Ο τριανταφυλλένιος Μάης μας προσκαλεί και φέτος να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας όπως γίνεται τώρα και μισό αιώνα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα επετειακό εορτασμό όπως τόσοι και τόσοι…Εδώ όμως μιλά ο συμβολισμός για ένα αγαπημένο πρόσωπο, για ένα αφανή ήρωα που χαρίζει ανάσες και τη γλύκα της ζεστής αγκαλιάς. Ασφαλώς και είναι εξαιρετικά δύσκολο ν αναφερθεί κανείς σ ένα θέμα που έχουν ασχοληθεί χιλιάδες λογοτέχνες, ποιητές, ζωγράφοι, γλύπτες τραγουδοποιοί, καθώς ο καθένας από εμάς, μπορεί να προσθέσει τη δική του πινελιά, να σμιλέψει τη μορφή της δικής του Μάνας και να δώσει στη γιορτή ξεχωριστό περιεχόμενο.

Η σημερινή μέρα μιλά για την μητρότητα η οποία δεν μαθαίνεται γιατί δεν είναι τέχνη, ούτε διδάσκεται γιατί δεν είναι επιστήμη, είναι όμως το ίδιο το νόημα της ζωής.

Η Γυναίκα - Μάνα, του σήμερα έχει μετατρέψει την καθημερινότητά της σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καθώς ερωτηματικά όπως οικογένεια, καριέρα, μητρότητα, σύζυγος, κόρη ή συνεπής υπάλληλος συχνά συγκρούονται, κάνοντας τη ζωή της επίπονη και κουραστική.

Και βέβαια μαγικοί συνδυασμοί δεν υπάρχουν, τα Ευχολόγια δεν αρκούν και οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν. Γι αυτό η σημασία της ημέρας γίνεται σημαντική αφού πρέπει πάντα να υπενθυμίζει στην πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της πως πρέπει να εναρμονίσει θεσμούς, ν' αφουγκραστεί τις ανάγκες του, να νοιαστεί για την Παιδεία και να σκύψει με σεβασμό στη Γυναίκα - Μάνα.
Ωστόσο σε καιρούς όπως οι σημερινοί όπου οι θεσμοί δοκιμάζονται και οι ρόλοι της οικογένειας ανατρέπονται, η μητρότητα πρέπει ευλαβικά ν αγκαλιαστεί και οι Αξιακοί κανόνες να βρουν μια στάλα όραμα για το αύριο ….

Ευχή όλων, οι Μάνες του κόσμου να έχουν κουράγιο, και να μείνουν δυνατές, ώστε το ταξίδι τους να είναι ουσιαστικό κι Ευλογημένο από τον καλό Θεό!!!!


Μαίρη Παχιαδάκη
Πρόεδρος Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου Κρήτης 


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.