Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, στις 18:00,
ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων «ΙΚΑΡΟΣ» και το Κέντρο Αριστείας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»
συνδιοργάνωσαν την διαδικτυακή εκδήλωση ιστορικής επετειακής εσπερίδας, με γενικό θέμα:
''Προβάλλουμε και Τιμούμε την Επέτειο της Επανάστασης του 1821'
Το θέμα σημαντικό και επίκαιρο με εθνική και οικουμενική εμβέλεια, καθότι αρωγοί στον εθνικό ξεσηκωμό ήταν και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, αν και αρχικά υπήρχε γενικό και ισχυρό αντεπαναστατικό κλίμα.
.

Το Βίντεο της Εσπερίδας: https://www.youtube.com/watch?v=2hxc6XKIjSE&t=481s  

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων, κύριος Πρεζεράκος, άνοιξε την εσπερίδα: 

Τονίζοντας τη σημασία της ημέρας και τη διαχρονική της σημασία, την επικαιρότητα κάποιων γεγονότων που δεν αλλάζουν ποτέ και ευχαρίστησε τους δύο εισηγητές για το ταξείδι που θα μας κάνουν στα χρόνια της επανάστασης 200 χρόνια πριν και έκλεισε με την έκφραση της ικανοποίησης ως πρόδρος του Σ.Α.Σ.Ι. να συνδιοργανώσει για τα μέλη του Συνδέσμου μια τέτοιου επιπέδου εσπερίδα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Κ.Αρ.Α. κύριος Μπασαράς  χαιρέτησε την εσπερίδα τονίζοντας:

Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά,
Τιμούμε και Γιορτάζουμε αύριο την Μεγάλη Εθνική Επανάσταση για Την Ανεξαρτησία μας, μέγιστο επίτευγμα των Προγόνων Ελλήνων, όπως τονίζουν οι εισηγητές μας στις ομιλίες τους.

Πάνω που είχαμε εμφανή σημάδια εξόδου από την μεγάλη κρίση που τη βαφτίσαμε οικονομική, αλλά στο βάθος ξέραμε πως ήταν ηθική και κοινωνική, και, προσβλέπαμε λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης για το 2022 στο 5%.

Εκεί που βλέπαμε φως στο τούνελ της εξόδου από την πανδημία, στην οποία σαν χώρα, πρέπει να τονίσουμε ότι δείξαμε ετοιμότητα, συντονισμό, αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία. Ωστόσο, η αντιμετώπισή της χρειάστηκε μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας με αποτέλεσμα υψηλά πρωτογενή ελλείμματα και διόγκωση του δημόσιου χρέους.

Πάνω στην ανάκαμψη, λοιπόν, ήλθε η απαράδεκτη εισβολή των Ρωσων στην Ουκρανία και βάζει πιό δύσκολα, αναμφίβολα μπροστά μας. Ενας Πόλεμος που προκαλεί μεγάλη κρίση στις αγορές, κλονίζει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια. Θέτει σε δοκιμασία την οικονομία. Δοκιμάζει τα πολιτικά συστήματα και τις συμμαχίες. Προκαλεί καταιγισμό κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες, ωστόσο, θα έχουν ουσιαστική επίπτωση, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, με παράπλευρες συνέπειες για άλλες χώρες, όπως σημειώνει το ΔΝΤ.

Η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των πρώτων υλών γενικότερα, εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπιζε όλος ο κόσμος βγαίνοντας από την πανδημία. Η αύξηση των τιμών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά. Μελλοντικά οι οικονομίες προβλέπεται να αντιμετωπίσουν περισσότερες κρίσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν (π.χ. κλιματική κρίση, μεταναστευτικές ροές, υγειονομικές κρίσεις, γήρανση του πληθυσμού, ενεργειακή μετάβαση, γεωπολιτικές εντάσεις).

