Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Αγαπητοί φίλοι, 

Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις οργανώνει συμπόσιο με θέμα: «Μεγάλα Θέματα Θεολογίας, Φιλοσοφίας και Χριστιανοσύνης στη Σκιά των Μετεώρων».

Το συμπόσιο, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μετεώρων, και, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Νίτσα Λιάπη” του Δήμου Μετεώρων, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 και οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 09:30.

Στοχεύουμε μέσα από ένα ολοκληρωμένο συμπόσιο και τα πρακτικά του να παρουσιάσουμε, προβάλουμε, συζητήσουμε, τεκμηριώσουμε θέματα της Θεολογίας, της Χριστιανοσύνης και των Μετεώρων και τα μέλη και οι φίλοι του Ινστιτούτου  και γενικά κάθε ενεργός πολίτης  να κατανοήσει καλύτερα.

Το συμπόσιο θα συντονίσει η διακεκριμένη δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος κα Βίκυ Φλέσσα, συνεπικουρούμενη από την κα Εφη Δούλη αρχειονόμο βιβλιοθηκονόμο δημοσιογράφο.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Δημήτριος Παπαστεργίου, η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιντή,  Δήμαρχος Μετεώρων Ελευθέριος Αβραμόπουλος, ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

Η θεματολογία του συμποσίου περιλαμβάνει τα θέματα: 

Πώς διαβάζουν οι Πατέρες την Αγία Γραφή (με παραδείγματα από τη Γένεση και την Αποκάλυψη);

Η προσέγγιση, η κατανόηση και η βίωση των όρων της πίστεως είναι θέμα γλώσσας. Και δεν εννοούμε με αυτή την επισήμανση μια κοινή διάλεκτο, αλλά μια κοινή εναρμόνιση του σημαίνοντος με το σημαινόμενο στο επίπεδο της πίστεως, ή, καλύτερα, στον τρόπο που βιώνεται ο εκκλησιαστικός βίος.

Ποιοί τρόποι ή μέθοδοι προσεγγίσεως και ερμηνείας των κειμένων της Εκκλησίας λειτούργησαν, α) κατά την πατερική περίοδο, και β) από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.

-Τροπολογικός: από το ρ. τροπολογώ, ομιλώ τροπικως, εκφράζομαι κατά μεταφορά, δλδ εκφέρω έναν λόγο περιγραφικό ή ρηματικό με μεταφορικό περιεχόμενο.

-Αλληγορικός, συγγενής προς τον προηγούμενο τρόπο: άλλα να λέει κανείς και άλλα να εννοεί.

-Ιστορικός + φιλολογικός: η ιστορικο-φιλολογικὴ ερμηνεία. 

-Τυπολογικός: ἡ έρευνα τύπων και συμβόλων. Μέθοδος που προσεγγίζει τα περιγραφόμενα ως τύπους η σύμβολα που παραπέμπουν σε μελλοντικά γεγονότα. 

-Εικονολογικός: η μεταφορική περιγραφή μέσῳ εικόνων· η προσέγγιση των χριστιανικών τύπων και συμβόλων.

Ως παραδείγματα θα κατατεθούν ερμηνείες από το βιβλίο της Γενέσεως (δημιουργία και πτώση του ανθρώπου) και από το βιβλίο της Αποκάλυψης (η μέλλουσα θεία Βασιλεία ως παρόν).

Η χειρόγραφη λειτουργική παράδοση στα Άγια Μετέωρα:

Ο αριθμός των φυλασσόμενων στα μοναστήρια των Μετεώρων χειρόγραφων κωδίκων ξεπερνά τους 1200. Στην πλειονότητά τους είναι θεολογικοί και λειτουργικοί κώδικες. Ως εκ τούτου, στα ανωτέρω χειρόγραφα παρενείρονται διατάξεις και σημειώσεις, των οποίων η αξία κρίνεται μεγάλη για την ιστορική εξέλιξη της λατρείας της Εκκλησίας. Το γεγονός δε αυτό δεν έχει τύχει δεούσης προσοχής μέχρι σήμερα.

Μετέωρα και μετεωρίτικες μονές: από τη γεωλογική διαμόρφωση στη μοναστική επιλογή. Μια ιστορική αναδρομή που εκκινεί από τη γεωλογική διαμόρφωση του συμπλέγματος των μετεωρικών βράχων και εν συνεχεία παρουσιάζει την πορεία από την επιλογή τους ως τόπων μονώσεως και προσευχής μέχρι τα οργανωμένα κοινοβιακά κέντρα των ημερών μας.

Η Ορθόδοξη Λατρεία κατά την Τουρκοκρατία και η συμβολή της στην πνευματική αναγέννηση και ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ο εισηγητής θα εστιάσει τον προβληματισμό του πρώτον στα κείμενα που ερμηνεύουν τη θεία Λειτουργία με σκοπό την πνευματική καλλιέργεια του λαού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Θα ασχοληθεί, επίσης, επίσης δι ολίγων με τη λειτουργική παράδοση των κολλυβάδων (Νικόδημος αγιορείτης κ.ά.) και την σπουδαιότητά της για την πνευματική αναγέννηση των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Το τρίτο σημεία θα αναφέρεται στο πνευματικό  κλίμα που διεμόρφωσε η λειτουργική ζωή των Μετεώρων κατ' εκείνη την περίοδο. 

Κλέβοντας την Κληρονομιά των Μετεώρων: η περίπτωση του Πορφυρίου Ουσπένσκυ.

