Με αφορμή το Συμπόσιο που διοργανώνει σε λίγες ημέρες στην «Αίθουσα Νίτσας Λιάπη» στην Καλαμπάκα το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις,
ο Πρόεδρός του,
συντοπίτης μας Αναστάσιος Μπασαράς, παραχώρησε στην εφημερίδα μας συνέντευξη, στην οποία αναφέρεται στους στόχους του Συμποσίου, στα θέματα που θα αναπτυχθούν και στις δράσεις του Κέντρου!
Η συνέντευξη στην ΕΦΗ ΔΟΥΛΗ
Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας το Συμπόσιο Μετεώρων με θέμα: «Μεγάλα Θέματα Θεολογίας, Φιλοσοφίας και Χριστιανοσύνης στη Σκιά των Μετεώρων». Ποιοι είναι οι στό¬χοι του Συμποσίου, κύριε Μπασαρά;
Όπως καλά ξέρετε το συμπόσιο, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μετεώρων, αλλά επιπλέον, συντονίστηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο.
Αγαπώ πολύ την εκδήλωση, πέρα από τα άλλα, διότι είναι ο λατρεμένος τόπος μου και η ευχαρίστηση και ικανοποίηση των συμπολιτών μου κάνει πιο γλυκά τα μπράβο.
Κάναμε δυο διαδικτυακές συνεδριάσεις με τους διακεκριμένους εισηγητές και συναποφασίσαμε και ορίσαμε μεταξύ των άλλων τη θεματολογία και τους στόχους του συμποσίου.
Επειδή τα θέματα της Εκκλησίας είναι λεπτά και ευαίσθητα, κομβικός εισηγητής στις συνεδριάσεις μας ήταν ο δρ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ο οποίος διδάσκει στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, ενώ από το 2019 διατελεί διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων.
Στοχεύουμε μέσα από ένα ολοκληρωμένο συμπόσιο και τα πρακτικά του να παρουσιάσουμε, προβάλουμε, συζητήσουμε, τεκμηριώσουμε μεγάλα θέματα της Θεολογίας, της Φιλοσοφίας, της Χριστιανοσύνης και των Μετεώρων και τα μέλη και οι φίλοι του Ινστιτούτου και γενικά κάθε ενεργός πολίτης που θα παρακολουθήσει το συμπόσιο να κατανοήσει καλύτερα. Πλευρικοί στόχοι είναι, επίσης:
(1) να φέρουμε κοντά την πολιτική & αυτοδιοικητική, την πολιτιστική ηγεσία και την κοινωνία και κάθε ενεργό πολίτη,
(2) η προβολή των Μετεώρων και του τόπου,
(3) η συνεισφορά μας στην παιδεία των δημοτών,(4) η ανάπτυξη των πολιτιστικών δράσεων του δήμου και της εκκλησίας, (5) οι προτάσεις για μεγάλα θέματα κ.α.
Ως πρόεδρος του κέντρου Αριστείας Ακρόπολις, το οποίο διοργανώνει το Συμπόσιο, αλλά και της επιστημονικής επιτροπής, θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τον επιστημονικό προσανατολισμό του Συμποσίου;
Στο Κέντρο, έχοντας συναίσθηση της διαχρονικής πορείας και συνεισφοράς του Ελληνισμού στην μακραίωνη πορεία της ανθρωπότητας αλλά και του σύγχρονου κόσμου:
-Αντλούμε την έμπνευσή μας μεταξύ των άλλων (1) από την αδιάλειπτη πορεία του Ελληνισμού, από τους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα, με κοινά συστατικά την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, (2) από την μετα-μεσαιωνική συμπόρευση του Ελληνισμού με τον Δυτικό και Ευρωπαϊκό κόσμο, και (3) από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και στον Χριστιανισμό.
-Οραματιστήκαμε: Μια διανόηση και άρθρωση λόγου για διαμόρφωση προτάσεων που θα βοηθήσουν στην κατάρτιση του Ελληνικού Οράματος μεταξύ των άλλων αξόνων και για τον πολιτισμό, την ανάπτυξη, και την κοινωνία με Ελευθερία, με Σύνεση και Φρόνηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με το ελάχιστο κόστος. Μία ευρύτερη πνευματική διεργασία η οποία θα συνδράμει στην απαιτητική πορεία του ελληνισμού τον 21ο αιώνα και μετέπειτα.