H ανθρωπότητα εμβρόντητη παρακολουθεί την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων σε ένα ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Ο Ουκρανικός λαός αμύνεται με αυτοθυσία και επιτυχία. Καταδικάζουμε απερίφραστα την βίαιη εισβολή. Παρακαλούμε η πολιτική μας ηγεσία να επιδείξει υπευθυνότητα, σύνεση, ψυχραιμία και κυρίως εθνική ενότητα για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και των άλλων απειλών που βιώνει ο Ελληνισμός.

Σήμερα, που πολλαπλασιάζονται οι φόβοι μας για το μέλλον, επιβάλλεται να δούμε & να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους! Να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο ενωμένοι, με σχέδιο & όραμα! Να συνεγερθούμε, όποιο κι αν είναι το κόστος! Και να θυμίσουμε στον εαυτό μας και στη νέα γενιά ότι είμαστε παιδιά όλων εκείνων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών του ΄21.

Ας το πούμε κι εμείς μαζί με τον γέρο του Μωριά κι ας το πιστέψουμε… «Σε μας μένει να ισιάξουμε και να στολίσουμε τον τόπο με θεμέλια της πολιτείας, την ομόνοιαν, τη θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερίαν» και ας το φωνάξουμε για να το ακούσουμε μαζί με τον Αδαμάντιο Κοραή το «Δράξασθε παιδείας…»

Η σημερινή εθνική επέτειος, μας υπενθυμίζει ότι η ενότητα & η ομοψυχία υπήρξαν πάντα τα μεγάλα όπλα του Ελληνισμού και από αυτά θα πρέπει να αντλούμε δύναμη και αποφασιστικότητα για τη δι καίωση του δικού μας αγώνα τερματισμού της κατοχής & επανένωση της Κύπρου μας.

Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι μόνο με ενότητα και σύνεση, μόνο όταν είμαστε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ», όπως τόνισε ο Μακρυγιάννης το ’21, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την πατρίδα μας, χωρίς μίση και πάθη που οδηγούν στη διαίρεση και εμποδίζουν την ειρηνική συμβίωση.

Ένα ακόμη μάθημα εθνικής αναγέννησης μας προσφέρεται σήμερα, ένα εφαλτήριο αντίστασης ενάντια στα εθνικά και ατομικά μας ελαττώματα. Για τη μέρα αυτή, όπως γράφει και ο φίλος μου στρατηγός Δημήτης Μπάκας, δεν ταιριάζουν έλεγχοι και μεμψιμοιρίες, καυτηριασμοί και δεοντολογίες. Ταιριάζει μόνο χαρμόσυνη μνήμη του αίνου (από το αινώ, μύθος). Την μνήμη ανακαλούμε και τον αίνο αναπέμπουμε.
Ας φρονηματισθούμε σήμερα, απ’ το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός του Ελληνισμού. Ας αντλήσουμε απ’ τη πηγή αυτή την αέναο ευκρασία, ευρωστία και την εύπνοια. Ας μεθάμε και εμείς, κάθε φορά που η Πατρίδα προστάζει, με τ’ «αθάνατο κρασί το εικοσιένα».
Είμαι βέβαιος ότι οι διακεκριμένοι εισηγητές μας θα ανεβάσουν πολύ υψηλά τον πήχυ της ποιότητας των διαλέξεων αμφοτέρων του Κ.Αρ.Α, αλλά και του Σ.Α.Σ.Ι.
Ζήτω η 25η Μαρτίου, πάντα να Τιμούμε και ποτέ να μη Λησμονούμε τους Νεκρούς μας!!!

Ο Συντονιστής της Εσπερίδας κύριος Καρανίκας, αφού ευχαρίστησε τους προέδρους του Σ.Α.Σ.Ι. και Κ.Αρ.Α. που τον εμπιστεύτηκαν για τον συντονισμό μιας τόση σημαντικής εσπερίδας παρουσίασε τους εισηγητές της βραδιάς.