Τα Μετέωρα ήταν λογικό να είναι ένα από τα αγαπημένα σημεία αναφοράς των ανά τους αιώνες περιηγητών. Πολλοί από αυτούς συνήθιζαν αναχωρώντας να λαμβάνουν και κάποιο «αναμνηστικό». Η περίπτωση του Ρώσου επισκόπου Πορφυρίου Ουσπένσκυ είναι η πιο ενδιαφέρουσα, γιατί γνώριζε και την αξία του περιεχομένου όσων έκλεβε, αλλά ταυτόχρονα στόχευε με την πράξη του σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν, γεννάται το ερώτημα γιατί έκλεψε τα βιβλία των μετεώρων; Μέσα από αυτήν την απίθανη ιστορία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, όχι τις συνηθισμένες, αλλά τις πραγματικές.

Η Αγάπη και η Δικαιοσύνη του Θεού σε σύγκριση με την Αγάπη και τη Δικαιοσύνη των Ανθρώπων
Η Ύπαρξη και οι ενέργειες του Θεού, καθώς επίσης και η γνώση του από τους ανθρώπους. Η έννοια της ανθρώπινης ψυχής και η αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους. Οι εκφάνσεις της δικαιοσύνης του Θεού και της δικαιοσύνης των ανθρώπων. Το έλεος του Θεού, η Θεο-εγκατάλειψη και η μνήμη του θανάτου.

Η μετάνοια των ανθρώπων και η συγχώρεσή τους από το Θεό.

Τα θέματα θα παρουσιάσουν και συζητήσουν, κατ’ αλφαβητική σειρά οι κκ:

Βαφειάδης Κωνσταντίνος, Δρ, Διευθυντής της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων
Βλιώρας Σπύρος, Καθηγητής Φιλόλογος
Μαυρόπουλος Δημήτρης Θεολόγος, Συγγραφέας και Εκδότης
Μανώλαρος Φίλιππος, Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών, Δρ
Σκαλτσής Παναγιώτης Καθηγητής της Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. 
 
Το υπό διαμόρφωση Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:
Έναρξη – Χαιρετισμοί
1η ενότητα δύο εισηγήσεων 
Διάλλειμα Παράθεσης Καφέ-Αναψυκτικών-Ελαφρών Εδεσμάτων
2η ενότητα τριών εισηγήσεων
Πέρας – Αποφώνηση 

Την εσπέρα του Σαββάτου, θα παρατεθεί δείπνο-δεξίωση. 

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, από τις 08:00 έως τις 11:00, προγραμματίζεται επίσκεψη με ξενάγηση στην ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου. 

Μπασαράς Αναστάσιος,
Πρόεδρος Ε.Σ. Κ.Αρ. Ακρόπολις  
 
 
A - Σύντομη Παρουσίαση του Κέντρου και των Μετεώρων. 

Το Κέντρο δημιουργήθηκε από μία πλειάδα διακεκριμμένων προσωπικοτήτων και στελεχών από τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ακαδημαϊκού και Πανεπιστημιακού κόσμου, καθώς και από τον Διπλωματικό και Επιχειρηματικό κόσμο και από αυτόν των ανήσυχων νέων. Εμπνευστές της ιδέας ήταν οι Αναστάσιος Μπασαράς (Σμχος ε.α. και τ. Ανώτερο στέλεχος του ΝΑΤΟ) και ο Γεώργιος Τσόγκας (Υπνχος ε.α. ΠΝ).

Η οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου, πλέον του καταστατικού βασίζονται και στον Κανονισμό Οργανώσεως Λειτουργίας (ΚΟΛ) και διοικείται από 7μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο. Και όλα αυτά, έχοντας συναίσθηση της διαχρονικής πορείας και συνεισφοράς του Ελληνισμού στην μακραίωνη πορεία της ανθρωπότητας αλλά και του σύγχρονου κόσμου, αντλώντας την έμπνευσή μας από:

-Την γένεση της δημοκρατίας, όπως αυτή διατυπώθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και την μετεξέλιξή της στον δυτικό κόσμο ως σήμερα.

-Την προσέγγιση της πολιτικής πρακτικής με όρους πραγματισμού, όπως αυτή προσδιορίστηκε από τον Θουκυδίδη.

-Την αδιάλειπτη πορεία του Ελληνισμού, από τους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα, με κοινά συστατικά την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

-Την μεταμεσαιωνική συμπόρευση του Ελληνισμού με τον Δυτικό και Ευρωπαϊκό κόσμο, εδραζόμενη στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και στον Χριστιανισμό.

-Την διαχρονική ώσμωση και την αλληλεπίδραση του Ελληνικού με τους άλλους πολιτισμούς.

-Την απαραίτητη κοινωνική συνοχή του Ελληνισμού, βασισμένη στην αξιοκρατία, αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη της πατρώας γής από την, ανά την υφήλιο, αναγκαία συνοχή του Ελλαδικού και εξωελλαδικού Ελληνισμού.

-Την ανάγκη αντιμετώπισης του ελληνικού δημογραφικού προβλήματος.

-Την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική πρόοδο που συντελέστηκε στη Δύση τους τελευταίους αιώνες.

Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα είναι πόλη του Νομού Τρικάλων και πρωτεύουσα του Δήμου Μετεώρων.
Η Καλαμπάκα βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι χτισμένη δίπλα στο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, ενώ κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός. Ο μόνιμός της πληθυσμός στην απογραφή του 2011 ανερχόταν σε 8.330 κατοίκους και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Περιφερειακής Ενότητας, μετά τα Τρίκαλα.
Στην πόλη της Καλαμπάκας υπάρχουν 5 Δημοτικά Σχολεία, 2 Γυμνάσια, 1 Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) και 1 Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ).
Αξιοθέατα: Στην πόλη της Καλαμπάκας υπάρχουν το Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, η σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μουσείο Μανιταριών και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Συγκοινωνίες: Από την πόλη της Καλαμπάκας ξεκινά το σιδηροδρομικό δίκτυο που ενώνει την Καλαμπάκα με τα Τρίκαλα την Καρδίτσα την κωμόπολη των Φαρσάλων και την Αθήνα. Η σύνδεση έχει βοηθήσει σημαντικά την περιοχή όσον αφορά την οικονομία καθώς επιβάτες από κοντινές περιοχές μεταβαίνουν στην πόλη για να χρησιμοποιήσουν τον σιδηρόδρομο. Τα κτίρια του σταθμού της Καλαμπάκας έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Ονομασία: Η ονομασία Καλαμπάκα αναφέρεται για πρώτη φορά ως (Kalbakkaya/ Qalabaqqaya) και απαντά σε απογραφικό κατάστιχο μιας φορολογικής απογραφής που διενεργήθηκε το Έτος Εγίρας 859 (από τις 22 Δεκεμβρίου του 1454 ως τις 10 Οκτωβρίου του 1455) στην περιοχή του σαντζακίου των Τρικάλων .

