ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η αεροπορική ισχύς είναι η πιο δύσκολη από όλες τις μορφές στρατιωτικής ισχύος που μπορεί να μετρηθεί ή να εκφρασθεί με συγκεκριμένους όρους σύμφωνα με τον ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΟΡΤΣΙΛ.

Η ραγδαία εξέλιξη του αεροπορικού όπλου σε συνδυασμό με τις εκάστοτε ενσωματούμενες σε αυτό τεχνολογίες, μεταβάλει συνεχώς τους δείκτες της αεροπορικής ισχύος και διαμορφώνει ανάλογα την σχέση δυνάμεων μεταξύ των αντιπάλων αεροποριών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην συνολική στρατιωτική ισχύ ενός έθνους.

Μία γρήγορη αναδρομή στην πολεμική αξιοποίηση του αεροσκάφους κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις διαχρονικά, αποδεικνύει περίτρανα την υψηλή αξία του στην διαμόρφωση της εθνικής στρατιωτικής ισχύος μιας χώρας. Στην πρώτη δεκαετία χρήσης του αεροσκάφους ως
πολεμικού μέσου, παρατηρείται η αξιοποίησή του με φαντασία και τόλμη σε πολεμικές αυτοσχέδιες κυρίως εφαρμογές, όπως η εκτέλεση αποστολών αναγνώρισης, υποστήριξης βολών πυροβολικού και ρίψης αυτοσχέδιων βομβών, προκαλώντας κυρίως έκπληξη, τρόμο και πανικό στον ανυποψίαστο περί αεροπορικού όπλου αντίπαλο.

Στον Α’ ΠΠ αξιοποιείται πλήρως ως ανεξάρτητο όπλο σε αποστολές αναγνώρισης, αναχαίτισης και βομβαρδισμού με αυτοσχέδιους για την εποχή μηχανισμούς υποστήριξης των αποστολών αυτών, με κύρια αυτή της ενσωμάτωσης πολυβόλου στην άτρακτο, αλλά και την μετατροπή του σε αμφίβιο μέσο, με τοποθέτηση πλωτήρων, διευρύνοντας το θέατρο επιχειρήσεων και στην θάλασσα, με επιστέγασμα την ανάδειξή του ως ανεξάρτητο σώμα των Ε.Δ. και καθοριστικό συντελεστή της συνολικής στρατιωτικής ισχύος μιας χώρας. Πριν τελειώσει ο Β ΠΠ έχουμε και τα πρώτα αεριωθούμενα, αφού τα ελικοφόρα αφη εξάντλησαν τα όρια ταχύτητας που επέτρεπε η τότε τεχνολογία των κάθε μορφής εμβολοφόρων κινητήρων και εδραίωσε την Π.Α. ως τον βασικό πυλώνα στην αμυντική ισχύ ενός κράτους.

Λίγο μετά την λήξη του πολέμου και την αναδιοργάνωση της αμυντικής βιομηχανίας, εμφανίσθηκε σε ανατολικό και δυτικό συνασπισμό η πρώτη γενιά αεριωθουμένων. Κύριο χαρακτηριστικό τους οι μεγάλες ταχύτητες και οι εξειδικευμένες διηχητικές και υπερηχητικές επιδόσεις ορισμένων τύπων στην αερομαχία που άλλαξαν καθοριστικά τον τρόπο δράσης της Π.Α.. Η μεταφορά βομβών και ρουκετών για εκτέλεση αποστολών αέρος εδάφους – θαλάσσης μαζί με βλήματα αέρος – αέρος για εκτέλεση αποστολών αεράμυνας, έδωσαν μεγάλα πλεονεκτήματα στο νεοσύστατο αεροπορικό κλάδο των Ε.Δ., δημιουργώντας νέα τακτική σκέψη συνολικά. Ο πόλεμος στην Κορέα και στο Βιετνάμ αργότερα έδωσαν την ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης των μαχητικών αφών διαμορφώνοντας τις αεροπορικές πλατφόρμες σε τεράστιες μονάδες πυρός, ικανές να καθορίσουν την εξέλιξη επίγειων και θαλάσσιων επιχειρήσεων με την επέμβασή των.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τη συνέντευξη.

Ο Γιώργος Γερούλης


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.