Οι Δράσεις μας και η Τεκμηρίωσή τους!

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδος στην Άγκυρα, συμπεραίνεται εκ του αποτελέσματος ότι το θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας που θέτει η Τουρκία, δεν συζητήθηκε ή σε κάθε περίπτωση δεν επιλύθηκε.

Ο σχετικός χάρτης που έχει δημοσιοποιηθεί από την πλευρά της Τουρκίας , περιλαμβάνει μέρος του Αιγαίου και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Το γαλάζιο χρώμα (mavi) που χρησιμοποιούν οι εξ ανατολών γείτονες για να περιγράψουν τα σύνορα της καρδιάς τους, που κατά την εσφαλμένη κρίση τους θα έπρεπε να ελέγχονται από την Τουρκία (Mavi Vatan), δεν αναφέρεται μόνο στο χρώμα της θάλασσας, αλλά και στη γαλάζια ημισέληνο.

Στο μάθημα “Πολιτική Εθνικής Άμυνας” που δίδασκα στη Σχολή Ικάρων, συγκρίναμε τις δημόσιες Δηλώσεις Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (white papers) διαφόρων χωρών. Από τη σύγκριση αυτή ξεχώριζε η Τουρκία που μακράν της πολιτικής ορθότητας, διεκήρυσσε ότι θα χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ εκτός των συνόρων της για την υποστήριξη των εθνικών επιδιώξεων. Αυτή η δήλωση χρήσης στρατιωτικής ισχύος εκτός συνόρων είναι καινοφανής διεθνώς, διότι είναι άμεσα εκπεφρασμένη απειλή προς άλλες χώρες, σε αντίθεση με την πολιτική των κανονιοφόρων που είναι έμμεση και μη εκπεφρασμένη απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος ως υποστήριξη των διπλωματικών προσπαθειών.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, η επίκληση της Γαλάζιας Πατρίδας στα δυτικά, αλλά και η επέμβαση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ, είναι αποδείξεις υλοποίησης των διακηρυγμένων επιδιώξεων της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Σε πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στα πλαίσια διεθνούς εκδήλωσης για την ανάπτυξη καινοτομίας για την Άμυνα και Ασφάλεια, διαπιστώθηκε ότι στο πάρκο εμπρός από τον Λευκό Οίκο, κυμάτιζαν οι σημαίες της γαλάζιας ημισελήνου, προκαλώντας την προσοχή των επισκεπτών.

Οι σημαίες αυτές είναι ορατές από τα παράθυρα του Λευκού Οίκου και σίγουρα θα υπάρχει σχετική αναφορά στις ημερήσιες εκθέσεις ασφαλείας που συντάσσονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και υποβάλλονται για ενημέρωση προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η γαλάζια ημισέληνος είναι η σημαία του Ανατολικού Τουρκεστάν που κατά την Τουρκία, η Κίνα κατέλαβε το έτος 1949. Για την ολοκληρωμένη γεωπολιτική αντίληψη αναφέρεται σχετική περιγραφή στη Βικιπαιδεια:

«Το Τουρκεστάν (ή και Τουρκιστάν, κυριολεκτικά “γη των Τούρκων” στα περσικά), αναφέρεται σε μια περιοχή στην Κεντρική Ασία μεταξύ Σιβηρίας προς τον βορρά, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Θιβέτ προς τον νότο, την Κασπία Θάλασσα προς τα δυτικά και την έρημο Γκόμπι στα ανατολικά. Το Τουρκεστάν περιλαμβάνει τα σημερινά ανεξάρτητα κράτη το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τμήματα της κινεζικής Σιντσιάνγκ (επίσης γνωστό ως Ανατολικό Τουρκεστάν)».