-Αποσκοπούμε: Σε μια ελεύθερη, αδέσμευτη, συνετή και αξιόπιστη διανόηση και άρθρωση δημοσίου λόγου μεταξύ των άλλων αξόνων και στον άξονα του πολιτισμού και της παιδείας και της κοινωνίας.
-Χρησιμοποιούμε στην πραγμάτωση του σκοπού μας, και, τη διοργάνωση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, συνεστιάσεων και ποικίλων άλλων.
-Και, τέλος, επιδιώκουμε, ειδικότερα, να εκδηλώνουμε ενεργό ενδιαφέρον για την πολιτειακή, πολιτιστική, κοινωνική και ηθική ευημερία της συλλογικής μας υπόστασης, να συνενώνουμε άτομα με ευθύτερη κοινωνική συναίνεση, να ερευνούμε, μελετούμε, αναλύουμε, παρουσιάζουμε κείμενα και λόγο για ελεύθερη συζήτηση όλων των θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος, εξαιρώντας κομματικά θέματα και αυτά του θρησκευτικού φανατισμού.
Αυτός, θα έλεγα, μαζί με τις διακεκριμένες προσωπικότητες των εισηγητών του συνεδρίου που θα τον προβάλουν, είναι ο επιστημονικός μας προσανατολισμός στο Συμπόσιο των Μετεώρων.
Συγκριτικά με τα προηγούμενα Συμπόσια θα υπάρξουν διαφορές ή και καινοτομίες που αξίζει να αναφερθούν;
Στα προηγούμενα συνέδρια είχαμε έναν πλήρη σχεδίασμά, επί τόπου έρευνα και άψογο συντονισμό των ενεργειών μας. Οι ομιλητές ήταν διακεκριμένοι και εμπεριστατωμένοι, επιπλέον μετέδωσαν τη γνώση τους με βαθύ συναίσθημα σε ένα κοινό εξαιρετικά προσηλωμένο. Ο συντονισμός της κας Φλέσσα ήταν πέρα από εξαιρετικός.
Ολοι οι συμμετέχοντες πήραν ενημερωτικό φυλλάδιο του Κέντρου και ενημερωτικό φυλλάδιο του Συνεδρίου. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Βιντεοσκοπήσαμε όλες τις παρουσιάσεις μας. Τεκμηριώσαμε τα συνέδρια με έγκαιρη, μέσα σε τρεις εβδομάδες, έκδοση πολυτελέστατων τετραδίων πρακτικών. Τεκμηριώσαμε πλήρως όλες τις συνεδριακές δράσεις στην ιστοσελίδα και στα ΜΚΔ μας.
Το διήμερο ήταν γεμάτο, τα μέρη ιδανικά και καταφέραμε να κλείσουμε τα συνέδρια με ξενάγηση φροντισμένη και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφήνοντας όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους πολύ ευχαριστημένους απ’ τη συνολική φροντίδα του Κέντρου.
Με τη βοήθεια και των χορηγών μας, το αποτέλεσμα ήταν άψογο. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε και ότι μπορούμε. Όχι δεν θα αλλάξουμε τίποτα, κυρία Δούλη, και είμαστε πεπεισμένοι, και παίρνοντας υπόψη τα μαθήματά μας από τα προηγούμενα συνέδρια, ότι τούτο το συμπόσιο θα είναι και το καλύτερο.
Έλκετε την καταγωγή σας από την Περιστέρα Καλαμπάκας και είστε γέννημα-θρέμμα αυτής της περιοχής. Πόσο σημαντική είναι η επιτυχία του Συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο σας για εσάς;
Γεννήθηκα στην Περιστέρα, που σήμερα κοντεύει να ενωθεί με την παλιά πόλη της Καλαμπάκας. Αγαπώ πολύ τον τόπο μου, και θέλω να πιστεύω ότι είναι τυχεροί και ευλογημένοι όσοι γεννήθηκαν ή /και κατοικούν στη γωνιά αυτή της βορειοδυτικής Θεσσαλίας:
(1) έχουν τριπεριφερειακή παιδεία και κουλτούρα (Θεσσαλία, Μακεδονία και Ήπειρος),
(2) Είναι στη σκιά των Μετεώρων, ενός παγκόσμια γνωστού Τοπόσημου (Landmark),
(3) Διασχίζεται από δυο πανέμορφα με άσπρη πέτρα ποτάμια τον Πηνειό και τον Ληθαίο,
(4) είναι ένας πολύ πλούσιος τόπος και με πλούσια ιστορία κ.λπ.
Έζησα 18 χρόνια στην περιοχή, πήρα τη βασική και μέση παιδεία και μόρφωση, έχω εδώ τα οστά των Γονιών μου και τον μεγάλο σταυρό Τοπόσημο για τη μνήμη του γιού μου Κωνσταντίνου. Και είμαι στο τέλος της ανακαίνισης της δημοτικής βιβλιοθήκης του παλιού δημοτικού σχολείου Περιστέρας.
Έγραψα ιστορία στο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, όντας ο πρώτος μαθητής σε όλες τις τάξεις και επιτυγχάνοντας πρώτος στη θρυλική Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ), ίσως το δυσκολότερο πανελλήνιο ίδρυμα εκείνα τα χρόνια για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Ασφαλώς και για μένα, και φυσιολογικά για τον καθένα «δεν γίνεσαι εύκολα προφήτης στον τόπο σου». Είναι πολύ σημαντική η επιτυχία του Συνεδρίου. Αυτό σημαίνει και κάποιο φυσιολογικό μικρό άγχος, που θα ξεπεραστεί από τη συνεδριακή γνώση και εμπειρία και από την ποιότητα όλων των συνεργατών μου!
Θεωρείτε ότι το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις είναι πλέον θεσμός για τα Πολιτιστικά, Πνευματικά, Εκπαιδευτικά, Θεολογικά δρώμενα και έχει ανεβάσει τον πήχη των συνεδρίων – διαλέξεων – σεμιναρίων – μελετών – εκδηλώσεων ψηλότερα;
Θα έλεγα ΝΑΙ, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των προϊόντων όλων των προ-ηγούμενων δράσεων και εκδηλώσεων, που μπορείτε πλήρως τεκμηριωμένα, να τα δείτε στη βιτρίνα της ιστοσελίδας μας www.coeacropolis.gr με τίτλο «Οι δράσεις μας και η Τεκμηρίωσή του».
Έχετε ανοίξει τα όρια όσον αφορά στη θεματολογία, κύριε Μπασαρά;
Η θεματολογία που κουβεντιάστηκε πολύ και συναποφασίστηκε με τους συντονιστές, λόγω της λεπτότητας και της ευαισθησίας του συμποσίου, περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα και πράγματι καλύπτει ένα ανοικτό και ευρύ φάσμα θεμάτων:
• Πώς διαβάζουν οι Πατέρες την Αγία Γραφή (με παραδείγματα από τη Γένεση και την Αποκάλυψη);
• Η χειρόγραφη λειτουργική παράδοση στα Άγια Μετέωρα
• Η Ορθόδοξη Λατρεία κατά την Τουρκοκρατία και η συμβολή της στην πνευματική αναγέννηση και ανεξαρτησία της Ελλάδας.
• Μετέωρα και μετεωρίτικες μονές: από τη γεωλογική διαμόρφωση στη μοναστική επιλογή.
• Κλέβοντας την Κληρονομιά των Μετεώρων: η περίπτωση του Πορφυρίου Ουσπένσκυ.
• Η Αγάπη και η Δικαιοσύνη του Θεού σε σύγκριση με την Αγάπη και τη Δικαιοσύνη των Ανθρώπων
• Η μετάνοια των ανθρώπων και η συγχώρεσή τους από το Θεό.
Ποιοι είναι οι προσωπικοί στόχοι που έχετε θέσει για αυτή τη διοργάνωση;
Κυρία Δούλη, θα έλεγα ως προσωπικούς στόχους:
(1) Να προβάλω τη θεολογική διάσταση της Χριστιανοσύνης, τα Μετέωρα και τον τόπο μου,
(2) Να συνεισφέρω στην παιδεία του τόπου μου, ως ευγνωμοσύνη σε αυτά που ο τόπος μου έδωσε,
(3) Να φέρω κοντύτερα την πολιτική & αυτοδιοικητική, την πολιτιστική ηγεσία και την κοινωνία του τόπου μου, ιδιαίτερα με τη βραδινή δεξίωση-δείπνο
(4) Να κάνω μια όσο το δυνατόν πλατύτερη σύναξη των συμμαθητών και συμμαθητριών μου στο ιστορικό Γυμνάσιο της Καλαμπάκας, και να τους περάσω το μήνυμα «είμαστε εδώ όρθιοι και δεν το βάζουμε κάτω»
(5) Να προσφέρω ένα γεμάτο και ολοκληρωμένο Σαββατοκύριακο, ωφέλιμο και τερπνό στους συμμετέχοντες.
Υπάρχουν χορηγοί, ποιοι θα είναι η κινητήρια δύναμη για την διεξαγωγή του Συμποσίου;
Στην εκδήλωση του συμποσίου η κινητήρια δύναμη θα είναι οι δυο χορηγοί που φαίνονται παρακάτω:
• Η εφημερίδα «Τα Μετέωρα» – Επικοινωνιακός μας χορηγός μαζί με την ιστοσελίδα της www.TAMETEORA.gr.
• Η BOSA S.A. Aircraft Integrated Systems and Ground Support Equipment Manufacturer, μια ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από τριάντα χρόνια και έχει εξυπηρετήσει εκτενώς τις ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας συμβάσεων. Έχει παράγει με επιτυχία μια τεράστια ποικιλία Ανταλλακτικών Αεροσκαφών εκτός από Εξοπλισμό Υποστήριξης Εδάφους, γεγονός που αποτελεί την προηγμένη τεχνογνωσία και την εξαιρετική μας ικανότητα να ανταποκρινόμαστε σε ένα τεράστιο φάσμα αμυντικών αναγκών. Η εταιρεία εδρεύει στο Βόλο και λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.
Αν σας ζητούσα να κάνετε μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα του κέντρου Αριστείας Ακρόπολις, ποιους «σταθμούς» θα ξεχωρίζατε;
Το Κέντρο κλείνει τον Οκτώβριο τρία χρόνια λειτουργίας και είχε, θα έλεγα, πολλά και σημαντικά πεπραγμένα, ξεχωρίζω:
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ: 1.Το εξελισσόμενο Διεθνές Οικονομικό Περιβάλλον μετά την εκλογή του Bidden και το Δίλημμα της Ευρώπης 2. Μεγάλες Δυνάμεις. Γεωπολιτική Ισορροπία Ισχύος 30 Χρόνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο 3. 28η Οκτωβρίου 1940: Το ‘Επος της Ελλάδας στην Αλβανία & η συνδρομή στη Νίκη του Β’ Π.Π. 4. Υψηλή Στρατηγική και Προκλήσεις, θεωρία και Πράξη 5. Η ναυτική διάσταση στον στρατηγικό σχεδίασμά, τη διεξαγωγή και την έκβαση των επιχειρήσεων κατά τον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία 1821-1830 6. Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Τεχνολογίες 7. Γυναικεία Εγκληματικότητα και θυματοποίηση, μέσα στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας 8. Η Νέα Πολιτική της Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας 9. Η Αναγκαιότητα της Ανάπτυξης των Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων 10.1821 στα Καλάβρυτα και την Αγία Λαύρα
ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ: 1. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας — Εργαζόμενη Γυναίκα & Οικογένεια — Ισότητα στην Εργασία 2. Κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας: Ερωτήματα, Διαστάσεις & Επιπτώσεις! 3. Η Ελληνική Επανάσταση στη Ζωγραφική στο 1821 — Η Επανάσταση υπήρξε Επίτευγμα των Ελλήνων 4.0 Ρώσο-Ουκρανικός Πόλεμος: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον σε Γεωπολιτικό και Γεωοικονομικό Επίπεδο 5. Κυβερνασφάλεια: Συμβουλές για Ψηφιακούς Πολίτες] 6. Εξελίξεις Ε-Τ σχέσεων στο δρόμο προς τις εκλογές, κατάσταση & εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο 7. Μητρότητα: Εκεί που αρχίζει η αγάπη… 8. Οι υδρογονάνθρακες Ελλάδος και Κύπρου, ευκαιρίες, δυνατότητες και προκλήσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΑ: 1. Δελφοί: Εθνική Μνημοσύνη, Τιμή και Επανεκτίμηση για τα 100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή 2. Μυστράς: Νότια Πελοπόννησος: Από την Σπάρτη, στη Μεσσήνη, στον Μυστρά και στη Μάνη – ‘Ενα Διαχρονικό Ιστορικό Οδοιπορικό. 3.2ο Συνέδριο Γεωπολιτικής• Γεωοικονομίας – Διαβαλκανικό *** Συνεδρία Αμυντική Βιομηχανία και Τεχνολογία.4.Συνέδριο Αμυντικής Βιομηχανίας -Τεχνολογίας και Καινοτομίας
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 1.Εναρκτήρια Συνεστίαση Λειτουργίας του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις στον Ν.Ο. Βουλιαγμένης 2. Ετήσια
Συνεστίαση Κ.Αρ.Α. και Βράβευση Τέκνων Πολυτέκνων και Παραμεθορίων Οικογενειών. στο Royal Olympic Roof Garden, 3. Γιορτή της Γυναίκας και Ετήσια Συνεστίαση στο Athenian Callirhoe Roof Garden.
