Είχαμε χθές βράδυ μια εξαιρετική, περιεκτική και ολοκληρωμένη εσπερίδα με θέμα:

«Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Εργαζόμενη Γυναίκα & Οικογένεια – Ισότητα στην Εργασία».

Οι πρωταγωνιστές της εσπερίδας φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

Το Βίντεο της Εσπερίδας: https://www.youtube.com/watch?v=ROLmy3e3QXc 

 

Ο Πρόεδρος του Κέντρου, Αναστάσιος Μπασαράς, άνοιξε την εσπερίδα: 

Αγαπητά Μέλη, Φίλοι, και Φίλες, Καλησπέρα, 

Αγαπητές μου Κυρίες και Κύριοι,

Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις στο πλαίσιο του οράματος (μεταξύ των άλλων: συνδρομή στον Πολιτισμό) και της αποστολής του (μεταξύ των άλλων: διοργάνωση πολιιστικών και κοινωνικών διαλέξεων…) διοργανώνει και αφιερώνει τη σημερινή εκδήλωση στη ΓΥΝΑΙΚΑ, που από όλες τις θέσεις και στρώματα: από την ωραία Ελένη, την Σαπφώ, την Μεγάλη Θεοδώρα, την Μπουμπουλινα την υφάντρια των αρχών του 20ου αιώνα, την επιστήμονα και επαγγελματία, τη βουλευτίνα, την αιρετή της αυτοδιοίκησης, την αγρότισσα, την αδελφή νοσοκόμο, τη μητέρα, την σύντροφο, διατρέχοντας μοναχική πορεία, μέσα σε αντίξοες και άνισες συνθήκες, ενάντια σε διαχρονικά παραδοσιακές αντιλήψεις και πρακτικές ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ να συμφιλιώσει τις απαιτήσεις που της επιβάλλουν η φύση της, ο κοινωνικός ρόλος και η θέση της.

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα· χωρίς καμία απολύτως διάκριση στη φυλή, χρώμα, φύλο, γλώσσα, θρησκεία, πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, εθνική ή κοινωνική καταγωγή, περιουσία ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων δικαιωμάτων τους, αποτελεί θεμέλιο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ειρήνης στον κόσμο.

Οι πανανθρώπινες αυτές παραδοχές, πρέπει να καθορίζουν & ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των μελών κάθε κράτους έναντι των πολιτών.

Φυσικά, και τη συμπεριφορά έναντι των γυναικών. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει, στο βαθμό που έπρεπε να συμβαίνει: Γιατί αλλοιώς, αν ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας αντανακλούσε στη συμπεριφορά και τις πράξεις όλων, ασφαλώς, η ημέρα θα ήταν αφιερωμένη μόνο στο ρόλο, αξία, προσφορά της στη ζωή, οικογένεια, κοινωνία·

προφανώς δεν θα ήταν απαραίτητοι οι αγώνες, οι προσπάθειες και οι θυσίες των γυναικών να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν το αυτονόητο· το δικαίωμα στο σεβασμό, ισότητα, προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους·

κι έτσι δεν θα υπήρχε λόγος να ανατρέξουμε σε ημερομηνίες ορόσημα των γυναικείων αγώνων, να θυμηθούμε την 8η Μαρτίου 1908 και την παρέλαση των γυναικών, στην ίδια πόλη, με αιτήματα λιγότερη δουλειά, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και συμβολικό σύνθημα “Bread& Roses”, «ψωμί και τριαντάφυλλα», ψωμί για στοιχειώδη οικονομική ασφάλεια, και, τριαντάφυλλα για καλύτερη ποιότητα ζωής·

Και έκραζαν… ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ,

Και τραγουδούσαν… ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ

Και βροντοφωνούσαν… ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΔΕ ΘΑ ΙΔΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Και έψαλλαν … ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΧΙΑ ΜΑΣ ΤΡΟΦΗ, ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΨΩΜΙ, ΑΛΛΑ ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ!

Δεν θα χρειαζόταν, λοιπόν,  να βλέπουμε και να βιώνουμε, καθημερινά, ακόμη και σήμερα πράξεις και συμπεριφορές αμφισβήτησης ή και βίαιης κατάλυσης της σχέσης ισονομίας σε βάρος των γυναικών.

