Σήμερα (15/5/2024) σε ολοήμερο συνέδριο της DEFEA, οι περί τους 400 συμμετέχοντες σε αυτό (υπό την αιγίδα του ΥΕΘΑ), είχαν την χαρά να ακούσουν διακεκριμένους ομιλητές του χώρου της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της αμυντικής βιομηχανίας, που αφορούσε είτε σε συμμαχικές χώρες, είτε σε διεθνείς οργανισμούς, είτε σε φορείς εταιρειών. Το συνέδριο δεν είχε σε τίποτε να ζηλέψει άλλα διεθνή, στα οποία τουλάχιστον οι ανώτατοι αξιωματούχοι όλων των φορέων έχουν βρεθεί και συμμετάσχει. Το διεθνές του προφίλ, διαπιστώνεται από την πληθώρα των ξένων προσκεκλημένων και συμμετεχόντων από Ευρωπαϊκές Χώρες και Οργανισμούς.

Εν συντομία και κατά την προσωπική μου αντίληψη, παραθέτω απόψεις εν είδει συμπερασμάτων:
1. Εξαιρετικοί οι δημοσιογράφοι κ. Τασούλη και Νέδος (τοποθετήσεις, επικοινωνία, γνώση αντικειμένου).
2. Μεστός και περιεκτικός ο κ. ΥΕΘΑ, που μέσω του δυναμισμού και του εύστοχου λόγου που τον διακρίνει πέρασε τα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
3. Σημαντικά τα ακούσματα των ομιλητών από Γαλλία, Ολλανδία, Ισραήλ αλλά και του δικού μας, του αντιπρυτάνεως του ΠΑΜΑΚ στο πλαίσιο του νεοσυσταθέντος πυρήνα-δικτύου DefencEduNet cluster.
4. Οι βασικοί «key note speakers» ομιλητές έθεσαν τα ζητήματα με ακρίβεια, σαφήνεια και κατέστησαν σαφές το πλαίσιο προοπτικών και εξελίξεων, υπό την οπτική βεβαίως του καθενός (ανά επαγγελματικό χώρο αυτών).
5. Ιδιαίτερα σημαντικά και ηχηρά τα μηνύματα του κ. Α/ΓΕΕΘΑ, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας (με την όποια επανάληψη λεχθέντων να μην κουράζει, αντίθετα, η στην αγγλική τοποθέτησή του να «ερεθίζει-stimulates» το ακροατήριο).
6. Ιδιαίτερα ενημερωτικές και επίκαιρες οι παρουσιάσεις από τους διευθυντές και επιτελείς της EU Commission σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο διάστημα, στη χρήση τεχνολογιών διττής χρήσης αλλά και των αναδυόμενων απειλητικών τεχνολογιών αποστέρησης (emerging disruptive technologies)
7. Οι παρουσιάσεις της οργάνωσης, του σκεπτικού, των πρωτοβουλιών, και των δράσεων των χωρών – οργανισμών από τους συναφείς ομιλητές, προσέφεραν στην απόκτηση της συναντίληψης των ζητημάτων κατά περίπτωση, για τον ευρω-ατλαντικό (και δυτικό) χώρο.
8. Άξια προσοχής η συμμετοχή των ΑΚΑΜ ξένων χωρών, που υπηρετούν στην Αθήνα.
9. Μάλλον αρνητικά εκλαμβάνεται η μη ύπαρξη ευκαιρίας – δυνατότητας διάδρασης ομιλητών και συμμετεχόντων, καθόσον δεν υπήρξε πρόβλεψη περιόδων ερωτήσεων-συζήτησης (Q&A). Το κενό καλύφθηκε (?) κατά τα διαλείμματα καφέ-γεύματος.
10. Η ευκαιρία επαφών στο πεrιθώριο (networking) ιδιαίτερα χρήσιμη - σημαντική.
11. Η διοργάνωση θα μπορούσε να είναι πιό συνεκτική συμπεριλαμβάνοντας συνδέσμους εταιρειών του χώρου (πχ ΣΕΚΕΕ, ΕΒΙΔΙΤΕ, ΕΕΛΕΑΑ, κλπ). Παρακαλώ το σχόλιο να εκληφθεί ως πρόταση για το επόμενο συνέδριο.

Οι συντονιστές επέδειξαν ιδιαίτερο επαγγελματικό προφίλ και διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά χρόνο και πάνελ. Σπάνιο για τα «ελληνικά δεδομένα» σε γενικές γραμμές (ειλικρινά ήταν μία ή δύο οι εξαιρέσεις) τηρήθηκαν οι χρόνοι από πλευράς των εισηγητών / ομιλητών.
Πολύ καλή η διοργάνωση των διοργανωτών (ROTA SA), με το ποσό των περίπου 250Ε ως δικαίωμα συμμετοχής, να προκαλεί συναφές θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των διαλειμμάτων, ειδικά για μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου. Προσωπικά πάντως, συμμερίζομαι την αρχή ότι «there is no such a thing as a free lunch».

Αντιναύαρχος (εα) Γ. ΤΣΟΓΚΑΣ ΠΝ
Εκτελεστικός Διευθυντής Στρατηγικής
και Στρατηγικής Επικοινωνίας
Κέντρου Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

Αθήνα 22 / 2 /2024

Ο Γεώργιος Τσόγκας ...


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.