Το όνομα προέρχεται από τις τουρκικές λέξεις ḳalabaḳ / kalpak, που σημαίνει καλπάκι, και kaya, που σημαίνει βράχος. Η ονομασία πρέπει να προέκυψε είτε επειδή κάποιοι βράχοι (π.χ. του Άλτσου ή της Αγίας Τριάδας) πάνω από την Καλαμπάκα μοιάζουν με καλπάκι είτε διότι πάνω στους βράχους, σε μοναστήρια, εγκαταβιούσαν καλόγεροι που φορούσαν σχετικά καπέλα / σκούφους.

Ιστορία: Η θέση της σημερινής Καλαμπάκας έχει ταυτιστεί με ασφάλεια με το αρχαίο Αιγίνιον. Πρώτος ο Άγγλος περιηγητής William Leake είχε προχωρήσει σε αυτή την ταύτιση, με βάση αρχαία επιγραφή στον τοίχο μιας από τις παλιότερες εκκλησίες της πόλης (Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή). Αργότερα, την ταύτιση αυτή επιβεβαίωσαν λείψανα οχυρωμένης πόλης που βρέθηκαν κάτω από την Καλαμπάκα.

Το 10ο αίωνα μ.Χ. ήταν γνωστή ως Σταγοί, βυζαντινό φρούριο και επισκοπή. Από τα μεσαιωνικά μνημεία της σώζεται μόνο η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ήταν κτίσμα του τέλους του 11ου ή αρχών του 12ου αιώνα, που χτίστηκε πάνω στα υπολείμματα παλιότερης εκκλησίας της ύστερης αρχαιότητας. Υπολείμματα αρχαίου ελληνικού ναού -πιθανόν του θεού Απόλλωνα- έχουν ενσωματωθεί στον τοίχο της παλιότερης και γνωστότερης εκκλησίας της πόλης, αφιερωμένης στην Παναγία.

Οι Σταγοί μνημονεύονται για πρώτη φορά στο έργο Διατύπωσις του βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ του Σοφού (886-812). Το 1163 υπήρξε αναφορά στο κάστρο των Σταγών. Το 1204 οι Σταγοί περιήλθαν στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Στο τέλος του 13ου αιώνα περιήλθαν στο Δουκάτο των Νέων Πατρών. Το 1334 καταλήφθηκαν εκ νέου από το Δεσπότη της Ηπείρου Ιωάννη Β΄ Ορσίνι και στη συνέχεια περιήλθαν πάλι για λίγο υπό τον έλεγχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1348 καταλήφθηκαν από τους Σέρβους του Στέφανου Δουσάν. Έφθασαν επί της βασιλείας του αδελφού του, Βασιλιά Συμεών Ούρεση. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Θεσσαλία η Καλαμπάκα τέθηκε υπό τη διοίκηση του Πασά της Λάρισας και αργότερα του Σαντζακίου των Τρικάλων. Στις εικόνες που ακολουθούν φαίνονται οι σπουδαιότερρες Μονές των Μετεώρων. 

 

Τη Συνεδριακή δράση συντονίζουν: 

Η Βίκυ Φλέσσα.

Διακεκριμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Κλασική φιλόλογος.

Η Εφη Δουλή.

Αρχειονόμος Βιβλιοθηκονόμο

Δημοσιογράφος

 

  

B- Βίντεο Δράσεων & Προβολής Επετείου

1.Εισαγωγικό Ενημερωτικό Βίντεο Προβολής

 

 C-Εισηγητές

 Κατ' αλφαβητική σειρά!

Βαφειάδης Κωνσταντίνος

Ο δρ Κωνσταντίνος Βαφειάδης διδάσκει στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, ενώ από το 2019 διατελεί διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων.

Εκπόνησε τη διατριβή του με θέμα την τέχνη του ζωγράφου Δανιήλ Μοναχού στο ΕΚΠΑ. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, διαθέτει ένα διεπιστημονικό υπόβαθρο με σπουδές πάνω στη θεολογία και την ανθρωπολογία, πέραν της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες πάνω στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική σε διεθνή περιοδικά, ενώ τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στην κεντητική και τη μικροτεχνία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Λιβαδειά. Ἐγγαμος με την Ελένη και πατέρας έξη τέκνων.
Περισσότερα!
 

 Βλιώρας Σπυρίδων

Ο κλασικός φιλόλογος Σπυρίδων Βλιώρας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εργάζεται ως καθηγητής στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας.
 Ασχολείται με τη μελέτη θεμάτων που αφορούν στη μεσαιωνική και νεότερη ιστορική περίοδο της Καλαμπάκας και της ευρύτερης περιοχής δημοσιεύοντας σχετικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά ( https: //independent.academia.edu/SpyridonVlioras   ) και εκδίδοντας ανάλογα βιβλία του.
Διατελεί επίσης διαχειριστής / γραφειοκράτης στο ελληνικό βικιλεξικό.
Περισσότερα στην υπέροχη και περιεκτική ιστοσελίδα του: www.vlioras.gr 

 

Μαυρόπουλος Δημήτρης
Ὁ Δημήτρης Μαυρόπουλος γεννήθηκε στὴν Ἀθήνα (Καισαριανή) τὸ 1944 ἀπὸ μικρασιάτες γονεῖς.