Το 1888 είναι η χρονιά που για πρώτη φορά στην Ελλάδα ακούγεται το θαρραλέο για την εποχή σύνθημα : "Ψήφος στη Γυναίκα".  

Το 1930 ο Βενιζέλος, κάνει το πρώτο βήμα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών αλλά βάζει τέτοιους όρους που τελικά πρόκειται για ένα δώρο άδωρο. Το 1934 οι γυναίκες καλούνται να ψηφίσουν στις Δημοτικές.  Το 56, η Ελλάδα δίνει δικαίωμα ψήφου, ισότιμο με αυτό των ανδρών, αναδεικνύουσα την Ελένη Σκούρα ως πρώτη βουλευτή, και, η Λίνα Τσαλδάρη πρώτη γυναίκα υπουργός.

Το 1964 εκλέγεται στην Κέρκυρα, η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος. Δεν πρέπει να λησμονούμε την πρώτη Ελληνίδα που έγινε δεκτή από το Παν. Αθηνών, την Ιωάννα Στεφανόπολη, ούτε την ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΗΡΩ που εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής το 44 αλλά και στην βάρβαρα-εκτελεσμένη στα Δεκεμβριανά Ελένη Παπαδάκη!.

Η 8η  Μαρτίου επιβάλλεται, εκτός από ημέρα εορτασμού και τιμής προς τη γυναίκα να είναι και μέρα περισυλλογής& προβληματισμού· να είναι η αφορμή να επαναδιαβεβαιώνουμε όλοι τη βούλησή μας για ένα κόσμο καλύτερο, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς· έναν κόσμο με τη γυναίκα στη θέση που της αξίζει· στην εργασία, κοινωνία, οικογένεια· Για μένα προσωπικά η Γυναίκα είναι Πρώτη μεταξύ των Ισων Φύλων, Προβαδίζουσα του Ανδρα!

Οι συγκυρίες και τα παγκόσμια δρώμενα μας οδηγούν να αφιερώσουμε τη σημερινή μας δράση στις γυναίκες της Ουκρανίας (αλλά και της Ρωσίας) που ζουν βαθειά τον πόνο, τη μιζέρια, την προσφυγιά, το δράμα των συνεπειών της αδιανόητης πολεμικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Η χώρα μας στέκεται ενεργά στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως έκανε κι άλλες δυο φορές στο παρελθόν!

Και, κλείνοντας περνάω τον συντονισμό της σημερινής εκδήλωσής στην Εύα Τσαροπούλου, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Σύνθεσης και Ροής Προγράμματος της ΕΡΤ και συγκεκριμένα, στην Σύνθεση και Ανάλυση Τηλεοπτικού Προγράμματος της ΕΡΤ2.

Η Εύα είναι απ’ τις πρώτες που στήριξε τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας, πιστεύοντας στο έργο μας και σε αυτό το πνεύμα, σήμερα είναι εδώ μαζί μας να συντονίσει την εκδήλωσή μας.  Εύα, ο λόγος σε σένα…

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.

Ευχαριστώ το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις και ιδιαιτέρως τον πρόεδρό του κ. Μπασαρά που μου εμπιστεύτηκαν μία θέση μεταξύ αυτών των εξαιρετικών γυναικών που σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους.

Επειδή στις 8 του Μάρτη είναι η προσωπική μου Πρωτοχρονιά, καθώς είναι η μέρα των γενεθλίων μου, ποτέ δεν αισθάνθηκα στ’ αλήθεια την ανάγκη να την γιορτάσω με την διάσταση της Παγκόσμιας Ημέρας, της αφιερωμένης στην Γυναίκα.

Βλέπετε, μεγάλωσα και ανατράφηκα σε μία οικογένεια που αποτελούνταν _αποκλειστικά_ από γυναίκες, γυναίκες δυναμικές, που είχαν πάρει στα χέρια τους τα ηνία της ζωής τους, σε εποχές πολύ δύσκολες, σε εποχές που ήταν δακτυλοδεικτούμενες γι’ αυτό, γιατρεύοντας τις πληγές που τους δημιούργησαν κακές σχέσεις, κακοί γάμοι, αντιμετωπίζοντας άπειρα στερεότυπα, ωσάν μία καθημερινότητα που ήταν αυτό που ήταν. Κι έπρεπε να τη διαχειριστούν ως τέτοια.