Πολλά και Κολακευτικά τα Σχόλια!

Μπασαράς Αναστάσιος 46:54 Ο Σύδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων και το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις σας ευχαριστούν Θερμά για την παρουσία σας!
Dimitris Dielas 59:23 Oι καλλιτεχνικές εκδοχές του Φιλελληνισμού απεικονίζονται πάρα πολύ ωραία σε βιβλίο (ISBN : 978-618-81794-0-0) της Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου, από την (ιδιωτική) συλλογή του Μιχάλη & Δήμητρας Βαρκαράκη. Το (ιδιωτικό) Μουσείο Μιχάλη & Δήμητρας Βαρκαράκη (επί της Βασιλίσσης Σοφίας) είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ενώ αξίζει κανείς να αφιερώσει λίγο από τον (όποιο πολύτιμο) χρόνο του, για να το επισκεφθεί και να θαυμάσει τα (διαφόρων λογής) εκθέματα. (Εχω προσωπική άποψη επί της έκθεσης)...
Μπασαράς Αναστάσιος 01:07:20 Λένε και μαθηματικά έτσι είναι ότι μια εικόνα είναι 1000 λέξεις. Πιστεύω ότι η εξαιρετική εισηγήτρια δρ της ιστορίας της τέχνης κα Διονυσία Γιακουμή το δείχνει ακόμη περισσότερο και την ευχαριστούμε θερμά προσθέτει πολλή αξία στην παρουσίαση
Pauline Koutsompoi 01:08:22 Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Δυστυχώς, σε λίγο έχω μάθημα πιάνου, οπότε θα αποσυνδεθώ. Καλή Εθνική Επέτειο!
Παντελάτος Δημήτρης 01:10:20 Εξαιρετική η παρουσίαση της κυρίας Γιακουμή Συγχαρητήρια!
Effi Nikolaidou 01:32:46 Συγχαρητήρια στην κα Γιακουμή! Εξαιρετική παρουσίαση!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΗΣ 01:33:01 Συγχαρητήρια για την εξαίρετη παρουσίαση της κας Γιακουμή …...
Nikoleta Bratsi 01:33:17
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!!! Υπέροχη και συγκινητική η παρουσίαση της κ.Γιακουμή!!! Θερμά συγχαρητήρια!!!
Πέτρος Σουκουλιάς 01:34:31 Μοναδική & ξεχωριστή παρουσίαση. Σας ευχαριστούμε.
Sopfia kourti 01:34:57 Συγχαρητήρια στην κα Γιακουμή! Εξαιρετική παρουσίαση!
Ch.Ziogas 01:35:15 Εξαιρετική παρουσίαση.
Panagiotis Katsaros 01:35:37 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κα Γιακουμή ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ!!!
Panagiotis Katsaros02:05:10 Συγχαρητήρια στον κ. Μελετόπουλο για την πατριωτική και διεισδυτική παρουσίαση της Επανάστασης του 1821!! Συγχαρητήρια στους διοργανωτές!
user 02:05:40 σας ευχαριστώ
Effi Nikolaidou 02:05:46 Ευχαριστούμε τον κ. Μελετόπουλο για την τοποθέτσή του στο θέμα της Επανάστασης και των συντελεστών της.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΗΣ 02:06:04 Συγχαρητηρια στον Δρ Μελετόπουλο για την διαφωτιστική παρουσίαση του …….
default user avatar
Presenter 02:09:37 Συγχαρητήρια στον Δρ Μελετόπουλο για την ιδιαίτερα διαφωτιστική παρουσίασή του
user 02:17:00 σας ευχαριστώ θερμά
Sopfia kourti 02:25:36 Συγχαρητήρια στον Δρ Μελετόπουλο
Αχιλλέας Λέλλας 02:26:58 Συγχαρητήρια.
Dimitris Dielas 02:31:52 Συγχαρητήρια στον Δρ Μελετόπουλο
AIMILIA THERMOLIA 02:37:25 Θερμά συγχαρητήρια στον κύριο Μελετόπουλο! Ευχαριστούμε θερμά!
Aikaterini Daoutakou 02:42:13 Συγχαρητήρια εξαιρετική εκδήλωση!!!
user 02:44:40 συγχαρητήρια στους διοργανωτές
Heraklis KALOGERAKHS 02:45:27 Ευχαριστούμε και ΖΗΤΩ η 25η Μαρτίου
John Tentzeris 02:45:41 Συγχαρητήρια κε Μελετόπουλε.
Πέτρος Σουκουλιάς 02:47:16 Ευχαριστούμε κ. Μελετόπουλε για τα εξαιρετικά μηνύματα και τις κρυμμένες αλήθειες.
Παντελάτος Δημήτρης 02:51:43 Καληνύχτα και συγχαρητήρια από εμένα εγγράφως (συνεχίζω να έχω τεχνικό πρόβλημα) Περιμένω εναγωνίως μια επικοινωνία με τον κύριο Μελετόπουλο σε σχέση με το μήνυμα που του έστειλα.
ARIS DIAMANTOPOULOS 02:58:58 Επηρεασμένος από την βαθυστόχαστη ομιλία του κ. Μελετόπουλου,, γιατί να είμαστε διχασμένοι οι Έλληνες και να μη στηριζόμεθα στις δικές μας δυνάμεις, είναι ένα θερώτημα το οποίον έχει διατυπωθεί από τον Αριστοτέλη και παραμένει επίκαιρο και σήμερα