Τέλειωσε τὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν καὶ μαθήτευσε παρὰ τοὺς πόδας Δημητρίου Κουτρουμπῆ. Δίδαξε ὡς θεολόγος στὴ Μέση Ἐκπαίδευση ἀπὸ τὸ 1969 μέχρι τὸ 1989. Ὑπῆρξε μέλος τῆς ὁμάδας ποὺ ἐξέδιδε τὸ περιοδικὸ «Σύνορο» (1964-1967). Ἀπὸ τὸ 1982 μέχρι τὸ 1989 ὑπῆρξε βασικὸς συνεργάτης στὴν τηλεοπτικὴ ἐκπομπὴ τῆς ΕΡΤ «Σήμερα εἶναι Κυριακή».

Τὸ 1978 ξεκίνησε τὴν ἔκδοση τῶν «Ἁπάντων» τοῦ Ἀλ. Παπαδιαμάντη σὲ κριτικὴ ἔκδοση τοῦ Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, ἱδρύοντας τὸν ἐκδοτικὸ οἶκο «Δόμος», τὸν ὁποῖο διευθύνει μέχρι σήμερα.

Τὸ 1986 ἵδρυσε σεμινάριο μὲ τὸν τίτλο «Θεολογικὸ ἐργαστήριο», στὸ ὁποῖο παραδίδει μαθήματα θεολογίας. Εἶναι συγγραφέας βιβλίων θεολογικοῦ περιεχομένου καὶ ἔχει δημοσιεύσει ἄρθρα σὲ περιοδικὰ καὶ συλλογικοὺς τόμους. Εἶναι πατέρας τριῶν παιδιῶν.  

Μανώλαρος Φίλιππος 
Ο Φίλιππος Μανώλαρος, Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών, επιτέλεσε καθήκοντα Δικαστικού Λειτουργού στα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια από το έτος 1981 έως το έτος 2022. Έχει προεδρεύσει σε πολλές ποινικές δίκες, που έχουν λάβει δημοσιότητα, μεταξύ των οποίων στην υπόθεση «Οτσαλάν», στην υπόθεση του ναυαγίου του Επιβατηγού Πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», στην υπόθεση δολοφονίας των Αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς επίσης σε υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων, τρομοκρατίας και σε οικονομικά εγκλήματα.
Έχει διατελέσει Ανακριτής και ειδικότερα Ανακριτής σε υποθέσεις ναρκωτικών, Δικαστής Ανηλίκων και Αθλητικός Δικαστής.
Ακόμη, έχει διδάξει στη Σχολή Δικαστών, στη Θεσσαλονίκη Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο
«ΝΕΑΠΟΛΙΣ» στην Κύπρο όπου διδάσκει Εγκληματολογία, καθώς, επίσης Ποινικό και Ποινική Δικονομία. Είναι Διδάκτωρ Εγκληματολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα του Διδακτορικού του «Η προστασία των θυμάτων από τους εγκληματίες».
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολόγων και είναι συνεργάτης στο Τμήμα Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του εν λόγω Πανεπιστημίου.
Έχει συγγράψει και έχει δημοσιεύσει σε νομικά περιοδικά μελέτες του, καθώς, επίσης, έχει συμμετάσχει, ως ομιλητής, σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

Τα νομικά και εγκληματολογικά θέματα, με τα οποία έχει ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, είναι η ποινική αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, οι εγκληματολογικές όψεις της μετανάστευσης και πώς αντιμετωπίζεται από τα Ελληνικά Δικαστήρια, η εφαρμογή της νομοθεσίας περί διαφθοράς και η αντιμετώπισή της από τα Ελληνικά Δικαστήρια, η ενδοοικογενειακή βία, η γυναικοκτονία και μέτρα πρόληψης της ελληνικής νεολαίας από τη μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών.
Αγαπημένη του ασχολία είναι η έρευνα και συγγραφή θεμάτων θρησκευτικού περιεχομένου και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε Ορθόδοξες Χριστιανικές Ενώσεις και Σωματεία, σε Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα, στις οποίες έχει προσκληθεί. 

Παναγιωτόπουλος Ιωάννης

Αναπληρωτής Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας,
Τμήμα Θεολογίας, Θεολογική Σχολή,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ (1993), ειδικεύτηκε στη Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία. Έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους από το University of Durham [Ντάραμ] (1997) και το ΕΚΠΑ (1998), και Διδακτορικό Δίπλωμα από το ΕΚΠΑ (2002).
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού (1997-1998).

Εργάσθηκε ως Καθηγητής στην ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση (1999-2004) και στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση (2007-2010). Από το 2010 υπηρετεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και βρίσκεται στην βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή.

Υπηρέτησε ως Ειδικός Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης 2004-2007, και Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης (2012-2014).
Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, αρθρογραφεί συστηματικά, και έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα.
   

 

Σκαλτσής Παναγιώτης 

Ο Παναγιώτης Σκαλτσής διετέλεσε Καθηγητής της Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 μετά από 40 έτη υπηρεσίας στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. 

Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Λειτουργική στο ISTITUTO ORIENTALE της Ρώμης.

Δίδαξε Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας, Ομιλητική,Εισαγωγή στην Επιστήμη και τη Μεθοδολογία της Θεολογίας, Υμνολογία και Ερμηνεία Λειτουργικών Κειμένων.

Κατά τα έτη 2015-2020 υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας. 

