Οι συνθήκες στον ευρύτερο περίγυρό μας όχι μόνο δεν εμπνέουν εθνικό εφησυχασμό, αλλά αντίθετα απαιτούν εθνική εγρήγορση. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη ουκρανικού έθνους και απαιτεί διά των όπλων αλλαγή των συνόρων. Σοβαρό ποσοστό Παλαιστινίων και άλλων μουσουλμανικών ομάδων, όπως και το Ιράν, δεν αποδέχονται την κρατική ύπαρξη τον Ισραήλ, 75 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Με τρομοκρατικά χτυπήματα επιδιώκουν τον αφανισμό του.
Η δυναμική αντίδραση τον Ισραήλ στη Γάζα κατά της Χαμάς, λόγω της διάρκειας και των επιπτώσεων επί των αμάχων, έχει δημιουργήσει νέες εστίες θερμές αναταραχές σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα όλα αυτά έχουν διχάσει το δυτικό στρατόπεδο. Ο εθνικισμός στα βαλκάνια καλά κρατεί, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη υποβόσκει.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι προοπτικές για την ΕΕ δεν εξαλείφουν εθνικούς αλυτρωτισμούς (Μ. Καραγιάνης, «Καθημερινή», 19/5/24). Ακόμα και μέλη της ΕΕ δεν κρύβουν τις αλυτρωτικές εθνικές τους επιδιώξεις.
Αλβανία, Β. Μακεδονία, Σερβία, με την καλυμμένη υποστήριξη ενδιαφερόμενων δυνάμεων, λεονταρίζουν. Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία μεθοδεύουν τις εθνικές τους επιδιώξεις κατά των γειτόνων τους.
Με μία ευρύτερη προσέγγιση, το ΝΑΤΟ στο Στρατηγικό του Δόγμα το έχει διατυπώσει καθαρά: «...βρισκόμαστε σε ανερχόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό μέσα σε έναν αμφισβητούμενο και απρόβλεπτο κόσμο».
Στη χώρα μας δεν θα έλεγα ότι απουσιάζει ο εθνικισμός. Ομως δεν είναι αλυτρωτικός. Αντίθετα, κομματικοί σχηματισμοί κάνουν καριέρα στη βάση ενός ιδιότυπού εθνικισμού που εμπλέκει ακόμα και τη Θρησκεία. Φωνασκούν εντύπως και ηλεκτρονικώς για αντιμετώmση της τούρκικής απειλής με ελληνικούς «παλικαρισμούς» για να κερδίσουν ψήφους.
Εκτός της τουρκικές απειλής, η χώρα, το έθνος μας, αντιμετωπίζει και άλλα, εξίσου σοβαρά προβλήματα. Το Δημογραφixό απειλεί τα πάντα. Η εθνικη μας ισχύς και το γεωπολιτικό μας κύρος απαιτούν ισχυρή και δυναμική οικονομία για διαχρονiκή στήριξη. Μεγαλουργήσαμε ως έθνος μέσω των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
«Η Μελβούρνη, μου έλεγε Αυστραλός συμμαθητής μου στο Αίr University των ΗΠΑ, είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας». Στη Βόρεια Αμερική οι ελληνικές κοινότητες έχουν ισχυρή φωνή και δράση.
Είναι η ώρα για πολιτικούς και πολιτικές που θα δώσουν στο έθνος το νέο Εθνικό Οραμα. Που Θα σχεδιάσουν με ομοφωνία τη Νέα Εθνικη Στρατηγική.
Το πλαίσιο των βασικών αρχών υπάρχει. Είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός με τη γλώσσα μας και οι παραδόσεις μας. Αν εμπλουπσθούv με τα σύγχρονα δεδομένα και αξίες, Θα δώσούν δύναμη και προοπτική. Θα γίνουν η νέα πυξίδα του εθνικού μας προσανατολισμού.
*Ο Ευάγγελος Γεωργούσης είναι Αντιπτέραρχος ε.α.