Ναυτικού, των Ιπταμένων, των Τεχνικών Υπαξιωματικών και τα λοιπά σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων. Είναι μία πρόταση που θα τεθεί εκεί.
Επίσης, λέχθηκαν μία-δύο προτάσεις που σημείωσα από τον κύριο Κωστόπουλο, και η εισήγηση του κ. Πότση θα τύχει της ανάλογης προβολής.

Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση. Χαίρομαι πάρα πολύ που ήρθε και ο ακαδημαϊκός κλάδος απόψε με δύο καθηγητές και ευχαριστώ τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού που είχε αυτή την εισήγηση.
Προσωπικά είμαι πάρα-πάρα πολύ ευχαριστημένος. Χαίρομαι όμως περισσότερο διότι τηλεφωνώντας στους αρχηγούς των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτησα όχι κατ’ ανάγκη τους πιο υψηλόβαθμους, αλλά να στείλουν αξιωματικούς που τους εμπιστεύονται για να πάρουν από δω την περισσότερη πληροφόρηση, την οποία θεωρώ ότι την δώσαμε και μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες θα πάρετε συνολική έκθεση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Εμείς είμαστε στη διάθεση των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και για άλλη συζήτηση, αλλά ύστερα από πρόσκληση των Ενόπλων Δυνάμεων και είδα ότι αυτό που είχα πει στο τέλος της εισαγωγής μου, στο τέλος επικράτησε:
Τα Γενικά Επιτελεία. Κύριοι πρέπει να καθίσετε μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αλλά και την αμυντική βιομηχανία. Ακούστηκαν και ακούστηκαν μεγάλα παράπονα. Ξέροντας τις ανάγκες να δουν τα Γενικά Επιτελεία, να αναγνωρίσουν και ταυτοποιήσουν τις δυνατότητές της Εγχώριας Αμυντικής Αγοράς, να επενδύσουν με το τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό τους και με άποψη και να συμβάλουν όντας εξαρχής μέσα στην αγορά των συστημάτων, όταν η χώρα αποφασίζει να κάνει αυτές τις αγορές των οπλικών συστημάτων.
Νομίζω ότι κάναμε πραγματικά μια πολύ καλή συζήτηση, και δεν θέλω να αξιολογήσω το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις. Αφήνουμε μια, ίσως όχι την άριστη, αλλά, σίγουρα, αφήνουμε μια καλή έκθεση που ιδιαίτερα τα Γενικά Επιτελεία πρέπει να την χρησιμοποιήσουν. Αλλιώς, είμαστε τώρα σε μια μικρή απόσταση από την Τουρκία, φοβάμαι, θα μείνουμε πολύ, πολύ, πολύ πιο πίσω και θα ψαχνόμαστε.
Θερμά τα συγχαρητήρια στον συντονιστή της εκδήλωσης, ναύθαρχο ε.α. , έκανε ένα άψογο και εξαιρετικό συντονισμό και συζήτηση, δεν ήταν εύκολη δουλειά.

Σας Ευχαριστώ Ολους.


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.