Οι σχέσεις Τουρκίας-Κίνας
Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Κίνας, κυρίως λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, είναι προβληματική και κατά περιόδους επιχειρείται ένας κατακερματισμός στα θέματα διμερών σχέσεων, αποφεύγοντας τους σκοπέλους μίας εκ των προτέρων συνολικής διευθέτησης των υπαρχόντων διαφορών, προς όφελος σχεδιασμών αμοιβαίου οικονομικού κυρίως συμφέροντος. Επισημαίνεται ότι η ίδια πολιτική του κατακερματισμού εφαρμόζεται και στα διμερή ελληνο-τουρκικά θέματα, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, αφήνοντας στην άκρη τις ουσιαστικές διαφορές.

Για τους Τουρκογενείς πληθυσμούς της ευρύτερης αυτής περιοχής του Τουρκιστάν, η Τουρκία έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να εμφανιστεί ως προστάτης με ηγετικές επιδιώξεις. Ειδικά για το Ανατολικό Τουρκεστάν, λίαν όψιμα σήμερα προκαλεί αντιδράσεις και εκδηλώσεις εναντίον της κατοχής του από την Κίνα, όπως είναι η ανάρτηση της γαλάζιας ημισελήνου εμπρός από τον Λευκό Οίκο. Η φαινομενικά αυθόρμητη αυτή εκδήλωση εξυπηρετεί πολλαπλώς τις Τουρκικές επιδιώξεις.

Κατ’ αρχήν περνάει υποσυνείδητα τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ η ύπαρξη πραγματικής Γαλάζιας Πατρίδας στο Ανατολικό Τουρκεστάν που βρίσκεται υπό κινέζικη κατοχή. Με άκρατο ρεαλισμό και γνωρίζοντας την προτεραιοποίηση της Κινέζικης απειλής από τους Αμερικανούς στρατηγικούς αναλυτές, συντάσσεται απέναντι στον κοινό αντίπαλο, σε υποστήριξη του Αμερικανικού στρατηγικού σχεδιασμού, γνωστού ως “pivot to Asia”.

Η ανατολική “Γαλάζια Πατρίδα” της Τουρκίας
Σε περίπτωση επιδείνωσης των αμερικανοκινεζικών σχέσεων, που είναι πιθανόν να κλιμακωθεί με επιθετική κίνηση της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν, η Τουρκία ήδη προσφέρεται να προξενήσει τον δέοντα αντιπερισπασμό, είτε δημιουργώντας ένταση και κρίση, είτε ακόμα και ένοπλη εξέγερση ή σύγκρουση στα μετόπισθεν της Κίνας δηλαδή το “υπό κατοχή” Ανατολικό Τουρκεστάν. Η πιθανή κινητοποίηση και άλλων τουρκογενών κρατών στην περιοχή, θα ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας αναδεικνύοντάς την σε περιφερειακή υπερδύναμη στην Κεντρική Ασία.

Στους Αμερικανικούς σχεδιασμούς για τις πιθανές εξελίξεις στη Σινική θάλασσα, είναι θετική έως και εξαιρετικά επιθυμητή η δημιουργία στρατηγικού αντιπερισπασμού, αναγνωρίζοντας επομένως το δίκαιο των Τουρκικών ισχυρισμών (σύνορα της καρδιάς τους) όσο τουλάχιστον αφορά την Κίνα. Η Τουρκία έχει ήδη πλασαριστεί και αναμένει την εξέλιξη των γεγονότων, για την αποκόμιση ωφελημάτων από την προσφερόμενη “εκδούλευση”.

(*) ο αντιπτέραρχος (Ι)εα Ιωάννης Αναστασάκης έχει διατελέσει αξιωματικός «Ηλεκτρονικού Πολέμου» στο ΓΕΑ, στο ΓΕΕΘΑ και στο ΝΑΤΟ, καθώς και εκλεγμένος Πρόεδρος της πολυεθνικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (expert Group chairman) που συντάσσει και αναθεωρεί ετησίως τους καταλόγους των υλικών και της τεχνολογίας Διττής χρήσης (Dual Use items and technology).


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων. 

Google Translate

enfrdeitrues

Σαν Σήμερα ...

Back to Top

Copyright © 2024 COE Acropolis. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.