Το Κέντρο Αριστείας «Ακρόπολις», σε συνεργασία με την Εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», την 24η Μαΐου 2023, στις 18:00,
διοργανώνουν μια «υβριδική» εσπερίδα (διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας ΖΟΟΜ:
https://zoom.us/j/5346511321?pwd=SENSWFk4MnVpTmZSRHdKR2JiMmpVZz09 Meeting ID: 534 651 1321 Passcode: 12345 - με παράλληλη και μέσω προσκλήσεων φυσική παρουσία στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού ΑΜΑΡΥΣΙΑ, Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27 Μαρούσι) με θέμα: «Οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή Ελλάδος και Κύπρου, ευκαιρίες, δυνατότητες και προκλήσεις».
Δέστε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης!
Δέστε εδώ Φωτοάλμπουμ εκδήλωσης!
Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις σε συνεργασία με την Εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» την Τετάρτη 24 Μαίου 2023, υλοποίησε «υβριδική» εσπερίδα (διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας ΖΟΟΜ με παράλληλη και μέσω προσκλήσεων φυσική παρουσία στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού ΑΜΑΡΥΣΙΑ) με θέμα «Οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή Ελλάδος και Κύπρου, ευκαιρίες, δυνατότητες και προκλήσεις». Την εσπερίδα παρακολούθησαν πάνω από εκατό συμμετέχοντες, οι εξήντα με φυσική παρουσία και πάνω από σαράντα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Συγκρατείται η συμμετοχή Αξιωματούχων και Διακεκριμένων Στελεχών όπως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της μεταβατικής Κυβέρνησης Στρατηγός Α. Στεφανής, οι Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ και ΑΣ Στρατηγός κ. Γκίνης και Ναύαρχοι Σ. Πετράκης και Ι. Παυλόπουλος, οι πρόεδροι της Ενωσης Αποστράτων Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος Ανχος (εα) Θ. Γερούκης και Απχος (εα) Σ. Αλεξόπουλος ο πρ. Δήμαρχος Πεντέλης και Διοικητής Ίλης Ιππικού Ταξίαρχος Δ. Στεργίου Καψάλης αλλά και ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Άγγελος Παλαιοδήμος, Στρατηγοί (ΕΔ και ΣΑ), Ναύαρχοι (ΠΝ και ΛΣ) και Πτέραρχοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διευθυντικά στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, μέλη και φίλοι του Κέντρου και της «Αμαρυσία» (απολογούμεθα που λόγω «τυπογραφικού χώρου» δεν είναι δυνατόν να γίνει διακριτή αναφορά όλων των ονομάτων).
Ο πρόεδρος του Κέντρου στο χαιρετισμό του, ετόνισε, Η εσπερίδα στόχο έχει, οι συμμετέχοντες (1) να αντιληφθούν την ευκαιρία των ενδείξεων ύπαρξης πλουσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας και στην Κύπρο, (2) να κατανοήσουν τις προκλήσεις στους τομείς γεωπολιτικής και ασφαλείας, (3) να γίνουν κοινωνοί της δουλειάς και υποχρεώσεων της αξιοποίησης των φυσικών ενεργειακών πόρων μας.
Η εσπερίδα γίνεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή με ανοικτές τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, (αλλά με προβλέψιμους νικητές μετά την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, στη χώρα μας δε φάνηκε ότι η απλή λογική και όχι η απλή και άδολη αναλογική, μαζί με τους ήπιους τόνους, τον ρεαλιστικό προγραμματικό λόγο, την έμφαση στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, την αξιοσύνη και το διαμέτρημα της ηγεσίας, και την ελαχιστοποίηση αν όχι η αποφυγή κιτρινισμού και λαϊκισμού έχουν σαφή συναίνεση και επιβράβευση από τον λαό), με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σε κρίσιμη καμπή, με ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένης της καταστάσεως στο Σουδάν και στη Λιβύη, με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή να είναι παρούσες, με τη συνέχιση των προκλήσεων ασφαλείας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και μια διαφαινόμενη οικονομική ύφεση, μάλλον παγκόσμια, εν τη γενέσει.
Ομιλητές στο πάνελ ήταν ο Καθηγητής και Οµότιµος Επιστηµονικός Ερευνητής της Καναδικής Κυβέρνησης µε έδρα την Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά και Οµοτιµος καθηγητής του τµήµατος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Αντώνιος Φώσκολος, ο Υποναύαρχος (εα) Γεώργιος ΤΣΟΓΚΑΣ ΠΝ, Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (2016-2018) και εκτελεστικός Διευθυντής Στρατηγικής και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Κέντρου Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και η κ. Αικατερίνη Δαουτάκου απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με επιλεγμένη κατεύθυνση τις Διεθνείς Σχέσεις και φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής και Άμυνας του Πανεπιστημίου Νεάπολις της Πάφου στην Κύπρο.
