Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Αγαπητοί φίλοι,
 
Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις και ο Δήμος Δελφών συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Εθνική Μνημοσύνη, Τιμή και Επανεκτίμηση για τα 100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».
 
Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 και οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 12:00.

Το 1922 αποτελεί το σημαντικότερο χρονικό ορόσημο της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας και της Εγγύς Ανατολής ευρύτερα. Ολοκληρώνεται μια μακρά και βασανιστική περίοδος αντικατάστασης της πολυεθνικής-θρησκευτικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από έθνη-κράτη. Μια περίοδος που συνοδεύτηκε από πολέμους, γενοκτονίες, ανταλλαγές πληθυσμών και διαμόρφωσε οριστικά τα σύνορα όπως τα γνωρίζουμε, τις κοινωνίες στις πλευρές του Αιγαίου και τις σημερινές γεωπολιτικές ισορροπίες.
 
Από πολλές σκοπιές, αποτέλεσε έτος αιχμής και για την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Υπήρξε το «σημείο μηδέν» για τη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και για τις κοινωνικές και ιδεολογικές αντιθέσεις που την ταλάνισαν όλο τον Μεσοπόλεμο και σφράγισαν την ιστορική της μοίρα. Οι νέες καταστάσεις, οι στρατιές των προσφύγων με τις πολλές τους πλευρές, επέφεραν δραματικές αλλαγές.
 
Οι περισσότεροι από τους Μικρασιάτες, σήμερα, ανήκουν στην τρίτη και την τέταρτη γενιά. Ζούμε το φαινόμενο της μνήμης που παίρνει διάφορες μορφές. Εύρωστα μικρασιατικά σωματεία, πολυάριθμες εκδόσεις, συνέδρια, ημερίδες, επισκέψεις, μνημεία. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα υπήρχε χωρίς μία παράδοση ζωντανή, δυναμική που επιβιώνει πέρα από τα τραύματα.

Στόχος μας είναι:
Η Εθνική Μνημοσύνη αλλά και η Τιμή και Επανεκτίμηση για τα 100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Επανεκτίμηση των τραγικών γεγονότων, επιπτώσεων και αντίκτυπου στην Ελλάδα κατά τον αιώνα που ακολούθησε την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου.

Η θεματολογία στην οποία θα αναφερθούμε:

 Η Μεγάλη Πορεία προς την Μικρασιατική Καταστροφή: ενθουσιώδης επέλαση, μνήμες, μαρτυρίες, κακός σχεδιασμός, άτακτη υποχώρηση, ξεριζωμός και προσφυγιά (σπονδυλωτό βίντεο δίλεπτων μικρών αφηγήσεων, αναμνήσεων, απόψεων/θέσεων προσωπικοτήτων της εποχής, δυσκολιών και προβλημάτων).
 Η Μικρασιατική Καταστροφή: Τα μεγάλα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους.
 Υπάρχουν αλήθεια χαμένες πατρίδες; Υπήρξε «ανταλλαγή» πληθυσμών πράγματι; Ποια εθνική πολιτική μπορεί να αντιστρέψει τη ροή της ιστορίας των 100 χρόνων που μεσολάβησαν;
 Η Ελλάδα, η Τουρκία, οι Μεγάλες Δυνάμεις και η γενοκτονία: πολιτική, διπλωματία, διεθνείς σχέσεις 100 χρόνια μετά.
 Η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και ο Κωνσταντίνος Στ. Καραθεοδωρής (1873-1950): Ένα εμπνευσμένο πείραμα ακαδημαϊκής ενσωμάτωσης των λαών της Ανατολής ή μία απατηλή ουτοπία;
 Η αληθινή όψη της Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής στη Μικρά Ασία, 1919-1922.
 Σύντομη εξιστόρηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
 Επανεκτίμηση της σημασίας των διεθνών σχέσεων, της εθνικής ισχύος και της επίδρασης τρίτων στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
 Η Δίκη των «Έξι» ως κορύφωση του Εθνικού Διχασμού: Τιμωρία προδοτών, διεκπεραίωση λογαριασμών ή δικαστικός κανιβαλισμός;
 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η αλυτρωτική πολιτική και η μικρασιατική εκστρατεία: σχεδιασμός και υλοποίηση, 1910-1920.
 Το διεθνές έγκλημα της Γενοκτονίας και η περίπτωση των Ελλήνων της Ανατολής.
Το συνέδριο θα συντονίσει η διακεκριμένη δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος κα Βίκυ Φλέσσα.

Τα θέματα θα παρουσιάσουν και συζητήσουν:

  Γεράσιμος Μεταξάς, Καθηγητής Ιατρός ΕΚΠΑ, Αναστάσιος Μπασαράς Σμήναρχος ε.α., Νικολέτα Μπράτση  δρ αρχαιολόγος, Εύα Τσαροπούλου (ΕΡΤ ΑΕ), Γιώργος Μπάκαλος π. Δήμαρχος Απειράνθου Νάξου.

 Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου 

 Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου, Πρόεδρος ΒΟΣΑ ΑΕ

 Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ, Ιστορικός

 Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 Διονύσης Τσιριγώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς.

 Γριβάκος Ευάγγελος, Αντιστράτηγος ε.α., Νομικός

 Γεώργιος Γερούλης, Δρ. Αντιπτέραρχος ε.α.

 Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

 Δημήτρης Μαλέσης, Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

 Βενιαμίν Καρακωτάνογλου, Μόνιμος Λέκτωρ και Δρ Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

 


Στο υπό διαμόρφωση Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται:
1. Έναρξη – Χαιρετισμοί
2. 1η ενότητα πέντε εισηγήσεων
3. Διάλειμμα Παράθεσης Καφέ-Αναψυκτικών-Ελαφρών Εδεσμάτων
4. 2η ενότητα πέντε εισηγήσεων
5. Πέρας – Αποφώνηση

Αμέσως μετά το τέλος του συνεδρίου, θα παρατεθεί δείπνο-δεξίωση,
στην αίθουσα του Εστιατορίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρο Δελφών.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 13:00, προγραμματίζεται επίσκεψη με ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο των Δελφών, καθώς και στο Μουσείο Δελφικών Εορτών (
Ιστορική κατοικία Άγγελου Σικελιανού).

