Συνέντευξη του Αντιπτέραρχου ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας και Προέδρου του Συνεταιρισμού ΟΣΜΟΣΑ «ΙΚΑΡΟΣ» (ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις)  στις Συνδέσεις 2772023 ΕΡΤ, ως ο άνθρωπος που είδε την πτώση του Canadair.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε  το βίντεο της συνέντευξης.

Ο αντιπτέραρχος, Γιώργος Γερούλης, που είδε την πτώση του Canadair το οποίο έκοψε το «νήμα» της ζωής στους δύο πιλότους, μιλά αποκλειστικά στις «Συνδέσεις» για την ανείπωτη τραγωδία που έλαβε χώρα στην Κάρυστο κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή.

ΕΡΤ: Είναι πρωί Πέμπτης. Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σε όλους και είναι δύσκολη Πέμπτη αυτή γιατί το απόγευμα στις 5 το απόγευμα συγκεκριμένα η οικογένεια του υποσμηναγού του Περικλή Στεφανίδη θα πει το τελευταίο αντίο. Είναι η ώρα του αποχαιρετισμού του αποχωρισμού στις 5 το απόγευμα στο Κιλκίς, στη γενέτειρα, στη γενέθλια, στην πατρίδα του εκλιπόντος.

Είναι δύσκολες οι στιγμές. Είναι ακόμα το πένθος μεγάλο. Να σας θυμίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εθνικό πένθος. Είναι μαζί μας όπως σας παραγγείλαμε νωρίτερα. Ο Αντιπτέραρχος ο κ. Γιώργος Γεωργούλης είναι Αντιπτέραρχος εν αποστρατεία και τον ευχαριστούμε θερμά γι αυτήν την επικοινωνία. Και να ξεκινήσω με τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, κύριε Γερούλη, γιατί ξέρουμε ότι όλοι είσαστε μια οικογένεια.

ΓΕΡΟΥΛΗΣ: Καλημέρα σας. Όντως έτσι είναι τα πράγματα. Δυστυχώς αυτές τις ημέρες δεν είμαστε στην καλύτερη μας κατάσταση. Ψυχολογική. Βλέποντας ότι ο φόρος τιμής, ο φόρος αίματος, συνεχίζεται, αλλά αυτή η ζωή, αυτό είναι το καθήκον και αυτό είναι και το πρόβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει με αίμα το έργο της. Και νομίζω ότι αυτό έπραξαν οι δύο πιλότοι. Ό, τι και θα μας πείτε εσείς τι είδατε καλύτερα; Γιατί ήταν και αυτόπτης μάρτυρας. Ήταν σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση, αλλά ξέρετε πάρα πολύ καλά και την ψυχολογία των ανθρώπων αυτών. Δεν είναι επάγγελμα, είναι συνειδητή επιλογή.

ΕΡΤ: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που είπατε Ψυχολογία: ήμουνα, εδώ είχα, ήρθα την Κυριακή. Στις 4 ξέσπασε φωτιά. Δευτέρα είχαμε αεροσκάφη που επιχειρούσαν γενικότερα. Ενδεχομένως ήταν από άλλες χώρες και το έργο ήταν δύσκολο επειδή η περιοχή είναι πολύ ιδιόμορφη. Η περιοχή της Καρύστου έχει ψηλές πλατφόρμες, ανεμογεννήτριες και υψηλή τάση. Εχθές τα παιδιά κάνανε ένα θαυμαστό έργο επειδή το έβλεπα από το πρωί, είμαστε δίπλα από το χώρο που έγινε το ατύχημα, είχα πάει στην κορυφή για να βλέπω πως έγινε η επιχείρηση. Για να δούμε τι θα κάνουμε εμείς. Στα άλλα σπίτια θα συνεχιστεί; Έβλεπα λοιπόν ότι με χειρουργικό τρόπο επιχειρούσαν. Είχανε φτιάξει ένα πολύ ωραίο πλάνο παίρνοντας νερό από την Κάρυστο, από τον κόλπο της Καρύστου, στη συνέχεια στην πλαγιά παράλληλα με τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος για να έχουν ασφάλεια και από τις ανεμογεννήτριες, για να ανεβοκατεβαίνουν. Προσέχανε τη φωτιά με τη φόρα που δυστυχώς ήταν πολύ και έριχναν το νερό ακριβώς στο σημείο. Όλες οι ρίψεις ήταν περίπου στο ίδιο στυλ. Αυτή η ρίψη, η τελευταία ίσως τελικά αυτή πήγαινε από υπερβάλλοντα ζήλο.
Πιθανότατα έτσι άφησε το νερό με τον στόχο με στόχο να μην ξαναγυρίσει, γιατί ήταν και η τελευταία προσπάθεια. Είχαν κατευνάσει όλες τις πυρκαγιές και από εκεί και πέρα ήταν τα πεζοπόρα τμήματα που θα κάνουν το τελείωμα. Δυστυχώς αυτή η τελευταία φάση ήταν και η μοιραία. Ενδεχομένως το σφάλμα του υπερβάλλοντος ζήλου για να τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά του είναι αυτό που δεν του έδωσε να προσέξει. Είχαν καπνό μπροστά τους. Δεν είδαν το δέντρο και έγινε το μοιραίο.

ΕΡΤ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής πάνω στην εκτίμησή σας. Αυτό που βλέπουμε εμείς και αυτό που βλέπετε και εσείς αλλά έχετε άλλο μάτι, είναι την ώρα που παίρνει τη στροφή και κάνει την κλίση. Το αεροσκάφος χτυπάει στο δέντρο και πέφτει κομμάτι του πλωτήρα. Αναρωτιέμαι αν αυτή η απώλεια είναι ικανή ώστε να χάσει την ισορροπία ή να απορρυθμιστεί η όποια προσπάθεια του πιλότου εκείνη τη στιγμή και να έχουμε αυτή την τραγική κατάληξη. Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο θα το δείξει; Εννοείται θα το δείξουν οι έρευνες;

ΓΕΡΟΥΛΗΣ: Εγώ από την πλευρά που ήμουνα, γιατί ήμουν από το ύψωμα του Τσολάκη, πέρα από έβλεπα τη φορά, δηλαδή ήμουν από πίσω και δεξιά από την πτήση του αεροσκάφους. Έβλεπα ότι την ώρα που έκανε την άφεση και θεωρητικά το αεροπλάνο ελαφραίνει και είναι πολύ πιο ευέλικτο από ότι ήταν προηγουμένως, δεν άλλαξε καθόλου μα καθόλου ούτε μία μοίρα τη στάση του, που σημαίνει ότι ο πλωτήρας πέτυχε μια δεξιά στροφή, αλλά με εσωτερική ολίσθηση θα έλεγα απλότητας που αποκόπηκε, ίσως να παρέσυρε ή να φράκαρε το πηδάλιο κλίσεως το οποίο αφήνουν στην άκρη του πτερυγίου του φτερού.

ΕΡΤ: Δεν είναι δηλαδή μέσα στο κόκπιτ, είναι έξω.

ΓΕΡΟΥΛΗΣ: Όχι στο φτερό. Πάνω Το φτερό. Ίσως είναι αν είναι ακραία δεξιά. Αυτό τι σημαίνει; Αν το φράκαρε; Γιατί από, ότι είδα και από το φιλμ αργότερα, ήταν προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι η πτέρυγα είναι άχρηστη, δεν έχει καθόλου αντοχή και συμπεριφέρεται πλέον σαν ένα ένα σύστημα το οποίο έχει μια τροχιά. Ήταν φανερό ότι και καμία αντίδραση δεν ήταν αισθητή. Οι άνθρωποι κάνανε σίγουρα την αντίδραση, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Δεν είχε ούτε μία κίνηση για να καταλάβει ότι κάποιος έκανε προσπάθεια να σηκώσει το φτερό.

ΕΡΤ: Ήταν και λίγα δευτερόλεπτα.
ΓΕΡΟΥΛΗΣ: Ο χρόνος, είναι ο χρόνος, υπήρχε δηλαδή θα μπορούσε να καεί γιατί ανακλαστικά γίνεται αυτή η κίνηση. Αλλά δεν ανταποκρίθηκε το αεροσκάφος, τόβλεπα που μοιραία αύξανε την κλίση, που σημαίνει ότι συμπεριφέρεται σαν μια αεροδυναμική, όχι αεροδυναμική, μια συμπεριφορά τροχιάς πτώσης που σημαίνει ότι η πτέρυγα ήταν αδύνατο να συμπεριφερθεί σαν πτητική πλατφόρμα. Αυτό που θέλω να τονίσω όμως είναι ότι η πτώση για το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν έχει να κάνει αυτό που λένε με την παλαιότητα κλπ. Η ανθρώπινη μηχανή εκείνη τη στιγμή δούλευε τέλεια. Το έβλεπα και στις τέσσερις ώρες που επιχειρούσαν. Δεν ολιγώρησε καθόλου, αλλά ίσα ίσα υπερβάλλαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Ίσως άλλα επαγγέλματα, άλλες περιπτώσεις να αδιαφορούν ή να είναι πιο ελαστικοί, να αφήνουν πιο ψηλά όπως οι προηγούμενοι συνάδελφοι για να μη ρισκάρουν, για να μην έχουν και αλλά άλλες επιπτώσεις. Αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τελευταία στιγμή επέμεναν αυστηρά στις προδιαγραφές τις επαγγελματικές, με επαγγελματική συνείδηση, με ζήλο και είναι.
ΕΡΤ: Γι’ αυτό και τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη. Δεν υπάρχουν λόγια γι αυτό που αισθάνεται όλη η χώρα. Νομίζω όλοι μας μπροστά σ αυτήν την ουσία, αυτό που έκαναν οι πιλότοι συγκεκριμένοι και σε αυτό που κάνουν και όλοι οι πιλότοι όλες αυτές τις ημέρες. Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο αφού έχεις αυτή την τραγική απώλεια, να ξαναμπείς μέσα σε ένα αεροσκάφος. Όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι που είσαστε μια οικογένεια και να πεις εγώ πρέπει να συνεχίσω το έργο της κατάσβεσης.

ΓΕΡΟΥΛΗΣ: Η ψυχολογία μας είναι τέτοια. Από τη σχολή γαλουχείται. Ο φόβος είναι το μέτρο. Όχι ότι υπάρχει φόβος. Αν υπήρχε φόβος, δεν θα κάναμε τη δουλειά αυτή. Ο φόβος είναι το μέτρο.

ΕΡΤ: Αναφερθήκατε στην παλαιότητα των Καναντέρ και πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες κατά πόσο θα πρέπει να πετάνε ή όχι. Κατά πόσο θα πρέπει να συντηρούνται ή αν συντηρούνται καλά, αν η εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρησή τους, της γαλλική συγκεκριμένα, έχει αστοχίες στο παρελθόν. Θέλω να μας πείτε από μέσα εσείς τι ξέρετε; Και αν από τη στιγμή που ένα σκάφος παίρνει την άδεια αεροσκάφος να πετάξει, είναι απολύτως ασφαλές.

ΕΡΤ: Επειδή ακούστηκαν πολλά και από επώνυμα άτομα, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής Δεν υπάρχει παλαιότητα σε σχέση με την ασφάλεια πτήσεων. Αυτή τη στιγμή ένα καινούργιο αεροσκάφος σαφώς έχει μεγαλύτερη και καλύτερη τεχνολογία που βοηθά το χειριστή ή είναι πιο αποτελεσματικό λόγω χαρακτηριστικών. Ένα αεροσκάφος όταν πετάει. Ασφαλέστατα γιατί, εφόσον βέβαια γίνει συντήρηση. Έτσι, γιατί όλα τα εξαρτήματα του αεροσκάφους τα οποία υφίστανται φθορά στο χρόνο, αντικαθίστανται με καινούργια. Επομένως το όριο ζωής των ανταλλακτικών είναι αυτό του καινούργιου και πέραν αυτού η παλαιότητα έχει να κάνει με τον τρόπο χρήσης. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρανε να πετάνε τέλεια το αεροσκάφος τους. Αυτό λοιπόν σε συνδυασμό με την υπογραφή την τελευταία του αρχιμηχανικού που το δίνει για πτήση, εξασφαλίζουν την ποιότητα. Όσον αφορά τη μηχανή της μηχανής από την άλλη μεριά, οι χειριστές είναι αυτοί υπεύθυνοι να ελέγξουν τη συμπεριφορά του αεροσκάφους μηχανικά πριν την απογείωση στην απογείωση και κατά την πτήση. Το αεροπλάνο πέταγε τόσες ώρες, έκανε τόσες επιτυχείς ρίψεις. Εντάξει, δεν αποκλείω την τελευταία στιγμή. Μπορεί κάτι να γίνει, να έσπασε κάτι και να γίνει αυτό, αλλά από ότι φαίνεται θεωρητικά δεν υπήρχε μηχανικό πρόβλημα.

ΕΡΤ: Πολύ ξεκάθαρο γιατί ακούστηκε ότι μπορεί να υπήρξε κάποιο πρόβλημα πριν την πτήση τη συγκεκριμένη.