Ο καθηγητής κ. Φώσκολος παρέθεσε την επιστημονική του τεκμηρίωση στον τομέα των μελετών της περιοχής που αποτυπώνει έργο δεκαετιών. Παρουσίασε εν συντομία τα στοιχεία από το 2014 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, και αναφέρθηκε στις από τότε γεωπολιτικές παγκόσμιες επιλογές σε ότι αφορά στις διεθνείς ενέργειες έρευνας των υδρογονανθράκων στην περιοχή ενδιαφέροντος (Ελλάδα, Κύπρος, Αν. Μεσόγειος). Ειδικά για την περιοχή της Μεσογείου έκανε μια κατατοπιστική σύγκριση με επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία άλλων περιοχών, αλλά και από τις έρευνες στη χώρα μας ειδικά αυτών των τριών διαστάσεων, που έχουν καταδείξει την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Όπως προκύπτει λοιπόν από τα εν λόγω στοιχεία αναμένεται σύντομα και μετά τις πρώτες γεωτρήσεις που σχεδιάζονται να εκκινήσουν το 2024, οι επαληθεύσεις σε περιοχές Ιονίου, του κόλπου Κυπαρισσίας και δυτικά νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες θα παρέξουν τα πρώτα στοιχεία και μόνο τότε θα δυνάμεθα να χρησιμοποιούμε τον όρο κοίτασμα και θα γνωρίζουμε ακριβέστερα τις διαθέσιμες ποσότητες!
Εντυπωσιακός ήταν ο συσχετισμός της γεωμορφολογίας όπως αυτή εξελίχτηκε στην μεσόγειο τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια με τις ενδείξεις και αποδείξεις ευρέσεως υδρογονανθράκων. Επεσήμανε δε την ποιοτική διαφορά του βιογενούς αερίου λόγω της γεωμορφολογίας στη δημιουργία του σε ότι αφορά στην ενεργειακή του απόδοση και στην καθαρότητα του.
Ανέδειξε τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις στην πολιτική της ΕΕ και ΗΠΑ για την προαγωγή των ερευνών που δεν αιτιολογούνται ούτε με γεωπολιτικά ερεθίσματα αλλά ούτε και με την κοινή λογική. Ρητορική η ερώτηση αν υπήρξαν έξωθεν παρεμβάσεις ή διακριτή καθοδήγηση! Παραδέχτηκε πάντως ότι η Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία επέδρασε καταλυτικά στις ημέτερες κυβερνητικές αποφάσεις, αναδεικνύοντας την ευκαιρία της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας μας και στον ενεργειακό τομέα, διεκδικώντας να γίνει σημαντικός ενεργειακός πάροχος για την γηραιά ήπειρα για τα επόμενα ίσως και 100 χρόνια.
Η ερευνήτρια κ. Δαουτάκου παρουσίασε την αρχές δικαίου στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και πολύ περιεκτικά ενημέρωσε γαι την κατάσταση σε ενεστώτα χρόνο σε ότι αφορά στη Χώρα μας αλλά και στην Κύπρο.
Ο Υποναύαρχος Τσόγκας παρουσίασε εν συντομία την αντίληψη ναυτικής ασφαλείας ξεκινώντας με τα έργα των επιχειρήσεων ναυτικής ασφάλειας, ιδιαίτερα αυτά που έχουν έννοια σε αποστολές προστασίας των κρισίμων υποδομών σχετιζόμενων με την εξόρυξη και διακίνηση του φυσικού αυτού πλούτου. Εξετάζοντας την περίπτωση της καταστροφής στον κόλπο του Μεξικό, παρατήρησε ότι τα οικονομικά μεγέθη από ενδεχόμενη καταστροφή είναι της τάξεως των αρκετών δις ευρώ, ακόμη και αυτά της παρακόλυσης της μεταφοράς αγγίζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Η οικολογική καταστροφή εξαιτίας ενός ενδεχομένου καταστροφής των υποδομών είναι τεράστια και το οικονομικό της αποτύπωμα στο τουριστικό προϊόν θα αποβεί καταστροφικό καθόσον το τελευταίο προσφέρει σημαντικά και καταλυτικά στο ΑΕΠ της χώρας μας. Το αυτό μπορεί να ειπωθεί και για το προϊόν της ασφάλειας που οι φιλοξενόμενοι τουρίστες πέραν των παροχών υψηλού επιπέδου επιζητούν.
Σημείωσε ότι η Επίγνωση της Θαλάσσιας Κατάστασης που εξασφαλίζει τη σύντμηση χρόνου λήψεως αποφάσεως και μεγιστοποίηση του χρόνου αντίδρασης, προυποθέτει τη θεσμική συνεργασία φορέων εσωτερικού και εξωτερικού. Απαιτεί συνεργασίες διαμοιρασμού των πληροφοριών για εντοπισμό και περιστολή των εν δυνάμει απειλών, ενώ η εφαρμογή σε όλο το θαλάσσιο περιβάλλον (επί, άνω και υπό της επιφάνειας) επιδρά καταλυτικά στην άμυνα, την ασφάλεια, την οικονομία και το περιβάλλον. Επεσήμανε ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των νέων δυνατοτήτων αυτής με την ανάπτυξη και χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα υποστηρίξει πλήρως τις όποιες επιλογές.