Σ τ ο χ ε ύ ο υ μ ε: Τα μέλη και οι φίλοι του Ινστιτούτου  και γενικά κάθε ενεργός πολίτης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο συνέδριο και τα πρακτικά του να αποτίσουν την δέουσα  Εθνική Μνημοσύνη αλλά και την Τιμή, να κατανοήσουν τους λόγους και τα μαθήματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και, να, επανεκτιμήσουν τα τραγικά γεγονότα, επιπτώσεις και ατον αντίκτυπο στην Ελλάδα κατά τον αιώνα που ακολούθησε την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου.

Κ α λ ο ύ μ ε   δ ε, κάθε ενεργό πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους, μέσα από αυτή την ολοκληρωμένη συλλογική δράση, να εντρυφήσουν στα βασικά εθνικά θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό και όλοι μαζί, με ενότητα, ομόνοια και ομοψυχία, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να σταθούμε επάξια, απέναντι σε κάθε επιβουλέα της ελευθερίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, με παρακαταθήκη τα λόγια του Γέρου του Μοριά: «Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ' ντο από τον νου σου».  
 
Φ έ ρ ν ο υ μ ε    κ ο ν τ ά: (1) την πολιτική & αυτοδιοικητική, την πολιτιστική ηγεσία και την κοινωνία (2) μια πλειάδα έγκριτων υπουργών, καθηγητών, διδακτόρων, διακεκριμένων ιστορικών - καθηγητών, ανωτάτων διακεκριμένων αξιωματικών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν/απαντήσουν/συζητήσουν γύρω από τους παραπάνω θεματικούς άξονες με (3) κάθε ενεργό πολίτη.
 
Π ρ ο σ δ ο κ ο ύ μ ε  σε μια θετική και σημαντική, για την επιτυχία του συνεδρίου, ανταπόκρισή σας, αναφορικά με την πρόσκληση που σας απευθύνουμε.
 
Αναστάσιος Μπασαράς,
Πρόεδρος
Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις 
 
Οι Πρωταγωνιστές του Συνεδρίου
 
 

  A - Σύντομη Παρουσίαση Διοργανωτών

Κ.Αρ. Ακρόπολις
Το Κέντρο δημιουργήθηκε από μία πλειάδα διακεκριμμένων προσωπικοτήτων και στελεχών από τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ακαδημαϊκού και Πανεπιστημιακού κόσμου, καθώς και από τον Διπλωματικό και Επιχειρηματικό κόσμο και από αυτόν των ανήσυχων νέων. Εμπνευστές της ιδέας ήταν οι Αναστάσιος Μπασαράς (Σμχος ε.α. και τ. Ανώτερο στέλεχος του ΝΑΤΟ) και ο Γεώργιος Τσόγκας (Υπνχος ε.α. ΠΝ).

Η οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου, πλέον του καταστατικού βασίζονται και στον Κανονισμό Οργανώσεως Λειτουργίας (ΚΟΛ) και διοικείται από Εκτελεστικό Συμβούλιο. Και όλα αυτά, έχοντας συναίσθηση της διαχρονικής πορείας και συνεισφοράς του Ελληνισμού στην μακραίωνη πορεία της ανθρωπότητας αλλά και του σύγχρονου κόσμου, αντλώντας την έμπνευσή μας από:

-Την γένεση της δημοκρατίας, όπως αυτή διατυπώθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και την μετεξέλιξή της στον δυτικό κόσμο ως σήμερα.

-Την προσέγγιση της πολιτικής πρακτικής με όρους πραγματισμού, όπως αυτή προσδιορίστηκε από τον Θουκυδίδη.

-Την αδιάλειπτη πορεία του Ελληνισμού, από τους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα, με κοινά συστατικά την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

-Την μεταμεσαιωνική συμπόρευση του Ελληνισμού με τον Δυτικό και Ευρωπαϊκό κόσμο, εδραζόμενη στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και στον Χριστιανισμό.

-Την διαχρονική ώσμωση και την αλληλεπίδραση του Ελληνικού με τους άλλους πολιτισμούς.

-Την απαραίτητη κοινωνική συνοχή του Ελληνισμού, βασισμένη στην αξιοκρατία, αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη της πατρώας γής από την, ανά την υφήλιο, αναγκαία συνοχή του Ελλαδικού και εξωελλαδικού Ελληνισμού.

-Την ανάγκη αντιμετώπισης του ελληνικού δημογραφικού προβλήματος.

-Την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική πρόοδο που συντελέστηκε στη Δύση τους τελευταίους αιώνες.

-Την προστασία του περιβάλλοντος. 

 

Δήμος Δελφών

Ο Δήμος Δελφών αποτελεί την Καλλικρατική συνέχεια της τελευταίας διοικητικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Είναι ο δέκατος (10ος) μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Ελλάδας που συμπεριλαμβάνει οκτώ (8) πρώην Καποδιστριακούς Δήμους. Σαν Δημοτικές Ενότητες πλέον, τον Δήμο Δελφών συνθέτουν οι: Δελφοί, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξείδι, Δεσφίνα, Γραβιά, Παρνασσός και οι Καλλιείς.

Γεωγραφικά ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μπορούμε να πούμε ότι ιστορικά και γεωγραφικά αποτελεί την καρδιά της Ελλάδας. Τόπος ευλογημένος στο πέρασμα των αιώνων με βαριά κληρονομιά που μέχρι σήμερα αποτελεί παγκόσμιο επίκεντρο. Πρωτεύουσα είναι η Άμφισσα (γνωστή και ως «Σάλωνα») με τις ιστορικές της καταβολές να δαμάζουν το χρόνοι ενώ οι Δελφοί έδωσαν το όνομά τους στο νέο Δήμο και αποτελούν την Ιστορική του έδρα.

Τέσσερα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας φρουρούν τον υπέροχο αυτό τόπο. Παρνασσός, Γκιώνα, Βαρδούσια και Οίτη αγκαλιάζουν με το υπέροχο γεωφυσικό τους κάθε σημείο του Δήμου Δελφών. Ο Κρισσαίος Κόλπος και τα νερά του Κορινθιακού λούζουν τα 100χλμ ακτογραμμής της δημοτικής επικράτειας. Ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας βρίσκεται εδώ. Ο φημισμένος ελαιώνας της Άμφισσας εντυπωσιάζει τις αισθήσεις και χαρίζει στον τόπο το θείο δώρο της ελιάς και παραγώγων της.

