Tο συμπόσιο που οραματίστηκε και διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ο πρόεδρος του "Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις" κ. Μπασαράς Αναστάσιος σμ/χος ε.α. αν. στέλεχος NATO(τ), και συγγραφέας, υπό την αιγίδα του Δήμου Μετεώρων και που συντόνισε η αξιόλογη κ. Εφη Δούλη αρχειονόμος - βιβλιοθηκονόμος , κάλυψε με τον τρόπο που παρουσιάστηκε, πολλά από τα μεγάλα θέματα της θεολογίας, φιλοσοφίας και χριστιανοσύνης.
Το σχετικό με την αποκάλυψη του ευαγγελιστή και θεολόγου Ιωάννη ηχοθέαμα του κ. Σακελλάκου ήταν καθηλωτικό και τράβηξε την προσοχή, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ιστορική αναδρομή του κ. Βλιώρα, σχετικά με τα Μετέωρα και τις μετεωρίτικες μονές από την γεωλογική διαμόρφωση του μοναδικού στον κόσμο συμπλέγματος των μετεώρων που στην συνέχεια έγιναν τόπος επιλογής για νηπτική προσευχή, νηστεία, σκληρή άσκηση και απόλυτη αφιέρωση στον τριαδικό θεό, μεμονωμένων στην αρχή ασκητών μέσα σε σκήτες, που μετέπειτα εξελίχτηκαν σε μονές και οργανωμένα κοινοβιακά κέντρα από τους μεγάλους κτητορες των.
Ακολούθως, με σαφή και απλό τρόπο για το κοινό, δόθηκαν από τον κ. Μαυρόπουλο οι πέντε τρόποι προσέγγισης της ερμηνείας των πατερικών κειμένων της εκκλησίας από τους πατέρες που βοήθησαν τα μέγιστα στην κατανόηση, προσέγγιση και βίωση των δύσκολο- κατανοητών όρων της πίστεως μας
α) κατά την πατερική περίοδο και
β) από τον 16ο αι. μέχρι σήμερα.
Η αναφορά στην αγάπη και στην δικαιοσύνη του θεού, έτσι όπως αναλύθηκε από τον κ. Μανώλαρο, θεωρώ ότι έδωσε απαντήσεις σε πολλές απορίες και ερωτήματα του κοινού που συχνά προβληματίζεται συγκρίνοντας την με την ανθρώπινη αγάπη και δικαιοσύνη . Αυτά όμως είναι μεγέθη που δεν μπορούν να μπουν σε σύγκριση. να θυμίσω εδώ , ότι ο αβάς Ισαάκ, ο Σύρος, αναφέρει χαρακτηριστικά: "μην πεις τον θεό δίκαιο", διότι κατά την ανθρώπινη δικαιοσύνη ο θεός είναι άδικος, με την έννοια ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι ένας κακός άνθρωπος θα πρέπει να τιμωρηθεί ανάλογα με την παρανομία που έκανε. Όμως τα μέτρα της δικαιοσύνης του θεού είναι άλλα . Μπορεί ένας άνθρωπος απλά να πει ένα συγνώμη και ο θεός να τον συγχωρέσει εάν αυτός ο άνθρωπος έχει μετανοήσει πραγματικά και αυτό το γεγονός κατόπιν φυσικά παίρνει αιώνιες διαστάσεις και ο άνθρωπος σώζεται.
Ένας σημαντικός αριθμός ,πάνω από 1200 περίπου, πολυτίμων χειρογράφων θεολογικών και λειτουργικών κωδικών φυλάσσονται σήμερα στις αγίες μονές των μετεώρων που όπως τόνισε ο κ. Βαφειάδης, χρήζουν της αμέριστης προσοχής μας, πράγμα που μάλλον χωλαίνει προς το παρόν και κάτι θα έπρεπε να γίνει προς αύτη την κατεύθυνση , γιατί Ολοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση της αξίας τους, η φύλαξη τους και η λεπτομερής μελέτη τους για να μεταλαμπαδευτεί η σοφία τους στις επόμενες γενιές των ορθοδόξων Ελλήνων.
Ο κ. Σκαλτσής, πραγματικά μας διαφώτισε σχετικά με την πνευματική καλλιέργεια μέσα από το ψαλτήρι και την θεία λειτουργία του υπόδουλου ελληνισμού κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, μας γνώρισε το πολύ γνωστό θέμα το κολλυβάδων μοναχών (άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης κ.λπ.) και για τα όσα πρόσφεραν εκείνοι . θα αναφέρω εδώ ότι γνωστοί είναι αυτοί οι μεγάλοι διδάσκαλοι της εκκλησίας και του γένους, όπως είναι ο άγιος Μακάριος, ο άγιος Αθανάσιος Πάριος κ.α. οι οποίοι ενίσχυσαν την αυτοσυνειδησία των ορθοδόξων απέναντι στον διπλό κίνδυνο των επιρροών και αφομοιώσεων από ανατολή και δύση σε δύσκολους καιρούς .
Τέλος, πολύ σημαντικές ήταν οι αποκαλύψεις του κ. Παναγιωτόπουλου στο κοινό, για την δράση του Πορφυρίου Ουσπένσκυ (κατά κόσμο κονσταντιν Αλεξάντροβιτς) και σε βάρος της σημαντικής κληρονομιάς των μετεώρων. να σας θυμίσω εδώ, ότι ο επίσκοπος Ουσπένσκυ, ήταν μια προσωπικότητα πολύ ισχυρή. έζησε σε μια εποχή που του ταίριαζε, τότε που η μεγάλη Ρωσία, η "τρίτη ρώμη" όπως αυτοαποκαλούταν έκανε αισθητή την παρουσία της στη διεθνή σκηνή. οπότε ο Ουσπένσκυ έλαβε την πρωτοβουλία και ήλθε στην Ελλάδα όπου συγκέντρωνε κειμήλια, εικόνες, πολύτιμα χειρόγραφα, τυπωμένα βιβλία κ.λπ., τα οποία είτε πλήρωνε ελάχιστα, είτε όπως έλεγε "του τα έκαναν δώρο». Αποτέλεσμα της δράσης του, ήταν δυστυχώς να χαθούν πολύτιμα κειμήλια μας.
Κατά γενική ομολογία, όλα τα θέματα που ανέπτυξαν και παρουσίασαν διεξοδικά οι σπουδαίοι και αξιόλογοι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συμπόσιο, ήταν σοφά μελετημένα και τεκμηριωμένα.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι το συμπόσιο ήταν ένας φόρος τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά των μετεώρων, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη την πατρίδα μας την Ελλάδα.
Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Μπασαράς και "το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις" έθεσαν υψηλούς στόχους και τους πέτυχαν μέσα και από αυτή την σημαντική δράση τους.
Συγχαρητηρια σε όλους σας ο θεός να σας χαρίζει ευλογίες.
Καλή δύναμη στο έργο σας και εύχομαι πάντα επιτυχίες
μετα τιμής
Νταϊλιάνη Ιωάννα θεολόγος
τ. διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης