Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υστερεί έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, απειλώντας τους στόχους του μπλοκ για ενίσχυση της γεωπολιτικής του θέσης, κοινωνική ισότητα και απαλλαγή από τον άνθρακα, περιλαμβάνονται στην πολυαναμενόμενη έκθεση του Μάριο Ντράγκι που παρουσιάστηκε σήμερα Δευτέρα.
Η έκθεση με επικεφαλής τον Ντράγκι – ο οποίος να υπενθυμίσουμε στο παρελθόν διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης – διαπίστωσε ότι αυτές οι φιλοδοξίες της ΕΕ τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση εν μέσω της εξασθένησης της αύξησης της παραγωγικότητας που επιβραδύνει τη συνολική οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.
Η έκθεση παρουσιάζει τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ μέσω μιας νέας βιομηχανικής στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει τη μείωση των τιμών της ενέργειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των επενδύσεων στην άμυνα.
Η ΕΕ πρέπει επίσης να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο όπου «οι εξαρτήσεις μετατρέπονται σε τρωτά σημεία και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε άλλους για την ασφάλειά της», διαπιστώνει η έκθεση, αναφέροντας την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά και την εξάρτηση της Κίνας από την ΕΕ για την απορρόφηση της βιομηχανικής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο του 1%-2% του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτονομία της αλυσίδας εφοδιασμού
Το υψηλό επίπεδο ανοίγματος της ΕΕ στο εμπόριο θα την αφήσει εκτεθειμένη. Περίπου το 40% των εισαγωγών της Ευρώπης προέρχεται από μικρό αριθμό προμηθευτών, οι οποίοι είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, και περίπου το ήμισυ αυτού του όγκου προέρχεται από χώρες με τις οποίες το μπλοκ δεν είναι «στρατηγικά ευθυγραμμισμένο», αναφέρει η έκθεση.
«Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια πραγματική εξωτερική οικονομική πολιτική που θα συντονίζει τις προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες και τις άμεσες επενδύσεις με χώρες πλούσιες σε πόρους, τη δημιουργία αποθεμάτων σε επιλεγμένους κρίσιμους τομείς και τη δημιουργία βιομηχανικών συμπράξεων για τη διασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού βασικών τεχνολογιών», αναφέρει η έκθεση.
Η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εξαρτήσεις δεν θα αυξηθούν και να επιδιώξει την «αξιοποίηση του δυναμικού των εγχώριων πόρων μέσω της εξόρυξης, της ανακύκλωσης και της καινοτομίας σε εναλλακτικά υλικά».
Ο ανταγωνισμός να μην γίνει φραγμός
Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αγοράς, η οποία περιλαμβάνει 440 εκατομμύρια καταναλωτές και 23 εκατομμύρια εταιρείες, με τη μείωση των εμπορικών τριβών. Το μπλοκ επιδιώκει επίσης να διασφαλίσει ότι η πολιτική ανταγωνισμού του δεν θα γίνει «φραγμός στους στόχους της Ευρώπης», ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας. Ο ευρωπαϊκός συνασπισμός πρέπει επίσης να διευκολύνει «τεράστιες επενδυτικές ανάγκες αόρατες εδώ και μισό αιώνα στην Ευρώπη», μέσω ενός μείγματος ιδιωτικής χρηματοδότησης και δημόσιας στήριξης.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει εν τω μεταξύ ένα «έλλειμμα καινοτομίας» το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η έκθεση.
Ντράγκι: Όλα τα κονδύλια για την Άμυνα – Τι αναφέρει στην έκθεση που θα καταθέσει στην Κομισιόν
Το συνολικό ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ της ΕΕ θα πρέπει να αυξάνεται κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της ΕΕ ετησίως σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 για να επιτευχθούν οι στόχοι άμυνας, ψηφιοποίησης και απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σχετικά με τα βήματα για την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, η έκθεση συνιστά τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) από συντονιστή των εθνικών ρυθμιστικών αρχών σε μια ενιαία ρυθμιστική αρχή για όλες τις αγορές κινητών αξιών της ΕΕ, ικανή να επικεντρωθεί σε πρωταρχικούς στόχους, παρόμοιους με τους τίτλους των Η.Π.Α. Επιτροπή Ανταλλαγών (SEC).
Φον ντερ Λάιεν: Να κατακτήσουμε την καθαρή και ψηφιακή μετάβαση
Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «για να είμαστε ανταγωνιστικοί, πρέπει να κατακτήσουμε την καθαρή και ψηφιακή μετάβαση. Θέσαμε τη βάση για αυτήν στην πρώτη μου θητεία. Τώρα είναι καιρός να το κάνουμε πράξη. Πρέπει να υποστηρίξουμε τη βιομηχανία μας να περάσει από την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα μέσω της καινοτομίας και να τη μετατρέψουμε σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενεργήσουμε με όλους τους κύριους μοχλούς που έχουμε στη διάθεσή μας: μείωση των τιμών της ενέργειας, κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων· βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μείωση της περιττής γραφειοκρατίας».
Κατά την πρόεδρο της Κομισιόν, η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις επενδύσεις σε δεξιότητες «και πρέπει να φέρουμε περισσότερα άτομα στην αγορά εργασίας, εξοπλισμένα με τις δεξιότητες που απαιτούνται για την καθαρή και ψηφιακή μετάβαση».
«Εργαζόμαστε για τη δημιουργία πιο ισχυρών βιομηχανικών αλυσίδων αξίας, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι βασικές έννοιες εδώ είναι η πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και σε βασικά εξαρτήματα, ισχυρή ενέργεια και ψηφιακά δίκτυα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Αλλά σίγουρα δεν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η έκθεση ανατέθηκε στον Ντράγκι πέρυσι από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία τον Ιούλιο και πρόκειται να διορίσει νέους Επιτρόπους αυτή την εβδομάδα.
The report is divided in two parts: