Οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας Κ. Πιερρακάκης και Άμυνας Ν. Δένδιας αποφάσισαν από κοινού μέτρα για τη δημιουργία κινήτρων για την προσέλευση υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές.
Στόχος οι νέοι απόφοιτοι της μέσης εκπαίδευσης να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές στα μηχανογραφικά τους δελτία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι. τη χρονιά που μας πέρασε, περίπου 450 θέσεις έμειναν κενές σε ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων) και στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών.

Παράλληλα, εντοπίστηκε πρόβλημα και στον αριθμό των αποφοίτων αξιωματικών, ειδικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Αν αυτό συνδυαστεί και με τις παραιτήσεις εν ενεργεία στελεχών, δημιουργούνται πολύ σοβαρά ζητήματα στη στελέχωση των μάχιμων μονάδων.

Φαίνεται ότι τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει απ' το 2022, όταν εξαιτίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, εμφανίστηκαν κενές θέσεις -ενώ μέχρι τότε, οι στρατιωτικές σχολές ήταν περιζήτητες, λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης που προσέφεραν, προσελκύοντας τους υποψηφίους.

Στη συμφωνία που «κλείδωσε» ήδη μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργείων περιλαμβάνεται ότι:
• Από τις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις (αυτές του 2025), η εισαγωγή υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές θα γίνεται και από τα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία.
• Επίσης, σύμφωνα με πρόταση που είχε κατατεθεί παλαιότερα, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας 5ου Επιστημονικού Πεδίου, αποκλειστικά για τις Σχολές των άλλων υπουργείων, δηλαδή στρατιωτικές, αστυνομικές, Πυροσβεστικής, Λιμενικού κ.λπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί ο σχεδιασμός της αναπροσαρμογής των μισθών των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, σύμφωνα με τα πρότυπα της Αστυνομίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός θα κυμαίνεται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού και όχι στο 1/4, που ισχύει μέχρι σήμερα.
Δηλαδή, σήμερα ένας Εύελπις λαμβάνει συνολική αποζημίωση της τάξης των 150 ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό σχεδιάζεται να ανέλθει στα 600 ευρώ. Να αγγίξει δηλαδή τα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά απ' τη Σχολή Ευελπίδων (δήλαδή 880-900 ευρώ).

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλείται να βρει πόρους για να αυξηθούν οι μισθοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς σήμερα, δεν θεωρούνται ανταγωνιστικοί, αφού ένας νέος ανθυπολοχαγός αγγίζει τα 900 ευρώ, ένας λοχαγός περίπου τα 1.400 και ένας ταξίαρχος περί τα 2.000 ευρώ, χωρίς να προσμετρηθούν τα επιδόματα, τα χρονοεπιδόματα και όσα σχετίζονται με την επικινδυνότητα.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός των υποδομών των στρατιωτικών σχολών, προκειμένου αυτές να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα και να παρέχουν υψηλή ποιότητα ζωής στους σπουδαστές.

Τέλος, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας επιστημονικής έρευνας για την αμυντική βιομηχανία, σχεδιάζεται βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και δυνατότητα στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούνται και διδακτορικοί τίτλοι.
Αυτό θα επιτρέπει στα ΑΣΕΙ να παράγουν βιομηχανική έρευνα, η οποία στη συνέχεια θα απορροφηθεί προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είναι προφανές ότι το υπουργείο Άμυνας επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει το επάγγελμα του στρατιωτικού καριέρας, με τρόπο ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της νέας γενιάς.
Για το σκοπό αυτό διεξάγει περαιτέρω έρευνα για τις τάσεις που υπάρχουν στη νεολαία, για να καταστεί εκ νέου ελκυστικό το στρατιωτικό επάγγελμα.

Πηγές: Καθημερινή, DNews, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Φωτό: Καθημερινή

*Εύα Τσαροπουλου


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.