ΓΕΡΟΥΛΗΣ: Όχι, όχι βέβαια, ότι πετούσε με πρόβλημα. Ούτε αυτό ήταν. Ένα αεροσκάφος δεν απογειώνεται με πρόβλημα. Εντάξει, αν είναι ένα λαμπάκι το οποίο δεν ανάβει για κάποιους λόγους δεν χρειάζεται. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αεροσκάφος που να πετάει, να απογειώνεται με πρόβλημα. Κανένας χειριστής δεν είναι τρελός να πάει να σκοτωθεί. Σας είπα, υπάρχει ο φόβος. Ένας τεχνικός δεν δίνει το πράσινο φως για να πετάξει ένα αεροσκάφος γνωρίζοντας. Είναι μεγάλη ευθύνη.
Ποτέ δεν έχει γίνει αυτό στην Πολεμική Αεροπορία. Είμαστε όλοι κοινωνοί του έργου του μεγάλου που έχει κάνει η Αεροπορία. Έχει κάνει θυσίες πάνω σε αυτό το κομμάτι για να υπερασπιστεί τα παλαιά υλικά. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο στόλο σε πυροσβεστικά αεροσκάφη και αν αθροίσουμε τις ώρες και όχι μόνο τις ώρες, γιατί δεν έχει σημασία η ώρα πτήσης, έχει σημασία πόσες ρίψεις κάνεις τη συγκεκριμένη ώρα. Η χώρα μας, επειδή τα νησιά μας είναι πολυσχιδείς παραλίες, έχουμε γρήγορους χρόνους ανεφοδιασμού και πολλές ρίψεις, που σημαίνει η καταπόνηση του αεροσκάφους είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες περιοχές που το αεροπλάνο κάνει πολύ ώρα να πάει στο στόχο. Αυτό λοιπόν. Σε αυτό το σημείο πόσο δύσκολο είναι; Το πρώτο ίσως επικίνδυνο σημείο της αεροπυρόσβεσης είναι την ώρα που το αεροσκάφος θα πάρει από τη θάλασσα το νερό. Εκεί λοιπόν επισημαίνεται δύο σημεία είναι τα πιο δύσκολα. Η προσθαλάσσωση για να πάρει το νερό του, ειδικά όταν έχει κυματισμό. Εκεί έχουμε κάποιες φορές περιπτώσεις που έχουμε σπάσει πλωτήρες, έχουν αποχωριστεί οι πλωτήρες χωρίς να υπάρχει υδροπλάνο, προσγειώνεται κανονικά και η δεύτερη φάση είναι η φάση της προσέγγισης στην πυρκαγιά. Εκεί έχουν κι άλλα ατυχήματα. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή χτυπάνε σε εμπόδια.

ΕΡΤ: Η ρίψη πριν τη ρίψη. Περιμένετε, παρακαλώ κύριε Αντιπτέραρχο. Θα καταλάβετε για ποιο λόγο σας διακόπτω. Θα δείτε τώρα. Βρισκόμαστε έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκεί όπου σε λίγο ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Σε μια τελετή αυτή που ταιριάζει και αρμόζει φόρος τιμής στους δύο πεσόντες, θα έχουμε την έπαρση της σημαίας.

------------------
Κυρίες και κύριοι. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς όλο το προσωπικό, το στρατιωτικό προσωπικό, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν βγει στην στα μπαλκόνια και στην είσοδο του υπουργείου για να τιμήσουν τους νεκρούς πιλότους που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Το τιμητικό άγημα είναι έτοιμο. Σε λίγο θα γίνει η επίσημη έπαρση της σημαίας, η οποία αφότου ανέβει στον ιστό θα κατέβει και πάλι στη μέση του ιστού και θα κυματίζει μεσίστια, έως ότου ολοκληρωθούν οι δύο ακόμη ημέρες του πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ακολούθως θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και τρισάγιο στο ναό της Παντάνασσας μέσα στο στρατόπεδο Παπάγου και μετά στην αίθουσα Ιωάννης Καποδίστριας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα κάνει δηλώσεις μαζί με τους αρχηγούς.
Ολοκληρώθηκε η έπαρση της σημαίας. Θα ακολουθήσει τρισάγιο και μετά. Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

------------------

ΕΡΤ: Δεν ξέρω κύριε κύριε Γερούλη, θα θέλατε να κλείσουμε αυτή τη σύνδεση που είχαμε μαζί; Ένα σχόλιο. Θα ήθελα να μου πεις.
ΓΕΡΟΥΛΗΣ: Μια ευχή να είναι η τελευταία αιματοχυσία σε αυτό το κομμάτι, αλλά πιστεύω ότι η κάθε. Το κάθε ατύχημα είναι αυτό που δίνει νερό στο δέντρο της ιστορίας Πολεμικής Αεροπορίας. Δυστυχώς η δικιά μας Πολεμική Αεροπορία έχει να επιδείξει τέτοιες περιπτώσεις γιατί έχουν και οι άνθρωποι το ζουν αυτό που κάνουμε και ελπίζω να είναι το τελευταίο. Δυστυχώς όμως δε θα είναι το τελευταίο και ελπίζω να μην τα ξαναπούμε μέσα από αυτή την εκπομπή με κάτι αντίστοιχο. Να ξέρετε πάντως ότι όλος ο λαός, όλοι οι Έλληνες, σφίγγουν το χέρι στους πιλότους μας γιατί το αξίζουν.

Σας ευχαριστώ..

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε  το βίντεο της συνέντευξης.

Ο Γιώργος Γερούλης


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.