Έτσι στο κοριτσόσπιτό μας, ποτέ δεν αντιληφθήκαμε γιατί θα πρέπει να γιορτάζεται αυτή η μέρα ως κάτι άλλο, πέρα απ’ τα γενέθλιά μου.

Για τον πολύ απλό λόγο ότι ξέραμε πολύ καλά –κάποιες από μας καλύτερα απ’ τις άλλες- ότι μπορούμε να κάνουμε _και κάνουμε_ ακριβώς τα ίδια πράγματα με τους άνδρες, αν όχι καλύτερα σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως σίγουρα περισσότερα, οπότε μας μοιάζει αφύσικο να πρέπει να υπάρχει μία μέρα για να γιορτάσουμε την υπόστασή μας ως γυναίκες και αυτή η ίδια μέρα να μην αποτελεί καλό λόγο ακριβώς για να διαφέρουμε απ’ αυτούς. 

Μεγαλώνοντας βέβαια, εισπράττοντας το δικό μου μερίδιο από την επαφή μου με τους ανθρώπους, διαπίστωσα ότι δεν αρκεί να είσαι η ίδια δυναμική, μεγαλωμένη με την αρχή του να προσθέτεις αξία κάθε μέρα στην ύπαρξή σου. Η πραγματικότητα σε θέλει μέρος μιας κοινωνίας που δεν έχει απαραίτητα τις ίδιες αρχές με σένα και που μαστίζεται από εκατοντάδες στερεότυπα που δημιουργούν την ανάγκη να επιβεβαιώνεις καθημερινά το ποια είσαι και να αγωνίζεσαι αδιάκοπα να μην το ξεχάσεις ούτε η ίδια…

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, υποδέχομαι τις εκλεκτές καλεσμένες μας, που είμαι βέβαιη ότι θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά μας, διότι σίγουρα τις απασχόλησαν κι αυτές στον δικό τους, όχι εύκολο δρόμο προς την κατάκτηση της θέσης που έχουν σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Σεβαστή Κυρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, εσείς που είχατε ένα οδοιπορικό προς την Ιθάκη της γυναίκας, τόσο μακρύ και τόσο γεμάτο, από κοριτσόπουλο στη Μύρινα μέχρι φτωχή Φοιτητριούλα στο Παρίσι, από υπάλληλος για να βγάλει το ψωμί της, να στηρίξει την οικογένεια και παράλληλα να σπουδάσει, από ονειροπόλα και ρωμαντική ποιήτρια μέχρι καταξιωμένη ποιήτρια συγγραφέα προσωπικότητα σύζυγο και μητέρα (αν και πονεμένη), βρήκατε ότι οι αγώνες των γυναικών για ψωμί αλλά και τριαντάφυλλα δικαιώθηκαν? Παίρνοντας τους πόλους της γυναίκας: φύση, θηλυκό, σύζυγος, μητέρα, κόρη, παιδεία, δουλειά, καριέρα πού είναι η χρυσή τομή? (αυτή θέλω να την κάνω ζωντανή)
2. Ανάρτησα χθες στην ιστοσελίδα μας το άρθρο του φίλου μου, συμμαθητή στη Σχολή Ικάρου, στοχαστή πτεράρχου Γρηγόρης Νούσιας*: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κατ’ έθιμον . . . “Τι θέλει μια Γυναίκα από έναν Άνδρα” !
Στους μακρινούς χρόνους, όπως στους τωρινούς, δύο γειτονικά μικροβασίλεια συγκρούστηκαν για συνοριακές διαφορές. Ο νικημένος βασιλιάς, ο Χαρσαβαρντάν, θα οδηγηθεί χειροδέσμιος στον νικητή βασιλιά. Αυτός, σε διάθεση ψυχικής ανάτασης, θα σπεύσει να δείξει στον ομόλογό του ειλικρινή μεγαθυμία, κάνοντάς του την εξής πρόταση: “Αν μπορέσεις να απαντήσεις σωστά σε μία ερώτησή μου, θα σου επιτρέψω να γυρίσεις σώος και ευτυχής στο βασίλειό σου, ειδάλλως ξεχνάς την ελευθερία σου και παραμένεις φυλακισμένος εφ’ όρου ζωής”. Του δίνει περιθώριο ενός μηνός για να προετοιμάσει την απάντηση και του διατυπώνει την ερώτηση: «Τι θέλει μιά γυναίκα από έναν άνδρα»! Εσείς τί θα συμβουλεύατε, κυρίες μου, στο βασιλιά Χαρσαβαρντάν?

