Η συγγραφή βιβλίου από τον προέδρο Ερντογάν με τίτλο “Για ένα πιο δίκαιο κόσμο” αποτελεί το μανιφέστο προώθησης της ισλαμικής ισχύος σε διεθνές επίπεδο, με την Τουρκία ως ηγέτιδα δύναμη. Τ
ο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αποφάσισε να διανείμει στους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύσκεψη Ολομέλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Προ ημερών συνάντησα το φίλο Γρηγόρη που σχετικά με το βιβλίο μου είπε: «Ανυπομονώ να κυκλοφορήσει στα ελληνικά για να το διαβάσω στα παιδιά μου. Θα κοιμούνται σαν πουλάκια». «Μα είναι μικρά και θέλουν παραμύθια» του απάντησα. «Ακριβώς και τους διαβάζω πάντα τα καλύτερα. Σκέψου ότι ο συγγραφέας θα το μοιράσει στους διεθνείς ηγέτες σε μία προσπάθειά του να τους αποκοιμήσει ομαδικά» μου απάντησε ο Γρηγόρης.
Η επιλογή του χρόνου έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου δεν είναι τυχαία. Η συμμετοχή της Τουρκίας στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία, Λιβύη και το Ιράκ, η προβολή της ονομαζόμενης “Γαλάζιας πατρίδας” εις βάρος της Ελλάδας, είναι συνιστώσες που επιβεβαιώνουν την επεκτατική τουρκική πολιτική.
Η πολιτική αυτή της Τουρκίας είναι μία διαχρονική αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Με τη Συνθήκη αυτή καθορίστηκαν τα σημερινά επίσημα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, το Ιράκ και την Ελλάδα. Στη Συρία και το Ιράκ η Τουρκία έχει ήδη παραβεί μονομερώς τους όρους από την Συνθήκη της Λωζάνης. Η επιθετική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Τουρκίας, παραγνωρίζοντας και παραβιάζοντας κατάφορα τα ισχύοντα στη διεθνή νομοθεσία και θέτοντας δικούς της αποκλειστικά όρους, έχει επικριθεί από ΗΠΑ, ΕΕ, τον Αραβικό Κόσμο, ακόμα και τη Ρωσία.
Το μανιφέστο δεν έπεισε
Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, κατηγορώντας τη Δύση και στρεφόμενος προς την Ανατολή. Βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η στάση του αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της Τουρκίας.
Τούτο διότι αφενός ο ίδιος αλλά και οι σύμβουλοί του αντιλαμβάνονται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία για να δημιουργήσει πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αλλά και το ΝΑΤΟ από την άλλη πλευρά δεν αναμένεται να επιτρέψει στο δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας να την εγκαταλείψει αλώβητος.
Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, τελικά η ομιλία του προέδρου Ερντογάν στην Ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών, που προσπάθησε να παρουσιάσει την Τουρκία ως περιφερειακή Δύναμη, μάλλον δεν έπεισε. Ως εκ τούτου κατέστη σαφές ότι οι διεθνείς ηγέτες δεν εκτίμησαν δεόντως το βιβλίο- μανιφέστο του προέδρου.