Κυριότερα έργα του είναι 1) Γάμος και θεία Λειτουργία. Συμβολή στην Ιστορία και τη Θεολογία της Λατρείας,Θεσσαλονίκη 1998 2) Η παράδοση της κοινής και τηςκατ' ιδίαν  προσευχής, με ειδική αναφορά στο Ωρολόγιο του Θηκαρά, Θεσσαλονίκη 2008 3) Λειτουργικές Μελέτες Ι και ΙΙ, Θεσσαλονίκη 2007 και 2009 αντίστοιχα 4) <<Μυσταγωγία εστί τα τελούμενα>>. Ερμηνευτικά Υπομνήματα της θείας Λειτουργίας κατά τον 19ο αι., Θεσσαλονίκη 2020. 

Είναι υπεύθυνος της Λειτουργικής Σειράς <<Λειτουργικά Παράλληλα>>, εκδ. Κυριακίδη.

Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Sezione Liturgica και μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος .     

.Μπασαράς Αναστάσιος 

 Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΣΙ(ΣΜΑ), επιτυχών πρώτος, MSc in Digital Communications (University of Kent, UK) & MSc in Computer Systems/SW Engineering (NATO/Belgium), Ποιοτικού Ελέγχου (ΝΑΤΟ/ΝΑΜSΑ, Λουξ), Logistics Management & Engineering (Portland State University, ΗΠΑ).

Εξωτερικός καθηγητής, για πολλά χρόνια, ΣΙ/ΣΜΑ, ΤΕΙ, ΣΤΥΑ και ΙΕΚ.

Αποχώρησε από την Π.Α. το 1989, μετά από αίτησή του, με τον βαθμό του Σμηνάρχου.

Από το 1990 μέχρι το 2010, επικεφαλής τομέων "Logistics Support" & "Acquisition Logistics" Προγράμματος Αεράμυνας της ΝΑΜSΑ/NSPA.

Πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις, Συνιδρυτής και τ. Αντιπρόεδρος του (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Συνιδρυτής του Σ.Α.Σ.Ι./ τ. Αντιπρόεδρος ΔΣ, Μέλος του ΔΣ της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ε.Δ.

Συγγραφέας εγχειριδίων: Βασική θεωρία ΗY,1972, Συστήματα Τηλ/νιών,1981-Logistics: Management & Engineering and Support, 2012. Συντονιστής/ Επόπτης Μεγάλων Συνεδρίων και Ημερίδων, Συντονιστής και Συντάκτης των Εγχειριδίων του ΕΛΙΣΜΕ (Εθνική Αμυνα και Ασφάλεια, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, Φάκελος: Διαχείριση Κρίσεων, Βίβλος Επετειακή του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 1821-2021),

Οργανωτής, συντονιστής και διαλέκτης μεγάλων Συνεδρίων, Σεμιναρίων και Ημερίδων. Αρθρογράφος.

Περισσότερα: www.abc10.gr

Νυμφευμένος με την Λίνα Γριβάκου και Πατέρας 3 τέκνων (++). Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα. 

 

Σακελλάκος Σαράντος

Εικαστικός φωτογράφος, δημιουργός ηχοραμάτων, ανέπτυξε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα με ένα καινούργιο είδος δημιουργίας, το Ηχόραμα,δηλαδή φιλμ κινηματογραφικό, βασισμένο στην υψηλή ποιότητα της φωτογραφίας και του ήχου.
¨Εχει Master Professίonal Photography και υπήρξε για δεκαεφτά χρόνια καθηγητής Φωτογραφίας στον ΑΚΤΟ. Έχει παρουσιάσει τις δημιουργίες του, σε μεγάλους χώρους τέχνης και Γραμμάτων.
Στην καλλιτεχνική τον πορεία δημιούργησε πολλά έργα μεταξύ των οποίων:
"ΜΑΝΗ - ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ" με Γιάννη Ρίτσο, Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1977.
"ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ" με Νικηφόρο Βρεττάκο, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1977.
"ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΑ Β'+ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ".
"ΓΛΥΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ", σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, έργο που παρουσιάζει τις μεταπολεμικές γειτονιές της Αθήνας και προβλήθηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
"ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΑΕΤΖΗΣ - ο Φωτογράφος της Αντίστασης και ο Εικαστικός Φωτογράφος".
"Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ" είναι η τελευταία του δημιουργία, το 2019, σε μεταγραφή Γεωργίού Σεφέρη. Έργο το οποίο τιμήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας τον Νοέμβριο του 2019 και για το οποίο προσεκλήθη επισήμως, να το παρουσιάσει στο κοινό της Μόσχας.
Σημαντικά σημεία στην καλλιτεχνική του πορεία, η πρόσκλησή του στις ΗΠΑ από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, όπου παρουσίασε για τα Ελληνικά Γράμματα τη "ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ", στο Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.
Επίσης προσεκλήθη και παρουσίασε τα έργα του, στο BUENOS ΑYRES από τον Αρχιεπίσκοπο Νοτίου Αμερικής Γεννάδιο, ατην 11η ΚΛΗΡΟ-ΑΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.

¨Εχει παρουσιάσει ακόμη τις δημιουργίες του σε δύο αρχαία Θέατρα.
 

D-Πρόγραμμα 

  

E-Χορηγοί 

Χορηγοί και Στηρικτές,

Η συμμετοχή της εταιρείας σας, στη σειρά των δράσεων του Κέντρου μας, είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς αλλά και σημαντική η βοήθεια στην εθελοντική προσπάθεια μας, για προσφορά στην Χώρα μας.

Και, σας ευχαριστούμε θερμά για την στήριξή σας.

Τα Μετέωρα
1160Επικοινωνιακός μας χορηγός !