Aphrodite Bletas: Αγαπητέ κύριε ΜΠΑΣΑΡΑ δύο απλά πράγματα θέλουμε: 1. να αποβάλλετε  (οι άνδρες) κάθε σύμπλεγμα κατωτερότητας που τυχόν έχετε και να αποδεχθείτε ότι είστε όλοι εξίσου έξυπνοι, εξίσου επιτήδειοι και εξίσου ικανοί με τις γυναίκες σας οπότε μπορείτε να κάνετε και εσείς ικανοποιητικά οτιδήποτε μπορούμε και εμείς. Και 2. να θυμάστε ότι οι σχέσεις είναι "συν" σύζυγοι, σύντροφοι κλπ. Άρα ΣΥΝπορευόμαστε σε αυτή τη ζωή. Δεν ζούμε βίους παράλληλους που δεν τέμνονται! Αυτά τα απλά. Από Αφροδίτη Μπλέτα, Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών

3. Θεωρούσαμε την Παιδεία ως πανάκεια για όλα τα προβλήματά μας. Ωστόσο, σήμερα ζούμε ίσως στην καλύτερη δυνατή εποχή και όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αλλά τα προβλήματα που έχουν εξακολουθούν να υφίστανται, τα στερεότυπα με τα οποία οι ίδιες συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους δεν αλλάζουν –τουλάχιστον όχι δραστικά- κάτι που σημαίνει ότι η Παιδεία (που εμπεριέχει και την ανατροφή, όχι μόνο την εκπαίδευση) δεν φτάνει. Τι χρειάζεται να γίνει ώστε τα βήματα να γίνουν πιο γρήγορα;
4. Υπάρχει μία άποψη ότι οι γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική, το κάνουν ως αυτοσκοπό, είτε ως προσωπική ανέλιξη, είτε ως ένα κανάλι για να διοχετευτεί η διαμαρτυρία τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προχωράνε σε κάποιο έργο χειροπιαστό για μια καλύτερη ζωή, τόσο για εκείνες, όσο και για τις γυναίκες στο σύνολό τους. Παρατηρείται, δηλαδή, μία στασιμότητα στις συλλογικές προσπάθειες των γυναικών, παρά την κινητικότητα που υπάρχει τόσο σε ακτιβιστικές προσπάθειες, όσο και σε γυναίκες σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων, συλλόγων, επιτροπών ή οργανώσεων. Πιστεύετε ότι αυτό ισχύει κι αν ναι, τότε γιατί συμβαίνει;
5. Στην Ελλάδα σίγουρα δεν είμαστε όπως παλιά, ωστόσο θα λέγατε ότι θεωρείτε το φεμινιστικό κίνημα συμπαγές και στιβαρό στις μέρες μας; Κι αν το πιστεύετε αυτό, τότε πως φαίνεται ότι ερχόμαστε περίπου στις τελευταίες θέσεις σε θέματα ισότητας των φύλων στην Ευρώπη;
6. Ο αριθμός των γυναικών που έχουν πέσει θύματα των συντρόφων/συζύγων τους (είτε το πούμε γυναικοκτονία, είτε ανθρωποκτονία) μας δείχνει πως δεν αρκεί να βγούμε και να μιλήσουμε, αλλά πρέπει να υπάρχει και άμεση αντίδραση ή καλύτερα ουσιαστική αντίδραση των αρχών στις οποίες απευθυνόμαστε. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό; Πιστεύετε ότι οι αρχές κάνουν τη δική τους δουλειά όπως πρέπει; Κι αν όχι, από τι εμποδίζονται; Και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό;
7. Πανδημία και ψυχική υγεία. Πόλεμος και ψυχική υγεία.
Τα δύο χρόνια της πανδημίας δημιούργησαν σε όλους τους ανθρώπους πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Πόσο μάλλον σε γυναίκες που ήδη ζούσαν σε κακοποιητικό περιβάλλον πολύ πριν απ’ αυτήν. Υπάρχει κάποιο σχέδιο ψυχολογικής στήριξης από δω και πέρα; Και μέσα σε αυτό, οι γυναίκες που έρχονται και στη χώρα μας τσακισμένες απ’ τον πόλεμο, έχοντας χάσει μέλη της οικογένειάς τους, κάποιες απ’ αυτές και τα παιδιά τους, κάποιες έπεσαν και θύματα βιασμού, όπως έχει αναφερθεί, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε οργανωμένα, θεσμικά αυτές τις γυναίκες;
8. Υπάρχει η άποψη που θέλει τη γυναίκα να μάχεται τη γυναίκα και όσοι την υποστηρίζουν επικαλούνται ως επιχείρημα τις ψήφους στην πολιτική (δεν ψηφίζονται οι γυναίκες υποψήφιες, παρά το ότι το εκλογικό σώμα αποτελείται από περισσότερες γυναίκες) ή τον επαγγελματικό πόλεμο που γίνεται από ομόφυλές τους, σε γυναίκες που καταφέρνουν να αποκτήσουν μία ηγετική θέση στο χώρο της δουλειάς τους. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό κι αν αποδέχεστε τον ισχυρισμό, πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτός ο «ανταγωνισμός»;