Η ιστορία του τόπου μας είναι χαραγμένη σε όλη την επικράτεια. Η λάμψη των Δελφών συνεχίζει να γοητεύει βαθιά έναν τόπο που επίσης αποτέλεσε την καρδιά της Επανάστασης του ’21 στη Ρούμελη και σφράγισε με γεγονότα και θρύλους το πέρασμα στη σημερινή εποχή. Με την ίδια ένταση σφραγίζει και η φύση την απέραντη ομορφιά αυτού του τόπου. Πλούσιες πηγές και χλωρίδα ζηλευτή σμίγουν με τις χιονισμένες κορφές και την ιδιαίτερη πανίδα τους και παρέα με τα γραφικά και παραδοσιακά χωριά κάνουν τη γνωριμία με αυτή τη γη μία εξαιρετική εμπειρία.

Η εντυπωσιακή ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδιού και η κυρίαρχη παρουσία του θαλάσσιου μετώπου της Ιτέας κερδίζουν επάξια τον ηγετικό ρόλο στη θάλασσα. Η Δεσφίνα, η Πολύδροσος, η Γραβιά και το Μαυρολιθάρι κρατούν τα σκήπτρα των βουνών και της φυσικής γοητείας τους γεμάτες παράδοση, ιστορικές στιγμές και εναλλακτικές ευκαιρίες εξερεύνησης

Τη Συνεδριακή δράση συντονίζει: 

 Η Βίκυ Φλέσσα.

Διακεκριμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Κλασική φιλόλογος.

 

 

B- Βίντεο Δράσεων & Προβολής Επετείου

1. Προωθητικό Βίντεο, πρώτου δελτίου τύπου: https://www.youtube.com/watch?v=VhAfUYWpEtA 

2. Προωθητικό Βίντεο, δεύτερου δελτίου τύπου:  https://youtu.be/LIhpThom0L4

 

C-Εισηγητές

 

Γερούλης Γεώργιος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Το 1976 εισήλθε στην Σχολή Ικάρων/τμήμα Ιπταμένων και αποφοίτησε το 1980 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Κατά την διάρκεια της 36τούς θητείας του στην Π.Α. υπηρέτησε ως χειριστής και εκπαιδευτής μαχητικών αφων σε ρόλους αναχαίτισης και βομβαρδισμού, ως εκπαιδευτής εδάφους σε διάφορα σχολεία της Αεροπορίας, στο Κέντρο Αερ. Τακτικής και στη Σχολή Ικάρων. Διετέλεσε επιτελής, τμηματάρχης, Δντής, Υποδιοικητής, Διοικητής, σε διάφορες Μονάδες του ΑΤΑ, της ΔΑΕ, του ΓΕΑ, του ΓΕΕΘΑ και του ΝΑΤΟ.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων (Ma, ΜSc, MPhil και PhD) των Leicester University/UK & ΕΜΠ.
Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του του απενεμήθησαν όλα τα προβλεπόμενα από τον βαθμό μετάλλια και δια μνημονεύσεις καθώς και τρεις ειδικές διακρίσεις & εύφημες μνείες από τους αρχηγούς ΓΕΑ, ΓΕΕΘΑ και από το Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ για αντίστοιχες ειδικές επιδόσεις και προσφορές του στις Ε.Δ. και το ΝΑΤΟ. Αποστρατεύθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας την αεροπορική του καριέρα το 2011 με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου. Έκτοτε ασχολείται ως εξωτερικός συνεργάτης ερευνητής του ΕΜΠ/ΕΠΙΣΕΥ, επισκέπτης καθηγητής στο Διαμεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πολυτεχνείου Κρήτης - ΣΣΕ στα μαθήματα Εφαρμοσμένης Επιχ. Ανάλυσης και Τεχνολογίας Αισθητήρων.
Είναι μέλος σε πολλά επιστημονικά ινστιτούτα του εξωτερικού, (ΙΙSS London, IAAA, OC), Πρόεδρος του Συνεταιρισμού των στελεχών της Π.Α., «ο ΙΚΑΡΟΣ», Μέλος του ΔΣ της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, και Head of Strategic Development του Σουηδικού Ινστιτούτου CEEII (Circular Economy & Eco Innovation Institute).

Γριβάκος Ευάγγελος

Ο Ευάγγελος Γριβάκος γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Μάνη Λακωνίας και διαμένει στην Θεσσαλονίκη. Εξήλθε από την Σχολή Ευελπίδων το 1968 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες της Μακεδονίας, στον Έβρο και στην Κύπρο. Διετέλεσε Διοικητής Τάγματος, Συντάγματος και Επιτελάρχης Μεγάλης Μονάδος. Κατέλαβε επιτελικές θέσεις στην ΑΣΔΕΝ, στο Τμήμα ΔΜ/ΝΑΤΟ του 4ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ και από 1992 μέχρι 1995, με τον βαθμό του Συνταγματάρχου, στο Επιτελείο της Πολυεθνικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ (ARRC) στο Bielefend της Γερμανίας , ως Ανώτερος Εθνικός Αντιπρόσωπος. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στο Τμήμα Διοικητών Μεγάλων Μονάδων της Σχολής Πεζικού των ΗΠΑ. Έτυχε της απονομής όλων των μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων που προβλέπονταν για τους αντίστοιχους βαθμούς και τις θέσεις που κατείχε. Αποστρατεύθηκε το 2001 με τον βαθμό του Αντιστράτηγου.
Ως πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, μετά την αποστρατεία του και επί δεκαπενταετία διετέλεσε Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και, παράλληλα, καθηγητής στην Σχολή Διοικητικών Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΥΔ) στα μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και Στρατιωτικής Ηγεσίας και διαλέκτης στην Σχολή Πολέμου Στρατού Ξηράς (πρώην ΣΔΙΕΠ) επί θεμάτων Στρατιωτικού Ποινικού Δικαίου. Έχει, ομοίως , διατελέσει Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Θεσ/νίκης και είναι επί σειρά ετών μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Αμύνης, του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών , της Ομάδος 21 Θεσσαλονίκης κλπ. Αρθρογραφεί συχνά σε εφημερίδες και Περιοδικά εθνικού και θρησκευτικού περιεχομένου.
Είναι νυμφευμένος με την Γεωπόνο Παναγιώτα Λιακοπούλου και έχει 2 κόρες. Η μια είναι Γεωλόγος και άλλη Δικηγόρος. .

Διαμαντόπουλος Θανάσης
Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Παντείου Πανεπιστημίου
Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1951.

Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (αρχικά του νομικού, μετέπειτα του πολιτικού τμήματος), καθώς και της Φιλοσοφικής Αθηνών (τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας, κατεύθυνσης Ψυχολογίας), μεταπτυχιακός διπλωματούχος (D.Ε.Α.) και διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Paris I - Σορβόνης (στα Συγκριτικά Πολιτικά Συστήματα), διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και, ως προσκεκλημένος καθηγητής, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλης. Ειδικεύεται στη θεωρία των πολιτικών κομμάτων-κομματικών συστημάτων, όπως επίσης στην ελληνική πολιτική ζωή του 20ού αιώνα και στα εκλογικά συστήματα.

Έχει συνεργασθεί επί χρόνια, ως πολιτικός σχολιαστής-αναλυτής, με την "Καθημερινή", τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", τον "Τύπο της Κυριακής" και το ραδιοσταθμό "Αθήνα-9.84". Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα την εξουσία, τα πολιτικά κόμματα και τη σύγχρονη ελληνική πολιτική.

Καγιά Μέρτ
Ο Μερτ Καγιά είναι ένας διανοούμενος Τούρκος υπήκοος, ποντιακής καταγωγής με ελληνικές ρίζες.
Τον απασχόλησε ο εξισλαμισμός Ελλήνων που ζουν στην Τουρκία αλλά δεν μπορούν να σβήσουν τις οικογενειακές μνήμες.

Κάποιοι τον είπαν προδότη, αλλά αδιαφορεί. Το θέμα του είναι η αλήθεια.

Πρόσφατα εκδόθηκε στα Ελληνικά ως βιβλίο η μεταπτυχιακή σας διατριβή με τίτλο «Ο Εξισλαμισμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την Περίοδο 1919-1925. Μια μελέτη μνήμης».

Καρακωστάνογλου Βενιαμίν
Μόνιμος Λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.. Eπίτ. Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, παρ΄ Εφέταις.
Πτυχιούχος Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ. Μεταπτυχιακό Δημοσίου Δικαίου – Πολιτικής Επιστήμης. Διδακτορικό δίπλωμα Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ.
Υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές 2004, 2007 και 2009. Αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης 2008-2010.
Πρόεδρος Δημοτικής Εταιρείας Δήμου Θεσ/νίκης 2007. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης. Μέλος του Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Α.Π.Θ.
Στέλεχος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής (Τομείς Βαλκανικών Υποθέσεων και Παιδείας).. Αντιπρόεδρος Σωματείου Μικρασιατών – Καππαδοκών Αγ. Βασίλειος – Βασιλειάδα Ιδρυτικό Μέλος και πρώην Πρόεδρος Ομάδος 21 Μακεδονίας – Θράκης (Κίνηση Πατριωτικής Αφύπνισης).
Διδάσκει με διαλέξεις στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ, πρώην ΑΣΠ), για περισσότερα από 10 χρόνια.
Αρθρογράφος και Συγγραφέας.
.

Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου

Ελληνίδα ποιήτρια, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Μύρινα Λήμνου έλκοντας την καταγωγή της από τη Μικρά Ασία. Από τα νεανικά της χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή.

Από το ακριτικό νησί της Λήμνου εκδίδει την πρώτη ποιητική της συλλογή Συναντήσεις. Πρώτος ο Οδυσσέας Ελύτης την αποκαλεί “ποιήτρια” και γράφει πως ο ποιητικός της λόγος είναι “ώριμος” και “τείνει να συλλάβει την παρθενικότητα και τη μοναδικότητα των πραγμάτων”. Της προσφέρεται μια υποτροφία από τη Γαλλική Κυβέρνηση για σπουδές Θεάτρου ενός έτους στη Σορβόννη, 1966 – 1967. Εκεί γνωρίζεται με τα σύγχρονα ρεύματα της δυτικής διανόησης, με τη φιλοσοφία του μηδενός, με το Θέατρο του Παραλόγου, με τους συγγραφείς της υπαρξιακής αγωνίας, Αλμπέρ Καμί, Φραντς Κάφκα, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Σάμιουελ Μπέκετ.

Θεατρικά της έργα έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέντε διδακτορικές εργασίες έχουν γίνει πάνω στα βιβλία της. Οι δύο στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας. Δύο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και μία στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Για χρόνια υπήρξε συνεργάτης σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, Καθημερινή και Καθημερινή της Κυριακής, Βήμα της Κυριακής, Ελευθεροτυπία, Έθνος, περιοδικό Διαβάζω, Θέματα Λογοτεχνίας, με αμέτρητα κείμενα, κριτικές βιβλίων, επετειακά, πνευματικοί προβληματισμοί της επικαιρότητας και πλήθος άλλα. Βιβλία της διδάσκονται σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαλέσης Δημήτρης
Πτυχιούχος, με βαθμό Άριστα 9 1/8, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνέχισε στο Ιστορικό Αρχαιολογικό του Ε.Κ.Π.Α., ενώ παράλληλα ξεκίνησε πενταετή κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών, ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος, στη Νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Το 1992 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ με βαθμό Άριστα.

Είναι συγγραφέας 9 επιστημονικών μονογραφιών και δεκάδων επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά με κριτές. Τα τελευταία βιβλία του που κυκλοφορήθηκαν είναι: Ήττα-Θρίαμβος-Καταστροφή: ο Ελληνικός Στρατός από το 1898 έως το 1922, Επίκεντρο, 2017· «ν’… ανάψη η επανάστασις»: Μεγάλη Ιδέα και Στρατός τον 19ο αιώνα, Ασίνη, 2018· Οι Υπουργοί Στρατιωτικών στο Ελληνικό Κράτος(1833-1950)’’. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις. Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από το 2007 διδάσκει Νεώτερη Ελληνική Ιστορία στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

 

Μαλκίδης Θεοφάνης
Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους διασωθέντες της Γενοκτονίας η οποία τελέσθηκε από την Τουρκία στο χρονικό διάστημα 1908-1922 και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944), όπου η οικογένειά του είχε θύματα, ορφανά και αγνοούμενους. Σπούδασε Κοινωνιολογία της Ιστορίας και είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ασχολείται ερευνητικά με το ζήτημα της ανάδειξης και διεθνοποίησης της Γενοκτονίας, με τα εγκλήματα από τις δυνάμεις κατοχής, καθώς και με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της σύγχρονης Ελληνικής παρουσίας στη Χερσόνησο του Αίμου, στον Εύξεινο Πόντο και την ανατολική Μεσόγειο.
Τα κείμενα του Θεοφάνη Μαλκίδη έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελείς μελέτες, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, αρμενική, ρωσική, ρουμανική, αλβανική και τουρκική γλώσσα.

 

Μεταξάς Γεράσιμος

Γεράσιμος Μαρίνου Μεταξάς, ορθοπεδικός στο Ναυτικό Νοσοκομείο το 1959. Το 1960 γίνεται πανεπιστημιακός βοηθός στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στη συνέχεια το 1962 παίρνει διδακτορική διατριβή με άριστα. Παίρνει υποτροφία για ορθοπεδική ειδικότητα από το Council of Europe στo Λονδίνο. Εν συνεχεία δουλεύει στο "Mayday" τραυματολογικό νοσοκομείο στην Αγγλία, εκεί έγινε επιμελητής για 5 χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 1967 επιστέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει επιστημονικός συνεργάτης στο Αρεταίειο. Γίνεται υφηγητής το 1975 και εν συνεχεία επίκουρος καθηγητής. Στο Αρεταίειο παρέμεινε μέχρι τα 67 του χρόνια, ως διδάσκων στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των γιατρών και συνέχισε την εξάσκηση του επαγγέλματος στο Νοσοκομείο "Υγεία", έχοντας τον τίτλο του συντονιστή των ορθοπεδικών τομέων μέχρι και τις μέρες μας.
Επίσης είναι μέλος Βρετανικής Ορθοπεδικής Εταιρίας, φυσικά μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογικής Εταιρίας και μέλος διεθνούς κολεγίου των χειρουργών.
Πατέρας του ήταν ο φημισμένος νευρολόγος ψυχίατρος Μαρίνος Μεταξάς, διοικητής επιστημονικός και διοικητικός διευθυντής του Βέγιου ψυχιατρείου Κεφαλονιάς από το 1933-1953.

 

Μπάκαλος Γεώργιος
ΓΠρώην Πρόεδρος Κοινότητας Απειράνθου
Πρώην Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία.
Σπούδασε στο ΣΤΥΑ (Σχολή Τεχνικών Υπξκων Αεροπορίας)
Πήγαινε στο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΑΓΑΙΑΣ
Τόπος διαμονής: Νάξος
Τόπος καταγωγής: Απείρανθος, Νάξος.

 

Μπασαράς Αναστάσιος

Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΣΙ(ΣΜΑ), Επιτυχών πρώτος, MSc in Digital Communications (University of Kent, UK) & MSc in Computer Systems/SW Engineering (NATO/Belgium), Ποιοτικού Ελέγχου (ΝΑΤΟ/ΝΑΜSΑ, Λουξ), Logistics Management & Engineering (Portland State University, ΗΠΑ).

Εξωτερικός καθηγητής, για πολλά χρόνια, ΣΙ/ΣΜΑ, ΤΕΙ, ΣΤΥΑ και ΙΕΚ.

Αποχώρησε από την Π.Α. το 1989, μετά από αίτησή του, με τον βαθμό του Σμηνάρχου.

Από το 1990 μέχρι το 2010, επικεφαλής τομέων "Logistics Support" & "Acquisition Logistics" Προγράμματος Αεράμυνας της ΝΑΜSΑ/NSPA.

Πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις, Συνιδρυτής και τ. Αντιπρόεδρος του (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Συνιδρυτής του Σ.Α.Σ.Ι./ Αντιπρόεδρος ΔΣ, Μέλος του ΔΣ της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ε.Δ.

Συγγραφέας εγχειριδίων: Βασική θεωρία ΗY,1972, Συστήματα Τηλ/νιών,1981-Logistics: Management & Engineering and Support, 2012. Συντονιστής/ Επόπτης Μεγάλων Συνεδρίων και Ημερίδων, Συντονιστής και Συντάκτης των Εγχειριδίων του ΕΛΙΣΜΕ (Εθνική Αμυνα και Ασφάλεια, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, Φάκελος: Διαχείριση Κρίσεων, Βίβλος Επετειακή του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 1821-2021), Συντονιστής και διαλέκτης μεγάλων Σεμιναρίων. Αρθρογράφος.

Περισσότερα: www.abc10.gr Πατέρας 3 τέκνων (++). Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα.

 

Μπράτση Νικολέτα

Η Νικολέτα Μπράτση είναι αρχαιολόγος. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών. Έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους από το Παν/μιο Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία ‘Olympic Studies, Olympic Education, Organization and Management of Olympic Events’ και από το Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων».

Έχει λάβει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη «Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» και πιστοποίηση στην «Χεττιτική Γλώσσα» (Πρόγραμμα ΕΚΠΑ).

Έχει εργασθεί ως αρχαιολόγος πεδίου σε σωστικές ανασκαφές ανά την Ελλάδα και σε μουσεία (εκπαιδευτικά προγράμματα). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν θέματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας.

 

Συρίγος Αγγελος

Υφυπουργός Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Νομικός, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ το 2019 στην Α΄ Αθηνών και είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Υπηρέτησε ως ΓΓ στο Υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια και ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για τους ελληνόπαιδες εξωτερικού και τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη.
Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.
Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Έχει γράψει βιβλία για τις ελληνoτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Εύα Τσαροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Με σπουδές στα Οικονομικά, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται στη Σύνθεση και Ανάλυση Τηλεοπτικού Προγράμματος της ΕΡΤ2.

Η δημόσια τηλεόραση της παρείχε την ευκαιρία της συμμετοχής στην οργάνωση όλων των μεγάλων τηλεοπτικών events που έχει αναλάβει η χώρα μας (Ολυμπιακοί Αγώνες, EUROVISION 2006 στην Αθήνα κ.ά.)

