Οι πρώτες εντυπώσεις μου από την έκθεση Eurosatory 2024 (αμυντικού υλικού και συστημάτων ασφαλείας) στο Παρίσι έχουν ως ακολούθως:
1) Εξαιρετική η διοργάνωση των Γάλλων, με ιδιαίτερα αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας και εξαιτίας των ολυμπιακών αγώνων, πολύ μεγάλη η παρουσία εκθετών από όλο τον κόσμο. Συνάδελφος μα πρωτίστως αδελφικός φίλος, Γάλλος Πτέραρχος, με τον οποίο είχαμε συντονίσει
τα προγράμματα μας, μου επιβεβαίωσε την διαπίστωση ότι η Eurosatory 2024 ήταν μέχρι στιγμής η πιο μεγάλη στην ιστορία της από πλευράς διεθνούς συμμετοχής και παρουσίας. Συναφώς και οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να επιδείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον τον Ιούνιο του 2026 στην επόμενη.
2) Ιδιαίτερη η χαρά που προσωπικά αλλά και ως Εκτελεστικός Διευθυντής Στρατηγικής και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Κέντρου Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, συναντήθηκα (καθόσον οι εταιρείες τους συμμετείχαν) με “δικούς μας” ανθρώπους, στελέχη εταιρειών του χώρου με τους οποίους είχαμε την τιμή να υλοποιήσουμε πρόσφατα δύο συνέδρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι απολύτως κατανοητό ότι το πρόγραμμα του Κέντρου Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ που στοχεύει στην επανάληψη τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο πλαίσιο του συνεδρίου και με την υποστήριξη του “Money Show” θα εκμεταλλευτεί ανάλογα την εμπειρία που αποκομίστηκε από την Eurosatory.
3) Από τις συνομιλίες που είχα κυρίως με τους εκπροσώπους των “ελληνικών περιπτέρων” επισημαίνω ιδιαίτερα εμφατικά, ότι επαληθεύεται δυστυχώς το συμπέρασμα (που αναδείχτηκε στα δύο συνέδρια του Κ.Αρ. ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ) ότι οι ελληνικές εταιρείες δεν τυγχάνουν της κρατικής υποστήριξης και της αρρωγής σε ανάλογο βαθμό που αυτό υλοποιείται για τις ξένες από τις χώρες τους. Ελπίζω το άκουσμα αυτό να το έλαβε ο κ. ΥΕΘΑ αλλά και οι εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ που συμμετείχαν ή παραβρέθηκαν.
4) Ήταν άξιο προσοχής το ζήλο των στελεχών των “ελληνικών” εταιρειών στα περίπτερα τους και ειλικρινά τους ευχήθηκα οι προσδοκίες των από την συμμετοχή τους να δικαιωθούν. Είναι δυστυχώς γνωστό και συνάμα λυπηρό ότι το εθνικό κεφάλαιο πνεύματος, κατάρτισης, μόρφωσης, εξειδίκευσης και πάθους για αυτό που ο καθένας έχει επιλέξει δεν αξιολογείται και αξιοποιείται (εντός των τειχών) ανάλογα όπως τουλάχιστον γίνεται σε λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Προφανώς τα οικονομικά μεγέθη είναι ανόμοια για να συγκριθούν με αυτές. Δεν μπορώ να κρύψω βέβαια και την συμπόνοια μου για κάποιες εθνικές παρουσίες που διένειμαν τα “διαφημιστικά φυλλάδια” τους αποκλειστικά στα “ελληνικά”. Πείτε μου τώρα τι αντίληψη αυτοί δημιουργούν στους διεθνείς επισκέπτες της έκθεσης ως προς τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής τους, αλλά και την διεθνή προστιθέμενη αξία των εταιρειών που εκπροσωπούσαν! Με συμπόνοια και αυστηρή κριτική προς αυτούς, προσθέτω ότι το Παρίσι πάντως είναι υπέροχο…
5) Κάποια ελληνικά συστήματα λόγω των διεθνών συνεργασιών των υπόψη εταιρειών εκτίθεντο σε ξένα περίπτερα (είτε εταιρειών, είτε τρίτων χωρών). Το γεγονός αυτό δύναται να ιδωθεί στο πνεύμα της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικής ευελιξίας για τις εταιρείες, χρήζει όμως εξετάσεως σε επίπεδο ΥΕΘΑ αν η υποστήριξη των εθνικών εταιρειών είναι το αυτονόητο ή το ζητούμενο.
6) Ξάφνιασε η απόφαση και η σχετικά έγκαιρη ανακοίνωση των Γάλλων να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή Ισραηλινών εταιρειών γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Το ζήτημα θεωρώ ότι έχει ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες που ήδη έχουν συνεργασίες με όμοιες τους του Ισραήλ, αν επιθυμούν, ας συνάψουν ένα πλαίσιο συνεργασίας (memorandum of understanding), ώστε σε οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον να βρεθεί διέξοδος από “συμπληρωματικές συνεργασίες” και “αλληλοϋποστήριξη”.
7) Στο πλαίσιο της έκθεσης (όπως άλλωστε συνηθίζεται σε τέτοιες ίδιες), κατά τη διάρκεια των διεργασιών αυτής, υλοποιήθηκαν διάφορες θεματικές και οργανώθηκαν πάνελ για τη δημιουργία κοινής αντίληψης αλλά και για να καλθεργηθούν εκαιρίες τύπου “shaping the future”. Το κομμάτι της “ασφάλειας-security”, είχε εξίσου σημαντικό μέρος στην έκθεση με αυτό της “άμυνας-defense”, καταδεικνύοντας την εκ παραλλήλου σπουδαιότητα του τομέα της ασφάλειας σε σχέση με αυτού της άμυνας.
8) Η Γαλλία (διοργανωτής, στην τελική ευθεία οι ολυμπιακοί αγώνες, πρόσφατες οι ευρωεκλογές, οι εξελίξεις στην Ουκρανία κλπ) εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και ανέδειξε την έκθεση πέραν της τεχνολογικής και επιχειρησιακής πλευράς, και στο γεωπολιτικό πεδίο στο οποίο μάλιστα επέλεξε να προβάλει τη δική της ισχυροποίηση της με ανάλογες παρουσίες πολιτικών και υψηλόβαθμων στελεχών των ΕΔ, και μέσω συναφών τοποθετήσεων στα φόρα και στα στρογγυλά τραπέζια των συζητήσεων, και μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ.
9) Ο κάθε ενδιαφερόμενος για τέτοιου είδους εκθέσεις δύναται να βρει στην ιστοσελίδα της Eurosatory πολλές πληροφορίες για περαιτέρω μελέτη κατ’ οίκο.
10) Τέλος θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την αντίληψη ότι ο διακλαδικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων με το δικτυοκεντρικό μοντέλο διοικήσεως και ελέγχου που απαιτείται αλλά και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν την έκθεση που αρχικά είχε σχεδιαστεί για μάλλον του ενδιαφέροντος του Σ.Ξ., τέτοιου όλων των κλάδων ειδικότερα του Π.Ν. (drones, αυτόνομα σκάφη επιφανείας-USV, ειδικών επιχειρήσεων κ.λπ.), και ευχαριστώντας σας, επιτρέψτε μου να παραθέσω επιλεγμένες φωτογραφίες προς περιορισμένη (λόγω αριθμού αυτών) τέρψη οφθαλμών!
Ο Γεώργιος Τσόγκας ...