9, (Από Υποναύαρχο εα Γεώργιο ΤΣΟΓΚΑ ΠΝ) Προς την κ. ΖΑΧΑΡΑΚΗ. Το ψήφισμα 1325 (2000) του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη σημασία της πλήρους και ενεργούς συμμετοχής των γυναικών, επί ίσοις όροις, στην πρόληψη και επίλυση των συγκρούσεων, καθώς και στην οικοδόμηση και διατήρηση της ειρήνης. Ποιά η πολιτική της χώρας μας επί της πράγμασι? Πως εφαρμόζεται (το ψήφισμα) στην πράξη? Ευχαριστώ.
10, Katerina Bakirtzi: καλημέρα. Καμία μέριμνα για την υπογεννητικοτητα η την ενημέρωση γύρω από το πώς θα βοηθήσουμε να κάνουν παιδιά οι Ελληνίδες? Η βία θέλει τομές όπως στην Ευρώπη. Αλλαγη πόλης ταυτότητας δουλειάς στην γυναίκα πού απειλείται. Τέλος πότε και πως θα μετέχουν οι γυναίκες στην παλλαικη ΆΜΥΝΑ?

Εδώ το Βίντεο της Εσπερίδας: https://youtu.be/ROLmy3e3QXc

Η πρέσβειρα της ποίησης Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου γοήτέυσε με την εξαιρετική, μεστή και ολοκληρωμένη παρουσίασή της. Πέρασε πολλά και μεγάλα μηνύματα σε όλο το ακροατήριο! Χαρείτε την στο Βίντεο.

Πολλά τα συγχαρητήρια από ολους που ήταν στη διάλεξη. Και, ήταν, εκεί, πολλές διακεκριμένες προσωπικότητες, που είχαμε προσκαλέσει: Πρόεδροι των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών,  Πρόεδροι Ενώσεων και Κέντρων Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος, Σ.Α.Σ.Ι., ΕΣΜΑ, Κιβωτός Ολιστικής Παιδείας ΕΔ, Κίνηση 21 της Θεσσαλονίκης, Λαϊονικής Λέσχης Ροϊάς, καθηγητές Πανεπιστημίων... Και, ήταν, εκεί, επίσης, πολλοί ενεργοί πολίτες. ιδιαίτερα γυναίκες, από όλα τα στρώματα και ηλικίες.

Και, τους ευχαριστούμε, θερμά, όλους! Και, δεσμευόμεθα ότι θα κρατήσουμε τον πήχη ψηλά και ολοένα ψηλότερα.