Έχει εργαστεί ωστόσο και στους μεγαλύτερους ιδιωτικούς σταθμούς, σε διάφορα πόστα, καθώς επίσης και στο διαδικτυακό ραδιόφωνο, ως μουσική παραγωγός επί τετραετία.

Με μία στάση πενταετίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, που της χάρισαν την εμπειρία των διπλωματικών αποστολών και της Εθιμοτυπίας, έχει ταυτόχρονα κάνει πολλές συνεργασίες ως free lancer αρθρογράφος σε εφημερίδες της επαρχίας και περιοδικά, καθώς και σε πολλά blogs (GR.POST, PARAPONAKI. GR κ.ά.)

Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους στην επιμέλεια βιβλίων, αλλά και με δήμους, στη δημιουργία ιστοσελίδων. Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

 

Τσιριγώτης Διονύσιος

Ο Διονύσιος Τσιριγώτης είναι Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με αντικείμενο Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματία. Είναι κάτοχος πτυχίου διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, από το οποίο επίσης απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στις διεθνείς σχέσεις και στρατηγικές σπουδές. Ήταν υπότροφος του προγράμματος: «Ηράκλειτος: Υποτροφίες έρευνας με προτεραιότητα στη βασική έρευνα» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (2003-2006). Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων-δοκιμίων-μονογραφιών αναδιφώντας σε κεντρικά ζητήματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, της θεωρίας των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής ανάλυσης.
Δημοσιεύσεις: Μονογραφίες
1. «Η Ελληνική Στρατηγική στη Μικρά Ασία, 1919-1922. Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», (Αθήνα, Ποιότητα, 2010).
2. «Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματία» (Αθήνα, Ποιότητα, 2013).
3. «Ελλάδα – Τουρκία. Θεωρία και Στρατηγική Αποτροπής» (Αθήνα, Ποιότητα, 2021).

 

Χατζηαναστασίου Κωνσταντίνος
Γεννήθηκα το 1948 στο χωριό Κάπη Λέσβου (όπου ο πατέρας μου υπήρξε επί 27ετία δάσκαλος), και η 14μελής οικογένεια του είχε καταφύγει εκεί από τις Κυδωνίες (Αϊβαλί) μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Όντας 3ετής Μαθηματικού τμήματος έδωσα εξετάσεις το 1968 στην εξαιρετική ΣΜΑ της εποχής της, όπου εισήχθηκα πρώτος και απεφοίτησα πρώτος το 1972.
Διαθέτω 6 πτυχία ανωτάτων σχολών (ΣΜΑ-Μαθηματικό – Bachelor – Master – Aero Engineer, Πανεπιστημίου Monterey ΗΠΑ, και Επιχ. Έρευνα ΕΜΠ).
Από το 1987 ασχολούμαι με την ίδρυση – λειτουργία – κατασκευαστικής μονάδος αεροναυπηγικής στον Βόλο, μέχρι σήμερα, με έμφαση στο Reverse Engineering αλλά και εξέλιξή του σε νέα προϊόντα.
Η βιογραφία μου περιλαμβάνεται στο “Who is Who in the World” Marquis 7th Edition

 

Χρήστου Θανάσης
Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Γεννήθηκε το 1963 στις Θεσπιές Θηβών, όπου ολοκλήρωσε την εγκύκλια παιδεία του και στη συνέχεια σπούδασε Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, του Μονάχου και των Αθηνών.
Eπίκεντρο των μελετών και των άρθρων του αποτελεί η Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Ελληνικού Κράτους (1830 έως σήμερα) και ειδικότερα η συγκρότηση των πολιτικών θεσμών, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ζυμώσεις του φοιτητικού κινήματος, η συγγραφή βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων που σημάδευσαν την ελληνική κοινωνία, η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από τα γερμανικά αρχεία και η διαμόρφωση των ιδεολογικών ρευμάτων στον μείζονα ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο κατά τον 19ο, τον 20ό και τον 21ο αιώνα.
Το επιστημονικό του έργο απαρτίζεται από μία σειρά βιβλίων, μελετών και άρθρων.

 

D-Πρόγραμμα

  

Πρόγραμμα Συνεδρίου «Εθνική Μνημοσύνη, Τιμή και Επανεκτίμηση για τα 100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή»

Σάββατο 10/09/2022 - Χαιρετισμοί
Ωρα
Χαιρετίζων
Θέση
1200-1205
Βίκυ Φλέσσα
Ανακοίνωση Χρήσιμων Πληροφοριών
 1210-1230
 Φάνης Σπανός Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος 
Παναγιώτης Ταγκαλής
Δήμαρχος Δελφών - Χαιρετισμός
Παναγιώτης Ροϊλός Πρόεδρος Ε.Π.Κε. Δελφών
Αναστάσιος Μπασαράς Πρόεδρος Κ.Αρ.Α. - Χαιρετισμός και Εισαγωγή
Ενότητα Πρώτη - Συντονίστρια: Βίκυ Φλέσσα
Ωρα Διάρκεια Εισηγητής  Εισήγηση

 

1230

 

100'

Συλλογική Εισήγηση Παρουσίαση Σπονδυλωτού Βίντεο: Η Μεγάλη Πορεία προς την Μικρασιατική  Καταστροφή
Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου Υπάρχουν αλήθεια χαμένες Πατρίδες; Υπήρξε "ανταλλαγή" πληθυσμών πράγματι;  Ποιά Εθνική Πολιτική μπορεί να αντιστρέψει την ροή της Ιστορίας των 100 χρόνων που μεσολάβησαν;
Θεοφάνης Μαλκίδης Η Ελλάδα , η Τουρκία, οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Γενοκτονία: Πολιτική, Διπλωματία, Διεθνείς Σχέσεις 100 χρόνια μετά!
Ευάγγελος Γριβάκος  Μικρασιατική Εκστρατεία. Σύντομη εξιστόρηση των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων.
Διονύσης Τσιριγώτης Η αληθινή όψη της Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής στη Μικρά Ασία, 1919-1922
1410 40' Ερωτήσεις - Συζήτηση
1450 40' Απογευματινό Διάλειμμα
Ενότητα Δεύτερη - Συντονίστρια: Βίκυ Φλέσσα
Ωρα Διάρκεια Εισηγητής Εισήγηση
1530 100' Θανάσης Διαμαντόπουλος Η Δίκη των «Έξι» ως κορύφωση του Εθνικού Διχασμού: Τιμωρία προδοτών, διεκπεραίωση λογαριασμών ή δικαστικός κανιβαλισμός;
Δημήτρης Μαλέσης Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η αλυτρωτική πολιτική και η Μικρασιατική εκστρατεία: σχεδιασμός και υλοποίηση, 1910-1920. 
  Θανάσης  Χρήστου Η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και ο Κωνσταντίνος Στ. Καραθεοδωρή (1873-1950): Ένα εμπνευσμένο πείραμα ακαδημαϊκής ενσωμάτωσης των λαών της Ανατολής ή μία απατηλή ουτοπία;  
   Αγγελος    Συρίγος Η Μικρασιατική Καταστροφή: Τα Μεγάλα Ερωτήματα και οι Απαντήσεις τους.     
Γεώργιος Γερούλης Μικρασιατική Καταστροφή: Επανεκτίμηση της Σημασίας των Διεθνών Σχέσεων, της Εθνικής Ισχύος  και της Επίδρασης Τρίτων στην διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Βενιαμίν Καρακστάνογλου* Αναπηρωματικός

Το διεθνές έγκλημα της Γενοκτονίας και η περίπτωση των Ελλήνων της Ανατολής
1710 40'   Ερωτήσεις - Συζήτηση
1800 5' Αποφώνηση
2000 - Δείπνο

 

 

E-Χορηγοί 

Αγαπητοί μας Χορηγοί και Στηρικτές,

Η συμμετοχή της εταιρείας σας, στη σειρά των δράσεων του Κέντρου μας, με τη συνεργασία του Δήμου Δελφών είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς αλλά και σημαντική η βοήθεια στην εθελοντική προσπάθεια μας, για προσφορά στην Χώρα μας.

Και, σας ευχαριστούμε θερμά για την στήριξή σας.

Με Εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος ΔΣ/Κ.Αριστείας Ακρόπολις
Αναστάσιος Μπασαράς, Σμχος ε.α., π. Αν./Στέλ. ΝΑΤΟ

ΟΙΚΑΝΟ ΕΠΕ (ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ)
Εταιρεία που δραστηριοποιείται με:
Την ανακύκλωση Οχημάτων (ΙΧ, Φορτηγών & Δικύκλων)
Την εμπορία μεταχειρισμένων ανταλλακτικών (ΙΧ & Δικύκλων)
Την εμπορία μετάλλων.
Η εταιρεία βρίσκεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (μετόχου της) στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Εκπρόσωποι & Διαχειριστές της εταιρείας είναι οι ε.α. Ταξχοι (ΜΑ) Αδαμόπουλος Δημήτριος & Δίελας Δημήτριος.
Οι μέτοχοι της εταιρείας είναι οι σύζυγοι των παραπάνω.

B.O.S.A. SA

Η BOSA S.A. Aircraft Integrated Systems and Ground Support Equipment Manufacturer είναι μια ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από τριάντα χρόνια και έχει εξυπηρετήσει εκτενώς τις ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας συμβάσεων.
Έχει παράγει με επιτυχία μια τεράστια ποικιλία Ανταλλακτικών Αεροσκαφών εκτός από Εξοπλισμό Υποστήριξης Εδάφους, γεγονός που αποτελεί την προηγμένη τεχνογνωσία και την εξαιρετική μας ικανότητα να ανταποκρινόμαστε σε ένα τεράστιο φάσμα αμυντικών αναγκών.
Η κύρια δέσμευσή μας είναι να εκπληρώσουμε τις απαιτήσεις κάθε μεμονωμένου πελάτη σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε σε ανταγωνιστική τιμή οποιοδήποτε αντικείμενο ζητήσετε από τη βάση δεδομένων μας και να το εξάγουμε στον προορισμό σας που σας ενδιαφέρει σε χρόνο ρεκόρ.
Εφαρμόζουμε το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2008 και χρησιμοποιούμε όλα τα απαραίτητα Στρατιωτικά Πρότυπα και Διαδικασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής μας προκειμένου να σας παρέχουμε Προϊόντα Ποιότητας.
Η εταιρεία εδρεύει στο Βόλο και λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

- Για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τη δράση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον επόπτη του Συνεδρίου Αναστάσιο Μπασαρά στο τηλ. 6983532229, email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

F-Εντυπο Εγγραφών

Συμπλήρωση Εντύπου Αίτησης Εγγραφής

Καλώς-να-έλθετε στη Δράση μας.
Σας παρακαλούμε να συμπληρώστε με προσοχή όλα τα πεδία τής αίτησης εγγραφής, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που ακολουθεί!
Μετά τη συμπλήρωση πατήστε το κουμπί 'Submit'. Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.
Αίτηση Προεγγραφής, κλικ το εικονίδιο! 

 

 

 

 

  G-Εντυπο Αξιολόγησης

Συμπλήρωση Εντύπου Αξιολόγησης της Δράσης

Σας ευχαριστούμε για την παρακολούθηση της δράσης μας!

Και, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επόμενη δράση μας, Σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε, με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα, το ερωτηματολόγιο με βαθμολογία (χαμηλότερο 1 / υψηλότερο 5) και σχόλια, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που ακολουθεί!
Μετά τη συμπλήρωση πατήστε το Submit για τη διαβίβαση!
 

 

 

 

 

 

 

 

 H-Συνόψεις

Σύνοψη Παρουσιάσεων

 

 

J-Φιλοξενία

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών.

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με στόχο τη δημιουργία στους Δελφούς ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου.

Οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις ξεκινούν τη δεκαετία του ’50. Το 1957 υποβάλλεται από ομάδα Ελλήνων βουλευτών πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για ίδρυση Πνευματικού Κέντρου στους Δελφούς, η οποία γίνεται αποδεκτή.