Ταυτότητα:  www.TAMETEORA.gr 

Ιδιοκτήτης, Εκδότης, Διευθυντής, Δικαιούχος ονόματος: Νικόλαος Βασ. Μπακόλας
ΑΦΜ: 059440398, ΔΟΥ: Τρικάλων

Διευθυντής Σύνταξης: Γεώργιος Βασ. Μπακόλας. Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ.: 232169

Διεύθυνση γραφείων: Γ. Κονδύλη 20, Καλαμπάκα 42200
Τηλέφωνα: 2432079133, 2432075350
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

  B.O.S.A. SA

Η BOSA S.A. Aircraft Integrated Systems and Ground Support Equipment Manufacturer είναι μια ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από τριάντα χρόνια και έχει εξυπηρετήσει εκτενώς τις ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας συμβάσεων.
Έχει παράγει με επιτυχία μια τεράστια ποικιλία Ανταλλακτικών Αεροσκαφών εκτός από Εξοπλισμό Υποστήριξης Εδάφους, γεγονός που αποτελεί την προηγμένη τεχνογνωσία και την εξαιρετική μας ικανότητα να ανταποκρινόμαστε σε ένα τεράστιο φάσμα αμυντικών αναγκών.
Η κύρια δέσμευσή μας είναι να εκπληρώσουμε τις απαιτήσεις κάθε μεμονωμένου πελάτη σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε σε ανταγωνιστική τιμή οποιοδήποτε αντικείμενο ζητήσετε από τη βάση δεδομένων μας και να το εξάγουμε στον προορισμό σας που σας ενδιαφέρει σε χρόνο ρεκόρ.
Εφαρμόζουμε το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2008 και χρησιμοποιούμε όλα τα απαραίτητα Στρατιωτικά Πρότυπα και Διαδικασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής μας προκειμένου να σας παρέχουμε Προϊόντα Ποιότητας.
Η εταιρεία εδρεύει στο Βόλο και λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

 F-Εντυπο Εγγραφών

Συμπλήρωση Εντύπου Αίτησης Εγγραφής

Καλώς-να-έλθετε στη Δράση μας.
Σας παρακαλούμε να συμπληρώστε με προσοχή όλα τα πεδία τής αίτησης εγγραφής, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που ακολουθεί!
Μετά τη συμπλήρωση πατήστε το κουμπί 'Submit'. Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.
Αίτηση Προεγγραφής, κλικ το εικονίδιο! 

 

 

 

 

  G-Εντυπο Αξιολόγησης

Συμπλήρωση Εντύπου Αξιολόγησης της Δράσης

Σας ευχαριστούμε για την παρακολούθηση της δράσης μας!

Και, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επόμενη δράση μας, Σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε, με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα, το ερωτηματολόγιο με βαθμολογία (χαμηλότερο 1 / υψηλότερο 5) και σχόλια, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που ακολουθεί!
Μετά τη συμπλήρωση πατήστε το Submit για τη διαβίβαση!
 

 

 

 

 

 

 

 H-Συνόψεις 

Οι συνόψεις της θεματολογίας ανά εισηγητή κατ' αλφαβητική σειρά είναι:

Βλιώρας Σπυρίδων:  Μετέωρα και μετεωρίτικες μονές: από τη γεωλογική διαμόρφωση στη μοναστική επιλογή.

 Μια ιστορική αναδρομή που εκκινεί από τη γεωλογική διαμόρφωση του συμπλέγματος των μετεωρικών βράχων και εν συνεχεία παρουσιάζει την πορεία από την επιλογή τους ως τόπων μονώσεως και προσευχής μέχρι τα οργανωμένα κοινοβιακά κέντρα των ημερών μας. 


Μαυρόπουλος Δημήτριος Πώς διαβάζουν οι Πατέρες την Αγία Γραφή (με παραδείγματα από τη Γένεση και την Αποκάλυψη);

Η προσέγγιση, η κατανόηση και η βίωση των όρων της πίστεως είναι θέμα γλώσσας. Και δεν εννοούμε με αυτή την επισήμανση μια κοινή διάλεκτο, αλλά μια κοινή εναρμόνιση του σημαίνοντος με το σημαινόμενο στο επίπεδο της πίστεως, ή, καλύτερα, στον τρόπο που βιώνεται ο εκκλησιαστικός βίος.

Ποιοί τρόποι ή μέθοδοι προσεγγίσεως και ερμηνείας των κειμένων της Εκκλησίας λειτούργησαν, α) κατά την πατερική περίοδο, και β) από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.
-Τροπολογικός: από το ρ. τροπολογώ, ομιλώ τροπικως, εκφράζομαι κατά μεταφορά, δλδ εκφέρω έναν λόγο περιγραφικό ή ρηματικό με μεταφορικό περιεχόμενο.
-Αλληγορικός, συγγενής προς τον προηγούμενο τρόπο: άλλα να λέει κανείς και άλλα να εννοεί.
-Ιστορικός + φιλολογικός: η ιστορικο-φιλολογικὴ ερμηνεία.
-Τυπολογικός: ἡ έρευνα τύπων και συμβόλων. Μέθοδος που προσεγγίζει τα περιγραφόμενα ως τύπους η σύμβολα που παραπέμπουν σε μελλοντικά γεγονότα.
-Εικονολογικός: η μεταφορική περιγραφή μέσῳ εικόνων· η προσέγγιση των χριστιανικών τύπων και συμβόλων.

Ως παραδείγματα θα κατατεθούν ερμηνείες από το βιβλίο της Γενέσεως (δημιουργία και πτώση του ανθρώπου) και από το βιβλίο της Αποκάλυψης (η μέλλουσα θεία Βασιλεία ως παρόν).


Βαφειάδης Κωνσταντίνος Η χειρόγραφη λειτουργική παράδοση στα Άγια Μετέωρα.