Η προστασία των κρίσιμων υποδομών, οι Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις αλλά και οι ενδεχόμενες Κυβερνοεπιθέσεις, συνεκτικά, και υπό την οπτική ενός καταστροφικού αποτελέσματος απαιτούν ενέργειες σε Τακτικό, Επιχειρησιακό, Πολιτικό και Διεθνές επίπεδο. Απαιτείται να καταστρωθούν και επικαιροποιηθούν τα σχέδια προστασίας λιμένων, αγωγών, τερματικών σταθμών, γραμμών και μέσων θαλασσίων μεταφορών, πλατφορμών εξόρυξης, γεωτρύπανα πλοία και συναφείς υποδομές. Η επιχειρησιακή σχεδίαση (και οι κανόνες εμπλοκής) των ενδεχομένων καταστάσεων ασύμμετρης και υβριδικής απειλής θα πρέπει να επανεξεταστούν. Η ενεργός συμμετοχή της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας θα πρέπει να υποστηριχθεί και το συναφές θεσμικό πλαίσιο ίσως θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να δίδει καλύτερες ευκαιρίες εμπλοκής και αναπτύξεως.
Για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του χώρου ενδαιφέροντος θα πρέπει να εξεταστεί η οριοθέτηση αυτού με τη θέσπιση αποκεκλεισμένων ή περιορισμένων περιοχών πτήσεων (prohibited – restricted areas) αλλά καί των θαλασσίων ζωνών ρυθμίσεως κυκλοφορίας, (separation schemes) μέσω των αρμόδιων διεθνών οργανισμών (ICAO, EuroControl, IMO, IHO)
Παρουσίασε τις Ευκαιρίες αλλά και τις συναφείς πρωτοβουλίες διαπραγμάτευσης κυρίως με ΕΕ και εισηγήθηκε την δημιουργία μιας «Ευρωπαικής Υπηρεσίας Προστασίας Υποδομών και Αποτροπής Περιστατικών (European Critical Energy Infrastructure Protection and Incident Prevention Agency)» για την οποία η χώρα μας θα πρέπει να διεκδικήσει πέραν της δημιουργίας της, πέραν του μηχανισμού χρηματοδότησης της, την εγκατάστασή της στην Ελλάδα!
Τέλος και για να ακολουθήσει μια παραγωγική συζήτηση έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:
• Υπάρχει «παγκόσμιος έλεγχος» του ενεργειακού πλούτου άρα και στην ασφάλεια αυτού και μέσω αυτού?
• Κατά πόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις και επιλογές οδηγούν σε ενεργειακή ανεξαρτησία και όχι σε εξάρτηση από άλλους ενεργειακούς εταίρους?
• Γιατί αυτή η προσεκτική επιλογή οριοθετήσεων ΑΟΖ σε διμερές επίπεδο? Γιατί τίποτε ακόμη με την Κύπρο? Η περιοχή νοτίως Κρήτης έχει διαφορά από αυτή νοτίως Καστελλορίζου? (σε ότι αφορά στην Κυριαρχία και στα Κυριαρχικά Δικαιώματα)
• Γαιτί η επιλογή του αναδόχου ενεργειακού κολοσσού θεωρείται ότι σχετίζεται με το προϊόν της εθνικής ή και ευρωπαϊκής ασφάλειας?
• Η ΕΕ έχει την ίδια αντίληψη της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και της κατανομής πόρων ώστε αυτοί να εξασφαλίζονται με στόχο την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας σε αυτή? Θα επιχειρηθεί μια διαπραγματευτική συμφωνία ώστε η ΕΕ να ασκήσει διπλωματικές πιέσεις σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα?
• Πως εκλαμβάνονται κάποιες τουρκικές περιστροφές λόγου που θέλουν τις Ελληνικές Κυβερνήσεις να μην «τολμούν» να ενημερώσουν τον Έλληνα πολίτη ότι η «προσυμφωνημένη» επιλογή είναι η «δίκαιη κατανομή» του ενεργειακού πλούτου?
Συνοπτικά κατέληξε ότι από την Χώρα μας απαιτείται Πολιτική, Διπλωματική και Επιχειρησιακή εγρήγορση.
Το Κέντρο Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ θεωρεί ότι η εσπερίδα πέτυχε το στόχο της και οι συμμετέχοντες αντιλήφθησαν αφενός μεν την ευκαιρία των μέχρι τούδε επιστημονικών ενδείξεων-αποδείξεων για τη χώρα μας και για την Κύπρο, και αφ’ ετέρου κατανόησαν τις συναφείς προκλήσεις συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών αλλά και αυτών της ασφαλείας, και ταυτόχρονα έγιναν κοινωνοί της πολυπλοκότητας και των υποχρεώσεων μέχρι την επίτευξη της αξιοποίησης των φυσικών αυτών ενεργειακών πόρων.
Τέλος και με ιδιέταιρη έμφαση, το Κέντρο Αριστείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ευχαριστεί τον εκδότη της Αμαρυσία κ. Χρήστο Ζαγκλή και τους συνεργάτες του για την άψογη εκτέλεση της εσπερίδας, καθώς επίσης και την οικογένεια Παλαιοδήμου για την ευγενική της χορηγία στην παράθεση του «vin d'honneur».