Το Κέντρο Αριστείας «Ακρόπολις», σε συνεργασία με την Εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», την 24η Μαΐου 2023, στις 18:00,

διοργανώνουν μια «υβριδική» εσπερίδα (διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας ΖΟΟΜ:

https://zoom.us/j/5346511321?pwd=SENSWFk4MnVpTmZSRHdKR2JiMmpVZz09  Meeting ID: 534 651 1321 Passcode: 12345  - με παράλληλη και μέσω προσκλήσεων φυσική παρουσία στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού ΑΜΑΡΥΣΙΑ, Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27 Μαρούσι) με θέμα:  «Οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή Ελλάδος και Κύπρου, ευκαιρίες, δυνατότητες και προκλήσεις».

 

Ομιλητές στο πάνελ θα είναι:

Ο Καθηγητής και Οµότιµος Επιστηµονικός Ερευνητής της Καναδικής  Κυβέρνησης, µε έδρα την Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά και Οµότιµος καθηγητής του Τµήµατος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Αντώνιος Φώσκολος. 

Ο Υποναύαρχος (εα) Γεώργιος Τσόγκας ΠΝ, Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (2016-2018) και εκτελεστικός Διευθυντής Στρατηγικής και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Κέντρου Αριστείας «Ακρόπολις». 

Η κα Αικατερίνη Δαουτάκου, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με επιλεγμένη κατεύθυνση τις Διεθνείς Σχέσεις και φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής και Άμυνας του Πανεπιστημίου Νεάπολις της Πάφου, στην Κύπρο. Επίσης, είναι μέλος και συνεργάτης του Κέντρου Αριστείας «Ακρόπολις», διατελώντας υπεύθυνη των τριμηνιαίων επισκοπήσεων των Διεθνών Σχέσεων. 

Ο καθηγητής κ. Φώσκολος θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, στην γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και Κύπρου, μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στις ΑΟΖ των δύο χωρών. 

Η ερευνήτρια κα Δαουτάκου θα κάνει την εισαγωγή στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 

Ο Υποναύαρχος Τσόγκας θα παρουσιάσει εν συντομία την αντίληψη ναυτικής ασφαλείας (επιχειρησιακή προσέγγιση) εν όψει ερευνών και εξορύξεων και θα θέσει μια σειρά ερωτημάτων για τροφή για σκέψη και παραγωγική συζήτηση. 

Η εσπερίδα στόχο έχει, οι συμμετέχοντες να αντιληφθούν, αφενός μεν την ευκαιρία των μέχρι τούδε επιστημονικών ενδείξεων για τη χώρα μας και για την Κύπρο, αφ’ ετέρου να κατανοήσουν τις συναφείς προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών αλλά και αυτών της ασφαλείας και ταυτόχρονα, να γίνουν κοινωνοί της πολυπλοκότητας και των υποχρεώσεων μέχρι την επίτευξη της αξιοποίησης των φυσικών αυτών ενεργειακών πόρων. 

Η εσπερίδα γίνεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή, μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, (εκλογές που και για τις δύο χώρες υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα προγνώσεως των εκλογικών αποτελεσμάτων, τουλάχιστον κατά την ημερομηνία συντάξεως του παρόντος δελτίου), με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σε κρίσιμη καμπή, με ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της καταστάσεως στο Σουδάν και στη Λιβύη, με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή να είναι παρούσες, με τη συνέχιση των προκλήσεων ασφαλείας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και μια διαφαινόμενη οικονομική ύφεση, μάλλον παγκόσμια, εν τη γενέσει. 

Η εσπερίδα αναμένεται να διαρκέσει δύο περίπου ώρες.


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.