 Ο αριθμός των φυλασσόμενων στα μοναστήρια των Μετεώρων χειρόγραφων κωδίκων ξεπερνά τους 1200.

Στην πλειονότητά τους είναι θεολογικοί και λειτουργικοί κώδικες. Ως εκ τούτου, στα ανωτέρω χειρόγραφα παρενείρονται διατάξεις και σημειώσεις, των οποίων η αξία κρίνεται μεγάλη για την ιστορική εξέλιξη της λατρείας της Εκκλησίας.

Το γεγονός δε αυτό δεν έχει τύχει δεούσης προσοχής μέχρι σήμερα.


Σκαλτσής Παναγιώτης Η Ορθόδοξη Λατρεία κατά την Τουρκοκρατία και η συμβολή της στην πνευματική αναγέννηση και ανεξαρτησία της Ελλάδας.

 Η Ορθόδοξη Λατρεία κατά την Τουρκοκρατία και η συμβολή της στην πνευματική αναγέννηση και ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ο εισηγητής θα εστιάσει τον προβληματισμό του πρώτον στα κείμενα που ερμηνεύουν τη θεία Λειτουργία με σκοπό την πνευματική καλλιέργεια του λαού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Θα ασχοληθεί, επίσης, επίσης δι ολίγων με τη λειτουργική παράδοση των κολλυβάδων (Νικόδημος αγιορείτης κ.ά.) και την σπουδαιότητά της για την πνευματική αναγέννηση των ανθρώπων της εποχής εκείνης.

Το τρίτο σημεία θα αναφέρεται στο πνευματικό  κλίμα που διεμόρφωσε η λειτουργική ζωή των Μετεώρων κατ' εκείνη την περίοδο. 


Παναγιωτόπουλος Ιωάννης: Κλέβοντας την Κληρονομιά των Μετεώρων: η περίπτωση του Πορφυρίου Ουσπένσκυ.

Τα Μετέωρα ήταν λογικό να είναι ένα από τα αγαπημένα σημεία αναφοράς των ανά τους αιώνες περιηγητών.

Πολλοί από αυτούς συνήθιζαν αναχωρώντας να λαμβάνουν και κάποιο «αναμνηστικό».

Η περίπτωση του Ρώσου επισκόπου Πορφυρίου Ουσπένσκυ είναι η πιο ενδιαφέρουσα, γιατί γνώριζε και την αξία του περιεχομένου όσων έκλεβε, αλλά ταυτόχρονα στόχευε με την πράξη του σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Έτσι λοιπόν, γεννάται το ερώτημα γιατί έκλεψε τα βιβλία των μετεώρων;

Μέσα από αυτήν την απίθανη ιστορία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, όχι τις συνηθισμένες, αλλά τις πραγματικές.

 

 J-Φιλοξενία 

Το συμπόσιο θα λάβει χώρα στην αίθουσα Νίτσα Λιάπη του ιστορικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε πέτρινο οίκημα, το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο

3.336 τ.μ. στον κεντρικό ιστό της πόλης μας.

Αποπερατώθηκε το έτος 1950.

Είναι το παλαιότερο διδακτήριο. Το 2012, έγινε προσθήκη μιας αίθουσας 200 τ.μ. , που χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων του σχολείου μας , αλλά και άλλων φορέων.

Είναι δωρεά της συντοπίτισσας Νίτσας Λιάπη και φέρει το όνομά της.
Το αμφιθέατρο μας!
Η Αίθουσα είναι άρτια εξοπλισμένο με:

· Μικροφωνική εγκατάσταση συνεδριακού τύπου
· Κεντρικό και περιφερειακό ηχητικό εξοπλισμό
· Βιντεοπροβολέα
· Οθόνη προβολής
· Φορητό υπολογιστή

· Ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση στο Internet

· Καθίσματα με πτυσσόμενα αναλόγια

· Κλιματισμό

· Τρείς καμπίνες παράλληλης μετάφρασης

· Βήμα ομιλητών

Ο Χώρος Υποδοχής (Φουαγιέ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος γραμματειακής υποστήριξης, χώρος συνεδριάσεων 15 με 20 ατόμων και εκθέσεων. Επιπλέον παρέχεται χώρος για Catering. 

Η δεξίωση με δείπνο, μετά το συνέδριο, θα λάβει χώρα στο αίθριο του ξενοδοχείου Mystras Grand Palace Resort:

To Grand Meteora Hotel βρίσκεται στους πρόποδες των Μετεώρων, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου.

Πρόκειται για το πιο επιβλητικό και εντυπωσιακό κατάλυμα της περιοχής, δίπλα στο γραφικό χωριό Καστράκι και απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο της Καλαμπάκας.

Η ονομασία του σχετίζεται με αυτό που ο επισκέπτης προσδοκά να συναντήσει κατά την επίσκεψή του. Μία συναρπαστική εμπειρία θεάματος, χρωμάτων και εικόνων μέσα στο χρόνο.

Το ξενοδοχείο ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την άρτια αισθητική του. Τα γήινα χρώματα, η πέτρα και το ξύλο υπάρχουν σε ολόκληρο το κτίσμα και δημιουργούν την αίσθηση μιας οικείας και ζεστής ατμόσφαιρας.

Το Grand Meteora Hotel βρίσκεται στις Λάσπες Καστρακίου και διαθέτει ένα παραδοσιακό εστιατόριο, ένα μπαρ και ένα lounge με τζάκι.

Προσφέρει καταλύματα με θέα στους βράχους των Μετεώρων και δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους.

Όλες οι μονάδες του Grand Meteora είναι διακοσμημένες με γήινα χρώματα και κλασική ξύλινη επίπλωση, ενώ έχουν μπαλκόνια.

Κάθε μονάδα είναι κλιματιζόμενη και περιλαμβάνει τηλεόραση επίπεδης οθόνης, ψυγείο και θυρίδα ασφαλείας.

Τα ιδιωτικά μπάνια είναι εξοπλισμένα με μπανιέρα, στεγνωτήρα μαλλιών και δωρεάν προϊόντα περιποίησης.

Το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, παρασκευάζονται με τοπικά υλικά και μπορείτε να τα απολαύσετε καθημερινά στο κλασικά διακοσμημένο εστιατόριο, ενώ ο καφές και τα ποτά σερβίρονται στο μπαρ του ξενοδοχείου.

Το χωριό Καστράκι είναι προσβάσιμο στα 500μ. από το Grand Meteora Hotel. Η πόλη της Καλαμπάκας απέχει 2χλμ., ενώ τα Μετέωρα 1 χιλιόμετρο. Λειτουργεί δωρεάν χώρος στάθμευσης στις εγκαταστάσεις.

Στα μέλη και φίλους του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις που θα επιλέξουν διαμονή στο Ξενοδοχείο, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, προσφέρεται έκπτωση 15% επί της τρέχουσας τιμής (Grand Meteora Hotel).

 

 
 

Ι-Επόπτης

Μπασαράς Αναστάσιος (υπό διαμόρφωση)

Ηλεκτρονικός Μηχανικός Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ),  Επιτυχώνπρώτος, MSc in Digital Communications (University of Kent, UK) & MSc in Computer Systems/SW Engineering (NATO/Belgium), Ποιοτικού Ελέγχου (ΝΑΤΟ/ΝΑΜSΑ, Λουξ), Logistics Management & Engineering (Portland State University, ΗΠΑ).

Εξωτερικός καθηγητής, για πολλά χρόνια, ΣΙ/ΣΜΑ, ΤΕΙ, ΣΤΥΑ και ΙΕΚ.

Αποχώρησε από την Π.Α. το 1989, μετά από αίτησή του, με τον βαθμό του Σμηνάρχου.

Από το 1990 μέχρι το 2010, επικεφαλής τομέων "Logistics Support" & "Acquisition Logistics"  του Προγράμματος Αεράμυνας της ΝΑΜSΑ/NSPA στο ΝΑΤΟ.

Συνιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας Ακρόπολις. Συνιδρυτής και τ. Αντιπρόεδρος (επί οκταετία) του (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Συνιδρυτής του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων Σ.Α.Σ.Ι./, Αντιπρόεδρος του ΔΣ, Μέλος του ΔΣ της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ε.Δ.

Συγγραφέας εγχειριδίων: Βασική θεωρία ΗY,1972, Συστήματα Τηλ/νιών,1981-Logistics: Management & Engineering and Support, 2012. Συντονιστής/ Επόπτης Μεγάλων Συνεδρίων και Ημερίδων, Συντονιστής και Συντάκτης των Εγχειριδίων του ΕΛΙΣΜΕ (Εθνική Αμυνα και Ασφάλεια, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, Φάκελος: Διαχείριση Κρίσεων, Βίβλος Επετειακή του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 1821-2021), Συντονιστής και διαλέκτης μεγάλων Σεμιναρίων. Αρθρογράφος.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Regional Seminar on ' Management, Logistics - Economics, Energy Fundamentals' Portaria, 30/5-2/6/2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Σεμινάριο Στελεχών ΕΔ Επί Αντικειμένων Στρατιωτικής Επιμελητείας (Military Logistics Seminar)

   

ΣYΝΕΔΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Εθνική Μνημοσύνη, Τιμή και Επανεκτίμηση 100 Χρόνια Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Δελφοί, 10/9/2022.

 

Αεροπορικό Συνέδριο ''ΙΚΑΡΟΥ'': Μαθαίνοντας από το Παρελθόν και Ενδυναμώνοντας το Μέλλον --- Learning from the Past and Empowering the Future

Conference on ' Defence and Security: State of the Art Technology' , War Museum

«ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Η Ημερίδα της Χρονιάς: ‘Αμυντική Βιομηχανία - Τεχνολογία - Logistics, ως μοχλός Ανάπτυξης της Οικονομίας’

ΕΛΙΣΜΕ-ΣΑΣΙ: Ημερίδα Λάρισας: ‘Η Ανάπτυξη της Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Παραγωγής, της Τεχνολογίας & των Υπηρεσιών , σε ένα Περιβάλλον Εθνικής Ασφάλειας.  

Η Ομιλία μου στο ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. «Οι 4+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος & ΗΠΑ) και η Αμυντική Οικονομία» στις 16/1/2020.

ΝΑΤΟ 70 Χρόνια Συμμαχίας

Η Τηλε-Ομιλία μου Στο ΕΛΙΣΜΕ: Η Επανάσταση του 1821 και η Διαχρονική της Σημασία στο παρά ένα της διακοσιοτηρίδας

Η Ομιλία μου Στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού: Η Επανάσταση του 1821 και η Διαχρονική της Σημασία

Η παρουσίαση "Η επισκόπηση της Διηνεκούς ελληνικής οικονομικής κρίσης και η γυμνή αλήθεια." στο Σύλλογο των Αθηναίων την 7/3/2019.

Παρουσιάσεις ' Του Φακέλου Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής& Πολιτικής Ασφάλειας ΕΕ. Της Σφαιρικής Στρατηγικής Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ & της Έκθεσης της ΚΕΠΠΑ του 2016'

Το Δημόσιο Χρέος (ΔΧ) και η Βιωσιμότητα του, χωρίς Σχόλια και Κριτική.

Κυπριακή Οικονομική Κρίση

ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Οικονομική ΚρίσηΑναστάσιος Μπασαράς: Η Παρουσίασή μου ' Defence Logistics in the 21st Century' στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας

Περισσότερα: www.abc10.gr 


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.