Τα σχόλια πολύ κολακευτικά:

Οπως: ARIS DIAMANTOPOULOS : Καλησπέρα σε όλους. Μεγάλης κοινωνικής σημασίας το αφιέρωμα στη γυναίκα.
Ας μου επιτραπεί η παρέμβαση. Αυτές τις ημέρες η σκέψη μας ανατρέχει:
Στις γυναίκες-μητέρες της Ουκρανίας ιδιαίτερα σ’ αυτές που γεννούν και θηλάζουν τα παιδιά τους στα καταφύγια. Στην εργαζόμενη γυναίκα-μητέρα η οποία δεν στηρίζεται επαρκώς από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να οξύνεται και το δημογραφικό πρόβλημα. Ισοτιμία γυναικών-ανδρών: Πρώτος κήρυκας αυτής της αρχής υπήρξε ο μέγας σοφός πρόγονός μας ο Πλάτων. Στο έργο του «Πολιτεία» αναπτύσσει την ισοτιμία γυναικών-«φυλακίδων» με άνδρες-«φύλακες»
οι οποίοι συμμετείχαν εξ’ ίσου στις μάχες και στα αξιώματα της πόλης.
Η σύγχρονη γυναίκα αξίζει τον σεβασμό όλων μας για τον δυναμισμό και την προσφορά της στη σημερινή απαιτητική κοινωνία. Ευχαριστώ για την ανοχή σας.
Anastasios Basaras : Χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε τους προέδρους: Αεροπορικής Ακαδημίας, Συνδέσμου Αποφοίτων της ΣΙ, Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας, Ελληνικής Αεροπορικήσ Βιομηχανίας, Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας κκ Αλεξόπουλο, Πρεζεράκο, Μπάκα, Κούτρα και Μαργαρίτη!
Λάουρα Συγχαρητήρια. Ήσουν εξαιρετική και περιεκτική
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΗΣ : Καλησπέρα, Συγχαρητήρια για την εκδήλωση και τις ενημερωτικές εισηγήσεις. Μήπως τελικά χρειαζόμαστε περισσότερη παιδεία και ψυχολογική υποστήριξη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την δημιουργία σχολών γονέων προκειμένου να αλλάξουν νοοτροπίες και συμπεριφορές όσον αφορά την συμπεριφορά μας απέναντι στην ΓΥΝΑΙΚΑ
Katerina Bakirtzi : Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν ντροπή(αιδώ)όσοι ασχολούνται με τα κοινά να έχουν προσωπικές Φιλοδοξίες. Είναι προσφορά τα Κοινά όχι Επάγγελμα,ούτε αποκατάσταση.
Aphrodite Bletas : Συγχαρητήρια σε όλους και όλες για μια πολύ ωραία εκδήλωση. Δυστυχώς πρέπει να αποχωρήσω λίγο νωρίτερα γιατί ένα δίχρονο ψάχνει τη γιαγιά του να το ταΐσει και να το κοιμίσει!
Katsaridou Ifigeneia : Συγχαρητήρια για 4ην διοργανώσει του σημερινού συνεδρίου .
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΗΣ : ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΣ
Katerina Bakirtzi: Ευχαριστώ πολύ την ωραία παρέα σας,είμαι από τις γυναίκες που πιστεύω ότι οι βιασμοι,οι πληγές και οι πρόσφυγες θα ξυπνήσουν όσες λένε πως δεν θέλουν να γίνουμε Ισραήλ. Η Άμυνα είναι απαραίτητη σε όλες

'Συγχαρητήρια για χθές. Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση. Την απόλαυσα! Περιμένουμε και άλλες.....'
'Θερμά συγχαρητήρια για την συγ'κεκριμένη παρουσίαση. Σημαντικά όλα όσα ακούστηκαν.'
΄Θερμά συγχαρητήρια!!! Καλό βράδυ!


Βίας ο Πριηνεύς: Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει.

Θαλής o Μιλήσιος: Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται.

Κλεόβουλος ο Λίνδιος: Το μέτρο είναι άριστο.

Περίανδρος ο Κορίνθιος: Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες.

Πιττακός ο Μυτιληναίος: Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί.

Σωκράτης: Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Ουδείς εκών κακός.

Θουκυδίδης: Δύο τα εναντιότατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν.

Πλάτων: Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού. 

Αριστοτέλης: Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.