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Άμυνας & Ασφάλειας, Αμυντικής Τεχνολογίας, Διεθ. Σχέσεων, Οικονομίας, Πολιτισμού & Παιδείας.
Τι ρόλο μπορεί να παίξει το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις στο οποίο ανήκετε, σε ένα περιβάλλον όπου η γνώση γίνεται απαραίτητη στην καθημερινή πράξη και η επιστήμη διαρκώς εξελίσσεται;
Το Κέντρο μας, κυρία Δούλη, είναι μικρό, ωστόσο, θα κάνει αυτό που του αναλογεί, όπως λέει και το παρακάτω αφρικάνικο παραμύθι:
«Στη διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο δάσος όλα τα ζώα τρέχουν να ξεφύγουν από τη φωτιά εκτός από ένα κολιμπρί, το οποίο παίρνει μια σταγόνα νερό στο ράμφος του και τη ρίχνει στη φωτιά.
– Είσαι τρελός, δεν θα σταματήσεις την πυρκαγιά, του λέει ένα μεγάλο ζώο.
– Το ξέρω, απαντά το κολιμπρί, όμως κάνω αυτό που μου αναλογεί…»
θα κάνουμε βέβαια κι εμείς, στο Κέντρο, όχι λιγότερο από αυτό που μας αναλογεί για το περιβάλλον.
Έχετε σχεδιάζει την επόμενη μεγάλη διοργάνωση του κέντρου Αριστείας;
Ναι, το έχουμε αποφασίσει στο ΔΣ και σχεδιάζουμε να κάνουμε στην περιφέρεια δύο μεγάλα συνέδρια:
(1) Στη Βέροια, τον Μάιο-Ιούνιο του 2025, με θέμα: «Το Ανάκτορο του Φιλίππου και η Αναδιοργάνωση του Βασιλείου των Μακεδόνων» και
(2) στο Μεσολόγγι, τον Οκτώβριο του 2025, με θέμα: «Διακόσια Χρόνια από την Πολιορκία του Μεσολογγίου και το Ιστορικό Οδοιπορικό της μέχρι την Μεγάλη Έξοδο».
Ποιος είναι ο Αναστάσιος Μπασαράς
Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΣΙ(ΣΜΑ), επιτυχών πρώτος, MSc in Digital Communications & MSc in Computer Systems/SW Engineering,
Εξωτερικός καθηγητής, για πολλά χρόνια, ΣΙ/ΣΜΑ, ΤΕΙ,ΣΤΥΑ και ΙΕΚ.
Αποχώρησε από την Π.Α. το 1989, μετά από αίτησή του, με τον βαθμό του Σμηνάρχου.
Από το 1990 μέχρι το 2010, επικεφαλής τομέων «Logistics Support» & «Acquisition Logistics» Προγράμματος Αεράμυνας της NAMSA/NSPA.
Πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις, Συνιδρυτής και τ. Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων, Μέλος του ΔΣ της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ε.Δ.
Συγγραφέας εγχειριδίων: Βασική θεωρία ΗΥ, 1972, Συστήματα Τηλ/νιών, 1981 – Logistics: Management & Engineering and Support, 2012. Συντονιστής/ Επόπτης Μεγάλων Συνεδρίων και Ημερίδων, Συντονιστής και Συντάκτης των Εγχειριδίων του ΕΛΙ- ΣΜΕ (Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, Φάκελος: Διαχείριση Κρίσεων, Βίβλος Επετειακή του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 1821-2021),
Οργανωτής, συντονιστής και διαλέκτης μεγάλων Συνεδρίων, Σεμιναρίων και Ημερίδων. Αρθρογράφος.
Νυμφευμένος με την Λίνα Γριβάκου και Πατέρας 3 τέκνων (++).
Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα.
Περισσότερα: www.abc10.gr