Δελτίο Τύπου

«Διαδικτυακή εκδήλωση – ομιλία με αφορμή την επέτειο

της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης»

 Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις, στο πλαίσιο του οράματός του και της αποστολής του για συνδρομή στον Πολιτισμό διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στην εθνική μνημοσύνη της Άλωσης της Πόλης, το 1453.

Συμμετοχή: https://zoom.us/j/5346511321?pwd=SENSWFk4MnVpTmZSRHdKR2JiMmpVZz09   Τετάρτη 29/5/2024, 1900

Με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1204. Με την Τέταρτη Σταυροφορία αρχίζει η κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που, μετά το 1430, περιλαμβάνει μόνο την Κωνσταντινούπολη με τα περίχωρά της και το Δεσποτάτο του Μωρέως.

Οι προσπάθειες του Ιωάννη Παλαιολόγου για βοήθεια από τη Δύση μέσω της ένωσης των Εκκλησιών δημιουργεί τρομερές αντιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ ενωτικών και ανθενωτικών. Την ίδια εποχή, η αναρρίχηση στον οθωμανικό θρόνο του αδιάλλακτου Μωάμεθ στη θέση του διαλεκτικού πατέρα του Μουράτ, σημαίνει εφαρμογή της έμμονης ιδέας του πρώτου, που είναι η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, κάτι που καταφέρνει μετά από πολιορκία 55 ημερών.

Η Άλωση της Πόλης γίνεται την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, αποφράδα ημέρα, μέρα που ακούστηκε η κραυγή “Εάλω η Πόλις” και η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε στην κατοχή του Οθωμανού δυνάστη. Και αποτέλεσε την αρχή της Τουρκοκρατίας. Και, το Βυζάντιο, η κιβωτός του πνευματικού πλούτου της Αρχαίας Ελλάδας και της Χριστιανικής διδασκαλίας, έπεσε.

Στο πρόγραμμα της δίωρης, διαδικτυακής εσπερίδας περιλαμβάνονται:

  • Χαιρετισμός – Εισαγωγή: Αναστάσιος Μπασαράς, Πρόεδρος του Κ.Αρ. Ακρόπολις
  • Διάλεξη με θέμα: «Η Άλωση της Πόλης στην ελληνική και ευρωπαϊκή συγκυρία του 1453», Ευάγγελος Χρυσός, Καθηγητής πανεπιστημίου, βυζαντινολόγος, τακτικός καθηγητής των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Κύπρου και Αθηνών. Γ.Γ. Ιδρύματος Βουλής των Ελλήνων.
  • Συζήτηση

Συντονίζει η κα Αντωνία Δήμου, Οικονομολόγος και Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Μέση Ανατολή και Εκτελεστικός Διευθυντής, σύμβουλος Προέδρου του Κ.Αρ. Ακρόπολις

Η διαδικτυακή σας παρουσία θα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ως λαός δεν ξεχνούμε τις τραγικές στιγμές που στιγμάτισαν το ιστορικό μας μέλλον, ώστε να φροντίσουμε να μην υπάρξουν ξανά κερκόπορτες ανοικτές για όσους επιβουλεύονται το έθνος μας και την υπόστασή μας.

Αναστάσιος Μπασαράς

Πρόεδρος Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.