Διονυσία Γιακουμή, Δρ
Η Διονυσία Γιακουμή είναι ιστορικός της τέχνης, απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι μεταπτυχιακές της σπουδές (D.E.A. Histoire de l’art) στο Πανεπιστήμιο Paris I Panthéon-Sorbonne και το Διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αφορούν στην ιστορία της χαρακτικής.
Από το 1994 έως το 2000 εργάστηκε σε διάφορες επιμελητικές θέσεις στην Εθνική Πινακοθήκη του Queensland (Queensland Art Gallery) στο Brisbane της Αυστραλίας, από το 2001 έως το 2009 δίδαξε ιστορία της τέχνης στη Σχολή κινηματογράφου και τηλεόρασης «Λυκούργος Σταυράκος» και από το 2009 εργάζεται ως επιμελήτρια στο ΝΠΔΔ του Δήμου Ζωγράφου Μουσείο Γουναρόπουλου.
Από τις θέσεις της αυτές έχει επιμεληθεί εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, έχει πραγματοποιήσει σειρές διαλέξεων και έχει οργανώσει πλήθος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων.
Ασχολείται με την έρευνα και τη συγγραφή στο πεδίο της ιστορίας της τέχνης. Είναι μέλος του ICOM, της AICA και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.

Μελετόπουλος Μελέτης, Δρ
ΣΠΟΥΔΕΣ
Κολλέγιο Αθηνών.
Πανεπιστήμιο Γενεύης, πτυχίο Πολιτικών Επιστημών.
Πανεπιστήμιο Γενεύης, μεταπτυχιακές σπουδές Κοινωνιολογίας, με άριστα.
Πανεπιστήμιο Γενεύης, Διδακτορικό Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών,1 (με άριστα και Imprimatur).
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διδακτορικό Φιλοσοφίας, (με άριστα).

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανεπιστήμιο Γενεύης,
Πανεπιστήμιο Κρήτης,
Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης,
Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας,
Σχολή Πολέμου Αεροπορίας και Σχολή Διοίκησης Επιτελών

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιόνιος Σχολή: Λυκειάρχης από τον Σεπτέμβριο του 2015.
Σχολή Μωραϊτη 1999-2015:

Εδώ το Βίντεο της Εσπερίδας: https://www.youtube.com/watch?v=2hxc6XKIjSE&t=481s  


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.