Το 1966, σε γήπεδο που παραχωρείται για τον σκοπό αυτό από τον Ε.Ο.Τ., αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή συνεδριακού συγκροτήματος και ξενώνα σε σχέδια του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου Κώστα Κιτσίκη και του συνεργάτη του αρχιτέκτονα Αντώνη Λαμπάκι και ολοκληρώνονται το 1970. Το κόστος καλύπτεται από κρατικούς πόρους και με εφάπαξ οικονομική συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 1977, με το Νόμο 645 ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, σκοπός του Ε.Π.Κε.Δ. είναι η «εξυπηρέτησις διεθνούς πολιτιστικού συμφέροντος» και «η ανάπτυξις των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης» με «σύνταξιν μελετών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την διοργάνωσιν συναντήσεων και πάσης φύσεως δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου…».  

Συνεδριακό Κέντρο

 

Αίθουσα ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Με μεγάλα υαλοπετάσματα και θέα στους κήπους και το αίθριο, δυναμικότητας 80-100 ατόμων με σύστημα αυτόματης μετάφρασης και πάγιο οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Η πάγια διάταξη καθισμάτων προβλέπει 38 θέσεις ομιλητών γύρω από τραπέζι και θέσεις σε σειρά για παρατηρητές και συμμετέχοντες

Ξενώνας

Σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα μεσαίου μεγέθους με 44 μονόκλινα/δίκλινα δωμάτια, μία σουίτα και δωμάτιο για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα (ΑΜΕΑ), εστιατόριο για 150 άτομα, μπαρ, σαλόνι και χώρους υποδοχής.
Σε αμφιθεατρική διάταξη, το κτήριο είναι διαρθρωμένο σε πολλά επίπεδα με ημιυπαίθριους χώρους και βεράντες. Στο δυναμικό των δωματίων του κεντρικού κτηρίου του Ξενώνα περιλαμβάνονται δύο μικρές ανεξάρτητες μονάδες με 5 συνολικά στούντιο.
Όλοι οι χώροι έχουν θέα προς τον ελαιώνα της Άμφισσας και τον κόλπο της Ιτέας. 

 
 
 

Ι-Επόπτης

Μπασαράς Αναστάσιος

Ηλεκτρονικός Μηχανικός Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ),  Επιτυχώνπρώτος, MSc in Digital Communications (University of Kent, UK) & MSc in Computer Systems/SW Engineering (NATO/Belgium), Ποιοτικού Ελέγχου (ΝΑΤΟ/ΝΑΜSΑ, Λουξ), Logistics Management & Engineering (Portland State University, ΗΠΑ).

Εξωτερικός καθηγητής, για πολλά χρόνια, ΣΙ/ΣΜΑ, ΤΕΙ, ΣΤΥΑ και ΙΕΚ.

Αποχώρησε από την Π.Α. το 1989, μετά από αίτησή του, με τον βαθμό του Σμηνάρχου.

Από το 1990 μέχρι το 2010, επικεφαλής τομέων "Logistics Support" & "Acquisition Logistics"  του Προγράμματος Αεράμυνας της ΝΑΜSΑ/NSPA στο ΝΑΤΟ.

Συνιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις. Συνιδρυτής και τ. Αντιπρόεδρος (επί οκταετία) του (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Συνιδρυτής του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων Σ.Α.Σ.Ι./, Αντιπρόεδρος του ΔΣ, Μέλος του ΔΣ της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ε.Δ.

Συγγραφέας εγχειριδίων: Βασική θεωρία ΗY,1972, Συστήματα Τηλ/νιών,1981-Logistics: Management & Engineering and Support, 2012. Συντονιστής/ Επόπτης Μεγάλων Συνεδρίων και Ημερίδων, Συντονιστής και Συντάκτης των Εγχειριδίων του ΕΛΙΣΜΕ (Εθνική Αμυνα και Ασφάλεια, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, Φάκελος: Διαχείριση Κρίσεων, Βίβλος Επετειακή του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 1821-2021), Συντονιστής και διαλέκτης μεγάλων Σεμιναρίων. Αρθρογράφος.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Regional Seminar on ' Management, Logistics - Economics, Energy Fundamentals' Portaria, 30/5-2/6/2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Σεμινάριο Στελεχών ΕΔ Επί Αντικειμένων Στρατιωτικής Επιμελητείας (Military Logistics Seminar)

   

ΣYΝΕΔΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Αεροπορικό Συνέδριο ''ΙΚΑΡΟΥ'': Μαθαίνοντας από το Παρελθόν και Ενδυναμώνοντας το Μέλλον --- Learning from the Past and Empowering the Future

Conference on ' Defence and Security: State of the Art Technology' , War Museum

«ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Η Ημερίδα της Χρονιάς: ‘Αμυντική Βιομηχανία - Τεχνολογία - Logistics, ως μοχλός Ανάπτυξης της Οικονομίας’

ΕΛΙΣΜΕ-ΣΑΣΙ: Ημερίδα Λάρισας: ‘Η Ανάπτυξη της Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Παραγωγής, της Τεχνολογίας & των Υπηρεσιών , σε ένα Περιβάλλον Εθνικής Ασφάλειας.  

Η Ομιλία μου στο ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. «Οι 4+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος & ΗΠΑ) και η Αμυντική Οικονομία» στις 16/1/2020.

ΝΑΤΟ 70 Χρόνια Συμμαχίας

Η Τηλε-Ομιλία μου Στο ΕΛΙΣΜΕ: Η Επανάσταση του 1821 και η Διαχρονική της Σημασία στο παρά ένα της διακοσιοτηρίδας

Η Ομιλία μου Στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού: Η Επανάσταση του 1821 και η Διαχρονική της Σημασία

Η παρουσίαση "Η επισκόπηση της Διηνεκούς ελληνικής οικονομικής κρίσης και η γυμνή αλήθεια." στο Σύλλογο των Αθηναίων την 7/3/2019.

Παρουσιάσεις ' Του Φακέλου Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής& Πολιτικής Ασφάλειας ΕΕ. Της Σφαιρικής Στρατηγικής Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ & της Έκθεσης της ΚΕΠΠΑ του 2016'

Το Δημόσιο Χρέος (ΔΧ) και η Βιωσιμότητα του, χωρίς Σχόλια και Κριτική.

Κυπριακή Οικονομική Κρίση

ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Οικονομική ΚρίσηΑναστάσιος Μπασαράς: Η Παρουσίασή μου ' Defence Logistics in the 21st Century' στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας

Περισσότερα: www.abc10.gr